artrose i KNÆRNE

Artrose i Knærne (Kneartrose) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose i knærne betyr leddslitasje i kneleddene. Artrose i knærne har en tendens til å bli verre desto eldre vi blir, men det er viktig å understreke at det kan forebygges og reduseres ved riktige tiltak og behandling. Dersom man ikke jobber aktivt med forebygging og vedlikehold av både muskel- og leddfunksjon så vil leddslitasjen bli gradvis verre og dermed gi mer plager og knesmerter. Vi minner også om at du finner videoer med øvelser lenger ned i artikkelen.

 

Særlig opptrening av hoftemuskulatur og nærliggende muskler som avlaster knærne er meget viktig. Dette i kombinasjon med fysikalsk behandling (muskulær behandling og leddmobilisering) har godt dokumentert effekt på smerter og nedsatt funksjon grunnet artrose i knærne. Noen vanlige behandlingsmetoder som brukes mot knesmerter er nålebehandling, muskulær behandling, laserterapi og trykkbølgebehandling.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på artrose og kneplager.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i knærne
 • Årsaken til artrose i knærne
 • Egentiltak mot kneartrose
 • Forebygging av kneartrose
 • Behandling av artrose i knærne
 • Diagnostisering av artrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i knærne og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden. Fysikalsk behandling av muskler og ledd, samt smart opptrening av stabilitetsmuskler er blant nøklene til å forebygge utviklingen av kneartrose.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Artrose i Knærne

La oss først starte med et viktig poeng. Hvis du har smerter og kneartrose i kombinasjon kan det være lurt å tenke litt mer på avlastende og støttende egentiltak. Det kan rett og slett være fornuftig med litt avlastning i en periode. Særlig viktig kan det være med daglig bruk av knekompresjonsstøtter. Disse vi viser i lenken er fusjonert med kobber som mange, særlig revmatikere, føler at bidrar til en bedret positiv effekt. Støttene gir økt stabilitet, avlastning og sirkulasjon – noe som igjen er godt for kneleddene.

 

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den gir avlastning til vonde knær i hverdagen.

 

Les også: De 5 Stadiene av Kneartrose

de 5 stadiene av kneartrose

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Knærne

Diskusjon med helsepersonell

Symptomer på kneartrose varierer ofte i forhold til hvilket stadie artrosen er i – og mange har artrose uten å oppleve hverken symptomer eller smerter i det hele tatt. Mens hos andre kan selv mindre leddslitasje gi grunnlag for ømhet, verking og leddsmerter.

 

Artrose klassifiseres fra stadie 0 til stadie 4 – hvor første stadie indikerer ingen artrose og siste stadie er meget avansert artrose (les: mest sannsynlig behov for kneprotese). Stadiene indikerer hvor mye av brusken i mellom leddene som er slitt ned og hvor mye forkalkninger og beinendringer vi har i leddet. Du kan lese mer om de ulike stadiene av artrose her.

 

Karakteristiske symptomer og kliniske tegn på kneartrose kan inkludere:

 • Lett hevelse i leddet
 • Lokal trykkømhet på det påvirkende leddområdet
 • Rødlighet over leddet
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til at det blir vondt å gå
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i føtter, hofte og rygg

 

Knærne dine er veldig viktig for at du skal bevege deg riktig og ha det vi kaller et godt bevegelsesmønster. Med dette refererer vi til at kroppen er en veldig sammensatt struktur der selv den minste feil kan føre til smerter og problematikk andre steder i kroppen.

 

For eksempel så kan vonde knær føre til at du holder deg mer rolig, går opp i vekt og ned i muskelmasse – noe som vil resultere i økt belastning mot knærne grunnet høyere vekt og mindre avlastning fra nærliggende muskler. En ond sirkel som også kan føre til at hoftene og føttene dine prøver å gjøre støtdempingsjobben for knærne – og dermed ender vi opp med både hoftesmerter og fotplager.

 

Hvorfor er knærne stive og vonde på morningen eller etter at jeg har sittet stille lenge?

Når du sover eller sitter stille så har du mindre omløp av blodsirkulasjon og leddvæske enn når du er i bevegelse – det er grunnen til at du er stivere på starten av morningen og etter at du har sittet stille. Men, som du vet, så hadde du ikke dette tidligere – så det er også en indikasjon på at knærne din ikke er i toppform i forhold til bevegelighet og generell helsetilstand. Det er altså relativt vanlig at man er stiv på morningen, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler og ledd som bør behandles.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.

  

knesmerter og kneskade

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Kneleddene

Leddslitasje i leddene innebærer nedbryting av brusk, men også et konstant forsøk på reparasjon fra kroppen sin side. Dette medfører at det legges ned beinvev i kneleddet som danner forkalkninger og bensporer.

 

Kroppen har ikke tid eller mulighet til å fullføre reparasjonen grunnet at artrosen allerede er i et senere stadie – og dermed blir det også en ufullstendig jobb når det kommer til leddreparasjon. I forbindelse med kroppens økte forsøk på å reparere vil det også oppstå naturlig betennelse i leddet som kan gi på lokal varmeutvikling og rødlighet.

 

Halting Grunnet Vonde Knær

Etterhvert som brusken i knærne slites ned og musklene rundt blir svakere – så har vi mindre å dempe støtbelastningene når vi går. Naturlig nok vil dette kunne føre til smerter inne i kneleddene, samt et endre ganglag og halting.

 

Halting er aldri optimalt – det fører bare til mer plager andre steder. Når vi halter og tar kortere skritt på en side av kroppen så medfører dette en totalt endret belastning på resten av kroppen sammenlignet med normal gange. Det er nemlig slik at hoftene ikke får beveget seg slik de skal og at musklene rundt blir både smertefulle og mindre elastiske. Hvis du halter grunnet knesmerter, så er det på høy tid at du tar tak i problemet. Nå.

 

Les mer: – 10 Øvelser for Dårlig Hofte

darlige hofter 700

Ta tak i problemet allerede i dag og begynn med disse 10 øvelsene her.

  

Årsak: Hvorfor får man artrose i knærne?

Hopperkne og knesmerter

Leddslitasje oppstår når belastningene er høyere enn kroppens evne til å avlaste og reparere. Ideelt sett så ville man hatt så sterke stabilitetsmuskler at de kunne avlaste leddene fra å få noe slitasje i det hele tatt – men dessverre er jo det tilnærmet umulig.

 

Det er nemlig slik at vanlige leddslitasjeforandringer og artrose øker med alderen – grunnet vanlige slitasjebelastninger i hverdagen. Med alderen får vi også en svakere evne til å reparere brusk og ledd. Som igjen fører til at det blir mindre brusk inne i kneleddet enn tidligere. Etterhvert som artrosen blir mer omfattende og mer brusk er slitt ned så vil jobben med å reparere den også bli større og vanskeligere – grunnet at det er mindre brusk som holder leddet ‘åpent’ og dermed går nedbrytingsprosessen raskere.

 

Man har sett at særlig disse risikofaktorene gir høyere sjanse for artrose:

 • At man er kvinne
 • En jobb som innebærer mye repetitiv belastning
 • Familiær historie med artrose
 • Høyere alder
 • Medfødt skoliose eller endret ryggkurvatur (grunnet endring i biomekanisk belastning)
 • Overvekt
 • Traume eller brudd

 

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i knærne innebærer overvekt, feilstillinger i føttene og ryggen (for eksempel skoliose – grunnet at dette ofte fører til mer belastning mot den ene siden av kroppen versus den andre), samt familiær forhistorie med leddproblemer. Det har også blitt dokumentert at brudd og skader i knærne fører til tidligere artrose.

 

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Kneet

Man kan ta aktive grep for å forebygge og redusere sjansen for utviklingen av artrose i knærne. Jevnlig bevegelse og mosjon sørger for en god blodsirkulasjon inn til kneleddene og at man opprettholder styrken i nærliggende stabilitetsmuskulatur. Studier har vist at særlig hoftemusklene er viktige for å avlaste knærne. Mange bruker også knekompresjonsstøtte (åpner i nytt vindu) for å gi lokalt økt blodsirkulasjon og bedre stabilitet.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Tåstrekkere (kan hjelpe til med å opprettholde plassforholdene mellom tærne – og forebygge bøyde tær)
 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Trening av stabilitetsmuskulatur kan hjelpe kroppen med å avlaste ledd og sener. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser – som de vist nedenfor – så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser daglig.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Betydelig Kneartrose (Avansert Slitasjegikt i Knærne)

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Det er også meget viktig å anerkjenne at en god hoftefunksjon er essensielt for å belaste knærne riktig. Derfor er det viktig at du også gjør øvelsene som er vist nedenfor i denne videoen også.

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose / Slitasje i Hoften og Knærne

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Les mer: – Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi og Kroniske SmerterBehandling av Artrose i Knærne

kiropraktor 1

Det finnes flere behandlinger som kan gi deg lindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet, styrke rygg, lår og hofter, samt forsterke blodsirkulasjonen.

 

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling bør utføres av offentlig autorisert helsepersonell. I Norge innebærer dette fysioterapeut, moderne kiropraktor eller manuellterapeut.

 

Mange blir overrasket over at forskning viser at slik behandling av muskler og ledd faktisk er mer effektivt enn trening (1) når det kommer til å redusere smerter og gi forbedret funksjon. Tenk da hvor effektivt slik behandling i kombinasjon med hjemmeøvelser kan være? Moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd, samt instruerer i hjemmeøvelser for å gi deg langvarig bedring. Hvis du har omfattende artrose og sliter med tradisjonell trening, så kan vi varmt anbefale trening i varmtvannsbasseng.

 

Kosthold og Vektnedgang

Har du vanskeligheter med å holde vekten på et sunt nivå? Da anbefaler vi at du tar kontakt med fastlegen din og får en henvisning til en offentlig ernæringsfysiolog. En slik kliniker vil hjelpe deg med å sette opp en kostholdsplan og å gi deg rådføring i forhold til dine matvaner.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Artrose

6 tidlige tegn på artrose

 Diagnostisering av Artrose i Knærne

Man stiller ofte diagnosen artrose gjennom en kombinasjon av historietagning, klinisk undersøkelse og bildediagnostikk (normalt sett røntgen). For å se omfanget av leddslitasje så må man ta et røntgenbilde – da dette viser benvev på den aller beste måten. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne visualisere forkalkninger og bruskødeleggelse.

 

Du kan bli henvist til røntgenundersøkelse av moderne kiropraktor eller lege. Slike bildediagnostiske undersøkelser skal tas av radiografer og radiologer – og ikke av den du har oppsøkt for hjelp. Hvis du har oppsøkt en kliniker som har sitt eget røntgenapparat i bakrommet så er det lureste å gå et helt annet sted.

 

Et eksempel på et røntgenbilde av kneet kan du se her:

Røntgen av patellaseneavrivning

 

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging, samt behandling hos offentlig autorisert kliniker. Vi minner om at fysikalsk behandling i kombinasjon med trening har meget god effekt i å lindre symptomer og gi deg funksjonsbedring.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

Parkinsons

Du kan bremse utviklingen av artrose med riktige tiltak, trening og eventuell behandling. Vi anbefaler særlig at du begynner med daglige styrke- og tøyeøvelser for å holde leddene dine friske og gode.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Knærne (Kneartrose)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

4 replies
 1. Tove says:

  Heisan. Har ødelagt brusken i knærne, finnes det gode øvelser for å styrke muskulaturen rundt kneet uten å belaste knærne? Tenker da at man ikke belaster slik at det er bein mot bein. Fikk beskjed av lege at brusken i ene kneet er helt ødelagt (har og vært i røntgen). Hilsen dame 56 som gjerne vil komme i god form igjen, men som hemmes av litt for mye smerte.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Tove! Ja, hvis du tenker på øvelser som demper støtbelastning, så kan du f.eks. prøve det ene treningsprogrammet vi viser i artikkelen (øvelser mot betydelig kneartrose). Eventuelt så finner du også gode alternativer på vår Youtube-kanal her.

   Svar
 2. Anita says:

  Er 49 år, jobber fullt og har artrose i begge knærne. Har i perioder så vondt at jeg har problemer med å gå opp og ned trappene, noe jeg gjør gjennom jobben hver dag. Når det er som værst hovner knærne opp til dobbel str. så det blir vanskelig å rette de ut. Skal man bare tyne seg opp og ned trappene eller? Må jo helst holde et nogen lunde tempo, for å rekke time.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Vel, uff da… fremfor å tyne deg, er nok det beste å oppsøke kyndig hjelp for utredning og behandling av knærne dine. Hevelse i knærne oppstår jo ikke uten grunn. Ønsker deg riktig god bedring! Kan også anbefale opptrening av knær med strikk.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *