Stiv rygg om morningen i sengen

Stiv om Morningen? Dette er hvorfor!

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Stiv rygg om morningen i sengen

Stiv om Morningen? Dette er hvorfor!

En studie publisert i forskningstidsskriftet FASEB har vist at det er en overraskende grunn til at man ofte er stiv i kroppen om morningen – nemlig at kroppens innebygde «biologiske klokke» produserer og frigjør et anti-inflammatorisk protein kalt Cryptochrome som aktivt demper inflammasjon / betennelsereaksjoner på nattestid.

 

Denne proteinet har bevist anti-inflammatorisk effekt i in-vitro studier og gir nye mulighet for utvikling av revmatisme medikamenter. Dette viser også hvordan kroppen regulerer sine funksjoner etter dagsrytmen og hvor viktig en god natts søvn er for restitusjon av muskler og ledd – samt forebygging av sykdommer. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside – hele forskningstudien finner du lenke til nederst i artikkelen.

 

Funnene i forskningen kan også ha mye å si for utvikling av nye medikamenter for revmatiske lidelser – slik som leddgikt eller psoriasis artritt.

ALS

Grunnen til morgenstivhet

Morgenstivheten skyldes altså at kroppen har bekjempet unødvendig inflammasjon / betennelsereaksjoner hele natten – som etterlater noen av de påvirkede områdene til opprydding gjennom blodsirkulasjonen. Ved bevegelse øker blodsirkulasjonen og tar med seg disse «restene» etter nattens krigføring og du føler deg gradvis mer opplagt og fleksibel. Særlig de med inflammatorisk artritt er rammet av denne morgenstivheten. For å teste dette høstet forskere vevsprøver fra ledd, kalt fibroblast synoviocytter, som man vet er en viktig brikke i inflammatoriske leddsykdommer. Disse cellene har en 24-timers døgnrytme, og man fant ut at ved å forstyrre denne rytmen kunne man fjerne funksjonen til cryptochrome proteinet – noe som ga grunnlag for økt inflammasjon / betennelsereaksjon. Ved å aktivere det nevnte proteinet igjen – gjennom medikamentell behandling – så man at inflammasjonen ble redusert igjen. Som understreket viktigheten til dette proteinet. PS – Naturligvis er også morgenstølhet relatert til muskulær belastning og såkalt «DOMS» også.

Doktor snakker med pasient

Kan gi mer effektiv medikamentell behandling av inflammatoriske leddsykdommer

Studien kan føre til framskritt i forhold til mer effektiv medikamentell behandling, samt at det kan føre til endringer når på døgnet man administrerer denne type medikamenter – for å få optimal effekt. De kliniske ringvirkningene av denne forskningen kan få mye å si for de rammet av revmatisme.

 

Konklusjon

Viktig og spennende forskning. Studien understreker ellers at mennesket er skapt for å sove om natten og at det foregår betydelig «krigsføring» i kroppen mot inflammasjon på denne tiden. Noe som kan være verdt å merke seg hvis du jobber mye natteskift og føler at dette virkelig gjør deg stiv og støl – kanskje det er knyttet til økt inflammasjon i kropp og ledd. Studier tidligere har også vist at forstyrring av døgnrytmen (les: natteskift og lignende) er direkte lenket til høyere forekomst av kreft og hjerneslag (Red. anm.: Studie av Papagiannakopoulos et al, 2016). Ellers vet man fra tidligere at bevegelse og godt kosthold også er med på å bekjempe leddproblemer – så ikke glem den daglige turen eller treningsøkten. Hvis du vil lese hele studien finner du lenke nederst i artikkelen.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Kneruller for korsryggen

 

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

PRØV DISSE: – 6 Øvelser mot Isjialgi og Falsk Isjias

Korsryggtøying

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

Article: The circadian clock regulates inflammatory arthritis, Laura E. Hand, Thomas W. Hopwood, Suzanna H. Dickson, Amy L. Walker, Andrew S. I. Loudon, David W. Ray, David A. Bechtold, and Julie E. Gibbs, FASEBJ, doi:10.1096/fj.201600353R, published online 3 August 2016.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *