Bekhterevs sykdom

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny


bekhterevs-illustrasjonsbilde

Bekhterevs sykdom (ankyloserende spondylitt)


Bekhterevs sykdom er en kronisk, revmatisk betennelsesykdom som hovedsaklig rammer ryggsøylen og bekkenleddene. Bekhterevs sykdom er også kjent som ankyloserende spondylitt (AS). Det er viktig å vite at denne diagnosen kan potensielt invaldiserende dersom den går ubehandlet hen. Kontakt oss gjerne på vår Facebookside dersom du har innspill eller kommentarer.

 

Diskusjon med helsepersonell

Symptomer ved Bekhterevs sykdom

Bekhterevs sykdom kan gi en rekke symptomer og disse kan også variere fra person til person, men et av de vanligste symptomene er vondt i korsryggen, bekkenet og ryggstivhet. Bekhterevs, eller ankyloserende spondylitt, er en kronisk, autoimmun, progressiv inflammatorisk leddsykdom som innebærer at ledd i ryggsøylen, bekkenleddene og hoftekammene kan bli betente. Særlig leddene i ryggraden (spondylene) kan rammes – og når dette forekommer kalles dette for spondylitt. Tilstanden starter oftest i bekkenregionen og ‘sprer seg’ deretter høyere opp i ryggsøylen.

 

Les også: – Verdt å vite om Revmatisme

revmatisme-design-1

 

Kjennetegn og indikasjoner på Bekhterevs

  • Symptomer og kliniske tegn oppstår / forverres gradvis. Med høyeste debutforekomst i alderen 20-30 år.
  • Kronisk, verkende smerte i korsryggen og setet – ofte kombinert med betydelig stivhet i korsryggen.
  • Våkner ofte tidlig på morningen med en følelse av betydelig stivhet og smerter.
  • Redusert bevegelse i ryggen. Særlig foroverbøy, sidebøy og bakoverbøy i korsryggen er ofte påvirket.
  • Smertene er verre ved immobilitet / hvile, men bedret ved bevegelse.
  • 40% av de rammet av Bekhterevs vil også få Uveitt (revmatisk øyebetennelse / regnbuehinnebetennelse).
  • 90% har positivt utslag på HLA-B27 ved blodprøve.

 

Hvem rammes av Bekhterevs / ankyloserende spondylitt?

Årsaken til ankyloserende spondylitt (Bekhterevs) er arvelig / genetisk. Genet HLA-B27 (human leukocyte antigen) er anslått som hovedårsaken til Bekhterevs sykdom. Bekhterevs oppstår hovedsaklig som regel mellom 20 – 30 års alderen i menn. Menn rammes 3 ganger så ofte som kvinner i følge forskning, men mange forskere mener at det dreier seg om store mørketall.

 

Definisjon av ankyloserende spondylitt

Ankylos er et latinsk ord som betyr krokete / skjevt,  spondylos betyr ryggvirvel, -itis eller -itt indikerer at det dreier seg om en inflammasjon – eller  en betennelsesreaksjon inne i en del av leddet.

 

Bechterews er også kjent som ankyloserende spondylitt - Foto Wikimedia

Bekhterevs er også kjent som ankyloserende spondylitt – Foto Wikimedia

Bildet illustrerer hvordan Bekhterevs starter i bekkenet, nærmere bestemt iliosakral-leddet, før det tilnærmet klatrer oppover ryggraden. I alvorlige tilfeller kan man se at ledd og virvler nærmest slår seg sammen grunnet ankyloseringen. Det er denne ankyloseringen som gir en følelse av betydelig stivhet.

 

 

Hvordan diagnostiseres Bekhterevs?


Klinikeren vil basere seg på din pasienthistorie og kliniske presentasjon. En fysisk undersøkelse kan gi nyttig informasjon, men de håndfaste tegnene finner man via blodprøver og billeddiagnostisk utredning. I Bekhterevs vil man normalt sett finne antigenet HLA-B27 ved blodprøver, men det er viktig å huske på at 10% som har Bekhterevs ikke har HLA-B27 funn ved blodprøve.

 

I første omgang vil det bli tatt røntgenbilder for å se om det forekommer endringer i virvler, endeplater eller bekkenledd. Dersom røntgenbildene er negative, altså uten funn, vil det kunne rekvireres MR bilder, da disse ofte er nøyaktigere og kan se tidlige forandringer.

 

Røntgenbilde – Bekhterevs i brystryggen (torakal columna)

bekhterevs-i-brystryggen-foto-wikimedia-commons

Her ser vi et røntgenbilde som viser Bekhterevs i brystryggen (midtre del av ryggen). Vi ser hvordan det har dannet seg bendannelse på spondylene (leddene i ryggen) og at det danner seg et karakteristisk sammenvokst utseende (denne prosessen kalles ankylosering og fører – naturlig nok – til økt stivhet).

 

MR undersøkelse – Bekhterevs i bekkenleddet (betennelse i iliosakralleddene – sakroilitt)

MR sakroilitt-bekhterevs-foto-wikimedia-commons

På denne MR undersøkelsen ser vi klare tegn til betennelsereaksjoner i iliosakralleddet (annet ord for bekkenleddene). Dette sees blant annet via de forhøyede signalene (hvit farge) på denne MR undersøkelsen. Denne betennelsereaksjonen kalles for sakroilitt og er karakteristisk for Bekhterevs / ankyloserende spondylitt.

 

Endret ganglag ved Bekhterevs sykdom

Ganglaget til en med Bekhterevs kan også være en diagnostisk faktor, da man ofte ser en mer bøyd ryggkurve og at det ofte går med mer bøy i knærne.

 

Hvordan utvikler Bekhterevs seg?

Hvordan forekommer Bechterews prosessen - Foto WIkimedia

Hvordan forekommer Bekhterevs prosessen – Foto WIkimedia

Bildet ovenfor illustrerer hvordan Bekhterevs / Ankyloserende spondylitt utvikler seg:

bilde 1 ser vi en vanlig ryggrad og vanlige ryggvirvler.

bilde 2 har det oppstått en betennelsereaksjon i både ledd og ligamenter.

I det tredje bildet har det dannet seg bendannelser på virvelen.

På det fjerde bildet ser vi en illustrasjon av hvor sammenslått det faktisk kan bli i de alvorligste tilfeller.

Hvilke medikamenter hjelper mot Bekhterevs / Ankyloserende Spondylitt?

Det er ingen kur for denne sykdommen, men medikamenter og behandling kan hjelpe med å bremse utvikling og lindre symptombildet. Hovedtypen av medikamenter som benyttes i medisinering av pasienter med Bekhterevs er anti-inflammatoriske medikamenter og smertestillende. Hvis du har fått diagnosen Bekhterevs eller Ankyloserende Spondylitt er det viktig at du rådfører deg med legen din om hvilke medikamenter du bør ta. Det er høyst sannsynlig at dette vil skje i samarbeid med en legespesialist innen revmatologi.

 

Hvordan behandles Bekhterevs?

Medikamenter og fysikalsk behandling er de to behandlingene som benyttes oftest. Elektroterapi (TENS), spesifikke treningsprogrammer og varmeterapi fungerer lindrende på mange pasienter, men dette kan variere fra pasient til pasient. Vi anbefaler at det enkelte behandlingsoppsettet tilpasses den enkelte og at dette skjer i tett samarbeid mellom lege og fysioterapeut. Man har også sett at behandlingsreiser med opphold i varmere strøk kan ha meget god, symptomlindrende effekt på de rammet av denne revmatiske lidelsen. Noen har også opplevd bedring etter å ha begynt med glukosamin sulfat.

 

Hvilke typer av spondylartropati / spondylartritt finnes?

Den mest vanlige er Bekhterevs (ankyloserende spondylitt) som hovedsaklig påvirker ryggen. Andre typer av spondylartropatier er aksial spondylartritt, perifær spondylartritt, reaktiv artritt (Reiter’s syndrom), psoriasisartritt og enteropatisk artritt.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vårt kommentarfelt eller via vår Facebookside.

 

Populær artikkel: – DETTE Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

Les også: – Verdt å vite om Revmatisme

revmatisme-design-1

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Populær artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – Ett glass øl eller vin for sterkere ben? Ja takk!

Øl - Foto Discover

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss – og vi utvider stadig. Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest –vi tar ikke betalt for å hjelpe de som trenger det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier. Vi tar også imot gjesteartikler fra spesialister, helsepersonell eller deg som har opplevd en diagnose på kloss hold.

 

På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Kilder:

  1. Del Din S, Carraro E, Sawacha Z, Guiotto A, Bonaldo L, Masiero S et al. (2011). «Impaired gait in ankylosing spondylitis». Med Biol Eng Comput 49 (7): 801–9.doi:10.1007/s11517-010-0731-x. 21229328.
Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa