Pes Anserine Bursitt (slimposebetennelse på innside av kneet) - Foto Wiki

Pes anserine bursitt (slimposebetennelse på innside kne)

Slimposebetennelse på innside av kneet, også kjent som pes anserine bursitt, er en tilstand som kan gi smerter, rødlig hevelse og betennelse på mediale aspektet av kneet.

Pes anserine bursitt kan oppstå etter et enkelt traume (fall eller ulykke) eller gjentatte mikrotraumer (som for eksempel langvarig belastning). Slimposebetennelse på innsiden av kneet kan også oppstå fra noe så enkelt som å stå på kne gjennom store deler av dagen på hardt underlag.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

– Ligger utsatt til

Grunnets slimposens posisjon ligger den utsatt til for traume eller friksjonsskader. Som du ser på bildet nedenfor ligger den på innside av kneet – navngitt pes anserine bursa.

 

Pes Anserine Bursitt (slimposebetennelse på innside av kneet) - Foto Wiki

Pes Anserine Bursitt (slimposebetennelse på innside av kneet) – Foto Wiki

Obs: En differensialdiagnose til pes anserine bursitt er prepatellar bursitt eller infrapatellar bursitt. De kan gi meget like symptomer.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Slimposebetennelse i Kneet

En slimposebetennelse trenger avlastning og hvile. Vi anbefaler derfor økt støtte og støtdemping ved bruk av, for eksempel, en knekompresjonsstøtte. Denne bidrar også til forsterket blodsirkulasjon og væskedrenasje i området – som kan bidra til å redusere hevelsen i kneet.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

Hva er en slimpose / bursa?

En bursa er en væskefylt ‘slimpose’ som finnes i forskjellige steder av kroppen. Disse slimposene er designet for å redusere friksjon mellom forskjellige lag av vev – dermed er de typisk lokalisert til områder som kan være utsatt for slike friksjonskader.

 

Pes anserine bursitt symptomer

Området kan bli varmt, smertefullt og rødlig i huden – en tydelig hevelse vil som regel også være tilstede. Det vil med andre ord føles ut som en betennelse i kneet, og smertene er i de fleste tilfeller også tilstede om natten. I visse tilfeller (for eksempel ved manglende behandling) kan betennelsen bli septisk, og kalles da septisk pes anserine bursitt.

Prepatellar bursitt - Kneskål hevelse - Foto Wiki

Dette bildet viser prepatellar bursitt – som kan mistolkes som pes anserine bursitt og vise versa.

 

Pes anserine bursitt behandling

  • Få diagnostisert plagen hos lege.
  • NSAIDS og betennelsedempende medikamenter.
  • Hvile. Unngå mistenkte årsaker.
  • Knestøtte og eventuelt sportsteip eller kinesioteip for å forhindre ytterligere irritasjon.
  • Ved manglende bedring, ta kontakt med lege eller legevakt.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *