Home » Diagnoser » Benkreft » Kordom

Kordom

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

<< Tilbake til: Benkreft

Prostatakreftceller

Kordom


Kordom er en meget sjelden form for ondartet benkreft. Kordom forekommer normalt sett i enden av ryggraden. Det vanligste er midt på basen av ryggraden, kalt sakrum, men også halebenet kan rammes. Det kan også forekomme helt øverst mot baksiden av hodeskallen. Kreften kan eksistere i måneder eller flere år før den oppdages.

 

– Konstante smerter i sakrum og halebenet

Denne kreftformen, når den rammer sakrum og halebenet, kan det gi konstante smerter i sakrum og halebenet.

 

– Kordom: Ondartet benkreft i nakken / hodet  kan gi nervesymptomer

Når et kordom rammer øverste del av ryggraden, mot nedre kant av baksiden av hodet, så kan det forekomme nervesymptomer – da særlig mot øynene.

 

– Diagnostisering med billeddiagnostikk og biopsi

Kordom blir diagnostisert med billeddiagnostikk (f.eks. MR undersøkelse, CT eller røntgen) og bekreftes med vevsprøve (biopsi).

 

– Behandlingen består av strålebehandling og kirurgi

Behandlingen av kordom er krevende og kompleks – som det ofte er med behandling av ondartet benkreft. Hvis kreften har rammet sakrum eller halebenet så er det ofte effektivt med kirurgisk fjerning av svulsten, men dette kan ikke utføres like effektivt i øverste del av nakken. Kordom i basen av hodeskallen behandles dermed med strålebehandling.

 

– Regelmessig kontroll

Ved forverring eller lignende bør personer gå på kontroll for å undersøke om det har forekommet noen utvikling eller videre vekst. Dette gjøres normalt sett med systematiske røntgenundersøkelser (se billeddiagnostikk) for å anslå eventuell størrelseutvikling eller oppblomstring. Hver sjette måned eller årlig kan det være aktuelt med et kontrollrøntgen, men det kan tas mindre hyppig dersom man ikke ser noen videre utvikling.

 


Les også: – Dette må du vite om benkreft! (Her finner du også en stor oversikt over godartede og ondartede benkreftsformer)

Benkreft

Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa