Home » Hvor har du vondt? » Vondt i lysken

Vondt i lysken

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Vondt i lysken

Vondt i lysken.

Det å ha vondt i lysken og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt. Vondt i lysken kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er muskulær overspenning i nærliggende muskulatur, refert smerte fra korsrygg eller bekkenleddslåsning, slitasje, traume, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Vondt i lysken og lyskesmerter er en plage som ofte rammer idrettsutøvere. Slike lyskesmerter kan tidvis også referere smerter mot testiklene hos menn.

En av de vanligste årsakene til vondt i lysken er overspenning i nærliggende muskulatur, samt tilhørende dysfunksjon i korsrygg og bekken. Muskelknuter kan behandles hos kiropraktor, fysioterapeut eller lignende – som også kan gi deg en forklaring på hvorfor akkurat du får vondt i lysken.

 

Noen av de andre vanligste årsakene til slike plager er plutselige overbelastninger, gjentatt feilbelastning over tid, aldersbetinget artrose eller traume. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir vondt i lysken, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer.


 

Eventuelle traumatiske skader i lysken kan i de aller fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert med henvisningsrett (kiropraktor eller lignende), og videre bekreftes ved en MR der dette ansees som nødvendig.

 

Klassifisering av vondt i lysken.

Vondt i lysken kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt lyskevondt vil si at personen har hatt vondt i lysken i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i lysken kan som nevnt tidligere skyldes leddbånd, meniskskader, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller artrose. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i lysken over lengre tid, ta heller kontakt med en ekspert og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på lyskens og hoftens bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelspenninger, muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i lysken. Ved lyskeplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. Både kiropraktor og manuellterapeut har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager over en lengre tid, før man eventuelt vil vurdere en operasjon i alvorlige tilfeller. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Vedvarende ubehag i lysken? Kan det være lyskebrokk?

Lyskebrokk

– Lyskebrokk er en tilstand der en del av tarmen har buket ut gjennom muskelveggen i lyskeregionen. Les mer om denne tilstanden her.

 

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i lysken.

En Cochrane metastudie (Almeida et al 2013) konkluderte med at trening rettet mot spesifikk hofte- og kjernemuskulatur (les: tren med skadeforebyggende Bosu ball) var blant det mest effektive når det kom til langvarig effekt i behandling av idrettsrelaterte lyskesmerter. De skrev ellers at det er nødvendig med flere og bedre studier innenfor dette området for å kunne anslå hva som er den best passive behandlingsmodaliteten.

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

 

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Noen kiropraktorer benytter også nålebehandling, trykkbølgebehandling, laserbehandling og lignende teknikker – dette er noe subjektivt avhengig av behandleren. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang. Det er viktig at de enkelte øvelsene er tilpasset deg og dine plager.

Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Relaterte saker:

Glukosamin sulfat mot artrose

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– TRYKK HER FOR Å LESE MER PÅ ADLIBRIS ELLER AMAZON.

 

Referanser:

  1. NHI – Norsk Helseinformatikk
  2. Almeida et al. Conservative interventions for treating exercise-related musculotendinous, ligamentous and osseous groin pain. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 6;6:CD009565.
  3. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

Ofte stilte spørsmål:

 

Får vondt i høyre lyske ved løping på asfalt. Hva kan det skyldes?

Vondt i høyre lyske ved løping på asfalt eller hardt underlag kan skyldes overbelastning, feilbelastning eller en underliggende skade. Den mest vanlige kilden til smerte mot lysken er en kombinasjon av leddrestriksjoner i korsrygg, bekken og hofte, kombinert med muskelspenning / myoser i setet (f.eks. gluteus medius myalgi) og korsryggen (quadratus lumborum kan gi vondt inn mot lysken). Hvis du har smerter ved host / nys kan det også ligge et underliggende sportsbrokk i området, selv om dette er mer sjeldent enn de andre årsakene. Mer sjeldent kan også nerveirritasjon i bekken eller rygg gi vondt inn mot lysken.

 

For å forhindre vondt i lysken ved løping bør du øke treningen mot bekkenstabilitet, kjernemuskulatur samt hoftemuskulatur. Prøv for eksempel disse øvelsene vi har laget til deg her. Du bør også evaluere skotøyet ditt, da det kan være at dette ikke gir deg nok støtdemping. Men viktigst av alt – løp på ulendt terreng, gjerne skog og mark. Kom deg bort fra asfaltjungelen.

Lignende spørsmål med samme svar: Hvorfor har jeg vondt i høyre side av lysken?

 

Har akutte lyskesmerter etter en joggetur. Hva kan ha gått galt inne i lysken?

Plutselige / akutte lyskesmerter kan oppstå for eksempel grunnet lyskestrekk (muskelstrekk i lysken) eller lyskebrokk. Smertene skyldes normalt sett overbelastning av muskulatur eller ledd – og smertene du kjenner i lysken kan også være referert fra hoften på samme side. Særlig løping på hardt underlag har en tendens til å forårsake denne type akutte lyskesmerter.

 

Har lyskesmerter i venstre side etter jogging? Hva kan være diagnosen for slike lyskesmerter?

Et lignende spørsmål har blitt stilt tidligere og vi ber deg om å lese svaret på det spørsmålet i tillegg til dette. Basert på den lille informasjonen du gir oss så kan det være en rekke diagnoser som gir deg vondt i venstre side av lysken, men siden det skjedde etter løping – så tar vi sjansen på å si at det nok er en belastningsskade grunnet feilbelastning eller overbelastning. Myalgier i hofter, bekken, lår og lyske kan alle gi smerter etter en hard treningsøkt. Faktisk så er det slik at lyskesmerter ofte skyldes dysfunksjon i bekken eller hofte – som gjør at disse ikke fungerer så støtavlastende som de burde. Visste du at hoften er en av de viktigste støtdemperne vi har? Hvis den ikke kan gjøre jobben sin så vil ofte kreftene / belastningen ramme nederste del av ryggen, bekken og lysken. Andre mulige diagnoser er sportsbrokk, iliopsoas bursitt eller tretthetsbrudd i hoften.

Relatert spørsmål med samme svar: Har vondt i venstre lysk etter jogging. Hvilken diagnose kan det være?

 

Har smerte i lysken ved hoste. Hva er diagnosen?

Host og nys er begge eksempler på ting som øker det indre buktrykket / abdominaltrykket – for eksempel ved et brokk (les: lyskebrokk) så kan en slik trykkendring føre til smerter i det skadde, irriterte området. En kliniker vil også føle en utvidelse / hevelse ved host over brokket ved hosting. I lysken finner vi også store lymfeknuter som kan bli rammet av infeksjon eller betennelse.

 

Høres stadig om kvinner som får vondt i lysken. Rammer lyskesmerter menn og kvinner like mye?

Hvis du sikter til lyskebrokk så er dette direkte feil – lyskebrokk rammer oftest menn (10 ganger oftere enn kvinner) og forekommer vanligvis etter fylte 40 år. Dette skyldes at menn har en betydelig svakere bukvegg i det affekterte området. Derimot så er det høyere forekomst av refererte smerter fra bekken, hofte og sete blant kvinner – og dette kan bidra til lyskesmerter.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa