Vondt i ryggen på grunn av snømåking - Foto WIkimedia

Vondt i ryggen etter snømåking? Tenk rygg underveis.

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Snømåking i USA - Foto WIkimedia

Snømåking i USA – Foto WIkimedia

Vondt i ryggen etter snømåking? Tenk rygg underveis.

 

Er du en av dem som griper snømåken i godt mot, men ofte ender opp med vondt i ryggen etter snømåking? Her har du noen tips og triks for å unngå problemet.

 

På mange måter blir snømåking en form for trening. Hvis du tenker på det som et treningsapparat, ville du virkelig ta 100+ repetisjoner uten pause? Mest sannsynlig ikke. Særlig ikke hvis det er første gang du bruker ‘treningsapparatet’ på en lang stund.

 

 

Bildet ovenfor er et eksempel på hvordan du kan få vondt i ryggen ved snømåking. Personen nærmest i bildet har en omvendt kurve i korsryggen og får dermed belastning i feil områder av ryggen, særlig de nederste skivene og strukturene.

 

Årsaker til vondt i ryggen ved snømåking

  • ‘Buckling’ – Dette er egentlig et engelsk begrep for matematisk instabilitet som vil føre til svikt, men ordet har blitt mer og mer vanlig i treningsstudio’er også. Det tar utgangspunkt i dens originale mening og indikerer rett og slett at dårlig ergonomisk utførelse vil lede til feilbelastning og til slutt total feiling i involvert muskulatur og ledd. Et godt (les: vondt) eksempel på dette er dårlige utført snømåking der personen mister den naturlige kurven i korsryggen, samt nøytral spine / abdominal brace, i utførelsen og deretter får en overbelastning rettet mot korsryggsmuskulaturen, leddene og kanskje til og med skiven.
  • For mye, for tidlig – Kanskje den vanligste årsaken til belastningsrelaterte skader. Vi vil alle gjøre så mye som mulig på kortest mulig tid. Dessverre er det slik at musklene, leddene og senene ikke alltid henger med i svingene, og at vi dermed utvikler belastningsskader som muskelrifter, senebetennelser og leddysfunksjoner. Prøv å ta pauser i snømåkingen hvis det er første gangen du utfører snømåking på en lang, lang stund.

 

Vondt i ryggen på grunn av snømåking - Foto WIkimedia

Vondt i ryggen på grunn av snømåking – Foto WIkimedia

 

Tips til hvordan du unngår vondt i ryggen ved snømåking

  • Kle deg godt. Kalde muskler har lettere for å trekke seg sammen og gå i en slags ‘spasmetilstand’.
  • Varm opp. Sleng litt på armene og få opp pusten litt før du setter i gang.
  • Ikke stress. Tenk igjennom hver bevegelse. Sørg for at du bruker ryggen riktig ved
  • Praktiser neutral spine / abdominal brace prinsippet – Denne teknikken vil hjelpe deg med å unngå skader ved større løft og lignende. Dette utføres ved å ha ryggen i riktig kurve (lett lumbal lordose) samtidig som man strammer magemusklene, på denne måten verner du om mellomvirvelskivene i ryggen og får fordelt belastningen på kjernemuskulaturen.

 

Og hvis det er noen vi bør ta på ordet vedrørende riktig snømåking, så er det kiropraktorene. Årlig ser kiropraktorer mange med ryggvondt grunnet feilbelastning fra snømåking. Norsk kiropraktorforening (NKF) har laget følgende plakat for å sette fokus på de tingene du bør unngå – og hvordan du bør gjøre det istedenfor:

 

Måk rett - unngå ryggvondt - Foto NKF

Måk rett – unngå ryggvondt – Foto NKF

 

Lykke til med snømåkingen i vinter!

 

Eller….

Lei måking? Klikk HER for å sjekke ut noen toppmoderne snøfresere.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *