Kreftceller
<< Tilbake til: Benkreft

Kreftceller

Ewings sarkom


Ewings sarkom er en ondartet form for benkreft. Ewings sarkom rammer menn oftere enn kvinner, og oppdages normalt sett i alderen 10 – 25 år. Denne kreftformen rammer normalt sett armer og bein, men kan forekomme i alt benvev.

 

– Biopsi må til for å diagnostisere

Den eneste sikre måten å stille diagnosen er ved å ta en biopsi (vevsprøve) av det påvirkede området, men billeddiagnostikk kan hjelpe til med å lokalisere svulsten og se hvilke områder som er rammet. Det er særlig MR undersøkelse og CT som benyttes til å gi detaljerte bilder av kreftsvulsten. Ewings sarkom kan utvikle store svulster, som kan påvirke hele benet som er rammet.

 

– Behandlingen er tverrartet

Behandlingen av Ewings sarkom er tverrartet, og en kombinasjon av strålebehandling, kirurgi og cellegift benyttes. Behandlingen kan kurere opp til 60% av behandlede personer.

 

– Regelmessig kontroll

Ved forverring eller lignende bør personer gå på kontroll for å undersøke om det har forekommet noen utvikling eller videre vekst. Dette gjøres normalt sett med systematiske blodprøver, urinprøver, røntgenundersøkelser (se billeddiagnostikk) for å anslå eventuell størrelseutvikling eller oppblomstring. Hver sjette måned eller årlig kan det være aktuelt med et kontrollrøntgen, men det kan tas mindre hyppig dersom man ikke ser noen videre utvikling.

 

Les også: – Dette må du vite om benkreft! (Her finner du også en stor oversikt over godartede og ondartede benkreftsformer)

Benkreft

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *