Nervesmerter

Nervesmerter

Vondt i hånden (håndsmerter)

Vondt i hånden og håndsmerter kan ramme alle. Håndsmerter og vondt i hånden kan påvirke grepstyrke og livskvalitet. Vondt i hånden kan skyldes artrose overbelastning, traume, slitasje, artrose, prolaps i nakken (kan referere nervesmerter ned i armen helt til hånden), muskulære feilbelastninger (f.eks. extensor carpi myalgi) og mekanisk dysfunksjon i leddkarpaltunnelsyndrom (også kjent som carpal tunnel syndrom), musearm eller tennisalbue (lateral epikondylit) er mulige diagnoser, men i mange tilfeller er smerte i hånden forbigående og ofte relatert til overbruk/feilbruk i hverdagen. Vi gjør oppmerksom på at vi anbefaler at du oppsøker behandling dersom du plages med langvarig eller gjentagende symptomatikk og smerter i hånden. Ellers risikerer du at det forverrer seg. Kontakt oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

 Les også: 6 Øvelser mot Karpaltunnelsyndrom

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

– Nei, ikke godta smerter i hendene! Få de utredet!

Ikke la smerter i hendene og nedsatt funksjon bli en del av din hverdag. Uavhengig av din situasjon, selv om det er en med repetitiv belastning eller mye stillesittende kontorarbeid for PC, så er det slik at du alltid kan oppnå bedre funksjon enn det er pr i dag. Vår første anbefaling ved biomekaniske smerter er å oppsøke en av de tre yrkesgruppene som er offentlig autorisert gjennom helsemyndighetene:

 1. Kiropraktor
 2. Manuellterapeut
 3. Fysioterapeut

Deres offentlige helseautorisasjon er et resultat av myndighetens anerkjennelse av deres omfattende utdanning og er en trygghet for deg som pasient og innebærer blant annet flere særegne fordeler – slik som for eksempel beskyttelse gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Det er en naturlig trygghet å vite at disse yrkesgruppene er registrert i denne tiltaksordningen for pasienter – og vi anbefaler som nevnt at man utredes / behandles hos yrkesgrupper med denne tilknyttede ordningen.

Eksembehandling

De to første yrkesgruppene (kiropraktor og manuellterapeut) innehar også henvisningsrett (til bildediagnostikk slik som røntgen, MR og CT – eller henvisning til revmatolog eller nevrolog ved behov for slik utredning) og sykmeldingsrett (kan sykmelde dersom det anses nødvendig). Nøkkelord for en bedret muskel- og skjeletthelse innebærer mer riktig belastning i hverdagen (ergonomisk tilpasning), generelt mer bevegelse og mindre statisk sitting, samt økt fokus på regelmessig trening.

 

Les også: – 8 Gode Øvelser mot tennisalbue / lateral epikondylit

Øvelser mot tennisalbue 2

 

Noen symptomer ved vondt i hånden

Hånden min dovner. Hånden min brenner. Hånden min sovner. Krampe i hånden. Hånden låser seg. Nummenhet i hånden. Sår i hånden. Prikking i hånden. Kløe i hånden. Hånden er svak. Hånden stikker og maurer.

 

Dette er alle symptomer som en kliniker kan få høre av pasienter. Vi anbefaler at du kartlegger dine håndsmerter godt før du går til din kliniker (som du absolutt bør gjøre ved langvarige håndsmerter). Tenk frekvens (hvor ofte har du vondt i hånden?), varighet (hvor lenge varer smertene? er det konstante smerter?), intensitet (på en smerteskala på 1-10, hvor vondt er det på det verste? Og hvor vondt er det til vanlig?).

 Andre vanlige rapporterte symptomer og problemer

Våre lesere har gjennom årene kommet med mange forskjellige spørsmål i kommentarfelt, sosiale medier og vår gratis rådgivningstjeneste angående vondt i hånden og håndsmerter. Her er noen av de vanligste symptomene og tingene personer lurer på angående vondt i hånda eller vondt i hendene.

 

– Vondt i hånden av å bruke mobil, datamus og tastatur (Hvis du får vondt i hånd og håndledd av å tekste på mobilen, bruke datamusen og å taste på tastaturet, så er dette et klart signal på at du gjør dette for mye uten tilstrekkelig kapasitet i muskulaturen for å gjøre dette. Repetitiv belastning over tid, uten at kroppens naturlige reparasjonsevne får tid til å rydde opp i slitne sener og muskelfibre, kan resultere i belastningsskader. Noen eksempler på belastningsskader er musearm, tennisalbue / lateral epikondylit og karpaltunnelsyndrom. Hvis du bruker mye tid på data, så er det viktig at du også bruker tid på restitusjon og tilpasset trening / uttøyning for å tåle denne belastningen. Disse øvelsene kan være behjelpelige.)

Liten håndskrift - Parkinsons

Vondt i hånda av å skrive (Det å skrive med penn eller blyant er faktisk en ganske kompleks bevegelse som bruker mye muskulatur. Dette er – i disse moderne tider – muskulatur vi ofte ikke er vant til å bruke på denne måten lenger. For mye skriving kan derfor resultere i skrivekrampe, overbelastning og smerter i hånda – noen ganger kan det kjennes ut som om krampe som må ristes løs før det slipper. Det å få vondt i hånden av å skrive kan også være et tidlig tegn på påbegynnende dysfunksjon som – ved manglende trening / behandling – kan resultere i plager som karpaltunnelsyndrom.)

 

Vanlige årsaker til håndsmerter

Den vanligste årsaken til håndsmerter er en kombinasjon av dysfunksjon i muskler og ledd. Dette kan innebære stramme, ømme muskler (ofte kalt myalgier eller muskelknuter), samt leddrestriksjoner (ofte kalt ‘låsninger’ på folkemunne) i påvirkede leddområder. Feilbelastninger over tid eller plutselig overbelastning kan resultere i nedsatt bevegelse og smerter. Slike feilbelastninger kan også resultere i nerveirritasjon eller nervekompresjon – f.eks. av median nerven som går fra nakken, gjennom armen og ut i hånden. Håndsmerter kan også skyldes refererte smerter fra aktive muskelknuter / myalgier.

 

Muskelknuter forekommer aldri alene, men er nesten alltid en del av problematikken – dette skyldes at muskler og ledd ikke kan bevege seg uavhengig av hverandre. Så det er aldri “bare muskulært” – det er alltid flere faktorer som gjør at du har vondt i hånden. Derfor er det meget viktig å utrede og behandle både muskler og ledd for å oppnå normalt bevegelsesmønster og funksjon.

 

Extensor carpi radialis longus (håndleddstrekker) er en av flere myalgier som kan gi refererte smerter til hånden. Benytt menyen til venstre for å se på andre myalgier som kan referere smerter til hånd og håndledd.

Extensor carpi radialis longus triggerpunkt smertemønster - Foto Wikimedia

Tidsklassifisering av vondt i hånden. Vondt i hånden kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutte håndsmerter vil si at personen har hatt vondt i hånden i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 Andre diagnoser som kan gi håndsmerter

Artritt (Leddgikt)

Artrose (artrose og leddslitasje kan gi smerter i de områdene rammet i hånda – men kan også være asymptomatisk)

Betennelse i hånden (lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk)

De Quervains tenosynovitt

Extensor carpi radialis brevis myalgi (kan referere smerter mot oversiden av hånd og håndledd)

Extensor carpi radialis longus myalgi (kan referere smerter mot albue og håndledd)

Extensor carpi ulnaris myalgi (kan referere smerter mot håndleddet og videre inn mot lillefinger / hypotenar eminensen)

Flexor carpi radialis myalgi (kan referere smerter mot framside av basen til tommelen og videre inn i hånden)

Flexor carpi ulnaris myalgi (kan referere smerter mot framside av basen til lillefingeren og videre inn i hånda)

Ganglion cyste i hånden

Karpaltunnelsyndrom (gir karakteristiske smerter inn i hånd og håndledd – da særlig smerter i tommel, pekefinger, langefinger og halve ringfingeren)

Leddlåsning i nakke og brystrygg, ribbein og / eller mellom skulderblad (interscapulært)

Muskelknuter / myalgier i arm, skulder og / eller nakke:

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. scalenii myalgi)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

Palmaris longus myalgi (kan gi smerter mot underarm og videre inn i hånden)

Prolaps i nakken (avhengig av hvilken nerverot som er påvirket – så kan dette gi sensorikk og motoriske endringer tilhørende den nerven)

Pronator Quadratus myalgi (kan gi smerter på framsiden av håndleddet – som «et bånd»)

Radial bursitt (hånd slimposebetennelse)

Revmatisme

Spinal Stenose i Nakken (smerter og symptomer kan avhenge av hvilken nerverot om er avklemt)

 

Vondt i hånden kan skyldes muskulære spenninger, seneskader, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av distale eller nærliggende nerver (trange nerveganger). En offentlig autorisert kliniker på muskel-, skjelett og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i hånden over lengre tid – dette kan nemlig gjøre det vanskeligere å håndtere – ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten slik at du vet hva som må gjøres.

 Revmatisme kan ramme hånden som illustrert i følgende bilde der personen er rammet av avansert revmatoid artritt:

Revmatoid artritt i hånden - Foto Wikimedia

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Manuell behandling: Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hånden ved karpaltunnelsyndrom (KTS).

En RCT forskningsstudie (Davis et al 1998) viste at kiropraktisk behandling hadde god symptomlindrende effekt. Det ble rapportert om god bedring i nervefunksjon, sensorikk i fingre og generell komfort. Metodene kiropraktorer bruker for å behandle KTS innbefatter kiropraktiske justeringer av håndledd og albueledd, muskelarbeid / triggerpunkterarbeid, dry-needling (nålebehandling), ultralydsbehandling og/eller håndleddstøtter.

 

Manuell behandling av håndsmerter

Som nevnt tidligere er både kiropraktor og manuellterapeut de yrkesgruppene med lengst utdanning og offentlig autorisasjon fra helsemyndighetene – det er derfor disse terapeutene (inkludert fysioterapeuter) ser majoriteten av pasienter med muskel- og leddplager. Hovedmålsetningen ved all manuell behandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved muskel og skjelettplager vil klinikeren både behandle hendene lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i områder rammet av dysfunksjon i ledd – dette kan være f.eks. nakke, albue og skulder. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger den offentlig autoriserte klinikeren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at smertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Manuell behandling (fra kiropraktor eller manuellterapeut) består av en rekke behandlingsmetoder hvor behandler hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Hva gjør en kiropraktor eller manuellterapeut?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor eller manuellterapeut kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling / manuellterapi går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

 

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall.

Uttøyning av håndleddet

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i hånden, håndsmerter, stive håndledd, artrose og andre relevante diagnoser.

 

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i hånden og håndsmerter

6 Effektive Øvelser mot Karpaltunnelsyndrom

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

7 Øvelser mot Vond Skulder

Yogastillingen Balasana

 Forebygging av håndsmerter

   • Gjør uttøyningsøvelser av hender og fingre før du starter med arbeidet, og gjenta dette igjennom arbeidsdagen.
   • Kartlegg hverdagen. Finn de tingene som gir deg smerter, og gjør endringer i utførelsen av disse.
   • Gjør arbeidsplassen ergonomisk. Skaff deg en hev-senk pult, en bedre stol og håndleddshvilere. Sørg for at hendene ikke er bøyd bakover i større deler av dagen, dette skjer eksempelvis hvis du har et datatastatur som ikke står i riktig stilling i forhold til din arbeidsposisjon.
   • Vi anbefaler at du kjøper følgende: Gel-fylt håndleddshviler, gel-fylt musematte og ergonomisk tastatur (kan tilpasses).

 

Anbefalte produkter for effektiv opptrening

 

 

Andre vanlig rapporterte symptomer og årsaker til vondt i håndene og smerter i hendene

– Vondt i hendene etter alkohol

– Vondt i hendene etter krykker

– Vondt i hendene etter sykling

– Vondt i hendene etter trening

– Vondt i hendene og armene

– Vondt i hendene og fingrene

– Vondt i hendene og føttene

– Vondt i hendene og gravid

– Vondt i hendene og hevelse

– Vondt i hendene og knærne

– Vondt i hendene og underarmene

– Vondt i hendene om morningen

– Vondt i hendene om natten

– Vondt i hånden etter brudd

– Vondt i hånden etter fall

– Vondt i hånden etter håndleddsbrudd

– Vondt i hånden etter operasjon

– Vondt i hånden etter slag

– Vondt i hånden etter veneflon

 NESTE SIDE: – Dette Bør du Vite om Karpaltunnelsyndrom

MR av karpaltunnelsyndrom

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Les også:

Artrose (lær mer om leddslitasje)

– Glukosamin sulfat mot artrose? (kan glukosamin sulfat forhindre slitasje?)

Vondt i nakken?

Øvelser for tennisalbue / lateral epikondylit?

 

 

Referanser:

 1. Davis PT, Hulbert JR, Kassak KM, Meyer JJ. Comparative efficacy of conservative medical and chiropractic treatments for carpal tunnel syndrome: a randomized clinical trial. J Manipulative Physiol Ther. 1998;21(5):317-326.
 2. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål:

Spm: Kan vondt oppå hånden skyldes karpaltunnelsyndrom / carpal tunnel?

Ja, karpaltunnelsyndrom kan gi smerter både på framside, bakside, oppå og på sidene (både venstre og høyre side) av hånden. Dette skyldes at karpaltunnel ofte gir en nerveirritasjon som kan gi refererte smerter – og vi må også huske på at en slik diagnose sjelden kommer alene, så vi vil nok se tydelig dysfunksjon i albue og nærliggende muskulatur som også kan referere smerter til oppå hånden. Vi anbefaler at du tøyer jevnlig og får behandling av både hånd, håndledd og albue. Ta kontakt hvis du trenger en anbefaling på en kliniker som er håndspesialist.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
1 svar
 1. Anne says:

  Hjelp!

  Jeg forsøker å finne en lærreimsortose for en pasient som har trøbbel med intercarpalligamenter i hånden etter brudd. De skal visst ha hatt dette tidligere på bl.a. bandagist, og jeg har forsøkt å finne på diverse nettbutikker uten hell. Den er mindre enn flere andre håndleddsbeskyttere/ortoser og altså da av lær.

  Alle tips mottas med takk!

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *