bekhterevs-illustrasjonsbilde

Bekhterevs sykdom (ankyloserende spondylitt)

Bekhterevs sykdom er en kronisk, revmatisk betennelsesykdom som hovedsaklig rammer ryggsøylen og bekkenleddene. Bekhterevs sykdom er også kjent som ankyloserende spondylitt (AS). Det er viktig å vite at denne diagnosen kan være potensielt invaldiserende dersom den går ubehandlet hen. Kontakt oss gjerne på vår Facebookside dersom du har innspill eller kommentarer. Del gjerne artikkelen i sosiale medier for økt forståelse rundt revmatisme og denne revmatiske lidelsen.

 

Scroll nedenfor i artikkelen for å se flere gode treningsvideoer som kan hjelpe deg med å holde i gang ryggbevegeligheten ved Bekhterevs sykdom (AS).VIDEO: 4 Øvelser mot Bekhterevs Sykdom (Ankyloserende Spondylitt)

Grunnet at Bekhterevs medfører gradvis tiltagende ryggstivhet så er det ekstra viktig med jevnlig bruk av bevegelighets- og tøyeøvelser. Slike øvelser kan nemlig hjelpe deg med å lindre ryggsmerter og fungere forebyggende mot videre utvikling av denne revmatiske lidelsen. Vi anbefaler at disse fire øvelsene utføres daglig.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Spinal Stenose [Trange Nerveforhold i Ryggen] og Bekhterevs

Det er også særdeles viktig å styrke de dypere ryggmusklene hvis man er rammet av Bekhterevs. Spinal stenose, trange nerveforhold, kan forekomme ved denne revmatiske lidelsen, så da kan disse fem styrkeøvelsene være delaktig i å styrke de dypeste ryggpartiene og dermed hjelpe til med å avlaste ryggvirvlene fra overbelastning.

Dette treningsprogrammet bør utføres flere ganger i uken hvis du er rammet av Bekhterevs – for å gjøre ditt ytterste i å lindre framtidig negativ utvikling av tilstanden.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Symptomer ved Bekhterevs sykdom

Bekhterevs sykdom kan gi en rekke symptomer og disse kan også variere fra person til person, men et av de vanligste symptomene er vondt i korsryggen, bekkenet og ryggstivhet. Bekhterevs, eller ankyloserende spondylitt, er en kronisk, autoimmun, progressiv inflammatorisk leddsykdom som innebærer at ledd i ryggsøylen, bekkenleddene og hoftekammene kan bli betente. Særlig leddene i ryggraden (spondylene) kan rammes – og når dette forekommer kalles dette for spondylitt. Tilstanden starter oftest i bekkenregionen og ‘sprer seg’ deretter høyere opp i ryggsøylen.

 

Les også: – Verdt å vite om Revmatisme

revmatisme-design-1

 

Kjennetegn og indikasjoner på Bekhterevs

 • Symptomer og kliniske tegn oppstår / forverres gradvis. Med høyeste debutforekomst i alderen 20-30 år.
 • Kronisk, verkende smerte i korsryggen og setet – ofte kombinert med betydelig stivhet i korsryggen.
 • Våkner ofte tidlig på morningen med en følelse av betydelig stivhet og smerter.
 • Redusert bevegelse i ryggen. Særlig foroverbøy, sidebøy og bakoverbøy i korsryggen er ofte påvirket.
 • Smertene er verre ved immobilitet / hvile, men bedret ved bevegelse.
 • 40% av de rammet av Bekhterevs vil også få Uveitt (revmatisk øyebetennelse / regnbuehinnebetennelse).
 • 90% har positivt utslag på HLA-B27 ved blodprøve.

  

Hvem rammes av Bekhterevs / ankyloserende spondylitt?

Årsaken til ankyloserende spondylitt (Bekhterevs) er arvelig / genetisk. Genet HLA-B27 (human leukocyte antigen) er anslått som hovedårsaken til Bekhterevs sykdom. Bekhterevs oppstår hovedsaklig som regel mellom 20 – 30 års alderen i menn. Menn rammes 3 ganger så ofte som kvinner i følge forskning, men mange forskere mener at det dreier seg om store mørketall.

 

Definisjon av ankyloserende spondylitt

Ankylos er et latinsk ord som betyr krokete / skjevt,  spondylos betyr ryggvirvel, -itis eller -itt indikerer at det dreier seg om en inflammasjon – eller  en betennelsesreaksjon inne i en del av leddet (artritt).

 

Bechterews er også kjent som ankyloserende spondylitt - Foto Wikimedia

Bekhterevs er også kjent som ankyloserende spondylitt – Foto Wikimedia

Bildet illustrerer hvordan Bekhterevs starter i bekkenet, nærmere bestemt iliosakral-leddet, før det tilnærmet klatrer oppover ryggraden. I alvorlige tilfeller kan man se at ledd og virvler nærmest slår seg sammen grunnet ankyloseringen. Det er denne ankyloseringen som gir en følelse av betydelig stivhet.

 

Hvordan diagnostiseres Bekhterevs?Klinikeren vil basere seg på din pasienthistorie og kliniske presentasjon. En fysisk undersøkelse kan gi nyttig informasjon, men de håndfaste tegnene finner man via blodprøver og billeddiagnostisk utredning. I Bekhterevs vil man normalt sett finne antigenet HLA-B27 ved blodprøver, men det er viktig å huske på at 10% som har Bekhterevs ikke har HLA-B27 funn ved blodprøve.

 

I første omgang vil det bli tatt røntgenbilder for å se om det forekommer endringer i virvler, endeplater eller bekkenledd. Dersom røntgenbildene er negative, altså uten funn, vil det kunne rekvireres MR bilder, da disse ofte er nøyaktigere og kan se tidlige forandringer.

 

Røntgenbilde – Bekhterevs i brystryggen (torakal columna)

bekhterevs-i-brystryggen-foto-wikimedia-commons

Her ser vi et røntgenbilde som viser Bekhterevs i brystryggen (midtre del av ryggen). Vi ser hvordan det har dannet seg bendannelse på spondylene (leddene i ryggen) og at det danner seg et karakteristisk sammenvokst utseende (denne prosessen kalles ankylosering og fører – naturlig nok – til økt stivhet).

 

MR undersøkelse – Bekhterevs i bekkenleddet (betennelse i iliosakralleddene – sakroilitt)

MR sakroilitt-bekhterevs-foto-wikimedia-commons

På denne MR undersøkelsen ser vi klare tegn til betennelsereaksjoner i iliosakralleddet (annet ord for bekkenleddene). Dette sees blant annet via de forhøyede signalene (hvit farge) på denne MR undersøkelsen. Denne betennelsereaksjonen kalles for sakroilitt og er karakteristisk for Bekhterevs / ankyloserende spondylitt.

 

Endret ganglag ved Bekhterevs sykdom

Ganglaget til en med Bekhterevs kan også være en diagnostisk faktor, da man ofte ser en mer bøyd ryggkurve og at det ofte går med mer bøy i knærne.

 

Hvordan utvikler Bekhterevs seg?

Hvordan forekommer Bechterews prosessen - Foto WIkimedia

Hvordan forekommer Bekhterevs prosessen – Foto WIkimediaBildet ovenfor illustrerer hvordan Bekhterevs / Ankyloserende spondylitt utvikler seg:

bilde 1 ser vi en vanlig ryggrad og vanlige ryggvirvler.

bilde 2 har det oppstått en betennelsereaksjon i både ledd og ligamenter.

I det tredje bildet har det dannet seg bendannelser på virvelen.

På det fjerde bildet ser vi en illustrasjon av hvor sammenslått det faktisk kan bli i de alvorligste tilfeller.

  

Hvordan behandles Bekhterevs?

Medikamenter og fysikalsk behandling er de to behandlingene som benyttes oftest. Laserterapi, spesifikke treningsprogrammer og varmeterapi fungerer lindrende på mange pasienter, men dette kan variere fra pasient til pasient. Vi anbefaler at det enkelte behandlingsoppsettet tilpasses den enkelte og at dette skjer i tett samarbeid mellom lege og kliniker.

 

Man har også sett at behandlingsreiser med opphold i varmere strøk kan ha meget god, symptomlindrende effekt på de rammet av denne revmatiske lidelsen. Noen har også opplevd bedring etter å ha begynt med glukosamin sulfat.

 

Hvilke medikamenter hjelper mot Bekhterevs / Ankyloserende Spondylitt?

Det er ingen kur for denne sykdommen, men medikamenter og behandling kan hjelpe med å bremse utvikling og lindre symptombildet. Hovedtypen av medikamenter som benyttes i medisinering av pasienter med Bekhterevs er anti-inflammatoriske medikamenter og smertestillende.

 

Hvis du har fått diagnosen Bekhterevs eller Ankyloserende Spondylitt er det viktig at du rådfører deg med legen din om hvilke medikamenter du bør ta. Det er høyst sannsynlig at dette vil skje i samarbeid med en legespesialist innen revmatologi.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske Smerter

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre muskler eller spesialtilpassede kompresjonshansker mot revmatiske symptomer i hendene)

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Hvilke typer av spondylartropati / spondylartritt finnes?

Den mest vanlige er Bekhterevs (ankyloserende spondylitt) som hovedsaklig påvirker ryggen. Andre typer av spondylartropatier er aksial spondylartritt, perifær spondylartritt, reaktiv artritt (Reiter’s syndrom), psoriasisartritt og enteropatisk artritt.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt revmatiske lidelser

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske og revmatiske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre. Hjertelig takk til alle som deler.

 

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 

Populær artikkel: – DETTE Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer.)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Kilder:

 1. Del Din S, Carraro E, Sawacha Z, Guiotto A, Bonaldo L, Masiero S et al. (2011). «Impaired gait in ankylosing spondylitis». Med Biol Eng Comput 49 (7): 801–9.doi:10.1007/s11517-010-0731-x. 21229328.
1 svar
 1. Helene H says:

  Heia folkens!

  Jeg er en dame som nå har blitt «voksen ungdom», 59 år og har levd med Bechterews siden tenårene. I tillegg fikk jeg leddgikt i voksen alder. Det har vært mange år med store smerter, ut og inn av sykehus etc. og først i 1994 fikk jeg diagnosen.

  I 2001 begynte jeg med biologisk medisin, Remicade, som ga meg god effekt. Smertene ble mindre og hverdagen ble lettere.

  I 2012 ble jeg alvorlig syk over en lengre periode, kroppen var tom for krefter, null energi til fysisk aktivitet og smertene var til tider uutholdelig. Sofaen var min «beste venn» og kroppen min «verste fiende». Jeg prøvde etter beste evne å få tilbake energien i kroppen. Jeg trodde jeg spiste sunn mat, men energien var og ble borte.

  Høsten 2014 endret jeg kosthold etter å ha vært på et foredrag om balansert kosthold. Først da skjønte jeg at mitt tidligere kosthold var nok delvis sunt men ikke balansert gjennom hele dagen. 14 dager etter endringen kjente jeg energien begynne å komme tilbake i kroppen min. Lå ikke lenger på sofaen, klarte å komme meg ut i frisk luft og etterhvert på trening også.

  Nå vel 3 år etter kostholdsendring lever jeg en sunn og aktiv livsstil, trener minimum 3 dager i uken og har energi og overskudd til å gjøre det jeg ønsker. Smertene er der fortsatt men med masse energi i kroppen takler jeg å leve med smerter på en helt annen måte.

  Min erfaring er at balansert kosthold er en kjempeviktig nøkkel til en bedre hverdag.

  Ønsker å dele min historie med dere i håp om at det kanskje kan være til hjelpe for andre også. Felles skjebne, felles trøst, er et ordtak og det er viktig å hjelpe hverandre.

  Er det noen som ønsker å høre mer om hva jeg har gjort, er det bare å ta kontakt via facebookgruppen Revmatisme og Kroniske Smerter: Norge

  Ønsker dere alle en fantastisk fin kveld.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *