Benhinnebetennelse - medial variant - Foto Wikimedia

Benhinnebetennelse – årsak, behandling, tiltak og uttøyning.

Benhinnen sitter i mellom de to skinnebenene i leggen; tibia og fibula. Overbelastning eller feilbelastning kan føre til at det forekommer en betent reaksjon i vevet, som gjengir smerter når man legger trykk på fot / ankel. Benhinnebetennelse rammer oftest atleter, men tilstanden rammer også de som plutselig blir veldig flinke til å trene og ikke gir seg selv nok hvile eller restitusjon i mellom treningsøktene. Feilstillinger i fot, slik som overpronasjon eller kollaps av fotbuen, kan predisponere deg for benhinnebetennelse. Det er derfor viktig å jobbe med å styrke musklene som stabiliserer fotbuen, samt tøye plantar fascia.

 

Benhinnebetennelse - medial variant - Foto Wikimedia

Benhinnebetennelse – medial variant – Foto Wikimedia

 

Symptomer på benhinnebetennelse

Ømhet over skinnebenets indre nedre kant. En viss hevelse kan oftest kjennes. Smerten kommer ved aktivitet og forsvinner ved hvile. Smerten utløses ved nedoverbøyning av tærne eller fotleddet. Nedsatt følsomhet og kraft i fotleddet kan også forekomme.

 

Årsaker til benhinnebetennelse

Overbelastning av bena, særlig ved mer jogging enn kroppen har taklet, øker belastningen på strukturene (f. eks. muskler og sener) som fester seg i leggbenene. Dette er en inflammasjonsreaksjon i festepunktene til strukturene. Feilstillinger i føttene kan føre til overbelastning av blant annet tibialis anterior.

 

Hva er en kiropraktor?

 

Behandling av benhinnebetennelse

Smertemessig behandles benhinnebetennelse med varme/is, massasje, muskeltøyning og treningsøvelser. Men man bør også evualere gange- og løpsmønster for å finne hvilke ledd som ikke yter optimalt og forårsaker overbelastningen. Terapeutisk anti-inflammatorisk laserbehandling kan også være nyttig i behandling av benhinnebetennelse.

 

Noen andre behandlingstiltak mot dette inkluderer kompresjonstøy (les: kompresjonsokk mot benhinnebetennelse?), trykkbølgebehandling, nålebehandling og muskuloskeletalt arbeid.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fot- og leggproblematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

kjøp nå

 

Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

 • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
 • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.
6 replies
 1. Mohamed says:

  Hei,

  hver gang jeg løper eller jogger på trede-mølle får jeg veldig store smerter i tibialis anterior er ikke helt sikker på hva dette heter på godt norsk men det er foran på leggen i muskelen vedsiden av skarpleggen.
  Har hatt dette helt siden jeg startet å trene dvs ca 2 år. Har ikke plaget meg tidligere ettersom jeg ikke har vært aktiv på trede-møllene men tenkte jeg skulle begynne å trene kondisjon.

  Smertene føles som kraftig melkesyre og er uutholdelig. De oppstår etter ca 3-4 minutter med jogging og smertene oppholder rett etter jeg har stoppet å jogge.

  Håper dere kan hjelpe meg.

  Svar
  • vondt says:

   Hei Mohamed,

   Takk for at du tok kontakt med oss.

   Det høres ut som om du har overbelastet tibialis anterior og fått det vi kaller en benhinneirritasjon eller benhinnebetennelse:
   https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-leggen/benhinnebetennelse/

   Benhinnen sitter i mellom de to skinnebenene i leggen; tibia og fibula. Overbelastning eller feilbelastning kan føre til at det forekommer en betent reaksjon i vevet, som gjengir smerter når man legger trykk på fot / ankel. Benhinnebetennelse rammer oftest atleter, men tilstanden rammer også de som plutselig blir veldig flinke til å trene og ikke gir seg selv nok hvile eller restitusjon i mellom treningsøktene. Feilstillinger i fot, slik som overpronasjon eller kollaps av fotbuen, kan predisponere deg for benhinnebetennelse. Det er derfor viktig å jobbe med å styrke musklene som stabiliserer fotbuen, samt tøye plantar fascia.

   Øvelser for å styrke fotbuen:
   https://www.vondt.net/ovelser-og-uttoyning-av-plantar-fascia-haelsmerter/

   Noen følg-opp spørsmål:

   1) Vet du om du overpronerer i føttene?

   2) Hva slags skotøy bruker du til vanlig og til trening?

   3) Tøyer du før du begynner med treningen?

   Ser fram imot til å høre fra deg å forsøke og hjelpe deg videre med dette problemet.

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar
 2. Mohamed says:

  Skjønner. Er på behandlig hos en Naprapat, og han mener at det tyder på at jeg har losjesyndrom. Altså at hinnen er sitter for stramt rundt musklen og lager trykk. Når jeg belaster leggen. Mens dem på ullevålsykehus har målt trykket i begge leggene mine og dem mener at det ikke tyder på at jeg har no losjesyndrom og at trykket er helt normalt. Men de stussa på noe annet. Dem Fant ut at, når jeg belastet leggmuskalturen min så fikk jeg et trykkfall, no som er ikke så normalt på min alder. Så jaja.

  Jeg er også stiv i leggmuskalturen. Har brukt skumrull og dette har hjulpet meg litt, med å løse opp knuter.
  Noe jeg glemte å skrive i første mailen var at jeg også får vondt i nedre delen av leggen. Spesielt når jeg går opp trapper.

  1) Vet du om du overpronerer i føttene?
  Ja det har jeg. Mer i venstre enn i høyre. Kan hende at det er derfor venstre gjør mer vondt.

  2) Hva slags skotøy bruker du til vanlig og til trening?
  Bruker veldig behaglig sko både på jobb og på trening. Som er for mennesker som har overpronerer. Samtidig bruker jeg også spsesiallagde såler.

  3) Tøyer du før du begynner med treningen?
  Nei. gjør ikke det siden jeg ikke trener bein. Men setter av ca 20 min nesten hver dag med tøying, av legg. Og bruk av skumrull e.

  Svar
  • vondt says:

   Hei igjen, Mohamed,

   Ok, godt å høre at du går til behandling – på et slikt problem synes jeg det er viktig at du får intramuskulær nålebehandling, da dette kan være med på å bryte opp de muskulære feilbelastningene og gi økt blodsirkulasjon til området, som igjen fører til økt tilheling og restitusjon.

   Kan være nyttig å prøve en kiropraktor eller manuellterapeut som har mer utdanning (de har mer nevrologi i sine studier) når det kommer til nerverelaterte plager, og dermed kan ha en annerledes tilnærming. All respekt til naprapater, men i ditt tilfelle kan det være nyttig å prøve en tverrfaglig tilnærming.

   Når du sier at du får vondt nederst i leggen, mener du på innsiden? Der sitter nemlig tibialis anterior, som jeg personlig tror du har overbelastet ganske kraftig.

   Tiltak basert på utredningen hittils:

   1) Øk daglig uttøyning av legg. Tøy gastrocnemius daglig (60 sekunder x 3 sett / daglig)

   2) Få en offentlig (ikke privat, da dette er meget dyrt) henvisning (kiropraktor, manuellterapeut eller lege) til såletilpasning som kan føre til bedre fotfunksjon og dermed mindre feilbelastning på overbelastede områder. Dette kan gi en god, langsiktig effekt. Eller har du allerde gått igjennom en slik prosess? Bruker du i så fall disse sålene når du trener?

   3) Kjøl ned leggene etter fysisk belastning (særlig kardio), da særlig mot innside av leggene.

   Følg opp spørsmål:

   – Hva slags billeddiagnostikk har blitt foretatt? Har det blitt tatt diagnostisk ultralyd eller MR av leggene dine?
   – Hvor holder du til? Hvis du trenger noen anbefalinger vedrørende behandlere eller lignende så finner jeg gjerne fram noen til deg.

   Ser fram imot til å høre fra deg. Ha en fortsatt fin dag.

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar
   • Mohamed says:

    Hei, beklager for seint svar.

    Jeg også tror at jeg har overbelastet Tibialis anterior ganske kraftig.

    Men jo, dette er litt merkelig. Når jeg går opp trapper så får jeg vondt nederst bak i leggen. Mens når jeg skal prøve å løpe så kommer smertene foran. Både oppe og nede i tibialis anterior, i begge beina.

    Var og spilte fotball på Mandag, og dagen etter på merket jeg at det var ubehagelig å gå. Det var blanding av stølhet og smerte nederst foran i Tibialis anterior.

    Ja, jeg har gått gjennom en slik prosess. Og de sålene bruker jeg hverdag både på jobb og på trening. Har ikke merket noe effekt av det.

    Skal nå på Fredag til Aker Sykehus og få tatt MR av leggene mine.

    Ultralyd ble gjort både hos Naprapaten og på Ullevål sykehus. Som jeg nevnte i sist mail, så mente naprapaten at hinnen rundt Tibialis anterior var stram og lagde trykk, kanskje dette var årsaken til mine smerter. Mens de på Ullevål var uenig i det. Dem mente at trykket rundt Tibialis anterior var normalt.

    Jeg holder til på Bøler i Oslo. Ja, jeg har veldig lys på anbefaliger til dyktige kiropraktor, fysioterapi osv. Og som har drevet med slike skader. For jeg har bruk uffatelig mye penger på behandlig, uten å få no effekt ut av det.

    Hvis du vil så kan jeg få prøve å få sendt deg MR av leggene mine jeg skal ta på Fredagen. Kanskje du har noen kommentarer til det.

    Svar
    • Mohamed says:

     Hei igjen, Alexander

     Ja har mottatt resultalene på MR bildene. Men problemet var at dette var kun MR for blodårer/arterier.

     Noen dager senere fikk jeg bekreftet, at arteriene er normale. Og grunnen til at jeg fortsatt har et lite trykkfall i legge er fortsatt uløst. Men om en måneds tid, så skal jeg til unilabs for å ta MR, kanskje dem finner noe da.

     Men Alexander, jeg har et lite spørsmål.
     Hvis man er svak i lårmusklaturen vil dette går over leggmusklaturen og bli belastet da? Hvis ja, så kan det hende at jeg har funnet årsaken til at jeg har så vondt i leggmusklaturen.

     Jeg har ALDRI i mitt liv trent lårene før. På tirsdagen så bestemte jeg meg for å prøve på øvelsen knebøy.
     Etter at jeg hadde kjørt øvelsen 2×10, så ble jeg veldig støl. Men det var veldig deilig. Hvorfor? jo fordi det føltes ut som jeg hadde klart å aktivere lårmusklaturen tilbake til liv igjen. Dagen etter på, var jeg ekstrem støl, kunne så vidt løfte opp lårene.

     Senere på dagen, så tok jeg meg en tur til helsestudioet. Etter at jeg var ferdig med å trene overkroppen, så prøvde jeg meg på en jogge tur på tredemølla. Det Var vanskelig ibegynnelsen på grunn av stølheten meg klarte det tilslutt. Men det som var litt rart, var at jeg hadde faktisk ikke like vondt i leggen når jeg jogget, og smertene kom og gikk. Og jeg kunne faktisk holdt på litt lengre en det jeg kunne gjøre for 2 uker tilbake.

     Burde jeg ikke prøve å fokusere på å styrke lårmusklaturen i en måneds tid? Og se hvordan det går? Tar jo ikke noe på det…

     Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *