testikkelsmerte

testikkelsmerte

Vondt i testikkelen (Testikkelsmerter)

Vondt i testikkelen, testiklene og testikkelsmerter kan være skremmende. Vondt i testikkelen eller testiklene kan forekomme på venstre og høyre side – eller begge sider samtidig. Testikkelsmerter kan skyldes mindre alvorlige årsaker som refererte smerter fra muskler og nerver, myalgi, strekk, seneskade, nerveirritasjon i lyske eller setet- andre diagnoser kan være diabetisk nevropati eller nyrestein – men husk at det også kan, i sjeldne tilfeller, skyldes mer alvorlige problemer som testikkelkreft.

 Noen av de vanligste diagnosene er (heldigvis) muskulær dysfunksjon (såkalte myalgier) i kombinasjon med nerveirritasjon i setet, lysken og i hoften  – i dette området er særlig iliopsoas, quadriceps og glutes kjent for å kunne gi smerter mot testiklene. Det er derfor viktig å analysere / vurdere disse nøye og finne ut hvilke som er for aktive og hvilke som er for svake.

 

Les også: Lyskebrokk – kan du være rammet?

Lyskebrokk

 

Mer alvorlige, dòg sjeldne, diagnoser kan være testikkelkreft, diabetisk nevropati eller lyskebrokk. Vondt i testikkelen kan forekomme både på venstre og høyre side, og mot innsiden av lysken.

 

Årsaker kan være overbelastning, traume, fall, ulykke, slitasje / artrose (leddslitasje), muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon i nærliggende ledd (f.eks. hoften eller korsryggen).

 

– Når lyskemuskulaturen gir vondt i testikkelen

En vanlig diagnose som gir smerter i mot testikkelen er skade eller muskeldysfunksjon i hofteleddsbøyeren – kalt musculus iliopsoas. Denne kan gi tunge smerter, innenfor enten venstre eller høyre testikkel, som nærmest går dypt inn i testikkelen. Hvis smertene er mer lokalisert til en side en den andre, vil man ofte se en tilhørende restriksjon og stivhet i hofteleddet eller bekkenet på samme side.

 

Les mer: Muskelstrekk i lysken

Lyskestrekk - Oversiktsbilde

  

Hvem rammes av vondt i testikkelen?

Hvem som helst kan rammes av vondt i testikkelen – menn altså.

 

– Kan ramme både gamle og unge

Vondt i testikkelen er en plage som rammer en større andel av den mannlige befolkningen en eller annen gang i løpet av livet – både gamle og unge. Det er viktig at man tar smertene på alvor og gjør noe med det – ellers kan det bli gjentagende og forverres. Hvis du i tillegg til vondt i testikklen har uforklart vektnedgang, feber og /eller magesmerter så er det lurt å få en undersøkelse av fastlegen for å sjekke at alt står bra til, bare for å være på den sikre siden. Heldigvis er den vanligste årsaken dårlig funksjon i nærliggende muskler og ledd.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 Hvor er testiklene?

Testiklene er lokalisert til innsiden av lyskene på undersiden av framsiden av buken.

 

Les også: – DETTE Bør du Vite om Artrose (Leddgikt)

Artrose i kneet

 

Testikkelens anatomi

testikkelens anatomi

Her ser vi de viktige anatomiske landemerkene i testikkelen.

 

Muskulatur rundt lysken

Vi sier at det er 6 muskler som primært kan gi smerter mot lysken / inn mot testiklene. Disse er musculus psoas majus, iliacus (samlet blir psoas og iliacus kalt iliopsoas), adduktormuskulaturen (bestående av adduktor magnus, adduktor brevis, adduktor longus), pectineus, TFL (tensor fascia latae) og setemuskulaturen. Lysken og hoften er avhengig av god muskelfunksjon for å unngå skader – noe som igjen understreker viktigheten ved å holde hoften, bekkenet og ryggen ved optimal funksjon for å unngå kompenseringsskader. Her ser du en illustrasjon med muskelfester.

lyskemuskulaturen

 

Det er også en rekke ledd som er involvert når vi er inne på muskuloskeletale årsaker til testikkelsmerter. Da snakker vi hovedsakelig om hoften, hofteleddet, bekkenet, sakrum, halebenet og nedre del av korsryggen.

Hoftesmerter - Vondt i hoften

– Vond hofte eller rygg kan bidra til refererte smerter mot lyske og testiklene

 

– Kroppen er kompleks… og fantastisk!

Som vi noterer oss av bildene ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man finne en effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at noe er galt, eller at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på litt ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.
Dersom man mistenker at det er muskler og ledd som er årsaken så kan behandling og spesifikk treningsveiledning av en muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) tilrådes – ofte for å få langvarig bukt med problemet. Behandlingen vil ta sikte på og bearbeide dysfunksjoner i muskler og ledd, som igjen vil føre til redusert forekomst av smerter. Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet – kanskje du har en litt dårlig holdning som fører til at noen muskler og ledd blir overbelastet? Ugunstig arbeidsstilling? Eller kanskje du ikke utfører øvelsene på en ergonomisk god måte? Eller trener du for lite?

 

testikkelkreft

Det finnes en rekke mulige diagnoser ved vondt i testikkelen. Her finner du en liste over mulige årsaker og tilstander.

 

Mulige årsaker / diagnoser ved vondt i testikkelen er:

Betennelse i testikkelen (orkitt)

Bitestikkelbetennelse (epididymitt)

Bløtvevskade

Diabetisk nevropati

Direkte traume mot testikkel eller testiklene

Fournier koldbrann (Vevsødeleggende, nekrotisk infeksjon)

Hydrocele

Idiopatisk testikkelsmerte

Leddlåsning / dysfunksjon i hofte, bekken eller rygg

Lyskebrokk

Muskelspenninger i lyske, lår, sete eller hoften

Muskelstrekk i lysken

Myalgi / myose i lyskemuskulaturen

Nevropati (nerveskader kan oppstå lokalt eller lengre unna)

Nyrestein

Spermatocele (cystedannelser i bitestikkelen)

Tendinitt (senebetennelse)

Tendinose (seneskade)

Urinveisinfeksjon

Varikocele (Oppsvulmede vener ovenfor testiklene)

Vasektomi (Sterilisering ved kutting av en del av sædlederen)

Vridd testikkel

 

Sjeldne årsaker til vondt i testikkelen:

Benkreft eller annen kreft

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreftspredning (metastase)

Synovitt

 Pass på så du ikke blir gående med vondt i testikkelen eller testiklene over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig før det får sjansen til å videreutvikle seg.

Hva er en kiropraktor?

– Noe du lurer på? Spør oss direkte via kommentarfeltet eller via Facebook!

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i testiklene:

Akutt vondt i testikkel

Betennelse i testikkel

Bortdovning i testikkel

Brenning i testikkel

Dype smerter i testikkel

Elektrisk støt i testikkel

Forstørret testikkel eller testikler

Høyre testikkel er vond

Hogging i testikkel

Intense smerter i testikkel

Knute i testikkel

Krampe i testikkel

Langvarige smerter i testikkel

Mauring i testikkel

Murring i testikkel

Muskelsmerter i testikkel

Nervesmerter i testikkel

Nummen i testikkel

Senebetennelse i testikkel

Skakk og ujevn testikkel

Skarpe smerter i testikkelen

Skjeve testikler

Sliten i testikkelen

Stikking i testikkelen

Støl i testikkel og rygg

Sår i testikkelen

Venstre testikkel er vond

Verking i testikkel

Øm i testikkel

 

Kliniske tegn ved vondt i testikkel og testikkelsmerter

– Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.

– Trykkømhet i området

 

Hvordan forebygge vondt i testikkelen

– Lev sunt og mosjoner regelmessig (aktivitet og bevegelse er den beste medisin!)
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen – forsøk å ha god søvnrytme
– Helhetlig trening rettet mot stabilitet av hofte, rygg og bekken
– Oppsøk din lege – det er alltid bedre å være på den sikre siden

 

Gåtur

 

 

Billeddiagnostisk utredning av testikkelen og testiklene

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av testiklene– men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om alvorlig patologi. Diagnostisk ultralyd kan benyttes for å sjekke testiklene for cystedannelser, væskeansamling (hydrocele) eller kreft mm.

 

MR bilde av testikkelen og testiklene

mr-av-testiklene

Foto: MRI Master

Det finnes egne MR protokoller for å ta bilder av testiklene. Ovenfor ser du et eksempel på en slik MR undersøkelse.

 

Røntgen av testikkel

– Nei, man tar normalt sett ikke røntgen av testiklene – man benytter istedenfor MR eller ultralyd.

 

Diagnostisk ultralyd undersøkelse av testikkelen

vaeskeansamling-i-testikkelen

Beskrivelse av ultralyd undersøkelsebildet av testikkelen: I dette bildet ser vi testikkelen og  en vvaeskeansamling-i-testikkelen, som blir kalt hydrocele. Dette skyldes normalt sett tidligere traume, men kan også, i sjeldne tilfeller, skyldes kreft. Væskes kan fjernes med det medisinske inngrepet vi kaller aspirasjon.

 

Tidsklassifisering av vondt i testikkelen eller testiklene. Er vondtet ditt rangert som akutt, subakutt eller kronisk?

Vondt i testikkelen kan deles inn i akutte (plutselige), subakutte og kroniske (langvarige) smerter. Akutt testikkelvondt vil si at personen har hatt vondt i testikkelen i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Referanser:
  1. MRI Master
  2. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong

 

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i testikkelen:

 

Spm: Årsak til plutselig vondt i testikkelen?

Som nevnt finnes det en rekke mulige årsaker og diagnoser til vondt i testikkelen på venstre eller høyre side – symptomene må sees i helhet. Årsak til mer nylig smerte i testikkelen skyldes som regel traume eller støt – det er viktig å huske på at det er snakk om ømfintlige strukturer dette her. Se liste høyere opp i artikkelen. Hvis du utdyper problematikken din i kommentarfeltet nedenfor så kan vi gjøre mer for å hjelpe deg.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i testikkelen? Og hvor kan man få vondt?
Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling. Vondt i testikkelen eller testiklene kan ramme høyre testikkel, venstre testikkel eller begge testiklene. Smertene kan føles inni, mot en side eller på begge sider.

 

Vi håper denne artikkelen har hjulpet deg. Hvis du har flere spørsmål minner vi om at du kan stille disse i kommentarfeltet, via Facebooksiden vår, eller spørre noen av våre eksperter elt gratis her.

 

SPØRSMÅL: – Få svar – helt gratis!

Spør oss - helt gratis!

 

Vennlig hilsen,

VONDT.net (Inviter gjerne dine venner til å like Facebooksiden vår)

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag!)

 

Bilder: CC 2.0, Wikimedia Commons 2.0, FreeStockPhotos og leserbidrag

 

Les også: – Vondt i ryggen? Dette bør du vite!

Stiv rygg om morningen i sengen

Les også: – Vondt i magen? Finn ut mer!

vondt i magen

Les også: – Vondt i lysken? Mer informasjon finner du her!

Lyskesmerte

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *