Kreftceller
<< Tilbake til: Benkreft

Kreftceller

Enkondrom


Enkondrom er en form for godartet benkreft. Enkondrom oppdages normal sett i personer innen aldersgruppen 10 til 40 år. Denne typen godartede bensvulster dannes sentralt på benet.

 

– Enkondrom blir ofte diagnostisert med røntgen

Denne formen for godartet benkreft blir ofte diagnostisert grunnet dens karakteristiske utseende på røntgenbilder. Noen enkondromer kan vokse og forårsake smerte. Om et enkondrom ikke forårsaker smerte eller ikke ser ut til å utvikle seg videre så trenger man ikke å fjerne det kirurgisk eller behandle det. Det kan være nødvendig med en biopsi for å fastslå at benkreften ikke er en annen ondartet kreftform.

 

– Regelmessig kontroll

Ved forverring eller lignende bør personer gå på kontroll for å undersøke om det har forekommet noen utvikling eller videre vekst. Dette gjøres normalt sett med systematiske røntgenundersøkelser (se billeddiagnostikk) for å anslå eventuell størrelseutvikling. Hver sjette måned kan det være aktuelt med et kontrollrøntgen, men det kan tas mindre hyppig dersom man ikke ser noen utvikling.

 

Røntgenbilde av godartet benkreft i fingeren: Enkondrom

MR bilde av godartet benkreft i fingeren - Enkondrom

Her ser vi et bilde som viser et enkondrom i det mellomste leddet av fingeren. Trykk på bildet for å forstørre det.

 

Les også: – Dette må du vite om benkreft! (Her finner du også en stor oversikt over godartede og ondartede benkreftsformer)

Benkreft

 

5 replies
 1. Unni Amdam says:

  Hei! Om man har en enkondrom på ca 20 cm i femur, uten at selve beinet rundt er svekket, og uten smerter, vil dere anbefale beintransplantasjon fra f.eks hoften? På forhånd takk for svar.

  Svar
 2. Alexander v/Vondt.net says:

  Hei Unni,

  Beklager, men uten å vite mer omfattende om dine plager, klinisk sett – så kan vi ikke uttale oss om dette – og overlater dermed en slik vurdering til din fastlege eller onkolog. Sett opp en konsultasjon hos legen din om du har spørsmål. Vi ønsker deg lykke til.

  Mvh.
  Alexander v/Vondt.net

  Svar
  • Unni says:

   Takk for svar. Er det vanlig å bli henvist til onkolog? Fakta er at jeg hadde en slik operasjon i 1999, noe som har svekket muskler i denne foten, som igjen har ført til smertefulle belastningsskader. Nylig ct viser allikevel nå en stor enkondrom i samme fot (femur). Så, hva kan en onkolog bidra med?

   Svar
   • vondt says:

    Hei Unni,

    En onkolog er rett og slett en legespesialist som har spesialisert seg på kreftdiagnoser – og et par av dem har meget stor kunnskap på ny forskning og behandlingsmodaliteter. Verdt et forsøk å høre med en slik spesialist hvertfall.

    Svar
    • Unni says:

     Veldig interessant. Har bare vært med ortoped. De sa det kunne utvikle seg til beninfarkt, men ikke noe å stresse med. Får ta tak i dette igjen. Om dere kan bidra med navn til en av disse spesialistene er jeg takknemlig, gjerne på epost om det er å foretrekke. Takk igjen.

     Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *