Vondt i Pannen

Vondt i Pannen

Vondt i Pannen

Au! Vondt i pannen og pannesmerter kan være både smertefullt og plagsomt.

Vondt i pannen kan skyldes tensjonshodepine, bihulebetennelse, cervikogen hodepine, nakkemyalgi / myoser, kjevespenning, synsproblematikk og leddrestriksjoner i de øvre nakkeleddene.

 

Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, dårlig sittestilling, slitasje, muskulære feilbelastninger over tid (særlig SCM, sternocleidomastoideus, er kjent for å referere smerte til pannen) og mekanisk dysfunksjon i nærliggende ledd (f.eks. atlas (C1) eller axis (C2). Blant de vanligste årsakene til hodepine fram i pannen finner vi anspent muskler og nedsatt bevegelighet i ledd.

 

Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer som kan hjelpe deg med å løsne opp nakkespenninger og stramme nakkemuskler.

  

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Her ser du fem bevegelse og tøyeøvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i en stiv og vond nakke. Dette kan bidra til forbedret nakkefunksjon og mindre nakkemuskelsmerter – som igjen kan hjelpe deg med å redusere pannehodepine som kommer fra nakken.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: Ni Øvelser mot Nakkevondt og Refererte Pannesmerter

Disse ni øvelsene egner seg godt for deg som plages med vond og stiv nakke. Øvelsene er skånsomme og tilpassede – som gjør at de egner seg for alle og at de kan utføres daglig. Trykk nedenfor for å se videoen.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Vanlige årsaker til Vondt i Pannen

Noen av de vanligste årsakene til vondt i pannen er bihulebetennelse, tensjonshodepine, dysfunksjon i muskulatur / myalgi, muskelstrekk, leddrestriksjoner og refererte smerter fra nærliggende strukturer (f.eks. øvre del av nakken, kjeve, øvre rygg og cervikotorakalovergangen).

 

Les også: 5 Øvelser mot Muskelspenninger i Nakke og Skulder

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Hvor er pannen?

Pannen er området over øynene og opp mot hårfestet. På sidene grenser den til området kalt tinningen.

 

Les også:

– Fullstendig oversikt over muskelknuter og deres referansesmertemønster

Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

 

Pannens og ansiktets muskelanatomi

Ansiktsmuskulatur - Foto Wiki

Som vi noterer oss av bildet ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 

 

PannesmerterNoen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i pannen er:

Bihulebetennelse (kan gi smerter og trykkømhet i områdene der bihulene sitter, blant annet på oversiden av øynene)

Cervikogen hodepine (når hodepine skyldes stramme nakkemuskler og leddlåsninger)

Leddlåsning / dysfunksjon i brystrygg, nakke og / eller kjeve’

Sternocleidomastoideus (SCM) myalgi (kjent for å referere smerter til siden av hodet og pannen)

Synsproblemer (kanskje du trenger briller eller brilletilpasning? ‘Mysing’ kan gi økt muskelspenning rundt øynene og pannen)

Tensjonshodepine (gir en karakteristisk hodepine som et ‘bånd over pannen’)

Øvre trapezius myalgi (kan referere smerter til bakhodet, tinning, kjeve og pannen)

 

 

Sjeldne årsaker til vondt i pannen:

Fraktur

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreft

Trigeminal nevralgi (nervesmerter fra ansiktsnervene, i pannen er det som regel trigeminalnerve V3 som er påvirket)

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i pannen:

– Dype smerter i pannen

– Knute i pannen

– Nummen i pannen

– Sliten i pannen

– Stikking i pannen

– Støl i pannen

– Sår i pannen

– Verking i pannen

– Øm i pannen

  

Billeddiagnostisk utredning av pannesmerter

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av hodet – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om muskelskade, brudd i kjeve eller nakkeprolaps.

 

I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke slitasjeforandringer og eventuelle bruddskader. Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan ansiktet / hodet ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

Røntgenbilde av pannen og hodet

Røntgen av pannen og hodet - Foto Wiki

Røntgenbeskrivelse: Lateral vinklet røntgen av kraniet, hodet og ansiktet.

MR bilde (cerebrum) av normal hjerne og hode

MR av normal, sunn hjerne - Foto Wiki

MR Cerebrum beskrivelse – hjerne: På MR bildet / undersøkelsen ovenfor ser du en sunn hjerne uten patologiske eller carcinogeniske funn.

 

CT bilde av hodet / hjernen (hjernekreft)

CT bilde av hjernekreft - Foto Wiki

CT bilde beskrivelse: Her ser vi en CT undersøkelse av hodet i såkalt tverrsnitt. På bildet sees en hvit flekk (A), som er en hjernekreftsvulst.

 

Diagnostisk ultralyd av pannen

Denne typen billeddiagnostikk benyttes normal sett ikke på voksne i dette området, men kan benyttes på ufødte barn for å se om det er tegn til misdannelser i hodet eller pannen.
 

Klinisk bevist effekt på lindring av cervikogen hodepine

Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering /manipulasjon og muskelarbeidsteknikker har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet.

 

En systematisk gjennomgang av studier, en metastudie, gjennomført av Bryans et al (2011), publisert som «Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with headache.» konkluderte med at nakkemanipulasjon har en lindrende, positiv effekt på både migrene og cervikogen hodepine – og dermed bør vær med i standard retningslinjene for lindring av denne type hodepine.

Hva er en kiropraktor?

Hvordan forebygge vondt i hodet og hodepine

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen
– Hold deg i fysisk god form
– Bruker du smertestillende tabletter regelmessig, bør du vurdere å slutte med dette en periode på noen uker. Hvis du har medikamentindusert hodepine vil du erfare at du blir bedre over tid.

  

Kiropraktisk behandling av nakkesmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem.

 

Ved mistanke om refererte smerter til pannen fra nakken vil kiropraktoren både behandle nakkeområdet lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i brystrygg, nakke og kjeve. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at pannesmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

 

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur.

 

Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Mange hodepinepasienter har god nytte av kiropraktorbehandling. Hodepine og migrene har ofte sammenheng med feilfunksjoner i ledd og muskulatur i skulderbuer, nakke, hals og hode. Kiropraktisk behandling forsøker å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem, for å redusere smerte, fremme generell helse og gi økt livskvalitet.

 Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid.

 

Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall.

 

Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

NESTE SIDE: Er du rammet av artrose i nakken (slitasjegikt)? Les dette!

Klikk ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Referanser:
1. Bryans, R. et al. Evidence-based Guidelines for the Chiropractic treatment of Adults with Headache. J Manipulative Physiol Ther. 2011 Jun;34(5):274-89.
2. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i pannen:

 

Spm: Jeg har vondt i øvre del på toppen av nesefestet. Hva kan årsaken være?

Svar: Trykkømhet, hodepine i pannen og forverring ved å bøye deg forover (indre trykket i hodet øker) kan tyde på bihuleirritasjon eller bihulebetennelse. Det kan også være tensjonshodepine eller cervikogen hodepine.

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med vondt i pannen og hodepine?

Svar: Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels med å mobilisere brystryggen litt (torakal ekstensjon), men hvis du har et problem med pannen og hodepine anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser.

 

Spm: Hva bør gjøres med vond kjeve og nakke full av muskelknuter?

Svar: Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende brystrygg, skulderbuer, kjeve og nakkeledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende. Inviter ellers gjerne venner og familie til å like facebooksiden vår – som oppdaters regelmessig med gode helseråd, øvelser og diagnoseforklaringer.)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *