Vondt i setet?

Vondt i setet?

Vondt i rumpa (Rumpesmerter)

Vondt i rumpa og rumpesmerter kan ramme alle. Rumpesmerter og vondt i rumpa kan skyldes muskler (piriformis syndrom og myalgier / myoser i muskulaturen i setet / rumpa, hoften og ryggen), nerver (isjias og / eller prolaps i korsryggen) og ledd (bekkenlåsning, hoftestivhet og fasettleddlåsning i ryggen).

 

Slike smerter og plager kan gå utover hverdagsfunksjonen og gi redusert livskvalitet. Her finner du god informasjon som gjør at du kan forstå mer angående hvorfor du får smerter i rumpa og hva du kan gjøre med det.

 

Artikkelen tilbyr også øvelser og tiltak hvis muskler og ledd har slått seg helt vrange. Kontakt oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

 

Husk også å se disse treningsvideoene (vist nedenfor) som kan hjelpe deg med å få bukt med dine smerter.

  

VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Isjialgi

Irritasjon av isjiasnerven inne i setet er en særdeles vanlig årsak til at man får vondt i setemusklene. Her ser du fem øvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i gluteale muskelspenninger, avlaste isjiasnerven og gi langvarig forbedring. Klikk nedenfor for å se treningsprogrammet.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 10 Styrkeøvelser mot Vonde Hofter og Setesmerter

Å styrke hoftene er en glimrende måte å avlaste isjiasnerven på. Ved økt hoftestabilitet vil du nemlig kunne dempe støtbelastningene og forhindre overbelastning. Disse øvelsene kan være veldig nyttige hvis du ønsker langvarig bedring av problemet ditt.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Vi har valgt å bruke det folkelige ordet rumpa / rumpen i denne artikkelen, da det er hva majoriteten søker på ved smerter i dette området (og ikke mer avanserte termer som glutes).

 

Årsaker: Hvorfor har jeg vondt i rumpa?

Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, dårlig sittestilling, slitasje, muskulære feilbelastninger (særlig glutealmuskulaturen) og mekanisk dysfunksjon i nærliggende ledd (f.eks. bekkenet eller nedre del av korsryggen).

 

Som nevnt tidligere kan vondt i rumpa og rumpesmerter setesmerter være både smertefullt og plagsomt – uvisshet hva det skyldes kan også gå utover humøret og påvirke deg psykisk. Vondt i setet kan skyldes muskeldysfunksjon / myalgi, isjiasnerveirritasjon i rygg eller sete (f.eks. grunnet prolaps, piriformis syndrom, stramme setemuskler, bekkenleddrestriksjon eller trange nerveforhold / spinal stenose), samt leddlåsninger i bekkenet, korsrygg eller hoften. Vondt i rumpa er en plage som rammer en større andel av befolkningen – både gamle og unge.

 

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

 

Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i kommentarfeltet (du finner det på bunnen av artikkelen). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

 Symptomer ved vondt i rumpa

Avhengig av årsaken så kan symptomer ved rumpesmerter variere. En rekke muskler kan gi smerter dypt i setet og dette forekommer ofte i sammenheng med dysfunksjon i hofteledd eller bekkenledd. Falsk isjias eller nerveirritasjon kan gi mer skarpe smerter med tilhørende stråling / iling nedover beinet.

 

– Nei, ikke godta smerter i setet og rygg! Få de utredet!

kiropraktor 1

Ikke la smerter i setet og rygg bli en del av din hverdag. Uavhengig av din situasjon, selv om det er en med mye gange på hardt underlag eller mye stillesittende kontorarbeid, så er det slik at du alltid kan oppnå bedre funksjon enn det er pr i dag. Vår første anbefaling ved biomekaniske smerter er å oppsøke en av de tre yrkesgruppene som er offentlig autorisert gjennom helsemyndighetene:

 1. Kiropraktor
 2. Manuellterapeut
 3. Fysioterapeut

Deres offentlige helseautorisasjon er et resultat av myndighetens anerkjennelse av deres omfattende utdanning og er en trygghet for deg som pasient og innebærer blant annet flere særegne fordeler – slik som for eksempel beskyttelse gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Det er en naturlig trygghet å vite at disse yrkesgruppene er registrert i denne tiltaksordningen for pasienter – og vi anbefaler som nevnt at man utredes / behandles hos yrkesgrupper med denne tilknyttede ordningen.

 

De to første yrkesgruppene (kiropraktor og manuellterapeut) innehar også henvisningsrett (til bildediagnostikk slik som røntgen, MR og CT – eller henvisning til revmatolog eller nevrolog ved behov for slik utredning) og sykmeldingsrett (kan sykmelde dersom det anses nødvendig). Nøkkelord for en bedret muskel- og skjeletthelse innebærer mer riktig belastning i hverdagen (ergonomisk tilpasning), generelt mer bevegelse og mindre statisk sitting, samt økt fokus på regelmessig trening.

 

Hvor er rumpa?

Lærte de deg ikke det på skolen? Vel, setet blir også kalt gluteal regionen eller på godt norsk; rumpa.  Inne i setet finner vi hoftekammen, hoften, sakrum, halebenet, ischium og bekkenet – med tilhørende muskulatur og muskelfester.

 

Les også: Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

Akutt vondt i nakken

 

Setets anatomi (fra framside, til venstre, og bakside, til høyre)

 

Sete og lårmuskulatur - Foto Wiki

Fremre del av rumpemuskulaturen:

På bildet noterer vi oss særlig iliopsoas (hoftebøyeren) som ved myalgi kan gi smerter mot framside av rumpen, mot lysken. På utsiden av setet i festet mot hoftekulen ser vi også TFL (tensor fasciae latae) som kan smerte på utsiden av setet mot hoften og utsiden av øvre låret.

 

Bakre del av rumpemuskulaturen:

Det er her vi finner de fleste muskulære årsakene til rumpesmerter. Særlig trioen gluteus maximus, gluteus medius og gluteus minimus er ofte skyld til vondt i setet – gluteus medius og minimus kan faktisk begge bidra til såkalt falsk isjias / isjialgi med refererte smerter ned i benet og leggen. Piriformis er også en muskel som ofte er involvert ved falsk isjias – og har fått den tvilsomme æren av å få et falskt isjiassyndrom oppkalt etter seg, nemlig piriformis syndrom. Piriformis er nemlig den muskelen som ligger tettest inntil isjiasnerven, og dermed kan muskeldysfunksjon her gi isjiassymptomer.

 

Som vi noterer oss av bildene ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 Nerver i rumpa

Nerver i setet - Foto Netter

Som du ser av bildet finnes det en rekke nerver i rumpa – disse kan bli irritert eller dysfunksjonelle i varierende grad grunnet dårlig funksjon i nærliggende muskler og ledd. Det er særlig isjiasnerven som kan smertefull ved for stram setemuskulatur og / eller leddrestriksjoner i bekken og korsrygg.

 

Bekkenets anatomi

Det vi kaller bekkenet, også kjent som pelvis (ref: store medisinske leksikon), består av tre ledd; pubis symfysen, samt to iliosakralledd (ofte kalt bekkenledd). Disse er støttet opp av meget sterke ligamenter, som gir bekkenet en høy belastningskapasitet. I SPD (symphysis pubic dysfunction) rapporten fra 2004 skriver fødselslege Malcolm Griffiths at ingen av disse tre leddene kan bevege seg uavhengig av de andre to – med andre ord vil bevegelse i et av leddene alltid føre med seg en motbevegelse fra de andre to leddene.

 

Hvis det oppstår ujevn bevegelse i disse tre leddene kan vi få en kombinert ledd- og muskulær plage. Dette kan bli såpass problematisk at det vil kreve muskuloskeletal behandling for å rettes opp i, f.eks. fysioterapi, kiropraktikk eller manuellterapi.
Bekkenets anatomi - Foto Wikimedia

Bekkenets anatomi – Foto Wikimedia

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.

 

Behandling og spesifikk treningsveiledning av en muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) tilrådes ofte for å få langvarig bukt med problemet. Behandlingen vil ta sikte på og bearbeide dysfunksjoner i muskler og ledd, som igjen vil føre til redusert forekomst av smerter. Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet – kanskje du har en litt dårlig holdning som fører til at noen muskler og ledd blir overbelastet? Ugunstig arbeidsstilling? Eller kanskje du ikke utfører øvelsene på en ergonomisk god måte?

 

Gluteal og setesmerter

 Noen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i rumpa er:

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket, men laterale setesmerter kan skyldes artrose i hoften)

Bekkenlåsning (bekkenlåsning med tilhørende myalgi kan gi smerter mot bekkenledd og i setet, samt videre ut mot hoften)

Gluteal myalgi (smerter dypt i setet, mot hoftekammen, mot korsygg eller ut mot hoften)

Hamstrings myalgi / muskelskade (gir smerter på baksiden av låret og mot setet, avhengig av hvilket området som er skadet)

Iliopsoas bursitt / slimposebetennelse (gir ofte en rødlig hevelse i området, nattesmerter og ekstrem trykkømhet)

Iliopsoas / hoftebøyer myalgi (muskeldysfunksjon i iliopsoas vil ofte gi smerter i øvre del av låret, på framsiden, mot lysken og inn mot setet)

Iliosakral leddlåsning (låsning i iliosakralleddet kan gi smerter i setet og nederst i korsryggen)

Ischiofemoral impingement syndrom (vanligst blant kvinner, gjerne atleter – innbærer en avklemming av quadratus femoris)

Isjias / isjialgi (avhengig av hvor nerven er påvirket kan det gi refererte smerter mot rumpa, lår, kne, legg og fot)

Leddlåsning / dysfunksjon i bekken, hofte eller korsrygg

Lumbal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i L3, L4 eller L5 nerveroten kan gi refererte smerter i rumpa)

Piriformis syndrom (kan gi grunnlag for falsk isjias)

Spinal stenose

Spondylistese

Trokanter og glutealtendinopati

Tuberositas majum smertesyndrom

 

 

Sjeldne årsaker til vondt i rumpa:

Fraktur

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreft

 

Vondt i rumpa kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor, manuellterapeut eller en annen ekspert på muskel- , skjelett og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd av øvelser, ergonomisk tilpasning og kuldebehandling (f.eks. Biofreeze) eller varmebehandling. Pass på så du ikke blir gående med vondt i rumpa over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig.

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i rumpa:

– Bortdovning i rumpa

– Brenning i rumpa

– Dype smerter i rumpa

– Elektrisk støt i rumpa

– Hogging i rumpa

– Knute i rumpa

– Krampe i rumpa

– Leddsmerter i rumpa

– Mauring i rumpa

– Murring i rumpa

– Muskelsmerter i rumpa

– Nervesmerter i rumpa

– Nummen i rumpa

– Skakk i rumpa

– Skjev i rumpa

– Sliten i rumpa

– Stikking i rumpa

– Støl i rumpa

– Sår i rumpa

– Verking i rumpa

– Øm i rumpa

  

Billeddiagnostisk utredning av rumpesmerter

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av rumpa – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om muskelskade, brudd i hofte eller lumbal prolaps. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke slitasjeforandringer og eventuelle bruddskader. Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan rumpa / bekkenet ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

Røntgenbilde av rumpa og bekkenet (fra front, A-P)

Røntgenbilde av kvinnelig bekken - Foto Wiki

Røntgenbilde av kvinnelig bekken – Foto Wiki

Røntgenbeskrivelse: På røntgenbildet ovenfor ser du et kvinnelig bekken / pelvis (A-P view, sett forfra), bestående av sakrum, ilium, iliosakralledd, haleben, symfysen mm.

MR bilde / undersøkelse av rumpa og bekkenet

Koronalt MR bilde av kvinnelig bekken - Foto IMAIOS

Koronalt MR bilde av kvinnelig bekken – Foto IMAIOS

MR beskrivelse: På MR bildet / undersøkelsen ovenfor ser du et kvinnelig bekken i et såkalt koronalt tverrsnitt. Ved MR undersøkelse, kontra røntgen, blir bløtvevstrukturer også visualisert på en god måte.

 

CT bilde av rumpa

CT bilde av setet - Foto Wiki

Her ser vi en CT undersøkelse av rumpa, i såkalt tverrsnitt. På bildet sees gluteus medius og maximus.

Diagnostisk ultralyd av rumpa (over høyre tuberositas majus)

Diagnostisk ultralyd av setet - gluteus medius og gluteus maximus - Foto Ultrasoundpaedia

Her ser vi en diagnostisk ultralyundersøkelse av rumpa. Undersøkelsen viser gluteus medius og gluteus maximus.

 

Tidsklassifisering av vondt i rumpa. Er vondtet ditt rangert som akutt, subakutt eller kronisk?

Vondt i rumpa kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt vondt vil si at personen har hatt vondt i rumpa i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i rumpa kan blant annet skyldes muskeldysfunksjon / myalgi, leddlåsninger i korsrygg, hofte, bekken og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor, manuellterapeut eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i rumpa over lengre tid, ta heller kontakt med en offentlig autorisert behandler (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på hoftens, korsryggens og bekkenets bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også trykkømhet, muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i rumpa. Ved plager kan det i noen tilfeller være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep eller tiltak. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i setet (rumpa)

En studie publisert i 2013 (Barton et al) viste at de med svak glutealmuskulatur hadde høyere risiko for å få PFPS (patellofemoralt smertesyndrom – i kneet). Kiropraktisk traksjonsbenkbehandling kan gi symptomlindring og funksjonsbedring ved spinal stenose (Cox et al, 2012) som kan være en årsak til setesmerter. En studie publisert i 2015 (Pavkovich et al) viste at tørrnåling kombinert med uttøyning og øvelser hadde symptomlindrende og funksjonsbedrende effekt i pasienter med kronisk lår- og hoftesmerte. En systematisk oversiktstudie (meta-analyse) publisert i 2010 (Kalichman) slo fast at tørrnåling kan være effektivt i behandlingen av muskuloskeletale smerteproblemer.

 

Noen former av konservativ behandling av vondt i rumpa

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt.

Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk.

Elektroterapi (TENS) eller strømbehandling benyttes også mot ledd og muskelproblematikk, det er ment som en direkte smertestillende behandlingsform, som siktes inn mot det smertefulle området.

Traksjonsbehandling (også kjent som strekkbenk behandling eller fleksjon-distraksjon) er en behandling som benyttes særlig i korsrygg og nakke / overgang brystrygg med henblikk på å øke bevegelsen i leddene og tøye ut nærliggende muskulatur.

Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg riktigere.

 

kiropraktisk behandling
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter.

Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området.

Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

Hydroterapi (også kalt varmtvannsbehandling eller oppvarmet basseng behandling) er en behandlingsform der harde vannstråler skal stimulere bedret blodtilførsel, samt løse opp i spente muskler og stive ledd.

 

Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 

Kiropraktisk behandling av setesmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved seteplager vil kiropraktoren både behandle setet lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i korsrygg, bekken og hofte. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at setesmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

Yoga - Broen

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i rumpa, rumpesmerter, artrose og andre relevante diagnoser.

 

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i rumpa og rumpesmerter:

5 Gode Øvelser mot Isjias

5 yogaøvelser mot hoftesmerter

6 styrkeøvelser for sterkere hofter

 

Anbefalte produkter for effektiv opptrening av bekken og hofte (se strikkøvelser på produktsiden):

 

treningsstrikker

Les mer: Sett med 6x Treningsstrikker

 

Øvelser: – 8 gode råd og tiltak mot isjias!

Isjias

 

 

Les også: – Skumrulle kan di deg økt bevegelse og økt blodsirkulasjon

Skumrulle

 

NESTE SIDE: Trykkbølgebehandling – Noe for dine rumpesmerter?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Referanser:

 1. Barton et al (2013). Gluteal muscle activity and patellofemoral pain syndrome: a systematic review. Br J Sports Med. 2013 Mar;47(4):207-14. doi: 10.1136/bjsports-2012-090953. Epub 2012 Sep 3.
 2. Cox et al (2012). Chiropractic management of a patient with lumbar spine pain due to synovial cyst: a case report. J Chiropr Med. 2012 Mar; 11(1): 7–15.
 3. Pavkovich et al (2015). EFFECTIVENESS OF DRY NEEDLING, STRETCHING, AND STRENGTHENING TO REDUCE PAIN AND IMPROVE FUNCTION IN SUBJECTS WITH CHRONIC LATERAL HIP AND THIGH PAIN: A RETROSPECTIVE CASE SERIES. Int J Sports Phys Ther. 2015 Aug; 10(4): 540–551. 
 4. Kalichman et al (2010). Dry Needling in the Management of Musculoskeletal Pain. J Am Board Fam MedSeptember-October 2010. (Journal of the American Board of Family Medicine)
 5. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i rumpa:

 

Spm: Jeg har vondt i øvre del på knokkelen i rumpa. Hva kan årsaken være?

Svar: Det høres ut som det du mener er PSIS – altså en del av bekkenleddet. Dette kan bety at årsaken er bekkenlåsning, som gjerne oppstår i kombinasjon med gluteale myalgier /myoser.

 

Spm: Har man nerver i setet / rumpen?

Ja, det har man. Det er faktisk et rikt nettverk av nerver i setet – men det er særlig isjiasnerven som styrer showet der. Takket være ditt spørsmål har vi nå lagt til en illustrasjon som viser nervene i setet. Du finner bildet lenger opp i artikkelen.

 

Har verking og nummenhet i rumpa og frem mot skrittet. Hva kan det skyldes?

Først og fremst, så er det viktig å forsikre seg om at dette ikke dreier seg om et klassisk symptom på Cauda Equina syndrom (CES) – nemlig ‘ridebukseparestesi’. Dette vil si at man har nedsatt følelse i partiet rundt analsfinkteret og i området fram mot skrittet. Hvis du i tillegg til dette har nervesmerter nedover beina, urinretensjon (kan ikke starte urinstråle) og manglende sfinkterkontroll (kan ikke holde igjen avføring). Dersom du har verking og nummenhet i dette partiet mellom setet og skritter så anbefaler vi sterkt at du tar kontakt umiddelbart med lege eller kliniker for videre utredning.

 

Har vondt i rumpemusklene. Hvilke rumpemuskler kan det skyldes?

Du har en rekke muskler i setet, eller rumpen som du sier, og disse kan i likhet med andre muskler utvikle dårlig funksjon og generell tilstand. Når en muskel blir overaktiv, vond og stram så kalles dette for en myalgi eller muskelknute. Noen av de musklene som kan bli vonde i setet er gluteus maximus, gluteus medius, gluteus minimus og piriformis.

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med rumpa?

Svar: Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels, men hvis du har et problem med setet anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser. Skumrulle benyttes gjerne mot utsiden av låret, mot iliotibialbåndet og tensor fascia latae – som kan ta noe trykk av setet og hoften.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i rumpa?
Svar: Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i rumpa kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (nerveirritasjon / nervesmerter grunnet skivelidelse i nedre del av rygg, såkalt lumbal prolaps med affeksjon mot L3, L4 eller L5 nerveroten).

 

Spm: Hva bør gjøres med vond rumpe full av muskelknuter?

Svar: Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende korsrygg, hofte og bekkenledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

4 replies
 1. Berit says:

  Hei, har fått svar på MR og har fått beskjed om at jeg har prolaps i L4/L5. Har også fått vondt i rumpe / bekken og brenning i underlivet / endetarm har en vemmelig følelse når jeg går at beina ikke bærer meg. Det er 5 uker siden jeg fikk beskjed om at jeg hadde dette.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Berit, dette høres ikke bra ut. Med de symptomene så ber vi om at du får en klinisk undersøkelse for å vurdere CES (Cauda Equina Syndrom). Ta kontakt med legen din allerede i morgen.

   Svar
 2. Mette says:

  Har et spm knyttet til noen plager som oppstod for cirka 3 uker siden. Kjente da en svak smerte en liten stund (minutter) som en strek midt inne i høyre sete / bekken. I de påfølgende dagene fikk jeg kribling / nesten som følelse av at setet og videre ned i foten «sovnet» og tidvis svake smerter. Kriblingen/smertene varierer i styrke fra dag til dag, og kommer nokså raskt etter bevegelse om morgenen. Kjenner det kanskje best når jeg sitter i bil. Kjenner lite / ingenting om natten. De siste dagene har det avtatt noe nedover beinet men er mer i setet / korsrygg / delvis haleben. Men føler det flytter seg litt. Var til lege forgje uke som sjekket følsomhet i hud og styrke i ben, alt fint. Kjente ikke noe på korsrygg/sete. Må nemnes at jeg har gått en del i bakker med barnevogn og sittet en del på gulvet de siste månedene.. muligens med dårlige stillinger innimellom om det kan ha noe å si. Bevegelse i bekken/bein kjennes ellers normale ut. Kriblingen/smertene er mer irriterende enn vonde. Men redd for hva dette kan vere for noe? Har også periodevis vært plaget med litt magesmerter på denne siden, og når kriblingen pågår er det vanskelig å vite om det kan henge sammen med dette. Har dere noen tanker? Hvor lenge kan man gå med dette før en ev gjør noe mer?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Mette,

   Når du nå har gått med dette i 3 uker og det vedvarer på den måten som det gjør, da anbefaler vi å ta kontakt med en fysioterapeut eller kiropraktor for å få undersøkt etter biomekaniske funn.

   Basert på det du skriver så kan det virke som om det dreier seg om piriformis syndrom / isjialgi (altså nerveirritasjon forårsaket av den dype setemuskelen piriformis), samt muligens også noe bekkenleddsrestriksjon på samme side (vil isåfall være temmelig trykkømhet over den «kulen» på hoftekammen inn mot nedre del av ryggen).

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.