Vondt i ankelen

Hvor lenge og hvor ofte bør jeg ise ned en forstuet ankel?

Hvor lenge og hvor ofte bør jeg ise ned en forstuet ankel?

Et godt spørsmål. Det kan være fristende å ise ned ankelen i timesvis, i den tro at dette vil lege skaden raskere, men selv om dette er med på å redusere hevelsen rundt skaden – så kan dette også være med på å forlenge skaden ved å redusere den naturlige responsen kroppen har til en skade, og ikke minst så kan det forårsake nerveskader hvis ispakningen blir liggende på for lenge.

 

– Det er derfor viktig å vite hvordan man iser ned ankelen sin for å få en optimal tilhelingstid.

 

Hvor lenge? Ispakningen bør ligge i et tynt papir eller håndkle, dette er for å unngå direkte kontakt med vev som kan få forfrysningsskader. Deretter bør du ikke ise i lenger enn 20 minutter av gangen.

Hvor ofte? Gjør dette rundt 4 ganger om dagen, de 3 første dagene etter skaden. Etter 3 dager er det ikke like nødvendig med nedising.


Burde jeg ise ned hele ankelen? Ja, den beste måten å gjøre det på er å bruke en fleksibel ispakning som du ser brukt av fysio’er i både fotball og håndball. Et nylig eksempel kan sees da Bradley Manning forstuet begge anklene under kamp nylig (se lenke til artikkel nedenfor – på engelsk). Du kan også lage en egen ispakning ved å fylle en plastikkpose med knust is – deretter pakke inn ankelen i et tynt papir / håndkle (for å unngå forfrysningsskader) – og legge denne over ankelen med en bandasje rundt for å holde den på plass.

Hva annet kan jeg gjøre? Hvis forstuingen er mild, kan du benytte deg av ismassasje. Du legger i så fall en isbit i et tynt håndkle, med litt av isbiten eksponert. Bruk den eksponerte delen av isbiten til å massere området med sirkulære bevegelser – men ikke massèr et område i mer enn 30 sekuder av gangen.

 

 

– Har du noen andre spørsmål – ikke vær redd for å spørre oss. Vi garanterer svar!

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

kjøp nå

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *