laterale knesmerter

Vondt på Utsiden av Kneet | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Vondt på utsiden av kneet? Her kan du lære mer om laterale knesmerter, symptomer, årsak, øvelser og diagnoser ved smerter på utsiden av kneet. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

– Laterale knesmerter kalles det på fagspråket

Er du plaget med smerter på utsiden av kneet? Dette er også kjent som laterale knesmerter på fagspråket – hvor laterale refererer til utsiden av kneet, altså der hvor kneet er lengst unna det andre kneet ditt. Slike knesmerter kan oppstå i ett kne eller begge to (både venstre og høyre) – og skyldes normalt sett overbelastning grunnet traume eller feilbelastning over lengre tid. Dersom du har langvarige smerter på utsiden av kneet så anbefaler vi deg sterkt å oppsøke offentlig autorisert helsepersonell, slik som lege, fysioterapeut eller moderne kiropraktor for utredning og eventuell behandling.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

  

Kneets oppbygning

Knærne er avanserte biomekaniske strukturer som har et stort ansvar i forbindelse med vektoverføring, ganglag og generell funksjonalitet. De er satt sammen anatomisk av sener, ligamenter, leddbånd, slimposer, menisk (både mediale menisken og laterale delen av menisken), samt tilhørende stabilitetsmuskulatur i lår og legg.

 

Nettopp grunnet at knærne har så mange strukturer som kan gi smertesignaler og feilfunksjon, så er det slik at det er flere mulige årsaker og diagnoser som kan gi grunnlag for at du har vondt utenpå kneet. Som en veldig rask oversikt til noen av de vanligste årsakene til smerter mot kneets utside, så kan vi nevne:

 • For stramt iliotibialbånd i kombinasjon med tensor fasciae latae problematikk.
 • Meniskskade / ruptur eller irritasjon i den laterale menisken.
 • Skade på det laterale kolleterale leddbåndet.
 • Skadevev i leggmusklene (som oftest gastrocsoleus) eller lårmusklene (som regel ytre quadriceps).
 • Stramme leggmuskler eller lårmuskler (særlig vastus lateralis, en del av quadriceps-musklene, er ofte ansvarlig her).

 

Dette er bare en rask oversikt, og du vil finne enda flere årsaker i den neste paragrafen – hvor vi vil gå næmere inn på hvorfor du har vondt på utsiden av kneet og hvilke diagnoser som kan være årsaken til det.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Smerter i Kneet

Smerter fra kneet bør alltid tas på alvor. Å ignorere vondt i kneet er aldri smart i lengden. Vi anbefaler alltid at man tar tak tidlig i problemene – slik at man reduserer risikoen for forverring eller at det blir kronisk. En knekompresjonsstøtte er et godt egentiltak som kan hjelpe deg med å avlaste det vonde kneet ditt. Den fungerer ved å øke blodsirkulasjonen til kneets muskler, brusk og sener – samtidig som at den gir økt stabilitet og støtdemping ved belastning.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

  

Årsaker og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt på utsiden av kneet?

Som nevnt tidligere så er det en rekke årsaker som kan være delaktige, delvis eller helt og holdent, i dine knesmerter. Noen mulige årsaker til slike smerter på utsiden av kneet inkluderer:

 

Traume / kneskade

Traumer og skader kan oppstå både akutt (fall, vridning og lignende) eller grunnet langvarig feilbelastning (for eksempel belastningsskader over mange år grunnet gange på hardt gulv i jobbsammenheng). Noen eksempler på akutte kneskader er for eksempel en vridning eller takling når man spiller idrett – og da gjerne oftest innen fotball eller håndball.

 

Langvarige kneskader derimot oppstår fordi belastningen i hverdagen overskrider kapasitetsevnen din. Når vi snakker om kapasitet, så snakker vi primært om stabilitetsmuskulaturen i hofter, lår og beina. Det er nemlig slik at manglende styrke i disse musklene kan, på sikt, føre til både irritasjon og skade på ledd, brusk, menisk, sener og ligamenter. Faktisk så er det slik at majoriteten av funksjonelle kneproblemer skyldes manglende styrke i hoftemuskulaturen. Hvis du føler deg truffet av dette – så kan vi varmt anbefale disse øvelsene.

 

Les mer: – 6 Øvelser for Sterkere Hofter

6 øvelser for sterkere hofter edited 800

 

Om du har mistanke om kneskade så oppfordrer vi også sterkt til å få dette utredet. Aldri la smerter vedvare over tid uten å få en kliniker til å se på dette – det er litt som å ignorere varsellampen på bilen; ikke lurt i lengden.

 

De to vanligste årsakene til smerter i utsiden av kneet: Iliotibialbåndsyndrom og lateral meniskskade

Vi ønsker først å starte med de to vanligste årsakene til at man får vondt på utsiden av kneet – nemlig iliotibialbåndsyndrom og skade på den laterale menisken. I majoriteten av tilfellene med knesmerter så dreier det seg som regel om en funksjonell diagnose framfor en strukturell diagnose – hvor første vil si at smertene ofte kommer fra tilhørende muskulatur eller feilfunksjon i fot, ankel, hofte eller ryggen. Majoriteten av pasienter har meget god effekt av muskuloskeletal behandling i kombinasjon med tilrettelagt opptrening i form av hjemmeøvelser.

  

Iliotibialbåndsyndrom

Iliotibialbåndet er et fibrøst bånd som går fra utsiden av hoften og ned mot utsiden av kneet. Smerter i denne strukturen oppstår ofte grunnet repetitiv belastning som involverer bøying av kneet – slik som ved løping, sykling, svømming og klatring.

 

Dersom en slik overbelastning oppstår, så kan fibrene i iliotibialbåndet stramme seg og bli smertesensitive. Denne innstramningen kan nemlig føre at fibrene gnisser mot utsiden av kneet – som igjen kan føre til lokale smerter og hevelse. Typisk sett, så er det slik at smertene oftene er av en mild karakter, men at de blir verre og verre ettersom diagnosen utvikler seg i negativ retning. Denne beste behandlingen for denne diagnosen er å roe ned midlertidig i forhold til provoserende aktiviteter og motta fysikalsk behandling (ofte en kombinasjon av bløtvevsarbeid, nålebehandling og andre muskulære teknikker – i kombinasjon med hjemmeøvelser). Det anbefales også at man benytter knekompresjonstøy for å øke den lokale blodsirkulasjonen rundt og i kneet – som igjen medfører raskere reparasjon. Andre gode tiltak inkluderer bruk av triggerpunktballer og skumrulle.

 

Symptomer ved iliotibialbåndsyndrom kan inkludere:

 • Smerter ved løping eller sykling på utsiden av kneet
 • En kneppende lyd i kneet når båndet gnisser mot knestrukturer
 • Vedvarende smerter etter trening og belastning
 • Kneet er trykkømt ved berøring
 • Kompenseringsplager i hoften og sete på samme siden av problemet
 • Mulig rødlighet og varme på utsiden av kneet

 

Lateral meniskskade (Meniskruptur) 

meniskene

Menisken i kneet er delt inn i en ytre (lateral) og en indre (medial) del. Ved snakk om smerter på utsiden av kneet må man undersøke for om det kan dreie seg om en irritasjon eller skade på den laterale menisken, da dette kan føre til smerter på utsiden av kneet. Den laterale meniske er altså den delen av menisken som sitter på utsiden av kneet – lengst unna det andre kneet.

 

Menisken er som en middels-hard beskyttende brusk som beskytter kneet og forbinder lårbeinet med tibia. Skader på denne brusken kan oppstå over lengre tid (for eksempel grunnet overvekt) eller så kan det forekomme akutt (for eksempel ved en fotballtakling, fall eller vridning).

 

En meniskskade kan bli betydelig bedre med riktig trening og bruk av, for eksempel kompresjonssokker (åpner i nytt vindu), som øker blodsirkulasjonen til det skadde området.

 

 

Les mer: Meniskruptur (meniskskade) 

Nå har vi altså gått igjennom de to vanligste årsakene til vondt på utsiden av kneet, men naturligvis så er ikke de det eneste som kan smerter i denne delen av kneet. I neste seksjon går vi igjennom andre diagnoser og årsaker som kan gi lokale, laterale knesmerter.

 

Kneartrose (slitasje i kneleddet)

Artrose i kneet

– Her ser vi et eksempel på artrose i kneet. Artrose rammer hovedsakelig vektbærende ledd.

Slitasje i et ledd er kjent som artrose (slitasjegikt). Slik leddslitasje kan oppstå grunnet feilbelastning eller overbelastning over lengre tid. Et eksempel kan skyldes kompresjon i kneleddet grunnet overvekt og manglende styrke i tilhørende stabilitetsmuskulatur i hofte, lår og legger. Det vanligste er at menisken og brusken slites ned mest på innsiden av kneet, men det kan også oppstå på utsiden av kneet – som da innebærer at smertene oppstår i den regionen.

 

Kneartrose er vanlig – og desto vanligere jo eldre du er. De aller fleste tilfeller av artrose er asymptomatiske, men i visse tilfeller så kan det gi smerter og medføre funksjonelle kompenseringsplager i tilhørende strukturer.

 

Ved slike slitasjeforandringer så er det vanlig at smertene på utsiden av kneet er verre på morningen og deretter blir bedre når du får beveget deg litt – da ofte etter cirka en halv time eller times tid.

 

Les mer: Artrose (Slitasjegikt)

 

Lateral plica-syndrom

En synovial plica er en struktur som beskrives som en foldet membran mellom kneskålen og tibiofemoral-leddet. De aller fleste tilfeller av plica er asymptomatiske – og forskning har vist at nærmene 50% av oss har dem i kneet. Vi har fire slike strukturer i kneet:

 • Suprapatellar plica
 • Mediopatellar plica
 • Infrapatella plica
 • Lateral plica

Den laterale plicaen er strukturen som kan gi symptomer og smerter mot utsiden av kneet. Det dreier seg det altså om at den foldede membranen danner en unaturlig vevsfoldelse som kan føre til at knefunksjonen endres og blir smertefull. Tilstanden kan behandles konservativt med god effekt.

 Revmatisk artritt i kneet

Denne leddsykdommen er en form for revmatisme der kroppens eget immunforsvar angriper sine egne ledd og vektbærende strukturer. En slik autoimmun respons forekommer når kroppens eget forsvar mistolker egne celler som fiender eller patologiske inntrengere. I forbindelse med den pågående reaksjonen fra immunforsvaret så vil ledd kunne hovne opp og blir rødlige i huden. Etterhvert vil ødeleggelsen på benstrukturer og ledd bli så omfattende at det kan være i verste fall kan være nødvendig med protese i kne eller hofte – derfor er det viktig å trene forebyggende hvis man har fått påvist denne tilstanden.

 

Revmatisk artritt i kneet kan ramme hvilken som helst del av kneet – også utsiden mot laterale menisken og tilhørende leddstrukturer. Disse angrepene kan føre til smerter på den laterale delen av kneet, samt en rekke andre symptomer, slik som:

 • Opphovning i kneet
 • Kneleddbetennelse
 • Væskeansamling i kneet
 • Rødlig og trykkøm hud der hvor kneet er betent

 

Les også: 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

 

Behandling av vondt på utsiden av kneet

Som du har sett i denne artikkelen så kan vondt på utsiden av kneet være forårsaket av en rekke forskjellige diagnoser – og derfor må også behandlingen være individuelt tilpasset. En god start for å få riktig behandling er en grundig undersøkelse og klinisk utredning hos en offentlig autorisert kliniker med ekspertise på muskler, sener og ledd. De tre yrkene med offentlig helseautorisasjon med slik ekspertise i Norge er fysioterapeut, kiropraktor og manuellterapeut.

 

Vanlige behandlingsmetoder som benyttes mot knesmerter er:

 • Fysikalsk behandling: Triggerpunktbehandling (muskelknutebehandling), massasje, tøying og strekking er alle deler av paraplybegrepet fysikalsk behandling. Denne formen for behandling har som hensikt å redusere smerter i bløtvev, øke lokal blodsirkulasjon og remodellere anspent muskulatur.
 • Leddmobilisering: Dersom leddene dine er stive og hypomobile (lite bevegelige), så kan dette føre til at du får et endret ganglag, feilaktig bevegelsesmønster (for eksempel at du ser ut som en robot når du gjør noe fysisk) og derav også irritasjon eller smerter i tilhørende muskulatur og bløtvev. En kiropraktor eller manuellterapeut kan hjelpe deg med å fremme normal leddfunksjon, samt hjelpe deg med vonde muskler og seneskader. Hypomobilitet i hofte og bekken kan også medføre økt belastning mot knærne.
 • Trening og opptrening: Som nevnt tidligere er det særdeles viktig at man styrker hoftemuskulaturen, samt lokale knemuskler, for å kunne tåle mer belastning og dermed redusere sjansen for tilbakefall eller at smertene forverres. En kliniker kan, basert på en klinisk undersøkelse, utarbeide et treningsprogram tilpasset akkurat deg og dine muskulære ubalanser.

 Oppsummering

Vondt på utsiden av kneet kan skyldes en rekke årsaker – som ofte bør undersøkes av kliniker for så å adresseres for på den måten å unngå videre skader på knærne. Vi legger særlig fokus på økt trening av hofter og lår når det kommer til forebygging og behandling av laterale knesmerter. Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Knesmerter

knesmerter og kneskade

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *