Olivenolje

STUDIE: Ingrediens i Olivenolje kan Drepe Kreftceller

5/5 (2)

Sist oppdatert 02/07/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

STUDIE: Ingrediens i Olivenolje kan Drepe Kreftceller

Cellegift og strålebehandling er fortsatt de vanligste behandlingsformene for de fleste typer av kreft, men forskere oppdager stadig nye aktører i kampen mot kreft som potensielt kan føre til mindre risikofylte og smertefulle behandlinger. En nyere studie utført ved Rutgers Universitet oppdaget noe som kan vise seg å være livsviktig informasjon i behandlingen av framtidens kreftpasienter. I følge deres resultater kan en ingrediens som finnes i Extra Virgin olivenolje, kalt oleocanthal, drepe kreftceller hurtig og effektivt (på under en time) uten å skade friske celler – det ble også vist at den samme komponenten kan ha positiv effekt i forebygging av Alzheimers sykdom.

  

– Hva viste studien

Forskerne har bevist at virkningseffekten fra oleocanthal faktisk akselerer kreftcelledød, men de vet fortsatt ikke 100% hvordan det fungerer. Den teorien man jobbet ut fra (hypotesen) var at oleocanthal, komponenten som finnes i extra virgin olivenolje, angrep et spesifikt protein i kreftcellene. Dette proteinet er nøkkelen til å forårsake såkalt apoptose (programmert celledød) i de cellene som er rammet av kreft. I studien, som var en såkalt in vitro studie (i laboratorie-setting med petriskåler og cellekulturer), så man at når man tilsatte oleocanthal til kreftcellene så begynte de påvirkede cellene å dø nærmest umiddelbart – dette var grunnet at oleocanthalen ødelegger en viktig del av kreftcellen kalt lysosymen.

 

oliven

 

– Oleocanthal drepte kreftceller ved testing

I studien tilsatte de oleocanthal til petriskåler som inneholdt kreftceller – man så en rekke positive reaksjoner, blant annet:

  • Kreftcellene begynte å dø nærmest umiddelbart etter at oleocanthalen ble tilsatt
  • Det tok mellom 30 minutter og 1 time før kreftcellene døde – normalt sett vil en kreftcelle vedvare i 16 til 24 timer før apoptose
  • Studien gjorde at forskerene fant ut at et spesifikt protein var kilden til kreftcelledød
  • Oleocanthal ødela energisenterene (lysosomene) til kreftcellene – som førte til en frigjøring av kreftødeleggende enzymer inne i selve kreftcellen

 

– Hva er veien videre?

Denne studien legger til rette for videre forsking innenfor dette feltet – og man ser jo særlig at spesifikk forskning rettet mot selve proteinet i kreftcellene kan være meget gunstig, da dette kan føre til at man kan ødelegge de tidligere før de sprer seg eller deler seg. Større studier, også rettet mot mennesker etterhvert, vil kunne gi svar på om dette er en behandling som kan fungere som en substitutt eller supplement til andre kreftbehandlingsformer. 

Meget spennende forskning – så del gjerne i sosiale medier slik at forskningsverdenen retter sine søkelys mot videre forskning innen dette området.

 

 

– Olivenolje har en rekke helsefordeler

Man vet fra tidligere at olivenolje kan være forebyggende, i kombinasjon med riktig diett, mot hjerte og karsykdommer. Hvorfor ikke bytte ut salatdressingen med olivenolje? Prøv og bruk mer olivenolje i hverdagskostholdet. Det vil kroppen din ha meget godt av.

oliven og olje

 

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

  

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

  

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

 

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

– Breslin, Foster & LeGendre, Molecular and Cellular Oncology.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *