Hoftesmerter - Vondt i hoften

Hoftesmerter - Vondt i hoften

Trokanter og Glutealtendinopati

Trokanter og glutealtendinopati er tilstander der senene i festet på setet og hoften er skadet, smertefulle og/eller dysfunksjonelle. En tendinopati betyr skade / betennelse / andre tilstander som har rammet en sene. Trokanter er området på utsiden av hoften. Her fester senene fra to viktige glutealmuskler (setemuskler) – nemlig musculus gluteus medius og musculus gluteus minimus. Kontakt oss gjerne på vår Facebookside eller bruk kommentarfeltet nederst i artikkelen hvis du har spørsmål.

 

Disse senefestene kan bli skadet på forskjellige måter:

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Hoftesmerter

Røntgenbilde av tretthetsbrudd i hoften

 

Trokantertendinitt

Dersom senene fra disse musklene er rammet av en betennelse så kalles dette for trokantertendinitt. Tendinitt betyr altså betennelse i en sene.

 

Trokantertendinose

Hvis senene som fester i utsiden av hoften er skadet så er det riktige navnet på dette trokantertendinose. Tendinose betyr altså skade i en sene.

 

Trokantertendinopati

Dette uttrykket benyttes dersom man vet at det er en skade / senetilstand i senefestene på trokanter, men fortsatt ikke vet om det dreier seg om en senebetennelse eller seneskade. Tendinopati er altså et paraplybegrep som kan innebære både seneskade og/eller senebetennelse.

 

Forskjellen på behandling av senebetennelse (tendinitt) og seneskade (tendinose)

Vi har tidligere skrevet om hvor forskjellige de to behandlingene er og hvor store konsekvenser det kan få for den rammede. Det er derfor meget viktig at man vet om det faktisk er en betennelse eller ikke – seneskader skal nemlig aldri behandles med anti-inflammatoriske, betennelsedempende smertestillende (f.eks. Ibux og Voltaren), da dette stopper den naturlige tilhelingen og kan bidra til å gjøre tilstanden kronisk. Vi gjør oppmerksom på at seneskader er mye vanligere enn senebetennelser. Mange seneskader blir feildiagnostisert og behandlet som senebetennelser – selv om senebetennelser, i følge nyere forskning, er veldig sjeldent.

 

Behandling av trokantertendinitt / glutealtendinitt

Tilhelingstid: Dager opp til seks uker. Avhengig av når diagnosen stilles og behandlingen begynner.

Formål: Dempe inflammasjonsprosessen.

Tiltak: Hvile og anti-inflammatoriske medikamenter. Eventuelt dypfriksjonmassasje etter at inflammasjonen har avtatt.

 

Behandling av trokantertendinose / glutealtendinose

Tilhelingstid: 6-10 uker (dersom tilstanden blir oppdaget i et tidlig stadie). 3-6 måneder (dersom tilstanden har blitt kronisk).

Formål: Stimulere tilheling og korte ned tilhelingstiden. Behandling kan redusere senefortykkelse etter skade og optimalisere kollagenproduksjon slik at senen gjenoppnår sin normalstyrke.

Tiltak: Hvile, ergonomiske tiltak, støtte, uttøyning og konservativ bevegelse, nedising, eksentrisk trening. muskelarbeid / fysikalsk behandling, leddmobilisering og ernæring (vi går igjennom disse i nærmere detalj lenger ned i artikkelen).

 

Først og fremst, la oss ta for oss dette utsagnet fra en større studie: “Sener bruker over 100 dager på å legge ned nytt kollagen” (Khan et al, 2000). Dette vil si at behandling av en seneskade, særlig en du har hatt lenge, kan ta tid, men søk behandling fra en offentlig autorisert kliniker (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) og kom igang med de riktige tiltakene allerede i dag. Mange av tiltakene kan du gjøre selv, men i visse mer alvorlige tilfeller kan det være gunstig med trykkbølgebehandling, nålebehandling og fysikalsk behandling.

 

Behandling av trokantertendinopati / glutealtendinopati

Som nevnt tidligere er det viktig for optimal behandling å finne ut om det er en seneskade (tendinose) eller senebetennelse (tendinitt), da behandlingen er forskjellig for de to tilstandene.

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

 

Konservativ behandling av trokanter og glutealtendinopati

Akupunktur / nålebehandling: Kan løsne opp i myofascielle restriksjoner i områdene rundt hoften – som kan gi noe symptomlindring.

Fysioterapi og fysioterapibehandling: En fysioterapeut kan hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram og gi symptomlindrende fysikalsk behandling ved behov.

fysioterapi

Kiropraktor og kiropraktorbehandling: I likhet med fysioterapeuter har (moderne) kiropraktorer stort fokus på rehabiliteringstrening og opptrening i sin 6-årige utdanning, og kan dermed gi deg et godt treningsprogram og råd angående hvordan du bør gå frem med tanke på smertesyndrom-diagnosen din. Kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette er nødvendig for å bekrefte skaden.

Lav-dose laser: Populært kalt ‘anti-inflammatorisk laser’ eller ‘idrettskadelaser’. Forskning har vist at denne typen behandling kan gi raskere tilhelingstid i seneskader, men det er nødvendig med mer forskning på området før man kan konkludere om dette har noen større effekt på seneskader og andre skader i hoften. Men nåværende forskning er positiv.

Massasje og muskelarbeid: Kan øke blodomløpet i lokal øm muskulatur som kan gi symptomlindring.

Trykkbølgebehandling: En effektiv behandling som utføres av autorisert helsepersonell (kiropraktor, manuellterapeut og fysioterapeut)

 

Trenger du gode råd, tiltak og tips?

Kontakt oss gjerne direkte via kommentarfeltet nedenfor eller via sosiale medier (f.eks. vår Facebook-side). Vi vil hjelpe deg så godt vi kan. Skriv så utfyllende du kan om plagen din slik at vi har mest mulig informasjon til å kunne fatte en avgjørelse.

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Denne bør du lese: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Stilte spørsmål vedrørende trokanter og glutealtendinopati:

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *