Olivenolje

8 Fenomenale Helsefordeler Ved å Spise Olivenolje

5/5 (2)

Sist oppdatert 06/08/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

8 Fenomenale Helsefordeler Ved å Spise Olivenolje

Liker du olivenolje? Olivenolje, særlig ekstra jomfru olivenolje, er fantastisk sunt for kropp og hjerne! Olivenolje har en rekke, forskningsbeviste, helsefordeler som du kan lese mer om her. Vi håper du blir overbevist til å inkludere mer av denne vidunderlige oljen i ditt eget kosthold. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside – del ellers gjerne innlegget med noen som elsker olivenolje.

 

Historien bak olivenolje

Olivenolje er den naturlige oljen utvinnet fra oliven. Det er en essensiell del av den middelhavske dietten og har i lang, lang tid blitt dyrket i de regionene. Spania er det landet med den største produksjonen av slik olje, tett etterfulgt av Hellas og Italia.

 

1. Å spise olivenolje kan forebygge hjerneslag

Olivenolje

Hjerneslag er forårsaket av manglende blodtilførsel til hjernen – enten grunnet en blodpropp eller blødning. I I-land så er hjerneslag den nest vanligste årsaken til død etter hjertesykdom.

 

Sammenhengen mellom konsumering av olivenolje og risikoen for hjerneslag har blitt forsket på i store oversiktsstudier. Dette er studier som er rangert høyest i studiehierarkiet. De er sikre i sin sak; inntak av olivenolje reduserer risikoen for hjerneslag og hjertesykdom (1).

 

En studie med 841000 deltakere viste at olivenolje var den eneste enumettede kilden til redusert risiko for slag og hjertelidelser (1). En annen forskningsstudie med 140000 deltakere konkluderte med at de som hadde olivenolje i kostholdet hadde betydelig mindre sjanse for å få hjerneslag (2).

 

Basert på disse kliniske studiene så kan man konkludere med at å spise olivenolje vil kunne ha en positiv, langsiktig innvirkning i forebygging av blodåre og hjerterelaterte lidelser.

 

2. Olivenolje kan lindre symptomer fra revmatisme og artritt

oliven 1

Revmatisme er et relativt vanlig helseproblem og mange søker ofte etter måter å lindre symptomer og smerter. Olivenolje kan være til hjelp mot symptomer grunnet revmatiske lidelser. Dette er mye takket være dens betennelsedempende egenskaper.

 

Flere studier har vist at olivenolje kan redusere oksidativt stress forbundet med revmatisme. Noe som kan gi symptomlindring ved visse former av artritt i leddene (3). Særlig kombinert med fiskeolje (full av Omega-3) har man sett at olivenolje kan redusere revmatisme symptomer. En studie som kombinerte disse to viste at deltakerne i studien opplevde betydelig mindre leddsmerter, bedret grepstyrke og mindre stivhet på morningen (4).

 

Les mer: – Dette bør du vite om Revmatisme

 

3. Olivenolje kan senke sjansen for Diabetes type 2

diabetes type 2

Forskning har vist at olivenolje kan være forebyggende mot sukkersyken (diabetes – type 2). Flere forskningsstudier har vist at olivenolje har en positiv effekt på kontrollering av blodsukkernivåene og forebygging av insulinresistens (5).

 

En randomisert kontrollert studie (RCT) med 418 deltakere bekreftet disse funnene (6). I sistnevnte studie fant man ut at et middelhavsk kosthold som inkluderte olivenolje senket sjansen for diabetes type 2 med over 40%. Fantastiske resultater!

 

4. Olivenolje kan kanskje forebygge og redusere sjansen for kreft

Olivenolje

Kreft (inkludert benkreft) er en forferdelig lidelse som rammer altfor mange – og som er karakterisert ved ukontrollert celledeling.

 

Epidemiologiske studier har vist at personer som bor ved Middelhavet har lavere risiko for visse typer av kreft – og mange forskere tror at olivenolje spiller en essensiell rolle. Det høye innholdet av antioksidanter kan redusere oksidativ skade på celler forårsaket av frie radikaler – som man tror er en av de ledende årsakene til utvikling av kreft (7). Flere in-vitro studier har vist at olivenolje kan bekjempe kreftceller (8).

 

Man trenger flere og større studier – menneskelige studier – for å kunne fastslå om ernæring og inntak av olivenolje kan være en del av framtidens kreftbehandling, men det finnes allerede mye spennende forskning på området som ser positiv ut.

 

5. Olivenolje kan forhindre magesår og beskytte magesekken

oppblast-mage

Olivenolje har et høyt innhold av nyttige næringsstoffer som kan bekjempe skadelige bakterier i kroppen med sine anti-bakterielle egenskaper. En av disse bakteriene heter Helicobacter pylori – en bakterie som bor i magen og som kan forårsake både magesår og magekreft.

 

In-vitro studier har vist at extra virgin olivenolje kan bekjempe åtte ulike varianter av denne bakterien – blant annet tre bakterievarianter som er resistente mot antibiotika (9). En menneskelig studie viste at 30 gram med extra virgin olivenolje daglig i 2 uker kan bekjempe opptil 40% av Helicobacter pylori infeksjoner (10).

 

6. Olivenolje kan bedre hjernefunksjon og forhindre Alzheimers sykdom

Alzheimers sykdom

Alzheimers sykdom er den vanligste nevrodegenerative sykdommen i verden. Dette skyldes gradvis oppbygging av plakk inne i hjernecellene – som man blant annet har lenket til høy forurensing og eksoseksponering.

 

En dyrestudie viste at en substans i olivenolje kan fjerne slikt plakk fra hjerneceller (11). En annen menneskelig studie konkluderte med at en middelhavsk diett inkludert olivenolje hadde positive effekter på hjernefunksjon (12).

 

7. Olivenolje inneholder store mengder antioksidanter

oliven 2

Extra virgin olivenolje inneholder en rekke gode næringsstoffer – slik som antioksidanter og vitaminer. Antioksidanter kan bekjempe betenennelsereaksjoner (på samme måte som Ibuprofen) og forhindre at kolesterol i blodet blir oksidisert – som igjen kan føre til redusert risiko for hjertelidelser (13).

 

8. Olivenolje kan beskytte mot hjertesykdom

vondt i hjertet

Hjertesykdom er den ledende årsaken til død. Unormalt høyt blodtrykk er en av de største risikofaktorene for hjertesykdom og prematur død.

 

Store studier har vist at konsumering av olivenolje i et middelhavsk kosthold reduserer sjansen for hjertesykdom (1). Forskning har også vist at olivenolje kan senke behovet for blodtrykksregulerende medikamenter med opptil 48% (14).

 

Velg den riktige typen av olivenolje!

Det er viktig at du velger den riktige typen av olivenolje; nemlig extra virgin olivenolje. Denne er uraffinert, ikke utblandet, ikke varmebehandlet og inneholder dermed fortsatt alle de gode næringsstoffene.

 

Oppsummering:

Olivenolje er nok det sunneste fettet som finnes. Dette er åtte utrolig spennende helsefordeler, alle med støtte i forskning (slik at du kan argumentere ovenfor selv den verste Besserwizzeren du kjenner!), så har du vel kanskje blitt overbevist til å spise litt mer olivenolje i kostholdet? Vi hører gjerne fra deg på vår Facebookside dersom du har kommentarer på andre positive virkningsmetoder.

 

Relevant produkt – Extra virgin olivenolje:

 

LES OGSÅ: – Dette Bør Du Vite om Ryggsmerter!

kvinne med ryggsmerter

NYHET: – Nå kan du stille spørsmål direkte til vår tilknyttede kiropraktor!

kiropraktor alexander andorff

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å spise Ingefær

Ingefær
Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelser eller artikler tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss – så vil vi svare deg så godt vi kan, helt gratis. Se ellers gjerne vår YouTube kanal for flere tips og øvelser .

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos, Pexels.com, Pixabay og innsendte leserbidrag.

 

Kilder / forskning

1. WHO – Verdenshelseorganisasjon – Fact Sheet

2. Schwingshackl et al, 2014. Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies.

3. Kremer et al, 1990. Dietary fish oil and olive oil supplementation in patients with rheumatoid arthritis. Clinical and immunologic effects.

4. Berbert et al, 2005. Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis.

5. Kastorini et al, 2009. Dietary patterns and prevention of type 2 diabetes: from research to clinical practice; a systematic review.

6. Salas-Salvado et al, 2011. Reduction in the Incidence of Type 2 Diabetes With the Mediterranean Diet.

7. Owen et al, 2004. Olives and olive oil in cancer prevention.

8. Menendez et al, 2005. Oleic acid, the main monounsaturated fatty acid of olive oil, suppresses Her-2/neu (erbB-2) expression and synergistically enhances the growth inhibitory effects of trastuzumab (Herceptin™) in breast cancer cells.

9. Romero et al, 2007. In vitro activity of olive oil polyphenols against Helicobacter pylori.

10. Castro et al, 2012 – Assessment of Helicobacter pylori eradication by Virgin Olive Oil
11. Abuznait et al, 2013 – Olive-Oil-Derived Oleocanthal Enhances β-Amyloid Clearance as a Potential Neuroprotective Mechanism against Alzheimer’s Disease: In Vitro and in Vivo Studies
12. Martinez et al, 2013 – Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial.
13. Beauchamp et al, 2005 – Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil.
14. Naska et al, 2004 – Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure: the Greek European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study

 

Les også: Slik Løsner du Opp Muskelspenninger i Nakke og Skulder!

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *