BRYSTKREFT_LOW

Slik kan du Kjenne Igjen Brystkreft

5/5 (3)

Sist oppdatert 03/04/2018 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

BRYSTKREFT_LOW

Slik kan du Kjenne Igjen Brystkreft

Er du flink til å undersøke dine egne «sitroner»? Det å kjenne til hvordan dine egne bryster normalt sett ser og kjennes ut er en viktig del av igjenkjennelse av symptomer på brystkreft. I denne artikkelen får du vite i detaljer hvordan du kan kjenne igjen tegn og symptomer på brystkreft. Viktig informasjon, så vi ber pent om at du deler artikkelen videre. Vi oppfordrer også til å støtte Brystkreftforeningen og deres arbeid. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside.Rosa sløyfe

Slik kan brystkreft se og kjennes ut

En vedvarende hard kul som ikke kan flyttes ved trykk er det vanligste tegnet på brystkreft – andre symptomer kan man se med det blotte øyet framfor å kjenne fysisk. Det er selvfølgelig slik at brystene tidvis kan gå igjennom noen midlertidige endringer – men hvis det er endringer som vedvarer bør du ta kontakt med din fastlege. Uansett så vil vi understreke at en mammografi eller tomosyntese kan oppdage en slik kul lenge før den kan bli følt. Kjenn deg selv og la mammografien gjøre resten. 

Slik sjekker du brystene for kuler og klumper

En regelmessig selvundersøkelse er en god måte å forstå hva som er vanlig for deg og dine bryster. Dersom du oppdager uregelmessigheter, særlig harde kuler, så bør du ta kontakt med din fastlege for videre undersøkelse.

 • Plasser en hodepute under din høyre skulder og legg deretter høyre hånd bak hodet
 • Bruk deretter din venstre hånd og fingrene til å undersøke grundig rundt høyre bryst
 • Benytt små sirkulære bevegelser og undersøk hele brystregionen og armhulen
 • Varier trykket fra lett, medium og litt hardere
 • Trykk også på brystvorten og sjekk etter eventuell væskeutflod

Undersøkelse av bryster

– I 2013 la forskere ved Oslo universitetssyke fram resultater som viste at en ny digital screening kalt tomosyntene påviste cirka 30 prosent flere svulster i brystet enn vanlig digital mammografi. Med tiden vil nok denne undersøkelsen overta fullstendig for den tradisjonelle mammografien.Symptomer på brystkreft

Som nevnt er det vanligste symptomet på brystkreft en nytilkommet klump eller kul. Dersom kulen er hard, har irregulære kanter og ikke er vond ved berøring så er det større sjanse for at det kan være kreft – men det er viktig å vite at dette varierer. Noen atypiske brystkreftkuler kan være såre, myke og runde. De kan til og med være direkte smertefulle. Det er derfor det er så viktig at du får nytilkomne kuler eller endringer i dine bryster undersøkt hos lege.

 

Andre mulige symptomer på brystkreft:

 • Hevelse i hele eller deler av brystet
 • Hudirritasjon og utslett
 • Bryst eller brystvortesmerte
 • At brystvorten endrer seg og snur innover
 • Rødlighet eller fortykkelse av brystvorte eller huden på brystet
 • Utflod fra brystvorten

Noen ganger kan brystkreft spre seg til lymfekjertler under armene og rundt kragebenet. Dette kan føles ut som en hevelse eller kul. Derfor bør vedvarende hovne lymfeknuter også undersøkes av lege.

 LES OGSÅ: – Dette Bør Du Vite om Ryggsmerter!

kvinne med ryggsmerter

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å spise Ingefær

Ingefær
Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelser eller artikler tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss – så vil vi svare deg så godt vi kan, helt gratis. Se ellers gjerne vår YouTube kanal for flere tips og øvelser .

 

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *