leddoversikt - revmatisk artritt

15 Tidlige Tegn på Revmatisk Artritt

4.9/5 (25)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

leddoversikt - revmatisk artritt

15 Tidlige Tegn på Revmatisk Artritt

Her er 15 tidlige tegn på revmatisk artritt som gjør at du kan kjenne igjen den autoimmune, revmatiske lidelsen i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne ta de riktige avgjørelsene i forhold til behandling, trening og tilpasninger i hverdagen. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har revmatisk artritt, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon.

 

Det bør settes mer fokus på forskning rettet inn mot revmatisme og revmatiske lidelser som rammer så mange – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale medier, gjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på revmatisme”.

 

På den måten kan man gjøre den forsømte pasientgruppen mer synlige og sørge for at bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder blir prioritert.

 

TIPS: Mange med revmatisk artritt opplever at kompresjonshansker kan være nyttige for å motarbeide smerter i hendene og stive fingre. Dette gjelder også ved bruk av tilpassede kompresjonssokker (lenkene åpner i et nytt vindu) mot stive ankler og vonde føtter.

 VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi (Bløtvevsrevmatisme)

Visste du at fibromyalgi er klassifisert som bløtvevsrevmatisme? Bløtvevsrevmatisme og andre revmatiske lidelser medfører ofte betydelige muskelsmerter, nedsatt bevegelighet og stive ledd. I videoen nedenfor ser du fem bevegelses- og tøyeøvelser som kan hjelpe deg med å lindre smerter, gi bedre bevegelse og øke lokal blodsirkulasjon.


Bli med i familien vår og abonner på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen! Det betyr utrolig mye for oss. Hjertelig takk.

 

Vi vet at de tidligere tegnene på revmatisk artritt kan variere fra person til person og gjør dermed oppmerksom på at følgende symptomer og kliniske tegn er en generalisering – og at artikkelen ikke nødvendigvis inneholder en komplett liste for mulige symptomer man kan rammes av i en tidlig fase av revmatisk artritt, men heller et forsøk på å vise de vanligste symptomene.

 

Bruk gjerne kommentarfeltet nederst i artikkelen for å lese kommentarer fra andre og kommentere på denne artikkelen dersom du savner noe – så skal vi gjøre vårt beste for å legge det til.

 

Les også: – 7 Øvelser for Revmatikere

tøyning av ryggen tøy og bøy

 

1. Utmattelse

kvinne med krystallsyke og svimmelhet

Det å føle seg energiløs og utmattet er et vanlig symptom som kan forekomme i alle faser av revmatisk artritt – og da særlig i de fasene der leddene er betente og hovne. Utmattelsen kan skyldes at dårlig søvn, anemi (lav blodprosent), bivirkninger fra medikamenter og / eller at kroppens immunforsvar motarbeider betennelse.

 

Denne energitappingen som ofte oppstår i de rammet av revmatisk artritt kan gå utover humør og følelselivet – som igjen kan resultere i påvirkning av jobb, forhold, sexlyst, produktivitet og velvære. 

Rammet?

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

2. Leddsmerter

Revmatisk artritt medfører leddsmerter grunnet betennelse som dannes inne i leddet. I den aktive fasen av denne diagnosen så kan leddet hovne opp og irritere leddkapselen – dette medfører smertesignaler som sendes direkte til hjernen. Denne typen av artritt kan medføre varig leddskade med tilhørende skade på brusk, bein og ligamenter.

  

3. Trykkømhet i ledd

Hoftesmerter og vondt i hoften

Et karakteristisk tegn på revmatisk artritt er betydelig ømhet og smerter når man trykker på leddet. Dette skyldes at selve leddkapselen blir irritert og smertefull grunnet det økte trykket forårsaket av betennelse – ved ytre trykk (palpasjon) vil leddet være meget ømt. Denne betydelige ømheten og smerten i leddene – ofte ved lett berøring – kan føre til søvnproblemer og insomnia.

 

4. Hevelse i ledd

Alzheimers

Opphovning i ledd er veldig vanlig ved revmatisk artritt. Noen ganger kan hevelsen være minimal – og andre ganger kan den være omfattende og betydelig. Slik hevelse i leddene kan medføre nedsatt bevegelighet – og særlig opphovning av fingrene kan medføre at finmotorikken ramms og at ringer ikke passer lenger.

 

Dette kan være meget slitsomt, ubehagelig og plagsomt – særlig for de som liker å holde på med strikking, hekling og annet håndarbeid.

 

5. Rødlighet i leddene

En rødlig farge kan oppstå over leddene når de betent. Rødligheten i huden rundt et betent ledd, som ved revmatisk artritt, oppstår fordi blodårene utvider seg grunnet den underforliggende inflammasjonsprosessen. Men det er viktig å huske på at inflammasjonen og betennelsen må være stor nok til å gi denne utvidelsen i blodårene før vi faktisk kan se rødligheten i huden.

6. Varme ledd

Har du opplevd at leddene kjennes varme ut? Slik leddvarme, som ved revmatisk artritt, er et tegn på pågående og aktiv betennelse. Leger og klinikere sjekker alltid etter leddvarme når de forsøker å få en oversikt over hvilke ledd som er rammet hos deg og i hvilken grad.

 

Leddene vil normalisere seg – altså så vil varmen forsvinne – når inflammasjonen og betennelsen bedrer seg. Noen ganger så kan slike varme ledd også oppstå uten rødlig hud eller leddhevelse. 

7. Stive ledd

Stiv rygg om morningen i sengen

Stivhet og stive ledd er karakteristiske symptomer ved revmatisk artritt. Typisk så er det slik at ledd som er påvirket av aktiv revmatisk artritt vil være betente og betydelig stivere på morningen enn senere på dagen. Varigheten av denne morgenstivheten kan brukes for å måle hvor omfattende den aktive leddbetennelsen er.

 

Man vil forvente at varigheten på slik morgenstivhet reduseres i samhold med at betennelsereaksjonene roer seg ned.

 

8. Nedsatt leddbevegelighet

Jo mer betente leddene blir ved aktiv revmatisk artritt – desto mindre bevegelige blir de. Det er væskeansamling og hevelse i leddkapselen som begrenser de naturlige bevegelseutslagene – og man ser ofte tilhørende svakhet i slike påvirkende områder.

 

Langvarig, ødeleggende revmatisk artritt kan føre til permanent nedsatt leddbevegelighet og funksjon.

  

9. Polyartritt

revmatisk artritt edited 2

Normalt sett – men ikke alltid – så vil revmatisk artritt påvirke flere ledd. Klassisk revmatisk artritt påvirker særlig de mindre leddene i hendene, håndledd og føttene – og da symmetrisk på begge sider. Deretter så er det gjerne knær, albuer, hofter, ankler og skuldre som kan påvirkes og bli betente.

 

Det er altså vanlig at flere ledd er rammet, men i visse sjelde tilfeller så kan det altså være involvering av kun enkelte få ledd. Dette er noe man for eksempel ofte ser i ungdomsgikt. Dersom flere en fire ledd er rammet, så kalles det polyartritt – og dersom bare ett ledd er rammet så er det riktige termet for dette monoartritt.

 

10. Redusert finmotorikk

Grunnet redusert leddfunksjon og smerter så kan finmotorikken i hendene påvirkes på en negativ måte. Dette kan være vanskelig – særlig for de som er meget glade i å gjøre håndarbeid.

  

11. Halting

Det å halte kan være et tidlig tegn på at revmatisk artritt har rammet hofter, knær, ankler eller føtter. Men som kjent kan også halting skyldes en rekke andre lidelser – slik som nervesmerter, muskelplager og leddproblematikk.

 

Ved revmatisk artritt så kan leddsmerte, nedsatt leddbevegelighet og hevelse i leddene medføre at en person rammes av halting. Det er ikke uvanlig at smertefri halting er det aller første tegnet på revmatisk artritt – og da særlig hos barn eller ungdom.

 

12. Misforming av beinstrukturer

Revmatoid artritt i hånden - Foto Wikimedia

 

Bøyde fingre og deformerte hender? Ledd kan bli misformet grunnet langvarig og kronisk revmatisk artritt. Dette skyldes grunnet omfattende betennelse som bryter ned brusk og benvev over tid. Ved tidlig oppdagelse så kan behandling holde denne destruktive betennelsen i sjakk og være med på å redusere at slik beindeformasjon og leddødeleggelse oppstår. 

13. Symmetrisk leddinvolvering

Revmatisk artritt har karakteristisk sett symmetrisk påvirkning – altså at ledd påvirkes likt på begge sider av kroppen. Dette er et av de aller mest sikre tegnene på at det er snakk om revmatisk artritt. Det finnes alltid noen unntak for å bekrefte regelen, men det er altså meget vanlig at leddene påvirkes på begge sider – for eksempel i begge hender eller i begge knær.

 

Ved revmatisk artritt så ser man ofte (men ikke alltid) at flere ledd er påvirket på begge sider av kroppen. Derfor blir revmatisk artritt kalt for symmetrisk polyartritt. Det er som kjent særlig de mindre leddene i hendene, håndledd og føttene som rammes.

 

De første symptomene ved revmatisk artritt kan komme plutselig og brutalt – eller så kan de snike seg gradvis innpå deg. I starten kan for eksempel leddene være rammet av en meget lett og lite synlig hevelse og nedsatt bevegelighet. Smertene kan også variere kraftig – fra smerter som gjør at all aktivitet blir umulig til verkende bakgrunnssmerter. Symptomene kan altså variere kraftig fra person til person.

 

14. Ødelagt leddfunksjon

Artrose i kneet

Grunnet at revmatisk artritt fører til smerte, hevelse og ømhet i påvirkede ledd – så kan dette medføre sterkt redusert leddfunksjon. Denne hevelsen og økte smertesensitiviteten kan føre til at bevegelsesutslag i leddene blir kraftig redusert – noe som kan gå hardt utover vanlig bevegelse i hverdagen, samt hverdagsgjøremål. Over tid kan dette også gå utover balansen og koordinasjonen. 

15. Anemi (lav blodprosent)

Grunnet den kroniske betennelsen som er tilstede ved revmatisk artritt, så vil benmargen begrense utslippet av friske røde blodceller inn i blodsirkulasjonen. Dette fører altså til at man har en lavere blodprosent når den revmatiske artritten er aktiv – og dette kan igjen medføre fatigue og utmattelse som nevnt tidligere. Det er ikke uvanlig at blodprosenten bedres nærmest umiddelbart når de kroppslige betennelsereaksjonene roer seg.

  

Hva kan du gjøre dersom du har revmatisme?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Nevrologhenvisning for undersøkelse av nervefunksjon

Revmatologisk undersøkelse

Behandling hos offentlig autorisert terapeut (fysioterapeut, kiropraktor eller lignende)

Tilpasse hverdagen (les mer om det her: 7 tips for å holde ut med kroniske smerter og fibromyalgi)

Kognitiv behandling

Treningsprogram (les: 7 Øvelser for de Rammet av Revmatisme)

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som er rammet av kronisk smerte, revmatisme og fibromyalgi.

 

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «share»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for revmatisme og kroniske smertediagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår

  

NESTE SIDE: – Dette bør du vite om FIBROMYALGI

fibromyalgi

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

2 replies
 1. Eva says:

  Tusen takk for god og nyttig informasjon. Jeg hadde første besøk hos revmatolog i 2007, og med jevnlige besøk frem til nå. Denne artikkelen har gitt meg mer informasjon og en bedre innføring i sykdommen min (polyartritt) enn hos alle besøkene hos revmatolog til sammen. Vet ikke helt om jeg skal le eller grine av det, men takk igjen for en informativ artikkel.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Eva! Veldig glad for å høre at du syntes informasjonen i denne artikkelen var behjelpelig. Vi benytter oss av forskning når vi skriver artikler, samt anbefalinger fra Norsk Revmatisk Forbund (NRF) – slik at du kan føle deg trygg på at informasjonen har gode kilder. Takk for hyggelig tilbakemelding! Godt nyttår!

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *