Prostatakreftceller
<< Tilbake til: Benkreft

Prostatakreftceller

Benlymfom / retikulum cellesarkom


Benlymfom, også kjent som retikulum cellesarkom, er en ondartet form for benkreft. Benlymfom oppdages normalt sett i alderen 40 – 60 år. Denne kreften kan forekomme i alt benvev i kroppen og deretter spre seg videre i ben.

 

– Smerte og hevelse

Denne kreftformen gir betydelige smerter og hevelse i det påvirkede området. Det kan også bli bløtvevskade i den affekterte regionen. Det skadde benet rammet av benlymfom har større sjanse for brudd og fraktur – såkalt patologisk fraktur..

 

– Diagnostisering

Den eneste sikre måten å stille diagnosen er ved å ta en biopsi (vevsprøve) av det påvirkede området, men billeddiagnostikk kan hjelpe til med å lokalisere svulsten og se hvilke områder som er rammet. Det er særlig MR undersøkelse og CT som benyttes til å gi detaljerte bilder av kreftsvulsten.

 

– Behandlingen er tverrartet

Behandlingen av benlymfom er tverrartet, og en kombinasjon av strålebehandling og cellegift benyttes normalt sett. Behandlingen har vist seg å være tilnærmet like effektiv som kirurgi eller amputasjon. Heldigvis er amputasjon sjeldent nødvendig.

 

– Regelmessig kontroll

Ved forverring eller lignende bør personer gå på kontroll for å undersøke om det har forekommet noen utvikling eller videre vekst. Dette gjøres normalt sett med systematiske blodprøver, urinprøver, røntgenundersøkelser (se billeddiagnostikk) for å anslå eventuell størrelseutvikling eller oppblomstring. Hver sjette måned eller årlig kan det være aktuelt med et kontrollrøntgen, men det kan tas mindre hyppig dersom man ikke ser noen videre utvikling.

 

Les også: – Dette må du vite om benkreft! (Her finner du også en stor oversikt over godartede og ondartede benkreftsformer)

Benkreft

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *