Home » Hvor har du vondt? » Vondt i leggen

Vondt i leggen

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Vondt i leggen

Vondt i leggen

Det å ha vondt i leggen og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt. Vondt i leggen kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er muskulær overspenning i nærliggende muskulatur, referert smerte fra ankel eller kne, krampe, benhinnebetennelse, traume, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Vondt i leggen og leggsmerter er en plage som ofte rammer idrettsutøvere, men vondt i leggen kan naturlig nok ramme alle aldersgrupper og både utrente og trente. Slike leggsmerter kan tidvis også referere smerter mot anklene.

En av de vanligste årsakene til vondt i leggen er overspenning i nærliggende muskulatur, samt eventuell tilhørende dysfunksjon i ankel og kne. Muskelknuter kan behandles hos kiropraktor, fysioterapeut eller lignende – som også kan gi deg en forklaring på hvorfor akkurat du får vondt i leggen – og hva du bør gjøre videre for å unngå det i fremtiden.

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze er et populært produkt!

Kuldebehandling

Anatomi kryss seksjon av leggen - Foto WIkimedia

Anatomi kryss seksjon av leggen – Foto WIkimedia

 

Hvorfor har jeg vondt i leggen?

Noen av de andre vanligste årsakene til slike plager er plutselige overbelastninger, gjentatt feilbelastning over tid eller traume. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir vondt i leggen, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer. Eventuelle traumatiske skader i leggen kan i de aller fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert med henvisningsrett (kiropraktor eller lignende).

 


Noen mulige årsaker / diagnoser ved vondt i leggen er:

Bakers cyste (gir smerter i øvre del av leggen, ofte bak kneet)

Benhinnebetennelse (gir karakteristiske smerter på innsiden av leggen langs skinnebenet)

Betennelse i leggen

Dyp venetrombose (DVT)

Fibular leddlåsning (en leddrestriksjon i hodet av det ytre skinnebenet, fibula)

Gastrocnemius muskelavrivning / ruptur

Gastrocsoleus myalgi (overaktiv muskulatur på baksiden av leggen)

Hematom

Infeksjon (leggen vil være svært øm, rødlig og ofte med en hevelse)

Kompartmentsyndrom

Leggkrampe

Muskelskade (f.eks. helruptur eller partiell ruptur)

Muskelstivhet

Plantaris seneruptur

Referert isjias fra lumbal prolaps

Sirkulasjonsproblematikk

Sprukket Bakers cyste

Stramme leggmuskler

Tibialis myalgi (en vanlig muskeldysfunksjon ved smerter i leggen)

Voksesmerter (forekommer blant barn som vokser)

 

Sirkulasjonsproblematikk – mulige diagnoser til vondt i leggen:

Arteriell insuffisiens (skyldes vanligvis arterosklerose)

Arteriell trombose

Cellulitt

Claudicatio (trange blodårer i beina)

Tromboflebitt

Venøs insuffisiens

Åreknuter

 

Anbefalte produkter for effektiv opptrening av legg og knær:

perform better gul

Perform Better Treningstrikk (Gul – Lett)

kjøp nå

perform better grønn

Perform Better Treningstrikk (Grønn – Medium)

kjøp nå

Anbefalte produkter for smertelindring ved leggsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

Klassifisering av vondt i leggen.

Vondt i leggen kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt leggvondt vil si at personen har hatt vondt i leggen i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i leggen kan som nevnt tidligere skyldes leddbånd, meniskskader, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller artrose. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i leggen over lengre tid, ta heller kontakt med en ekspert og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på leggens funksjon eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelspenninger, muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i leggen. Ved leggplager er det normalt sett ikke nødvendig med billeddiagnostisk utredning, men i visse tilfeller kan diagnostisk ultralyd, røntgen eller MR være nødvendig. Både kiropraktor og manuellterapeut har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager over en lengre tid. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i leggen.

Behandlingen vil variere avhengig av hvilken diagnose dere kommer fram til.

 

Hva gjør en kiropraktor (eventuelt manuellterapeut eller fysioterapeut)?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Noen kiropraktorer benytter også nålebehandling, trykkbølgebehandling, laserbehandling og lignende teknikker – dette er noe subjektivt avhengig av behandleren. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

Video: Nålebehandling av stram leggmuskulatur (gastrocsoleus myalgi)


Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang. Det er viktig at de enkelte øvelsene er tilpasset deg og dine plager.


 

Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Vondt i hælen

Mest delt akkurat nå: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Relaterte saker:

Kompresjonstøy i behandling av benhinnebetennelse?

– Krampe i leggen om natten?

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?
Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– TRYKK HER FOR Å LESE MER PÅ ADLIBRIS ELLER AMAZON.

 

Referanser:

  1. NHI – Norsk Helseinformatikk
  2. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål:

 

Spm: Jeg har pulserende smerte i legg. Hva kan det være?

Svar:  Vanskelig å svare på uten mer spesifikk beskrivelse av hvor det pulserer, men pulserende smerte kan skyldes muskelspenninger i tibialis anterior eller gastrocsoleus. Det kan også skyldes krampe forårsaket av dehydrering eller subkonsekvent mangel på potassium, kalium eller magnesium (elektrolytter). Nervesmerter kan også tidvis oppleves som brennende eller pulserende. Dermatom L4 eller dermatom L5 kan gi symptomer mot kneet og leggen.

 

Har ofte ubehag i leggen, da særlig på venstre side, men høyre leggen kan også være vond. Hva kan det skyldes?

Ubehag i leggen kan skyldes for stram muskulatur, da særlig i gastrocsoleus, eller refererte smerter fra ryggen (isjias). Det kan også skyldes myalgier i setemuskulaturen som fører til isjialgi / falsk isjias symptomer. Vi anbefaler at du forsøker å få i deg mer elektrolytter, samt legger fokus på å tøye leggen jevnlig.

 

Har smerter i leggene ganske ofte. Hva kan jeg gjøre i form av trening og egentiltak?

Dersom du plages såpass regelmessig med leggsmerter og vondt i leggene så ville vår første anbefaling være å oppsøke en kliniker (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuell terapeut). Dette for å finne ut selve årsaken til at du har smerter i leggene. Avhengig av diagnosen som blir gitt kan du få råd og tiltak rettet spesifikt mot dine plager. På generelt grunnlag vil vi anbefale skumrulle, tilpasset trening / øvelser og jevnlig (daglig) uttøyning av leggmuskulaturen.

 

Hvorfor får jeg smerter i legg ved gange og gåturer?

Den vanligste årsaken til smerter i legg og legger ved gange og gåturer er stramme leggmuskler og at belastningen overstiger din kapasitetsgrense. Regelmessig trening og gradvis oppbygging av belastning kan forhindre slike leggsmerter. Det er viktig å utelukke at leggsmertene dine skyldes dårlig arterie / blodårefunksjon – så hvis du røyker og / eller er overvektig, samt har familiehistorie med hjerte og karsykdom så bør du gå til jevnlig kontroll hos fastlegen din. Naturligvis er det viktigste å endre livsstil dersom du har hjerte og blodåreproblematikk – dette gjelder primært å stoppe og røyke, endre kosthold og øke bevegelse / trening i hverdagen.

Andre spørsmål med samme svar: ‘Får vondt i leggen når jeg er på spasertur. Hva er grunnen til at jeg får slike leggsmerter?’

 

Plutselig smerte i leggen. Hva kan det skyldes?

Plutselig eller akutt smerte i leggen kan skyldes muskelkrampe, muskelstrekk, isjias (nervesmerter referert fra rygg/bekken) eller andre myalgier i nærliggende muskulatur. I sjeldne tilfeller, dersom symptomene tyder på dette, kan det også dreie seg om farlige tilstander slik som blodpropp (du er særlig i risikosonen hvis du er overvektig og røyker) – men heldigvis er det normalt sett musklene i leggen som står bak slike plutselige leggsmerter. Det kan også skyldes overbelastning av akillessenen eller slimposebetennelse / irritasjon.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa