Tykktarmkreftceller
<< Tilbake til: Benkreft

Tykktarmkreftceller

Kondrosarkom


Kondrosarkom, også kjent som bensarkom, er en ondartet benkreft bygget opp av kreftceller lokalisert i brusken. Kondrosarkom rammer normalt sett godt voksne personer. I motsetning til mange andre benkreftformer så har denne kreftformen ofte en lavere sjanse for spredning (metastase), da de som regel har en tregere vekstrate, men dette gjelder ikke alle kondrosarkomer. Denne kreftformen er ondartet, som betyr at den vil spre seg og potensielt være dødelig. I følge SNL (Store Norske Leksikon) er det i Norge cirka 10 nye tilfeller av denne kreftformen årlig.

 

– Biopsi må til for å diagnostisere

Den eneste sikre måten å stille diagnosen er ved å ta en biopsi (vevsprøve) av det påvirkede området. Blodprøver, urinprøver, benskanning (Dexa undersøkelse), røntgenundersøkelse og billeddiagnostikk kan også være nyttig i diagnoseprosessen.

 

– Behandlingen består av kirurgi og curettage

Kondromsarkom reagerer ikke på cellegift eller strålebehandling. Det benyttes hovedsakelig kirurgi for å operere bort kreften – på kondrosarkomer med lav vekstrate så benyttes en skrapeteknikk kalt curettage før man benytter flytende nitrogen, phenol eller argon for å drepe de gjenværende kreftcellene på benoverflaten. Kirurgene må være ekstremt varsomme ved fjerning av slik kreft, da et feilkutt kan føre til at man legger igjen kreftceller i området – som igjen kan føre til en senere oppblomstring av kreften. Amputasjon av det påvirke området er sjeldent nødvendig. Over 75% av rammede personer overlever dersom man får fjernet hele kreftsvulsten.

 

– Regelmessig kontroll

Ved forverring eller lignende bør personer gå på kontroll for å undersøke om det har forekommet noen utvikling eller videre vekst. Dette gjøres normalt sett med systematiske blodprøver, urinprøver, røntgenundersøkelser (se billeddiagnostikk) for å anslå eventuell størrelseutvikling eller oppblomstring. Hver sjette måned eller årlig kan det være aktuelt med et kontrollrøntgen, men det kan tas mindre hyppig dersom man ikke ser noen videre utvikling.


 

Les også: – Dette må du vite om benkreft! (Her finner du også en stor oversikt over godartede og ondartede benkreftsformer)

Benkreft

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *