Hammertå

Hammertå

Hammertå

Hammertå er en tilstand der en tå er låst i en fiksert, bøyd stilling. Hammertå forekommer i andre, tredje eller fjerde tå og gir en krokete Z-lignende form på tåen som ikke kan rettes ut uten kirurgi. Disse feilstillingene i tærne kan føre følgeplager som sår på tærne og betennelsereaksjoner i leddene.


 

– Stramme sko kan være en årsak til hammertå

Blant årsakene til hammertå finner vi genetisk forlenget tåbenstruktur, revmatoid artritt, Charcot-Marie-Tooth sykdom (nevrologisk tilstand) og det å gå med stramme, dårlig tilpassede sko i en årsrekke. Den begrensede plassen i dårlig tilpassede sko kan gi en gradvis feilbelastning som potensielt kan føre til diagnosen hammertå. Det menes også at hallux valgus (når storetåen faller innover) og pes planus (plattfothet) også kan være medvirkende årsaker til hammertå.

 

– Trange sko kan forverre smertene

Grunnet tærnes form (bøyde) så kan dette føre til friksjonskader og sår når man går med sko. Toppen av tærne går da mot toppen av skoen og kan gi blemmer og andre sår på huden. Tåbeskyttere solgt på apotek kan fungere både beskyttende og lindrende ved hammertåproblematikk. Det kan også være nyttig å prøve seg frem med forskjellige teipeteknikker med elastisk teip (f.eks. kinesiologiteip).

 

– Behandling av hammertå

Det viktigste tiltaket i behandling av hammertå er tilpassede sko som ikke strammer eller legger noe spesielt trykk mot tærne – slik at man forhindrer ytterligere irritasjon av tåleddene. Tilpassede innleggsåler kan også være behjelpelige for å sikre best mulig passform og støtdemping. Sportsteiping eller daglig bruk av kinesioteiping over påvirkede tåledd kan også virke positivt, både funksjonelt og symptomatisk sett. Tåspredere er også et populært egentiltak – sistnevnte sørger for god avstand mellom de påvirkede tåleddene og legger også en positiv, lett strekk mot leddene.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

 

 


– Operasjon av hammertå

Dersom problemet er av en så alvorlig art at smertene og dysfunksjonen går kraftig utover hverdagen, da kan det være aktuelt med en operasjon for å rette ut de påvirkede tåleddene. Dette regnes som en siste utvei, da alle operasjoner og former for kirurgi har en form for medfølgende risiko. Slike operasjoner regnes som ganske sikre, men anestesi og andre faktorer kan man aldri være helt sikker på hvordan man reagerer på.

 

Les også: Vondt i foten? Les mer om hva du kan gjøre her!

Høyhælte sko kan gi uheldig belastning på tærne - Foto Wikimedia

 

Les også: – Hva er urinsyregikt? Og hvordan vet jeg om jeg er rammet av det?

Urinsyregikt - Foto av Sinew

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *