Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Betennelse i Ankelen

Betennelse i ankelen kan oppstå grunnet en rekke årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i ankelen er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

 

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet.

 

Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i tarsaltunnelsyndrom der tibialnerven blir avklemt.

 

Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon). Ta gjerne kontakt på vår Facebook-side dersom du har spørsmål eller kommentarer.

 

Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg med betennelse i ankelen og tilhørende symptomer.

 VIDEO: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt og Ankelsmerter

Plantar fasciaen er seneplaten under foten. Ved å sørge for bedret funksjon og styrke i denne så kan vi direkte avlaste anklene. Disse seks øvelsene bidrar både til å styrke fotbuen, men også ankelstabiliteten din. Klikk nedenfor for å se øvelsene.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 10 Styrkeøvelser for Hoftene (og Anklene)

Hoftene dine er blant de sterkeste støtdemperne du har. Mange glemmer viktigheten av å trene opp hoftene for å kunne avlaste knær, føtter og vonde ankler. Sterkere hoftemuskulatur innebærer nemlig forbedret støtdemping når du går, jogger, løper eller rett og slett står rett opp og ned.

 

Her ser du ti styrketreningsøvelser som kan hjelpe deg med å styrke hoftene og avlaste anklene. Klikk nedenfor.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Årsaker til betennelse i ankelen

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig muskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i ankelen:

 

Akillessene bursitt (slimposebetennelse på baksiden av ankelen)

Artritt (leddgikt)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Brukket ankel

Fettputebetennelse (gir typisk smerter i fettputen under hælen)

Hælspore (gir smerter i underside av fotbladet, oftest like foran hælen)

Leddbåndskade eller avrivning (betennelsereaksjonen avhenger av hvilken sene som er skadet)

Plantar fascitt (gir smerter i fotbladet, langsmed plantar fascia fra utspringet i hælen)

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Tarsaltunnelsyndrom aka Tarsal tunnel syndrom (gir vanligvis ganske intense smerter på innside av foten, hælen)

  

Prevalens: Hvem rammes av betennelse i ankelen?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i ankelen – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler.

 

De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot ankel og fot er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. Feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i ankelen.

 

Vondt i foten

Betennelse i ankelen kan gjøre at selv vanlig gange blir nærmest umulig. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye gange på hardt underlag med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg. Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden bli kronisk skadet.

 

Symptomer på betennelse i ankelen

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad ankelen har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel.

 

Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 Diagnostisering av betennelse i ankelen

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet.

 

Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostisk utredning for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen eller blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i ankelen (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i ankelen

Hovedformålet med behandling av betennelse i ankelen er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la ankelen tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området). Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i ankelen. Bl.a. Biofreeze er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei.

 

Direkte konservative tiltak kan være:

– Fotpleie (fotpleie og fysikalsk behandling kan gi smertelindring)

– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)

– Kompresjonssokk

Trykkbølgebehandling

 Selvhjelp mot ankelsmerter

Noen av produktene som kan hjelpe mot ankelsmerter og problemer er hallux valgus støtte og kompresjonssokker. Førstnevnte fungerer ved å sørge for at belastningen fra foten blir riktigere – som igjen fører til mindre feilbelastning i ankelen.

 

Kompresjonssokker fungerer på den måten at de øker blodsirkulasjonen i nedre del av beinet – som igjen medfører raskere tilheling og bedret restitusjon.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med ankelsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i ankler og føtter. Les mer om denne sokken ved å trykke på bildet nedenfor.

Trykk på bildet ovenfor for å lese mer om kompresjonssokkene.

– Nedising / kryoterapi

– Sportsteiping / kinesioteiping

– Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad)

– Øvelser og uttøyning

 Øvelser mot betennelse i ankelen

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i ankelen. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Neste side: 4 Øvelser mot Plantar Fascitt

4 øvelser mot plantar fascitt

Klikk ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i ankelen

 

Kan man få betennelse i ankel etter brudd?

Ja, det er veldig vanlig at man hovner opp og får en inflammasjonsprosess i området der bruddet har vært. Dersom brudd leges og tilheles på en normal måte så vil man også forvente at hevelsen reduseres. Etter et ankelbrudd eller seneskade så anbefaler det at man følger RICE-prinsippet inkludert nedising for best mulig og raskest tilheling.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

4 replies
 1. Bodil Bjerkås says:

  Har vondt på et punkt under foten, litt nedenfor tærne. Smerten forplanter seg til ankelen, utsiden. Ikke hoven og rød, men veldig smertefullt. Kommer plutselig.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Bodil,

   Det kan være flere ting – blant annet tarsaltunnelsyndrom. Kjenner du deg igjen i beskrivelsen av dette syndromet? Det kan også skyldes feilfunksjon i musklene og leddene inne i foten.

   Mvh.
   Nicolay v/vondt.net

   Svar
 2. Jennie says:

  Hei! Fikk konstatert betennelse i venstre akilles for ett år siden (etter et kort legebesøk), etter sikkert for mye jogging på hardt underlag. Etter det har jeg nesten ikke jogget, men smertene og stivheten i foten har ikke gitt seg. Nå i sommer har det økt på så jeg er hoven og rød rundt leddet og resten av foten, sånn at det er ubehagelig å ha på sko og sånn at jeg ikke kan bevege foten normalt. De siste to ukene har jeg også vært stiv og noe hoven i venstre kne og etterhvert under armene og i nakken. Kan betennelse spre seg, og hva har jeg gjort galt, siden jeg blir verre når jeg ikke belaster foten særlig?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Jennie,

   For det første, så virker dette – grunnet varigheten av problemet, selv ved hvile – at dette dreier seg om en seneskade eller til og med partiell avrivning. Vi foreslår klinisk undersøkelse hos moderne kiropraktor eller fysioterapeut for å få mer informasjon om smertebildet ditt. Det kan også være aktuelt med MR undersøkelse for å gi korrekt diagnose (grunnet langvarig problemstilling).

   Nei, betennelse kan ikke spre seg på den måten du beskriver der. Men at en skade i akilles gir smerter i kneet på samme side er ikke uvanlig derimot – grunnet at akilles fungerer støtdempende. Ved akillesskade så vil du miste mye av denne dempingen og dermed må undersiden av fotbladet og kneet, samt hoften, gjøre mer av arbeidet. Naturlig nok kan dette føre til overbelastning og smerter over tid.

   Vi anbefaler bruk av kompresjonssokker (trykk her for å lese mer) for å øke blodsirkulasjonen til det skadde området i leggen og akilles.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *