slik kan yoga lindre fibromyalgi 3

Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi

5/5 (1)

slik kan yoga lindre fibromyalgi 3

Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi

Her kan du lese mer om hvordan yoga kan være delaktig i å lindre kroniske smertediagnoser – slik som fibromyalgi.

 

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som medfører betydelige smerter i muskler og skjelett – samt dårligere søvn og kognitiv funksjon (for eksempel hukommelse). Det finnes dessverre ingen kur, men nå har flere studier vist at yoga kan være en del av løsningen for denne utsatte pasientgruppen – og da gjerne i kombinasjon med fysikalsk behandling, moderne kiropraktikk, massasje og medisinsk akupunktur. 

Yoga er en treningsform som kan tilpasse seg den enkelte person og deres sykdomshistorie. Yoga kombinerer avspenning, meditasjon, tøyeøvelser og dype pusteteknikker – med den hensikten å gi utøveren bedre selvinnsikt, bedret kroppsbeherskelse og et nytt verktøy til å fokusere på andre ting enn smertene. Tai chi og qi gong er to andre former av avspenningsterapi som de med kroniske smerter kan ha nytte av.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 Vi vet at yoga ikke egner seg for absolutt alle, men det finnes heldigvis mange forskjellige utgaver som også er tilpasset de med selv de sterkeste smerter (for eksempel avspenningsyoga). Her er noen av de forskjellige typene av yoga som finnes:

 

Ashtanga yoga

Avspenningsyoga

Bikram yoga

Hatha yoga

Klassisk yoga

Kundalini yoga

Medisinsk yoga

 

Studier har ikke klart å definere hvilken type av yoga som er best egnet for de med fibromyalgi, men sett utifra diagnosen sin presentasjon og dens smertemønster, så vet man at de roligere utgavene av yoga er best egnet for majoriteten – da det lærer elevene å håndtere smertene på en bedre måte og å senke spenningsnivået.

 

Les også: – 7 Øvelser for Revmatikere

tøyning av ryggen tøy og bøy 

Yoga og fibromyalgi: Hva sier forskningen?

yogaovelser-mot-ryggstivhet

Det har blitt utført en rekke forskningstudier som har sett på effekten som yoga har på fibromyalgi. Blant annet:

 

En studie fra 2010 (1), med 53 kvinner som var rammet av fibromyalgi, viste at et 8-ukers kurs med yoga ga bedring i form av mindre smerter, fatigue og forbedret humør. Kursprogrammet bestod av meditasjon, pusteteknikker, skånsomme yogastillinger og instruksjon for å lære seg å håndtere symptomene tilhørende denne smertelidelsen.

 

En annen metastudie (samling av flere studier) fra 2013 konkluderte med at yoga hadde effekt i form av at det forbedret søvnkvaliteten, reduserte fatigue og utmattelse, samt at det ga mindre depresjon – samtidig som de involverte i studien rapporterte en bedret livskvalitet. Men studien sa også at det ikke finnes nok god forskning helt enda til å bastant slå fast at yoga var effektivt mot fibromyalgi-symptomatikk. Forskningen som finnes virker dòg lovende.

 

Vår konklusjon etter å ha lest flere studier er at yoga definitivt kan spille en rolle for mange i en helhetlig tilnærming til lindring av fibromyalgi og kroniske smertediagnoser. Men vi mener også at yogaen må tilpasses den enkelte – ikke alle har godt av yoga med for mye tøying og bøying, da dette kan framprovosere flare-ups i tilstanden deres. Nøkkelen er å kjenne seg selv.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi 

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Andre helsefordeler med yoga

Studiene vi nevnte tidligere så særlig på lenken mellom fibromyalgi og yoga – men vi ønsker også å nevne at yoga har andre positive, dokumenterte effekter. Flere studier har blant annet vist at yoga kan redusere stress, samt bidra til bedre fysisk og mental helse. Man mener at det å drive med yoga reduserer forekomsten av et hormon som heter kortisol – også kjent som «stresshormonet». Og ikke overraskende, så medfører dette en mindre stresset kropp og hjerne.

  

Hvilke andre tiltak kan lindre fibromyalgi?

akupunktur-nalebehandling

Det finnes en rekke andre, godt dokumenterte tiltak, som kan være med på å redusere smerter relatert til fibromyalgi.

 

Noen av disse tiltakene inkluderer:

Akupunktur: Akupunktur innebærer behandling med akupunkturnåler. Behandlingen har som hensikt å løse opp i stramme muskelknuter, bidra til økt blodsirkulasjon og på den måten være med på å redusere muskel- og senesmerter. Slik behandling bør utføres av offentlig autorisert kliniker.

Massasje: Muskulære teknikker og massasje kan bidra til å redusere stress og muskelspenninger. Denne behandlingsformen kan også fungere godt for de som er rammet av angst.

Moderne kiropraktikk: Fibromyalgi er en tilstand bestående av både muskel og leddsmerter. Derfor kan det å ha en moderne kiropraktor (en som jobber med både muskler og ledd) i bakhånd være gull verdt for en som er rammet av fibro. Noen ganger så trenger man litt ekstra bevegelighet for å få løsnet opp i dyptliggende muskulatur – og da er det fordelaktig med kiropraktisk leddmobilisering.

Søvnhygiene: For de med fibromyalgi, så er søvnen ekstra viktig. God søvnhygiene innebærer å legge seg til samme tid på døgnet – hver dag – og å unngå ettermiddagslurer som kan påvirke nattesøvnen.

  

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at yoga kan være noe for deg – og at det kan hjelpe deg på veien mot mindre smerter i hverdagen og bedret funksjon.

 

Les også: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp!

blodpropp i leggen - redigert

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med fibromyalgi.

 

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet. Diagnosen kan gi nedsatt energi, daglige smerter og hverdagsutfordringer som er langt over det Kari og Ola Nordmann plages med. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av fibromyalgi. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?

 

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

(Trykk her for å dele)

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her)

  

Kilder:

  1. Carson et al, 2010, A pilot randomized controlled trial of the Yoga of Awareness program in the management of fibromyalgia.
  2. Mist et al, 2013. Complementary and alternative exercise for fibromyalgia: a meta-analysis.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *