Artrose i Nakke (Nakkeartrose) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose i nakken betyr leddslitasje i nakkevirvlene. Artrose i nakken er også kjent som cervikal spondylose. Tilstanden skyldes primært sett aldersrelatert slitasje. Diagnosen kan, i mange tilfeller, holdes i sjakk ved fysikalsk behandling, bevegelse og opptrening.

 

Nakkeartrose innebærer nedbryting av brusk og beinvev i nakkevirvlene. Trening av skuldre og øvre rygg er særlig viktig for å avlaste nakkens muskler og ledd. Dette i kombinasjon med fysikalsk behandling (muskulær behandling og leddmobilisering) har godt dokumentert effekt på smerter og nedsatt funksjon grunnet artrose i nakken.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i nakken
 • Årsaken til artrose i nakken
 • Egentiltak mot nakkeartrose
 • Forebygging av nakkeartrose
 • Behandling av artrose i nakken
 • Diagnostisering av artrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i nakken og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden.

 

Les også: De 5 Stadiene av Kneartrose

de 5 stadiene av kneartrose

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Nakken

Diskusjon med helsepersonell

Det er kraftige variasjoner i forhold til hvor mye plager, smerter og symptomer den enkelte har. Noen lever med artrose i nakken uten å være plaget i det hele tatt, mens andre opplever betydelige leddsmerter og nakkestivhet. Det er også slik at symptomene kan variere i forhold til hvilket artrosestadie som diagnosen er i.

 

Man deler nemlig inn artrose fra stadie 0 (ingen artrose eller leddslitasje) til stadie 4 (avansert, betydelig artrose og slitasje). De ulike stadiene gir en indikasjon på hvor mye brusk som er brutt ned i leddene og hvor stor leddslitasjen er. Du kan lese mer om de ulike stadiene av artrose her.

 

Karakteristiske symptomer og kliniske tegn på nakkeartrose kan inkludere:

 • Lett hevelse i de påvirkede leddene
 • Lokal trykkømhet over leddene
 • Rødlighet over leddene
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til at det blir vondt å bevege på nakken
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i nakkemuskler og øvre del av ryggen

 

Normal bevegelighet i nakken – altså fulle bevegelsesutslag i ulike retninger – er essensielt for å holde nærliggende muskler og ledd ved god helsetilstand. Hvis du har manglende nakkebevegelse, altså at det er vanskelig å vri på hodet eller lignende, så kan forvente at kroppen vil kompensere for dette ved å spenne opp nærliggende muskulatur (ofte kalt stressnakke). Som resulterer i nakkesmerter.

 

En nakke rammet av dårlig funksjon grunnet artrose kan også medføre økt forekomst av skulderplager og smerter mellom skulderbladene – noe som vil kunne bety at du også får en økning i smerter og problematikk i disse områdene i tillegg til nakken. En ond sirkel med andre ord.

 

Hvorfor er nakken stiv og vond på morningen eller etter at jeg har sittet stille lenge?

Når du sover eller sitter stille så har du mindre omløp av blodsirkulasjon og leddvæske enn når du er i bevegelse – det er grunnen til at du er stivere på starten av morningen og etter at du har sittet stille. Men, som du vet, så hadde du ikke dette tidligere – så det er også en indikasjon på at nakken din ikke er i toppform i forhold til bevegelighet og generell helsetilstand. Det er altså relativt vanlig at man er stiv på morningen, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler og ledd som bør utredes og behandles.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.

  

Vondt i nakken

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Nakkeleddene

Forkalkninger i nakken kan oppstå som et resultat av at kroppen forsøker å reparere den nedbrutte brusken og de slitte leddene dine. Med dette refererer vi til at det faktisk oppstår beinsporer i nakkevirvlene grunnet forkalkningene som kroppen legger ned i leddet.

 

Slike forkalkninger er synlige på røntgenundersøkelser og gir grunnlag for å si hvor omfattende din nakkeartrose er. Med andre ord så er det et konstant pågående forsøk fra kroppens side å reparere og vedlikeholde nakkeleddene dine – men uten at den noensinne blir klar grunnet at leddslitasjen allerede er såpass omfattende.

 

Nakkehodepine og Cervikogen Svimmelhet

Nakkeproblemer og nakkesmerter grunnet nakkeartrose kan som nevnt medføre kompenseringsplager i nærliggende strukturer. Det mange også har fått kjenne på kroppen er at det kan gi grunnlag for en lei hodepine som fester seg mot bakhodet i øvre del av nakken, og deretter sprer seg over tinningen og fram mot pannen.

 

Nakkeplager er, sammen med krystallsyke, en av de aller vanligste årsakene til svimmelhet. Mange går rundt med svimmelhet i hverdagen som skyldes stramme nakkemuskler og stive nakkeledd. De som har hatt krystallsyken vet hvor utrolig plagsomt og ødeleggende slik svimmelhet – og det er noe vi virkelig ikke vil ønsket på våre verste fiender. Dersom du er plaget med regelmessig svimmelhet så kan vi varmt anbefale at du tenker etter hvordan nakken din er – hvis den er utrolig stram og vond så har du mest sannsynlig funnet årsaken til svimmelheten din. Under den forutsetningen at andre årsaker er luket ut.

 

Les mer: – Slik Løsner du opp Muskelspenninger i Nakke og Skulder

Uttøyning av nakken

Ta tak i problemet allerede i dag og begynn med disse øvelsene vist i artikkelen ovenfor.

  

Årsak: Hvorfor får man artrose i nakken?

Vondt i nakken og whiplash

Leddslitasje oppstår når belastningene er høyere enn kroppens evne til å avlaste og reparere. Ideelt sett så ville man hatt så sterke stabilitetsmuskler at de kunne avlaste leddene fra å få noe slitasje i det hele tatt – men dessverre er jo det tilnærmet umulig.

 

Det er nemlig slik at vanlige leddslitasjeforandringer og artrose øker med alderen – grunnet vanlige slitasjebelastninger i hverdagen. Med alderen får vi også en svakere evne til å reparere brusk og ledd. I nakken er særlig traumer og whiplash-skader lenket til høyere forekomst av artrose.

 

Man har sett at særlig disse risikofaktorene gir høyere sjanse for artrose:

 • At man er kvinne
 • En jobb som innebærer mye repetitiv belastning
 • Familiær historie med artrose
 • Høyere alder
 • Medfødt skoliose eller endret ryggkurvatur (grunnet endring i biomekanisk belastning)
 • Overvekt
 • Traume eller brudd

 

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i nakken innebærer manglende stabilitetsmuskulatur i nakke og skuldre, familiær forhistorie med leddproblemer og tidligere nakkeslengskader. Det har også blitt dokumentert at brudd og skader i ledd fører til tidligere artrose og eldringsprosess.

 

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Nakken

Hvis man ønsker å ta en aktiv tilnærming til forebygging og å redusere eldringsprosessen i nakkeleddene så er dette absolutt mulig. Ved å styrke stabilitetsmuskulatur i nakken og skuldrene så kan man avlaste leddene, samt bidra til forbedret blodsirkulasjon og vedlikehold.

 

I nakken er særlig trening av skuldre og øvre ryggen essensielt for å avlaste ledd og mellomvirvelskiver. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser – som de vist nedenfor – så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser flere ganger i uken.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk


Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Tåstrekkere (kan hjelpe til med å opprettholde plassforholdene mellom tærne – og forebygge bøyde tær)
 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les mer: – Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi og Kroniske Smerter

slik kan yoga lindre fibromyalgi 3

 Behandling av Artrose i Nakken

kiropraktor og nakkebehandling

Det finnes flere behandlinger som kan gi deg lindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet, styrke nakke og skuldre, samt forsterke blodsirkulasjonen.

 

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling bør utføres av offentlig autorisert helsepersonell. I Norge innebærer dette fysioterapeut, moderne kiropraktor eller manuellterapeut.

 

Mange blir overrasket over at forskning viser at slik behandling av muskler og ledd faktisk er mer effektivt enn trening (1) når det kommer til å redusere smerter og gi forbedret funksjon. Tenk da hvor effektivt slik behandling i kombinasjon med hjemmeøvelser kan være? Moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd, samt instruerer i hjemmeøvelser for å gi deg langvarig bedring. Hvis du har omfattende artrose og sliter med tradisjonell trening, så kan vi også varmt anbefale trening i varmtvannsbasseng.

 

Mer bevegelse i hverdagen

Har du en jobb som gir deg mye repetisjon og statisk belastning? Da anbefaler vi sterkt at du er ekstra påpasselig med å få deg nok bevegelse og blodsirkulasjon. Bli med i en treningsgruppe, gå tur med en venn eller gjør hjemmeøvelser – det viktigste er at du gjør noe du liker og dermed klarer å motivere deg selv til mer bevegelse i hverdagen.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Artrose

6 tidlige tegn på artrose

 Diagnostisering av Artrose i Nakken

Man stiller ofte diagnosen artrose gjennom en kombinasjon av historietagning, klinisk undersøkelse og bildediagnostikk (normalt sett røntgen). For å se omfanget av leddslitasje så må man ta et røntgenbilde – da dette viser benvev på den aller beste måten. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne visualisere forkalkninger og bruskødeleggelse.

 

Du kan bli henvist til røntgenundersøkelse av moderne kiropraktor eller lege. Slike bildediagnostiske undersøkelser skal tas av radiografer og radiologer – og ikke av den du har oppsøkt for hjelp. Hvis du har oppsøkt en kliniker som har sitt eget røntgenapparat i bakrommet så er det lureste å gå et helt annet sted.

 

Et eksempel på et røntgenbilde av nakken kan du se her:

rontgenbilde-av-nakke-med-nakkeslengskade

 

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging, samt behandling hos offentlig autorisert kliniker. Vi minner om at fysikalsk behandling i kombinasjon med trening har meget god effekt i å lindre symptomer og gi deg funksjonsbedring.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

Parkinsons

Du kan bremse utviklingen av artrose med riktige tiltak, trening og eventuell behandling. Vi anbefaler særlig at du kommer i gang med styrketrening for både nakke og skuldre for å bidra til friske ledd og sunn muskulatur.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Nakken (Nakkeartrose)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *