Vondt i ankelen

Hvor lenge og hvor ofte bør jeg ise ned en forstuet ankel?

5/5 (1)

Sist oppdatert 09/06/2019 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hvor lenge og hvor ofte bør jeg ise ned en forstuet ankel?

Et godt spørsmål. Det kan være fristende å ise ned ankelen i timesvis, i den tro at dette vil lege skaden raskere, men selv om dette er med på å redusere hevelsen rundt skaden – så kan dette også være med på å forlenge skaden ved å redusere den naturlige responsen kroppen har til en skade, og ikke minst så kan det forårsake nerveskader hvis ispakningen blir liggende på for lenge.

 

– Det er derfor viktig å vite hvordan man iser ned ankelen sin for å få en optimal tilhelingstid.

 

Hvor lenge? Ispakningen bør ligge i et tynt papir eller håndkle, dette er for å unngå direkte kontakt med vev som kan få forfrysningsskader. Deretter bør du ikke ise i lenger enn 20 minutter av gangen.

Hvor ofte? Gjør dette rundt 4 ganger om dagen, de 3 første dagene etter skaden. Etter 3 dager er det ikke like nødvendig med nedising.


Burde jeg ise ned hele ankelen? Ja, den beste måten å gjøre det på er å bruke en fleksibel ispakning som du ser brukt av fysio’er i både fotball og håndball. Et nylig eksempel kan sees da Bradley Manning forstuet begge anklene under kamp nylig (se lenke til artikkel nedenfor – på engelsk). Du kan også lage en egen ispakning ved å fylle en plastikkpose med knust is – deretter pakke inn ankelen i et tynt papir / håndkle (for å unngå forfrysningsskader) – og legge denne over ankelen med en bandasje rundt for å holde den på plass.

Hva annet kan jeg gjøre? Hvis forstuingen er mild, kan du benytte deg av ismassasje. Du legger i så fall en isbit i et tynt håndkle, med litt av isbiten eksponert. Bruk den eksponerte delen av isbiten til å massere området med sirkulære bevegelser – men ikke massèr et område i mer enn 30 sekuder av gangen.

 

 

– Har du noen andre spørsmål – ikke vær redd for å spørre oss. Vi garanterer svar!

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

kjøp nå

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *