Olivenolje

STUDIE: Olivenolje har Samme Funksjon som Ibuprofen

5/5 (1)

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse


STUDIE: Olivenolje har Samme Funksjon som Ibuprofen

En studie publisert i forskningstidskriftet Nature viste at visse virkemidler i olivenolje har samme funksjon som ibuprofen! Dette er utrolig spennende forskning for de aller fleste, da olivenolje ikke har i nærheten av de bi-effektene som ibuprofen har. Felleskatalogen, et oppslagsverk for medikamenter, opplyser blant annet at 10% av de som tar ibuprofen får sure oppstøt eller diarè. Det kan også nevnes at 1% vil få hodepine – noe som er ganske ironisk, da dette er en vanlig smertestillende som brukes mot nettopp dette problemet.– Studien viste samme virkemåte mellom olivenolje og ibuprofen

Studien gikk gjennom og sammenlignet den farmasøytiske virkningen mellom den aktive ingrediensen i ekstra virgin olivenolje, oleocanthal, og ibuprofen – forskerne oppdaget at begge utviste anti-inflammatoriske (betennelsedempende) og smertedempende egenskaper. De noterte seg også at styrken og effekten var overraskende sterk i det naturlige virkemiddelet oleocanthal. Det samme virkemiddelet har tidligere vist at det kan drepe visse typer av kreftceller.

oliven

– Stopper de samme smertesignalene

Det ble også vist at både oleocanthal og ibuprofen blokkerte det samme smertesignalet, nemlig Cox-1 og Cox-2. De to, meget enkelt fortalt, er enzymer som kan bidra til smerte og inflammasjon.

– Finnes det andre naturlige måter å dempe smerte på?

Ja, blant de vanligste, naturlige kostholdstiltakene som kan motvirke smerte så nevnes ofte:

  • Fiskeolje / omega-3 / tran
  • Vitamin D (ja, solskinn kan være smertelindrende!)
  • Blåbær (har bevist naturlig smertedempende effekt)
  • Anti-inflammatorisk mat – dette kan du lese mer om i vår artikkel om synovitt / leddbetennelse (særlig grønnsaker og frukt)
  • Ellers anbefales naturlig nok bevegelse og aktivitet i ditt eget tempo – bevegelse er den beste medisin!

oliven og olje– Burde det ikke benyttes mer naturlige smertestillende i legeverdenen?

Våre tanker går til om man burde fokusere videre på slik forskning og forsøke å framstille en smertestillende basert på nettopp oleocanthal – men dessverre så har ikke dette blitt gjort enda, og vi antar at det kanskje er av økonomiske årsaker. Vi håper det kommer i nær framtid – i mellomtiden så får du holde deg til extra virgin olivenolje til både maten og salaten.

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOKReferanser:
Beauchamp et al. Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature. 2005 Sep 1;437(7055):45-6.
Parkinson et al. Oleocanthal, a Phenolic Derived from Virgin Olive Oil: A Review of the Beneficial Effects on Inflammatory Disease. Int J Mol Sci. 2014 Jul; 15(7): 12323–12334.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *