Vondt i lysken

Vondt i lysken

Det å ha vondt i lysken og nærliggende strukturer kan være plagsomt og smertefullt. Kanskje får du vondt i lysken når du spiller fotball med gutta? Eller har lyskesmertene bare oppstått over lengre tid helt av seg selv? I likhet med andre støtdempende og vektoverførende strukturer, så kan lyskeproblematikk medføre smerter og problemer i nærliggende anatomiske strukturer grunnet kompenseringsmekanismer og følgeplager. Derfor er det ikke uvanlig at man tidvis vondt i lysken, hofte og rygg samtidig – grunnet at de alle påvirker hverandre.

 

Vondt i lysken kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er muskulær overspenning i nærliggende muskulatur, refererte smerter fra korsrygg eller bekkenleddslåsning, slitasje, traume, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Vondt i lysken og lyskesmerter er en plage som ofte rammer idrettsutøvere, men som også ofte rammer helt vanlige mosjonister eller de som ikke er så glade i å trene. Slike lyskesmerter kan tidvis også referere smerter mot testiklene hos menn.

 

Se video med øvelser mot lyskesmerter lenger ned i artikkelen.

  

VIDEO: 10 Styrkeøvelser mot Vonde Hofter og Lyskesmerter

Klikk her for å se en video av et treningsprogram mot smerter i lysken. Styrke i hoftene er nemlig utrolig viktig når det kommer til det å avlaste lyskene – ved manglende funksjon eller kapasitet vil lyskene kunne bli overbelastet.

Bli med i vennegjengen vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

– Vanligste årsaken til lyskesmerter er muskler og ledd

Det er særlig feilfunksjon i muskler og ledd som gir grunnlag for de vanligste formene av vondt i lysken. Stive og dysfunksjonelle ledd i bekken og rygg er en av mange mulige årsaker som kan medføre at lyske og hofte blir overbelastet ved helt vanlig gange og trening.

 

Smertefull muskulatur og muskelknuter kan behandles hos offentlig autorisert kliniker (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) med spisskompetanse innen muskel, sene, nerve og leddproblematikk.

 

De er også grundig utdannet til å utrede hvorfor du rammes av lyskesmerter og hva som er den bakomforliggende årsaken. På denne måten kan man utelukke mer alvorlige diagnoser, redusere sjansen for tilbakefall og senke risikoen for at det kommer tilbake etter et vellykket behandlingsopplegg.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hvorfor du får vondt, hva du kan gjøre med det selv og hvilke behandlingsmodaliteter som oftest benyttes mot denne problematikken.

 

Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, kommentarfeltet i denne artikkelen eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-seksjon hvis du har spørsmål eller trenger rådgivning angående beste vei videre for deg. Lik oss også på Facebook for daglige oppdateringer med øvelser og ny kunnskap innen muskel- og skjelettplager.

 

Musculus iliopsoas (hoftebøyeren) + nedsatt bevegelighet i korsrygg og bekken = Noen av de vanligste funksjonelle årsakene til lyskesmerter

Som nevnt så er det ofte biomekaniske årsaker som står bak at man rammes av lyskesmerter – og med dette mener vi muskler, sener, nerver og ledd. Dersom man har redusert funksjon i en eller flere strukturer så kan dette føre til ringvirkninger og at det gradvis oppstår flere feilfunksjoner og mer smerter.

 Som noen av de vanligste årsaken til vondt i lysken – fra et funksjonelt standpunkt – har vi valgt å legge fokus på hoftebøyeren (musculus iliopsoas) og nedsatt funksjon i bekkenleddene, samt nedre del av korsryggen. Men mange av dere lurer sikkert på hvor selve hoftebøyeren sitter? La oss se nærmere på nettopp det:

 

Musculus iliopsoas (på framsiden av bekkenet, deretter gjennom bekken og opp til tverrtaggene på korsryggsvirvelene)

musculus iliopsoas

I mer moderne tid bruker man navnet iliopsoas på hoftebøyeren, men før var det slik at man delte de inn i psoas minor, psoas majus og iliacus – og ikke som en helhet, slik man gjør i dag. Iliopsoas har et smertemønster som kan gi smerter på framsiden av øvre del av låret, inn mot lysken, samt i korsryggen (ipsilateralt – på samme side).

 

Når vi ser muskelens anatomiske oppbygning så blir det også lettere å forstå at denne kan påvirkes av nedsatt bevegelighet i korsryggsleddene og bekkenleddene (mindre bevegelseutslag i leddene) – grunnet feilaktig bevegelsesmønster. Vi er derfor opptatt av å understreke at man adresserer både leddfunksjon og muskulær funksjon ved behandling av slik problematikk. Slik feilfunksjon kan dermed også gi grunnlag for stram og smertefull setemuskulatur (gluteus medius, gluteus minimus og piriformis blant annet) – som igjen kan medføre isjialgi (falsk isjias) og nerveirritasjon i setet. Det er også verdt å nevne at musculus adductor magnus har et smertemønster som kan referere smerter mot lyske og innside av låret. Med andre ord, så er dette noe vi anbefaler at du får hjelp med før det utvikler seg videre.

 

Men hvorfor blir musklene på framsiden av lysken smertefulle?

Både ledd og muskler inneholder nervereseptorer – signalmottakere og sendere som er i stand til å avgi smertesignaler dersom de mener at det er fare for langvarig problematikk og varige skadevevsendringer.

 

Muskler består av muskelfibre – disse kan være i god stand (elastiske, mobile og uten skadevev) eller i dårlig stand (mindre bevegelige, med redusert tilhelingsevne og opphopning av skadevev). Når vi har muskler som blir feilbelastet over tid så kan dette gradvis føre til oppbygning av dysfunksjonelt skadevev i de muskulære strukturene. Med dette mener vi altså at de fysisk endrer struktur som vist på bildet nedenfor:

vevsskade oversikt

 1. Normalt vev: Normal blodsirkulasjon. Normal sensitivitet i smertefibrene.
 2. Skadevev: Som innebærer redusert funksjon, endret struktur og økt smertesensitivitet.
 3. Arrvev: Utilhelet bløtvev har en betydelig nedsatt funksjon, kraftig endret vevsstruktur og forhøyet risiko for gjentagende problematikk. I fase 3 kan strukturene og oppbygning være så svak at det er høyere sjanse for gjentagende problematikk.
Bilde og beskrivelse – kilde: Råholt Kiropraktorsenter

 

Det blir ofte lettere for pasienter å forstå hvorfor muskler og sener blir smertefulle når de ser det ovenstående bildet. For det illustrerer jo nettopp hvordan det å ikke ta vare på musklene sine kan medføre slike strukturelle forandringer og dermed muskelsmerter i lyske (eller ryggen). Konservativ behandling hos offentlig autorisert kliniker tar derfor sikte på å remodellere bløtvevsstrukturen og bedre funksjonen i gitte muskelfibre. Utredningen og den kliniske undersøkelsen kan avdekke alt fra nedsatt bevegelighet i rygg og bekken (som dermed medfører dårlige støtdemping og vektoverføring) til ikke-tilstrekkelig stabilitetsmuskulatur i hofte og sete. Vi kan hinte om at ofte (les: nesten alltid) er det en blanding av flere faktorer som gjør at du har lyskesmerter og at du opplever at det kommer tilbake gang etter gang.

 En av de dokumenterte behandlingsformene for funksjonelle lyskesmerter er trykkbølgebehandling (Vahdatpour et al, 2013) – en behandlingsmetode som utføres av offentlig autoriserte klinikere (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) med spisskompetanse innen utredning og behandling av diagnoser i muskler, sener, ledd og nerver. Andre behandlingsmetoder som ofte benyttes er leddbehandling (utført av kiropraktor eller manuellterapeut), intramuskulær akupunktur, triggerpunktbehandling og muskulære teknikker.

 

Vi synes det er veldig illustrativt å vise dere en grundig video hvor man benytter trykkbølgebehandling mot nettopp lyskesmerter grunnet dysfunksjon i hoftebøyeren. Trykkbølgebehandling bryter altså ned dette smertefulle skadevevet (som ikke skal være der) og starter en reparasjonsprosess som gradvis, over flere behandlinger, bytter det ut med nytt og friskt muskel- eller senevev. På denne måten reduserer man smertesensitiviteten, øker bløtvevets egen tilhelingsevne og bedrer den muskulære tilstanden. Fysikalsk behandling bør alltid kombineres med gradvis opptrening av hofte og kjernemuskulatur – med den hensikten å avlaste rygg, hofte og lyske gjennom bedret funksjonell kapasitet.

 

Video – Trykkbølgebehandling mot lyskesmerter (trykk på bildet for å se videoen)

Kilde: Vondt.net sin YouTube-kanal. Husk å abonnere (gratis) for flere informative og gode videoer. Vi tar også gjerne imot forslag til hva vår neste video skal handle om.

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Les mer: – Dette Bør du Vite om Trykkbølgebehandling

 

Klassifisering av vondt i lysken

Man klassifiserer lyskesmerter ved å dele de inn hvor lenge de har pågått. De tre kategoriene er: akutt, subakutt eller kronisk lyskesmerte. Her er en oversikt over hvordan dine lyskesmerter blir kategorisert – og hvorfor.

 

Akutte smerter i lysken

Dersom du har hatt smerter i lysken i alt fra ett sekund og opp til tre uker, så kalles det likeledes for akutte lyskesmerter. Akutte lyskesmerter kan ofte skyldes lyskestrekk eller muskelskade.

 

Subakutte lyskesmerter

Med subakutt vondt i lysken så refererer man til smerter som har vedvart i alt fra tre uker og opptil tre måneder. Dersom smertene dine har vedvart såpass lenge så håper vi også at du begynner å tenke at «nå er det jaggu meg på tide å gjøre noe med dette her». For det burde du definitivt. Ta kontakt med en autorisert kliniker for utredning og eventuell behandling allerede i dag – før det utvikler seg videre og blir verre.

 

Kronisk vondt i lysken

Når du har gått med vondt i lysken i hele tre måneder eller lengre – ja, da kalles det for kroniske lyskesmerter. Gratulerer. Mange ville ikke klart å tyne seg såpass lenge og gå med smerter så lenge uten å ta tak i problemet, men det klarte altså du. Men ikke mist alt motet nå – du kan fortsatt fint gjøre noe med problematikken. Det er bare det at det vil bli en betydelig vanskeligere behandlingsrute å gå nå som problemet har kommet såpass langt. Det vil kreve egeninnsats og disiplin for å gjennomføre opptreningen og behandlingen som er sårt tiltrengt.

 

Vi har tidligere snakket om kompenseringsplager – og med lyskesmerter, så skyldes dette ofte at vi har en tendens til å legge mindre vekt og ta kortere skritt på den siden som er rammet. Høres det lurt ut i lengden? Nei. Fører det til økte plager i hofte, bekken og rygg over tid? Ja. Det er derfor essensielt at du nå velger å ta tak i lyskesmertene og si at «det er slutt» – selv om dere har vært sammen i over tre sure måneder, så får det hele bare stå til. Hvis du trenger anbefaling i forhold til kliniker, så er vi alltid tilgjengelige via privatmelding på sosiale medier eller i kommentarfeltet nede på den relevante artikkelen.

 

Vedvarende ubehag i lysken? Kan det være lyskebrokk?

Lyskebrokk

– Lyskebrokk er en tilstand der en del av tarmen har buket ut gjennom muskelveggen i lyskeregionen. Diagnosen innebærer oftest smerter ved host og nys, samt andre ting som øker den indre buktrykket. Les mer om denne tilstanden her.

 Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i lysken

En Cochrane metastudie (Almeida et al, 2013) konkluderte med at trening rettet mot spesifikk hofte- og kjernemuskulatur (f.eks. øvelser med treningsstrikk) var blant det mest effektive når det kom til langvarig effekt i behandling av idrettsrelaterte lyskesmerter. De skrev ellers at det er nødvendig med flere og bedre studier innenfor dette området for å kunne anslå hva som er den beste passive behandlingsmodaliteten. En randomisert, blindet kontrollstudie med 40 deltagere viste effekt i behandlingen av lyske og bekkensmerter (Vahdatpour et al, 2013).

 

Noen mulige årsaker / diagnoser ved vondt i lysken er:

Dyp venetrombose (DVT)

Lyskebrokk (smerter dypt inne i lysken som er verre når man hoster eller nyser)

Lyskestrekk (strekk i muskulatur i området)

Muskeldysfunksjon i iliopsoas

Muskelsmerter fra musculus adductor magnus

Nedsatt leddfunksjon i rygg og bekken

Referert isjias fra lumbal prolaps (prolaps i korsryggen)

Sirkulasjonsproblematikk

Stramme lyskemuskler

 

Hva kan jeg gjøre selv mot lyskesmerter?

Vi vil særlig anbefale opptrening og rehabiliteringstrening rettet inn mot å bedre og styrke kjernemuskulaturen og hoftestabilitetsmusklene – med den hensikt å blant annet avlaste hoftebøyeren (iliopsoas).

1. Generell bevegelse, spesifikk trening og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes vel knapt bedre egenhjelp enn dette. Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

 

Hva kan jeg forvente hos en kliniker når jeg oppsøker dem med vondt i lysken?

Vi anbefaler at du oppsøker offentlig autoriserte yrkesgrupper når du oppsøker utredning og behandling for smerter relatert til muskler, sener, ledd og nerver. Disse yrkesgruppene (lege, kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut) er nemlig beskyttede titler og godkjent gjennom norske helsemyndigheter. Dette gir deg som pasient en trygghet og sikkerhet som du kun vil ha dersom du går til disse yrkesgruppene. Som nevnt er disse titlene beskyttet og dette innebærer at det er ulovlig å kalle seg for lege eller kiropraktor uten at du er autorisert med den lange utdanningen disse yrkene innehar. I motsetning så er titler slik som akupunktør og naprapat ikke beskyttede titler – og dette innebærer at du som pasient ikke vet hva du går til.

 

En offentlig autorisert kliniker har en langvarig og grundig utdanning som belønnes gjennom helsemyndighetene med offentlig tittelbeskyttelse. Denne utdanningen er omfattende og innebærer at de nevnte yrkene har meget god spisskompetanse innen utredning og diagnostisering, samt behandling og eventuell opptrening. En kliniker vil dermed først diagnostisere problematikken din og deretter sette opp et behandlingsoppsett avhengig av gitte diagnose. Kiropraktor, lege og manuellterapeut har henvisningsrett til bildediagnostisk utredning dersom dette skulle være klinisk indisert.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang. Det er viktig at de enkelte øvelsene er tilpasset deg og dine plager.

Tøying av bakside på leggen

Som nevnt tidligere i artikkelen så har forskningsstudier vist at trening av hofte og kjerne er viktig for å avlaste lysken. Vi legger dermed fram flere treningsprogrammer i lenkene nedenfor som kan anbefales for slik opptrening:

 

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i lysken, lyskesmerter, stramme lyskemuskler og andre relevante diagnoser.

 

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i lysken og lyskesmerter:

5 Yogaøvelser mot Hoftesmerter

6 Styrkeøvelser for Sterkere Hofter

10 Øvelser mot Dårlig Hofte

 Er du plaget med langvarige og kroniske smerter?

Vi anbefaler alle som er plaget med kroniske smerter i hverdagen å bli med i Facebookgruppen “Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og Nyheter“. Her kan du få gode råd og stille spørsmål til likesinnede og de med kompetanse innen området. Du kan også følge og like Facebooksiden vår (Vondt.net) for daglige oppdateringer, øvelser og ny kunnskap innen muskel og skjelettlidelser.

 

NESTE SIDE: – Hva er Trykkbølgebehandling?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykk på bildet ovenfor for å gå videre til neste artikkel.

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 

 

Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk
 2. Almeida et al. Conservative interventions for treating exercise-related musculotendinous, ligamentous and osseous groin pain. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 6;6:CD009565.
 3. Vahdatpour et al, 2013. Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for the Treatment of Chronic Pelvic Pain Syndrome: A Randomized, Controlled Trial.

Ofte stilte spørsmål:

 

Får vondt i høyre lyske ved løping på asfalt. Hva kan det skyldes?

Vondt i høyre lyske ved løping på asfalt eller hardt underlag kan skyldes overbelastning, feilbelastning eller en underliggende skade. Den mest vanlige kilden til smerte mot lysken er en kombinasjon av leddrestriksjoner i korsrygg, bekken og hofte, kombinert med muskelspenning / myoser i setet (f.eks. gluteus medius myalgi) og korsryggen (quadratus lumborum kan gi vondt inn mot lysken). Hvis du har smerter ved host / nys kan det også ligge et underliggende sportsbrokk i området, selv om dette er mer sjeldent enn de andre årsakene. Mer sjeldent kan også nerveirritasjon i bekken eller rygg gi vondt inn mot lysken.

 

For å forhindre vondt i lysken ved løping bør du øke treningen mot bekkenstabilitet, kjernemuskulatur samt hoftemuskulatur. Prøv for eksempel disse øvelsene vi har laget til deg her. Du bør også evaluere skotøyet ditt, da det kan være at dette ikke gir deg nok støtdemping. Men viktigst av alt – løp på ulendt terreng, gjerne skog og mark. Kom deg bort fra asfaltjungelen.

Lignende spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor har jeg vondt i høyre side av lysken?’, ‘Hvorfor er jeg støl i bekken og lyske etter løping? Skjer dette ofte hos menn?’, ‘Opplever ubehag i lysken ved løping – hva er dette symptomer på?’

 

Har akutte lyskesmerter etter en joggetur. Hva kan ha gått galt inne i lysken?

Plutselige / akutte lyskesmerter kan oppstå for eksempel grunnet lyskestrekk (muskelstrekk i lysken) eller lyskebrokk. Smertene skyldes normalt sett overbelastning av muskulatur eller ledd – og smertene du kjenner i lysken kan også være referert fra hoften på samme side. Særlig løping på hardt underlag har en tendens til å forårsake denne type akutte lyskesmerter.

Lignende spørsmål med samme svar: ‘Hva kan plutselige lyskesmerter etter jogging skyldes?’

 

Har lyskesmerter i venstre side etter jogging? Hva kan være diagnosen for slike lyskesmerter?

Et lignende spørsmål har blitt stilt tidligere og vi ber deg om å lese svaret på det spørsmålet i tillegg til dette. Basert på den lille informasjonen du gir oss så kan det være en rekke diagnoser som gir deg vondt i venstre side av lysken, men siden det skjedde etter løping – så tar vi sjansen på å si at det nok er en belastningsskade grunnet feilbelastning eller overbelastning. Myalgier i hofter, bekken, lår og lyske kan alle gi smerter etter en hard treningsøkt. Faktisk så er det slik at lyskesmerter ofte skyldes dysfunksjon i bekken eller hofte – som gjør at disse ikke fungerer så støtavlastende som de burde. Visste du at hoften er en av de viktigste støtdemperne vi har? Hvis den ikke kan gjøre jobben sin så vil ofte kreftene / belastningen ramme nederste del av ryggen, bekken og lysken. Andre mulige diagnoser er sportsbrokk, iliopsoas bursitt eller tretthetsbrudd i hoften.

Relatert spørsmål med samme svar: ‘Har vondt i venstre lysk etter jogging. Hvilken diagnose kan det være?’, ‘Hvorfor har jeg smerter i venstre side av lysken etter løping?’

 

Har smerte i lysken ved hoste. Hva er diagnosen?

Host og nys er begge eksempler på ting som øker det indre buktrykket / abdominaltrykket – for eksempel ved et brokk (les: lyskebrokk) så kan en slik trykkendring føre til smerter i det skadde, irriterte området. En kliniker vil også føle en utvidelse / hevelse ved host over brokket ved hosting. I lysken finner vi også store lymfeknuter som kan bli rammet av infeksjon eller betennelse.

 

Hva er symptomer på betent lyske?

Typiske symptomer på betennelse er rødlig og irritert hud, hevelse og varmeutvikling. En diagnose som må utelukkes ved hevelse i lysken er brokk (hernia).

 

Høres stadig om kvinner som får vondt i lysken. Rammer lyskesmerter menn og kvinner like mye?

Hvis du sikter til lyskebrokk så er dette direkte feil – lyskebrokk rammer oftest menn (10 ganger oftere enn kvinner) og forekommer vanligvis etter fylte 40 år. Dette skyldes at menn har en betydelig svakere bukvegg i det affekterte området. Derimot så er det høyere forekomst av refererte smerter fra bekken, hofte og sete blant kvinner – og dette kan bidra til lyskesmerter.

  

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
1 svar
 1. Lyskehoftevondten says:

  Sliter med vondt i lyskebåndet fra siden på symfysen helt opp til hoftekammen og videre opp dypt i magen på samme side. Er også så øm på utsida av hofta at det er umulig å ligge på den siden. Har vart noen mnd, jeg tøyer på rulle, triggerball og er fremdeles like vondt og umulig å sove. Har dere tips til selvhjelp?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *