artrose i storetåen

Artrose i Storetåen (Storetåartrose) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose kan ramme storetåen og forårsake både smerter og redusert funksjon. Artrose i storetåen innebærer leddslitasje i selve storetåleddet – og har en tendens til å bli forverret med tiden. Det kan også gi utslag i form av skjev storetå (hallux valgus); som igjen kan medføre økt belastning mot storetåen. Mange bruker øvelser og hallux-valgus tåstøtter (åpner i nytt vindu) for å motarbeide videre utvikling.

 

Artrose kan påvirke alle ledd i kroppen – men rammer særlig vektbærende ledd. Når brusken inne i leddene blir brutt ned så kan bein bli eksponert og gnisse i mot hverandre. Ved slik gnissing kan det oppstå både lokal hevelse, leddsmerter og redusert leddbevegelighet – gnissing av slik art forekommer i de senere stadiene av artrose (les mer: de 5 stadiene av artrose).

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

TIPS: Veldig mange med artrose og artritt bruker gjerne spesialtilpassede kompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu) for forbedret funksjon i hender og fingre. Disse er særlig vanlig i bruk blant revmatikere og de som plages med kronisk karpaltunnelsyndrom. Eventuelt finnes det også tåstrekkere og spesialtilpassede kompresjonssokker hvis man plages med stive og vonde tær – eventuelt hallux valgus (innoverbøyd storetå).

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i storetåen
 • Årsaken til artrose i storetåen
 • Egentiltak mot storetåartrose
 • Forebygging av artrose i tåen
 • Behandling av storetåartrose
 • Diagnostisering av artrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i storetåen og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Storetåen

Diskusjon med helsepersonell

Symptomer på artrose i storetåen kan variere i forhold til hvilken stadie tilstanden er i. Men selv i tidlige stadier kan storetåartrose gi lokal ømhet, verking og leddsmerte.

 

 • Lokal trykkømhet i storetåen
 • Lett hevelse i leddet
 • Rødlighet over leddet
 • Slitasje i storetåleddet kan føre til hallux valgus (skjev storetå)
 • Vondt å tråkke ned på framfoten

 

Det er heller ikke uvanlig at du også opplever verking og smerter i de andre tærne, samt fotbuen  – grunnet at artrosen i storetåen kan føre til at du belaster foten annerledes når du står og går. Etterhvert som artrosen forverrer seg er det også mulig at du opplever en brennende følelse inne i selve storetåen – som blant annet kan skyldes betennelse inne i leddet.

 

Vondt i Storetåen på Morningen eller etter Hvile

Det er også slik at en storetå med artrose ofte kan være verre på morningen eller etter lengre perioder med hvile. Leddslitasje kan også føre til forkalkninger i selve leddet, som igjen kan resultere i at det å bøye tåen kan bli vanskelig – eller til og med umulig. Denne tilstanden kalles hallux rigidus.

 

Les mer: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Bunion - Hallux Valgus

Artrose kan Føre til at Storetåen Endrer Fysisk Utseende

Som kjent vil artrose kunne føre til betennelse i selve leddet – og dette vil kunne føre til lokal hevelse. Skadet brusk i leddet kan føre til at bein gnisser mot bein – og kroppen vil svare på dette ved å forsøke å reparere seg selv. Ved å legge ned ekstra bein. Dette gir grunnlag for forkalkninger og beinsporer.

 

Det kan godt hende at du ikke merker disse forkalkningene og benoppbygningene før du utvikler en stor kul på storetåleddet. Hallux valgus. Etterhvert som storetåleddet blir mer og mer forkalket vil du også kunne merke deg at den begynner å peke innover og dermed også trykke inn mot de andre tærne – som vist i illustrasjonen ovenfor.

 

Vanskeligheter med å gå

Å kunne bøye tåen er faktisk en essensiell del av det å kunne løpe eller gå riktig. For husk nemlig at foten først lander på hælen, men så skyter du fra med storetåen på slutten av bevegelsen. Hallux valgus og forkalkninger i storetåen kan også føre til endringer i hvordan du belaster den – som igjen gir forhøyet risiko for å utvikle forverret forkalkning og artrose.

 

Det å gå annerledes kan medføre store konsekvenser for resten av bevegelsesmønsteret ditt. Kanskje har du hørt om kompenseringsplager? Dette innebærer at andre strukturer også blir påvirket av endringene du opplever i storetåen – på en negativ måte – som kan resultere i for eksempel knesmerter, hofteplager og økt forekomst av ryggvondt.

 

Les mer om dette egentiltaket: – Hallux Valgus Tåstøtte

Lenken åpner i et nytt vindu.

  

Årsak: Hvorfor får man artrose i storetåen?

Hallux Valgus

Sjansen for artrose øker med alderen grunnet vanlige slitasjeforandringer i leddet. Etterhvert som man blir eldre har nemlig ikke kroppen den samme reparasjonsevnen som den hadde tidligere – og dermed klarer den ikke å reparere brusken inne i leddet like effektivt som når du var yngre. Mindre brusk i leddet betyr også at den gjenværende brusken for vanskeligere arbeidsforhold grunnet at det er mindre som holder leddet åpent.

 

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i storetåen innebærer overvekt, feilstillinger i foten (for eksempel plattfot), samt familiær forhistorie med leddproblemer. Det har også blitt dokumentert at brudd og skader i storetåen fører til tidligere artrose.

 

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Storetåen

Det er flere tiltak og forebyggende steg som kan bli tatt for å redusere sjansen for artrose i storetåen. Forskere mener at den aller viktigste er å sørge for at man har en sunn kroppsvekt (normal BMI). Forhøyet vekt gir nemlig betydelig mer belastning mot både føtter og knær – og faktisk så er det slik at 1 kilo mer i overkroppen medfører hele 4 kilo økt belastning mot knærne. Dette innebærer altså at knærne utsettes for 40 kilo mer belastning hvis du er 10 kilo over idealvekten din.

 

Det finnes mange andre tiltak som også kan være med på å gi lindring for storetåen – slik som fotstøtter og lignende, men det er altså det å holde kontroll på vekten som er den aller viktigste faktoren når det kommer til det å forebygge utvikling av artrose i føtter og knær. Så hver nøye med kostholdet ditt og sørg for at du får godt med mosjon og regelmessig trening. Å ha et sunt forhold  til trening kan også være med på å holde plager i muskler og ledd i sjakk, da det gjør musklene som avlaster leddene sterkere.

Andre tiltak som kan hjelpe mot artrose i storetåen inkluderer:

 • Hallux-valgus tåstøtte.
 • Hold kontroll på blodsukkeret ditt – forskning har nemlig vist at de med diabetes type 2 har dobbelt så høy risiko for å få artrose.
 • Innleggssåler.
 • Skotøy med god demping og gode plassforhold for tærne.
 • Unngå å gå i høye hæler og trange sko.
 • Tåstrekkere.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.Behandling av Artrose i Storetåen

Hammertå

Det finnes flere behandlinger som kan gi deg lindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet, styrke fotbladet, samt forsterke blodsirkulasjonen.

 

I denne videoen kan du se et forslag til øvelser som du kan gjøre daglig. Treningsøvelsene nedenfor er særlig utviklet for å forhindre og behandle seneskader under foten (plantar fascitt), men egner seg også ypperlig for å styrke foten generelt.

 

VIDEO – 6 Øvelser mot Plantar Fascitt


Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis videoer og helsekunnskap.

 

Kirurgisk operasjon: Avstiving av Storetåen

I de mest alvorlige tilfelle av artrose i storetåen så kan det være aktuelt å stive av storetåleddet. Dette er et inngrep som innebærer høy risiko for senskader og kroniske smerter, da det innebærer at man fysisk skraper ut den gjenværende brusken i leddet og deretter bruker en skrue eller stålplate til å låse av hele storetåleddet. Å ikke kunne bøye storetåen kan dog naturlig nok føre til omfattende kompenseringsplager i knær, hofte og ryggen grunnet endret bevegelsesmønster.

 

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling av føttene vil ofte bli utført av en autorisert fotterapeut, fysioterapeut eller moderne kiropraktor. Ved artrose kan også laserterapi være et godt behandlingstiltak.

 

Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag

hjernesvulst

 Diagnostisering av Artrose i Storetåen

Man stiller ofte diagnosen artrose gjennom en kombinasjon av historietagning, klinisk undersøkelse og bildediagnostikk (normalt sett røntgen). For å se omfanget av leddslitasje så må man ta et røntgenbilde – da dette viser benvev på den aller beste måten. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne visualisere forkalkninger og bruskødeleggelse.

 

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging. Men som vi alltid sier – forebygging er alltid bedre.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

Parkinsons

Artrose kan bremses med riktige tiltak og opptrening. Vi anbefaler særlig at du begynner med daglige tøye- og styrkeøvelser for føttene dine dersom du ønsker å bedre deres funksjonalitet og styrke. Som nevnt tidligere vil sterkere føtter kunne avlaste leddene i tærne på en bedre måte enn en svak fotbue og fotbladsmuskulatur.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

Samarbeidende helsebutikk: Besøk eventuelt «Din Helsebutikk» for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Storetåen

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

1 svar
 1. Elling says:

  Skulle hatt en operasjon på venstre stortå for cirka en uke siden men jeg trakk meg. Kan man få en slik tåstøtte hos Revmatismesykehuset?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *