Vondt i setet?

Vondt i rumpa (Rumpesmerter)

Vondt i rumpa og rumpesmerter kan ramme alle. Rumpesmerter og vondt i rumpa kan skyldes muskler (piriformis syndrom og myalgier / myoser i muskulaturen i setet / rumpa, hoften og ryggen), nerver (isjias og / eller prolaps i korsryggen) og ledd (bekkenlåsning, hoftestivhet og fasettleddlåsning i ryggen).

 

– Når sitting gjør vondt

Slike smerter og plager kan gå utover hverdagsfunksjonen og gi redusert livskvalitet. Her finner du god informasjon som gjør at du kan forstå mer angående hvorfor du får smerter i rumpa og hva du kan gjøre med det. Vi går også gjennom effektive treningsøvelser, gode egentiltak (slik som ergonomisk halebeinspute) og dokumenterte behandlingsmetoder. Formålet med artikkelen er å hjelpe deg med å bli kvitt dine plager.

 

– Ikke bli gående med smerter over lengre tid

Våre klinikere ved våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene tilbyr grundig utredning, moderne behandling og effektiv rehabiliteringsterapi ved akutte og kroniske setesmerter. Kontakt oss gjerne på Facebook eller direkte via en av våre klinikkavdelinger dersom du har spørsmål om dine smerter eller plager.

 

– Skrevet av: Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse avd Eidsvoll Sundet og avd Lambertseter (Oslo) [Se fullstendig klinikkoversikt her – lenken åpnes i nytt vindu]

– Sist oppdatert: 14.10.2022

 

Husk også å se disse treningsvideoene (vist nedenfor) som kan hjelpe deg med å få bukt med dine smerter.

  

VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Isjialgi

Irritasjon av isjiasnerven inne i setet er en særdeles vanlig årsak til at man får vondt i setemusklene. Her ser du fem øvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i gluteale muskelspenninger, avlaste isjiasnerven og gi langvarig forbedring. Klikk nedenfor for å se treningsprogrammet.


Du kan se enda et treningsprogram mot slutten av artikkelen.

 

– Kjær bakende har mange navn

Vi har valgt å bruke det folkelige ordet rumpa / rumpen i denne artikkelen, da det er hva majoriteten søker på ved smerter i dette området (og ikke mer avanserte termer som glutes eller musculus gluteus maximus).

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

 • 1. Årsaker til vondt i rumpa

+ Vanlige årsaker

+ Sjeldne og alvorlige årsaker

 • 2. Symptomer ved vondt i rumpa
 • 3. Anatomi: Setets muskler, nerver og ledd
 • 4. Diagnostisk undersøkelse av setesmerter

+ Funksjonell undersøkelse

+ Bildediagnostisk utredning (hvis indisert)

 • 5. Behandling av smerter i rumpa

+ Fysioterapi

+ Moderne kiropraktikk

+ Trykkbølgebehandling

 • 6. Egentiltak mot setesmerter

+ Forslag til egenbehandling og forebygging

 • 7. Trening og øvelser mot vondt i rumpa (inkludert video)

+ Treningsprogram for deg med setesmerter når du sitter

 • 8. Spørsmål? Kontakt oss!

 

1. Årsaker: Hvorfor har jeg vondt i rumpa?

Gluteal og setesmerter

 • Anspente muskler og stive ledd er vanligvis hovedkomponenter
 • Ved langvarig feilbelastning kan det forekomme nervetensjon (irritasjon mot nervene i setet)

Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, dårlig sittestilling, slitasje, muskulære feilbelastninger (særlig glutealmuskulaturen) og mekanisk dysfunksjon i nærliggende ledd (for eksempel redusert bevegelighet i bekkenledd og korsryggen).

 

Som nevnt tidligere kan vondt i rumpa og rumpesmerter setesmerter være både smertefullt og plagsomt – uvisshet hva det skyldes kan det også gå utover humøret og påvirke deg psykisk. Vondt i setet kan skyldes muskeldysfunksjon / myalgi, isjiasnerveirritasjon i rygg eller sete (f.eks. grunnet prolaps, piriformis syndrom, stramme setemuskler, bekkenleddrestriksjon eller trange nerveforhold / spinal stenose), samt leddlåsninger i bekkenet, korsrygg eller hoften.

 

– Dokumentert hjelp mot setesmerter

Heldigvis er det god hjelp å få i form av en helhetlig tilnærming med egentiltak, rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling. Du kan lære mer om hvilke tiltak du selv kan gjøre, og hvordan dyktige klinikere kan hjelpe deg med smertepresentasjonen din, lenger ned i artikkelen.

 

Noen vanlige årsaker og mulige diagnoser ved vondt i rumpa er:

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket, men laterale setesmerter kan skyldes artrose i hoften)

Bekkenlåsning (bekkenlåsning med tilhørende myalgi kan gi smerter mot bekkenledd og i setet, samt videre ut mot hoften)

Gluteal myalgi (smerter dypt i setet, mot hoftekammen, mot korsygg eller ut mot hoften)

Hamstrings myalgi / muskelskade (gir smerter på baksiden av låret og mot setet, avhengig av hvilket området som er skadet)

Iliopsoas bursitt / slimposebetennelse (gir ofte en rødlig hevelse i området, nattesmerter og ekstrem trykkømhet)

Iliopsoas / hoftebøyer myalgi (muskeldysfunksjon i iliopsoas vil ofte gi smerter i øvre del av låret, på framsiden, mot lysken og inn mot setet)

Iliosakral leddlåsning (låsning i iliosakralleddet kan gi smerter i setet og nederst i korsryggen)

Ischiofemoral impingement syndrom (vanligst blant kvinner, gjerne atleter – innbærer en avklemming av quadratus femoris)

Isjias / isjialgi (avhengig av hvor nerven er påvirket kan det gi refererte smerter mot rumpa, lår, kne, legg og fot)

Leddlåsning / dysfunksjon i bekken, hofte eller korsrygg

Lumbal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i L3, L4 eller L5 nerveroten kan gi refererte smerter i rumpa)

Piriformis syndrom (kan gi grunnlag for falsk isjias)

Spinal stenose

Spondylistese

Trokanter og glutealtendinopati

Tuberositas majum smertesyndrom

 

Sjeldnere årsaker til vondt i rumpa:

Fraktur og brudd

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreft

 2. Symptomer ved vondt i rumpa

Avhengig av årsaken så kan symptomer ved rumpesmerter variere. En rekke muskler kan gi smerter dypt i setet og dette forekommer ofte i sammenheng med redusert funksjon i hofteledd eller bekkenledd. Falsk isjias eller nerveirritasjon kan gi deg mer skarpe smerter med tilhørende stråling / iling nedover beinet og låret.

 

Noen mulige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i rumpa

– Bortdovning i rumpa

– Brenning i rumpa

– Dype smerter i rumpa

– Elektrisk støt i rumpa

– Hogging i rumpa

– Knute i rumpa

– Krampe i rumpa

– Leddsmerter i rumpa

– Mauring i rumpa

– Murring i rumpa

– Muskelsmerter i rumpa

– Nervesmerter i rumpa

– Nummen i rumpa

– Skakk i rumpa

– Skjev i rumpa

– Sliten i rumpa

– Stikking i rumpa

– Støl i rumpa

– Sår i rumpa

– Verking i rumpa

– Øm i rumpa

«Som du skjønner av den ovenstående listen kan setesmerter presentere på en rekke forskjellige måter. Nettopp derfor er det viktig med en kyndig funksjonell undersøkelse for å kartlegge hvor dine smerter stammer fra.»

 

3. Setets anatomi

Her ser vi nærmere på hvordan setet og rumpa sin anatomiske bygning. Og ser både framside, til venstre, til høyre og selvfølgelig baksiden. I artikkelen lærer du mer om musklene, senene og leddene i seteregionen.

 

Hvor er rumpa?

Lærte de deg ikke det på skolen? Vel, setet blir også kalt gluteal regionen eller på godt norsk; rumpa.  Inne i setet finner vi hoftekammen, hoften, sakrum, halebenet, ischium og bekkenet – med tilhørende muskulatur og muskelfester.

 

Sete og lårmuskulatur - Foto Wiki

Fremre del av rumpemuskulaturen

På bildet noterer vi oss særlig iliopsoas (hoftebøyeren) som ved myalgi kan gi smerter mot framside av rumpen, mot lysken. På utsiden av setet i festet mot hoftekulen ser vi også TFL (tensor fasciae latae) som kan smerte på utsiden av setet mot hoften og utsiden av øvre låret.

 

Bakre del av rumpemuskulaturen

Det er her vi finner de fleste muskulære årsakene til rumpesmerter. Særlig trioen gluteus maximus, gluteus medius og gluteus minimus er ofte skyld til vondt i setet – gluteus medius og minimus kan faktisk begge bidra til såkalt falsk isjias / isjialgi med refererte smerter ned i benet og leggen. Piriformis er også en muskel som ofte er involvert ved falsk isjias – og har fått den tvilsomme æren av å få et falskt isjiassyndrom oppkalt etter seg, nemlig piriformis syndrom. Piriformis er nemlig den muskelen som ligger tettest inntil isjiasnerven, og dermed kan muskeldysfunksjon her gi isjiassymptomer.

 

Som vi noterer oss av bildene ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 Nerver i rumpa

Nerver i setet - Foto Netter

Som du ser av bildet finnes det en rekke nerver i rumpa – disse kan bli irritert eller dysfunksjonelle i varierende grad grunnet dårlig funksjon i nærliggende muskler og ledd. Det er særlig isjiasnerven som kan smertefull ved for stram setemuskulatur og / eller leddrestriksjoner i bekken og korsrygg.

 

Bekkenets anatomi

Bekkenets anatomi - Foto Wikimedia

Bekkenets anatomi – Foto Wikimedia

Det vi kaller bekkenet, også kjent som pelvis, består av tre ledd; pubis symfysen, samt to iliosakralledd (ofte kalt bekkenledd). Disse er støttet opp av meget sterke ligamenter, som gir bekkenet en høy belastningskapasitet. I SPD (symphysis pubic dysfunction) rapporten fra 2004 skriver fødselslege Malcolm Griffiths at ingen av disse tre leddene kan bevege seg uavhengig av de andre to – med andre ord vil bevegelse i et av leddene alltid føre med seg en motbevegelse fra de andre to leddene.

  

4. Diagnostisk undersøkelse av vondt i rumpa

 • Klinisk og funksjonell uudersøkelse
 • Bildediagnostisk utredning (hvis medisinsk indisert)

Klinisk og funksjonell undersøkelse

Ved en førstegangsundersøkelse ved en av våre klinikkavdelinger vil en av våre offentlig autoriserte klinikere starte med en anamnese. Dette innebærer en historietagning med gjennomgang av pasientens symptomer og smertebildet, samt andre relevante spørsmål om sykdomshistorikk, debutårsak, tidligere skader og smertevarighet.

 

– Funksjonell undersøkelse av muskler, ledd, sener og nerver

Deretter går klinikeren videre med å undersøke funksjon og bevegelighet i dine muskler, sener, bindevev, ledd og nerver. De kliniske funnene og kartlegging av smertesensitive områder vil legge til rette for å fastslå en klinisk diagnose. Vanligvis vil man kunne stille en diagnose uten hjelp av bildediagnostikk, men dersom det er medisinsk indisert, så innehar våre terapeut henvisningsrett til slike undersøkelser.

 

Bildediagnostisk utredning av rumpesmerter

I visse pasientkasustikker kan det vurderes nødvendig med bildediagnostikk (for eksempel røntgen, MR, CT eller ultralyd) for å kartlegge problematikken på en mer detaljert måte. Majoriteten av tilfellene vil klare seg uten slik bildeutredning, men det kan være aktuelt ved mistanke om skiveprolaps, brudd, seneskader og betydelig artrose. I neste del av artikkelen viser vi hvordan rumpa / bekkenet kan se ut i de forskjellige bildemodalitetene.

 

Røntgenbilde av rumpa og bekkenet (sett fra framsiden – også kalt A-P)

Røntgenbilde av kvinnelig bekken - Foto Wiki

[Røntgenbilde av kvinnelig bekken – Foto: Wikimedia]

Røntgenbeskrivelse: På røntgenbildet ovenfor ser du et kvinnelig bekken / pelvis (A-P view, sett forfra), bestående av sakrum, ilium, iliosakralledd, haleben, symfysen med mer.

 

MR undersøkelse av rumpa og bekkenet

Koronalt MR bilde av kvinnelig bekken - Foto IMAIOS

[Koronalt MR bilde av kvinnelig bekken – Foto IMAIOS]

MR beskrivelse: På MR bildet / undersøkelsen ovenfor ser du et kvinnelig bekken i et såkalt koronalt tverrsnitt. Ved MR undersøkelse, kontra røntgen, blir bløtvevstrukturer også visualisert på en god måte.

 

CT bilde av rumpa

CT bilde av setet - Foto Wiki

Her ser vi en CT undersøkelse av rumpa, i såkalt tverrsnitt. På bildet sees gluteus medius og maximus. En CT undersøkelse består av en rekke røntgenbilder som settes sammen for å danne et detaljert bilde – ganske likt en MR undersøkeles. Hovedforskjellen er at en CT undersøkelse vil påføre røntgenstråling.

 

Diagnostisk ultralyd av rumpa (over høyre tuberositas majus)

Diagnostisk ultralyd av setet - gluteus medius og gluteus maximus - Foto Ultrasoundpaedia

Her ser vi en diagnostisk ultralyundersøkelse av muskulatur i rumpa – nærmere bestemt ytre del av hoften. Undersøkelsen viser gluteus medius og gluteus maximus hvor de fester inn mot hoften.

  

5. Behandling av setesmerter og vondt i rumpa

 • En grundig undersøkelse legger til rette for riktig behandlingsmetode
 • Evidensbasert behandlingstilnærming for best resultater
 • Fysikalske behandlingsmetoder kombineres med rehabiliteringsterapi

Ved Vondtklinikkene skal du som pasient alltid kjenne deg trygg på at du mottar evidensbasert og individuelt tilpasset behandling. Våre tverrfaglige klinikere sikter alltid på å være innen den øverste faglige eliten når det kommer til utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, ligamenter, bindevev, ledd og nerver.

 

Valg av behandlingsmetoder er basert på den funksjonelle undersøkelsen

Naturlig nok er det den kliniske undersøkelsen som legger til rette for klinikerens valg av behandlingsteknikker. Vanligvis, ved vondt i rumpa, er det gjerne en kombinasjon av redusert funksjonalitet i muskler, sener, nerver og ledd. Våre klinikere vil derfor gjerne benytte seg av en eller flere av følgende behandlingsmetoder:

 • Fysioterapi
 • Intramuskulær akupunktur (kan være nyttig mot dype spenninger i setemuskulaturen)
 • Moderne kiropraktikk
 • Muskulær behandling (massasje og muskelknutebehandling)
 • Terapeutisk laserterapi
 • Traksjonsbehandling
 • Trykkbølgebehandling

Hovedformålet med behandlingen er å normalisere funksjon, redusere smerter, stimulere bedret leddbevegelighet og bryte ned skadevev i muskler og sener. Ved Vondtklinikkene kombinerer vi alltid behandling med veiledning i rehabiliteringsøvelser – for å gi grunnlag for best mulige og langvarige resultater.

 

Evidensbasert og flerfaglig tilnærming

Våre klinikere er alltid levende opptatt av å holde seg oppdatert på den seneste forskningen og videreutdanning. Derfor vil du alltid kunne forvente at våre behandlingsoppsett har grunnlag i moderne forskning med en kunnskapsbasert tilnærming.

 

Liste over behandlingsformer (både meget alternative og evidensbaserte):
 • Akupressur
 • Akupunktur
 • Aromaterapi
 • Atferdsterapi
 • Atlaskorrigering
 • Ayurvedisk medisin
 • Bioelektromagnetisk terapi
 • Blokadebehandling
 • Bløtvevsarbeid
 • Bowenbehandling
 • Coxterapi
 • Elektroterapi
 • Ergonomi
 • Ernæringsfysiologi
 • Fotsoneterapi
 • Fysioterapi
 • Gonstead
 • Healing
 • Hjemmeøvelser
 • Homøopati
 • Hydroterapi
 • Hypnoterapi
 • Infrarød lysterapi
 • Innleggsåler
 • Intramuskulær nålebehandling
 • Isterapi
 • Kjerringråd
 • Kinesiologi
 • Kinesiotape
 • Kiropraktikk
 • Kognitiv behandling
 • Krystallterapi
 • Kontrastbehandling
 • Kopping
 • Kuldebehandling
 • Laser
 • Leddkorrigering
 • Leddmobilisering
 • Legebehandling
 • Lymfedrenasje
 • Lysterapi
 • Magnetbehandling
 • Manuellterapi
 • Meditasjon
 • Muskelavslappende medikamenter
 • Muskelknute behandling
 • Myofasciell teknikk
 • Naprapati
 • Naturmedisin
 • Nevrologisk rehabiliteringstrening
 • Qigong
 • Osteopati
 • Pusteteknikk
 • Refleksologi
 • Shockwaveterapi
 • Skumrulle / foamrulle
 • Smertestillende medikamenter
 • Spinologi
 • Sportsteiping
 • Strekkbenk
 • Strømbehandling
 • Såletilpasning
 • Tankefeltterapi
 • TENS
 • Thaimassasje
 • Traksjon
 • Trening
 • Triggerpunktterapi
 • Trykkbølgebehandling
 • Tørrnåling
 • Uttøyning
 • Vakuumbehandling
 • Varmebehandling
 • Varmtvannsterapi
 • Yoga
 • Øvelser

Som du forstår av listen ovenfor finnes det en hel rekke med både udokumenterte alternative behandlingsformer, men også evidensbaserte behandlingsteknikker. Vårt råd er at man holder seg til bruk av helseyrker med beskyttet tittel (kiropraktor, lege og fysioterapeut), da du vet at de har måttet dokumentere sin utdanning og kompetanse ovenfor helsemyndighetene, samt at de er dekket av NPE-forsikring.

 

6. Egentiltak og forebygging av rumpesmerter

Flere av våre pasienter ønsker, naturlig nok, å lære mer om effektive egentiltak som kan lindre og forebygge rumpesmerter.

Ved denne typen av plager har vi som regel tre hovedanbefalinger. Den første, og kanskje enkleste å ta i bruk, er bruk av halebeinspute i hverdagen – og da særlig i situasjoner hvor du vet at du vil bli sittende en stund. I tillegg til dette anbefaler vi avspenning på akupressurmatte (15 minutter daglig kan gi gode resultater) og rulling på triggerpunktball (rettet inn mot muskelknuter i setet og øvre del av låret).

 

Ergonomisk tips: Halebeinspute (lenken åpner i nytt vindu)

 

I vår moderne tidsalder innebærer sitting på rumpa gjerne en større andel av hverdagen – og da gjerne foran datamaskinen. Over tid vil dette kunne føre til overbelastning mot sentrale deler av setet – som igjen kan resultere i både smerter og nerveirritasjon. Nettopp derfor er det så viktig med ergonomiske tiltak – og bruk av halebeinspute, som gir avlastning, er derfor et meget populært egentiltak blant mange. Trykk på bildet eller her for å lese mer om den.

 

7. Trening og øvelser mot vondt i rumpa

Hovedformålet med treningsøvelser, både styrkeøvelser og tøyeøvelser, er å gi bedre funksjon i rumpemuskulaturen og redusere eventuelle smertesensitive områder eller nerveirritasjon. I programmet nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram bestående av syv øvelser.

 

– Effektivt mot smerter i både halebeinet og setet

Programmet er tilegnet motarbeiding av smerter i halebein og setet. I flere av øvelsene benyttes det minibånd for å få best mulig treningsbelastning på de riktige musklene (men øvelsene kan også gjøres uten dette). Vi anbefaler at øvelsene utføres 2-3 ganger i uken i 12-16 uker.

 

VIDEO: 7 Øvelser mot Smerter i Halebeinet og Setet

Bli en del av familien av familien vår! Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

8. Vondtklinikkene: Kontakt oss

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og rehabiliteringsopptrening ved smerter i setet.

Kontakt oss gjerne via en av våre klinikkavdelinger (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan selvfølgelig også gjerne ringe oss innenfor klinikkenes åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i blant annet Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

Kilder og referanser:
 1. Barton et al (2013). Gluteal muscle activity and patellofemoral pain syndrome: a systematic review. Br J Sports Med. 2013 Mar;47(4):207-14. doi: 10.1136/bjsports-2012-090953. Epub 2012 Sep 3.
 2. Cox et al (2012). Chiropractic management of a patient with lumbar spine pain due to synovial cyst: a case report. J Chiropr Med. 2012 Mar; 11(1): 7–15.
 3. Pavkovich et al (2015). EFFECTIVENESS OF DRY NEEDLING, STRETCHING, AND STRENGTHENING TO REDUCE PAIN AND IMPROVE FUNCTION IN SUBJECTS WITH CHRONIC LATERAL HIP AND THIGH PAIN: A RETROSPECTIVE CASE SERIES. Int J Sports Phys Ther. 2015 Aug; 10(4): 540–551. 
 4. Kalichman et al (2010). Dry Needling in the Management of Musculoskeletal Pain. J Am Board Fam MedSeptember-October 2010. (Journal of the American Board of Family Medicine)
 5. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i rumpa:

I listen nedenfor presenterer vi en rekke av spørsmålene vi har mottatt om smerter i setet.

 

Jeg har vondt i øvre del på knokkelen i rumpa. Hva kan årsaken være?

Svar: Det høres ut som det du mener er PSIS – altså en del av bekkenleddet. Dette kan bety at årsaken er bekkenlåsning, som gjerne oppstår i kombinasjon med gluteale myalgier /myoser.

 

Har man nerver i setet / rumpen?

Ja, det har man. Det er faktisk et rikt nettverk av nerver i setet – men det er særlig isjiasnerven som styrer showet der. Takket være ditt spørsmål har vi nå lagt til en illustrasjon som viser nervene i setet. Du finner bildet lenger opp i artikkelen.

 

Har verking og nummenhet i rumpa og frem mot skrittet. Hva kan det skyldes?

Først og fremst, så er det viktig å forsikre seg om at dette ikke dreier seg om et klassisk symptom på Cauda Equina syndrom (CES) – nemlig ‘ridebukseparestesi’. Dette vil si at man har nedsatt følelse i partiet rundt analsfinkteret og i området fram mot skrittet. Hvis du i tillegg til dette har nervesmerter nedover beina, urinretensjon (vanskeligheter eller tilnærmet umulig å starte urinering) og manglende sfinkterkontroll (kan ikke holde igjen avføring). Dersom du har verking og nummenhet i dette partiet mellom setet og skritter så anbefaler vi sterkt at du tar kontakt umiddelbart med lege eller kliniker for videre utredning.

 

Har vondt i rumpemusklene. Hvilke rumpemuskler kan det skyldes?

Du har en rekke muskler i setet, eller rumpen som du sier, og disse kan i likhet med andre muskler utvikle dårlig funksjon og generell tilstand. Når en muskel blir overaktiv, vond og stram så kalles dette for en myalgi eller muskelknute. Noen av de musklene som kan bli vonde i setet er gluteus maximus, gluteus medius, gluteus minimus og piriformis.

 

Kan skumrulle hjelpe meg med rumpa?

Svar: Ja, en skumrulle / foamroller eller triggerpunktballer kan hjelpe deg til dels, men hvis du har et problem med setet – og særlig hvis det er langvarig – anbefaler vi at du tar kontakt med kliniker for å få de utredet. Skumrulle og triggerpunktballer benyttes gjerne også mot utsiden av låret, mot iliotibialbåndet og tensor fascia latae – som kan ta noe trykk av setet og hoften.

 

Hvorfor får man smerter i rumpa?

Svar: Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i rumpa kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (nerveirritasjon / nervesmerter grunnet skivelidelse i nedre del av rygg, såkalt lumbal prolaps med affeksjon mot L3, L4 eller L5 nerveroten).

 

Hva bør gjøres med vond rumpe full av muskelknuter?

Svar: Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning over tid. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende korsrygg, hofte og bekkenledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

4 replies
 1. Berit says:

  Hei, har fått svar på MR og har fått beskjed om at jeg har prolaps i L4/L5. Har også fått vondt i rumpe / bekken og brenning i underlivet / endetarm har en vemmelig følelse når jeg går at beina ikke bærer meg. Det er 5 uker siden jeg fikk beskjed om at jeg hadde dette.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Berit, dette høres ikke bra ut. Med de symptomene så ber vi om at du får en klinisk undersøkelse for å vurdere CES (Cauda Equina Syndrom). Ta kontakt med legen din allerede i morgen.

   Svar
 2. Mette says:

  Har et spm knyttet til noen plager som oppstod for cirka 3 uker siden. Kjente da en svak smerte en liten stund (minutter) som en strek midt inne i høyre sete / bekken. I de påfølgende dagene fikk jeg kribling / nesten som følelse av at setet og videre ned i foten «sovnet» og tidvis svake smerter. Kriblingen/smertene varierer i styrke fra dag til dag, og kommer nokså raskt etter bevegelse om morgenen. Kjenner det kanskje best når jeg sitter i bil. Kjenner lite / ingenting om natten. De siste dagene har det avtatt noe nedover beinet men er mer i setet / korsrygg / delvis haleben. Men føler det flytter seg litt. Var til lege forgje uke som sjekket følsomhet i hud og styrke i ben, alt fint. Kjente ikke noe på korsrygg/sete. Må nemnes at jeg har gått en del i bakker med barnevogn og sittet en del på gulvet de siste månedene.. muligens med dårlige stillinger innimellom om det kan ha noe å si. Bevegelse i bekken/bein kjennes ellers normale ut. Kriblingen/smertene er mer irriterende enn vonde. Men redd for hva dette kan vere for noe? Har også periodevis vært plaget med litt magesmerter på denne siden, og når kriblingen pågår er det vanskelig å vite om det kan henge sammen med dette. Har dere noen tanker? Hvor lenge kan man gå med dette før en ev gjør noe mer?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Mette,

   Når du nå har gått med dette i 3 uker og det vedvarer på den måten som det gjør, da anbefaler vi å ta kontakt med en fysioterapeut eller kiropraktor for å få undersøkt etter biomekaniske funn.

   Basert på det du skriver så kan det virke som om det dreier seg om piriformis syndrom / isjialgi (altså nerveirritasjon forårsaket av den dype setemuskelen piriformis), samt muligens også noe bekkenleddsrestriksjon på samme side (vil isåfall være temmelig trykkømhet over den «kulen» på hoftekammen inn mot nedre del av ryggen).

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *