Home » Hvor har du vondt? » Vondt i håndledd

Vondt i håndledd

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Anbefalt tverrfaglig klinikk for behandling og utredning

Klikk på bildet ovenfor for å besøke deres nettside. En tverrfaglig, moderne klinikk i Akershus for deg som er rammet av langvarige plager og som ønsker en evidensbasert tilnærming.

 • 4 minutter med tog fra Gardermoen
 • 29 minutter med tog fra Oslo

www.raaholtkiropraktorsenter.no

Vondt i håndledd. Foto: Wikimedia Commons

Vondt i håndledd. Foto: Wikimedia Commons

Vondt i håndledd

Det å ha vondt i håndledd og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt. Vondt i håndledd kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon (f.eks. leddproblematikk) – karpaltunnelsyndrom (også kjent som carpal tunnel syndrom) er en mulig diagnose, men i de fleste tilfeller er smerte i håndledd forbigående og ofte relatert til overbruk/feilbruk i hverdagen. 

Vondt i håndledd er en muskuloskeletal plage som rammer en større andel av befolkningen iløpet av en livstid. Eventuelle seneskader kan i de aller fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor eller lignende), og videre bekreftes ved en diagnostisk ultralyd eller MR der dette er nødvendig.

 

Les også: 6 Øvelser mot Karpaltunnelsyndrom

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Tidsklassifisering av vondt i håndledd. Vondt i håndledd kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt håndleddsvondt vil si at personen har hatt vondt i håndledd i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 Vondt i håndledd kan skyldes seneskader, karpaltunnelsyndrom (trange nerveganger), muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd.

 

Pass på så du ikke blir gående med vondt i håndledd over lengre tid, ta heller kontakt med en kiropraktor (eller lignende) og få diagnostisert årsaken til smerten. Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på håndleddets bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i håndledd. Ved langvarige håndplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning.

 

En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling i form av muskelarbeid, leddmobilisering og rehabiliteringstrening – er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep som for eksempel en operasjon. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Les også: – Betennelse i håndleddet?

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

 

MR av håndledd

MR av håndledd - Koronal plan - Foto Wikimedia

MR av håndledd – Koronal plan – Foto Wikimedia

Forklaring på MR: Her ser vi et normalt MR bilde av håndleddet i koronalt plan. På bildet ser vi ulna, radius, extensor carpi ulnaris senefestet, scapholunate ligamentet, karpalbenene i hånden (scaphoid, lunate, triquetrium, hamate, trapezium, trapezoid og capitate) og metakarpalbenene (nr. 2-4). Forøvrig sees også noe interosseous muskulatur.MR av karpaltunnelsyndrom (KTS).

MR av karpaltunnelsyndrom

MR av karpaltunnelsyndrom

Forklaring av MR bilde:

På dette aksiale MR bildet ser vi fettinfiltrasjon og forhøyet signal rundt mediannerven. Det forhøyede signalet indikerer mild inflammasjon og giør det mulig å diagnostisere karpaltunnelsyndrom. Det er to mulige former for karpaltunnelsyndrom – hypervaskulær ødem eller nerveiskemia. På bildet ovenfor ser vi et eksempel på hypervaskulær ødem – dette er indikert grunnet forhøyet signal. Ved nerveiskemia ville signalet være svakere enn normalt. Les mer om karpaltunnelsyndrom HER.

 

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hånden ved karpaltunnelsyndrom (KTS).

En RCT forskningsstudie (Davis et al 1998) viste at kiropraktisk behandling hadde god symptomlindrende effekt. Det ble rapportert om god bedring i nervefunksjon, sensorikk i fingre og generell komfort. Metodene kiropraktorer bruker for å behandle KTS innbefatter kiropraktiske justeringer av håndledd og albueledd, muskelarbeid / triggerpunkterarbeid, dry-needling (nålebehandling), ultralydsbehandling og/eller håndleddstøtter (splints).

 

Hva gjør en kiropraktor? Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn. En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i håndleddet, håndleddsmerter, stive håndledd, håndleddartrose og andre relevante diagnoser.

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i håndleddet og håndleddsmerter

6 Effektive Øvelser mot Karpaltunnelsyndrom

8 Gode øvelser mot Tennisalbue / Lateral Epikondyliit

 Forebygging:

   • Gjør uttøyningsøvelser av hender og fingre før du starter med arbeidet, og gjenta dette igjennom arbeidsdagen.
   • Kartlegg hverdagen. Finn de tingene som gir deg smerter, og gjør endringer i utførelsen av disse.
   • Gjør arbeidsplassen ergonomisk. Skaff deg en hev-senk pult, en bedre stol og håndleddshvilere. Sørg for at hendene ikke er bøyd bakover i større deler av dagen, dette skjer eksempelvis hvis du har et datatastatur som ikke står i riktig stilling i forhold til din arbeidsposisjon.
   • Vi anbefaler at du kjøper følgende via Amazon (grunnet billigere priser enn Norge): Gel-fylt håndleddshviler, gel-fylt musematte og ergonomisk tastatur (kan tilpasses).

 

Visste du at stramme muskler og muskuloskeletale dysfunksjoner i albuen kan bidra til vondt i håndleddet? Nålebehandling kan i slike tilfeller være en nyttig behandlingsform. Se et eksempel på det i videoen nedenfor:

 

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 Referanser:

 1. Davis PT, Hulbert JR, Kassak KM, Meyer JJ. Comparative efficacy of conservative medical and chiropractic treatments for carpal tunnel syndrome: a randomized clinical trial. J Manipulative Physiol Ther. 1998;21(5):317-326.
 2. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål:

Spm: Har jeg et overbelastet håndledd?

Svar: Det er umulig å angi et nøyaktig svar uten en klinisk undersøkelse, men hvis du sliter med smerter i håndleddet og du er en av de som utfører større mengder repetitive bevegelser i arbeidet eller hverdagen, så kan det være at du har et overbelastet håndledd (eller to overbelastede håndledd). Første anbefaling vil være å kutte ned på repetitive bevegelser som går hardt utover håndleddene (f.eks. overdreven bruk av tablet, pc eller smartphone), og deretter utføre lette øvelser og uttøyninger for hender og håndledd.

 

Spm: Hvilke bevegelser har vi i håndledd?

Svar: Du har foroverbøy (fleksjon), bakoverbøy (ekstensjon), en mild grad av rotasjon (5 grader cirka i form av pronasjon og supinasjon), samt ulnar deviasjon og radial deviasjon. Nedenfor kan du se en illustrasjon av disse.

Håndleddsbevegelser - Foto GetMSG

Håndleddsbevegelser – Foto GetMSG

 

Spm: Hvorfor får man vondt i fingre og håndledd?

Svar: Som nevnt i artikkelen ovenfor kan det være flere årsaker til vondt i både fingre og håndledd. De vanligste årsakene er feilbelastning eller overbelastning, ofte i forbindelse med repetitive bevegelser og ensidig arbeid. Andre årsaker kan være karpaltunnelsyndrom eller refererte smerter fra nærliggende muskel-, ledd- eller nervedysfunksjon.

– Relaterte spørsmål med samme svar: Hvorfor får man smerter i håndledd?, Hva er årsak til håndledd smerter?, Ka er årsaka til ont i handleddene?

 

Spm: Kan barn få vondt i håndledd?

Svar: Barn kan også få vondt i håndledd og resten av det muskuloskeletale systemet. Selv om barn har en mye raskere restitusjonsrate enn voksne, så kan de allikevel rammes av dysfunksjon i ledd, sener og muskler.

 

Spm: Vondt i håndleddet ved berøring? Hvorfor er det så vondt?

Svar: Hvis du har vondt i håndleddet ved berøring så indikerer dette dysfunksjon eller skade, og smerten er kroppens måte å fortelle deg dette på. Noter gjerne om du har hevelse i området, blodutredelse (blåmerker) og lignende. Benytt nedisingsprotokoll (RICE) hvis det er snakk om et fall eller traume. Hvis smertene vedvarer anbefaler vi at du oppsøker kliniker for undersøkelse.

 

Spm: Vondt i håndledd ved løft? Årsak?

Svar: Når du løfter er det tilnærmet umulig å ikke bruke håndleddsfleksorene (håndleddsbøyerne) eller håndleddsekstensorene (håndleddsstrekkerne). Hvis smerten er lokalisert til håndleddet, så er det en sjanse for at du har en overbelastet muskel og belastningsskade. Karpaltunnelsyndrom er også en differensiell diagnose.

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i håndledd ved belastning?

 

Spm: Vondt i håndledd etter trening? 

Svar: Hvis du har vondt i håndledd etter trening kan dette skyldes overbelastning eller feilbelastning. Ofte er det håndleddsfleksorene (håndleddsbøyerne) eller håndleddsekstensorene (håndleddsstrekkerne) som har blitt overbelastet. Andre muskler som kan være påvirket er pronator teres, triceps eller supinatorus. Hvile fra forårsakende øvelse og eventuell nedising kan være aktuelle tiltak. Eksentrisk trening for å øke muskelkapasitet er også til å anbefale.

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i håndledd etter sykling? Vondt i håndledd etter golf? Vondt i håndledd etter styrketrening? Vondt i håndledd etter staking på langrenn? Vondt i håndledd når jeg trener underarmer?

 

Spm: Vondt i håndledd ved armbøyninger. Hvorfor får jeg smerter når jeg gjør den øvelsen?

Svar: Hvis du har vondt i håndledd ved armbøyninger kan skyldes overbelastning av håndleddsekstensorene (håndleddsstrekkerne). Hånden holdes i en bakoverbøyd stilling når du utfører armbøyninger / push-ups og dette legger press på extensor carpi ulnaris, brachioradialis og extensor radialis. Prøv å unngå for mye belastning av håndleddekstensorene en to ukers tid og ha fokus på eksentrisk trening av håndleddstrekkerne (se video her). Eksentrisk trening vil kunne øke kapasiteten din for belastning ved trening og armbøyninger (push-ups).

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i håndledd etter benkpress?

 

Spm: Vondt i håndledd om natten. Årsak?

Svar: En mulighet for vondt i håndledd om natten er en skade i muskler, sener eller slimpose (les: olecranon bursitt). Det kan også være en belastningsskade. Ved nattesmerter anbefaler vi at du tar kontakt med kliniker og får utredet årsaken til smertene dine. Ikke vent, ta kontakt med noen så raskt som mulig, ellers kan du nemlig risikere at det forverrer seg ytterligere. Karpaltunnelsyndrom er en mulig differensial diagnose.

Spm: Plutselige smerter i håndledd. Hvorfor?

Svar: Smertene er ofte relatert til en overbelastning eller feilbelastning man har gjort tidligere. Akutt vondt i håndledd kan blant annet skyldes muskulær dysfunksjon, leddproblemer, seneproblematikk eller nerveirritasjon. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet nedenfor, så vil vi forsøke å svare innen 24 timer.

Smerter lateralt på håndleddet. Hvorfor?

Smerter lateralt på håndleddet kan skyldes scaphoid leddrestriksjon eller muskeldysfunksjon i håndstrekkere eller håndbøyere. Det kan også skyldes feilbelastning over lengre tid, som igjen har ført til en belastningsskade på et av muskelfestene eller senefestene i området. Du finner en oversikt over myalgier her eller i vår artikkel om muskelknuter.

 

Smerter oppå håndledd. Årsak?

Det kan være flere årsaker til smerter oppå håndledd, men de aller vanligste er leddrestriksjoner i håndleddet eller myalgier i nærliggende muskler. Både håndstrekkere (for eksempel en extensor carpi radialis longus myalgi kan gi smerter oppå håndleddet) og håndbøyere (for eksempel flexor carpi radialis) kan referere smerter til håndleddet. Andre årsaker til smerte oppå håndleddet kan være artrose, karpaltunnelsyndrom, nerveirritasjon eller ganglioncyste.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser for korsryggen som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

4 kommentarer

 1. Julie sier:

  Vært plaget med håndleddet i over 2 år. Det kommer og går, det gjør vondt å ta i, et dørhåndtak, skrive, og jeg klarer ikke bøye hånden min rett opp. Hva kan det være?

  • Hei Julie,

   Her må vi stille deg noen spørsmål for å kunne svare på spørsmålet ditt ordentlig – men hvis vi skulle sagt hva det tydet på per nu så er det antydninger på enten karpaltunnelsyndrom eller lateral epikondylit (kan gi plager og smerter i hånd og håndleddet).

   1) Hvor lenge har du hatt disse plagene?

   2) Har du en repetitiv jobb med mye data / PC arbeid o.l.?

   3) Trener du regelmessig styrke eller andre former for trening?

   4) Du nevner at du ikke klarer å bøye håndleddet oppover – er dette fordi det gjør vondt eller fordi bevegelsen bare stopper opp?

   PS – Uavhengig av dine svar, så kan disse øvelsene være aktuelle.

   Ser fram imot til å hjelpe deg videre, Julie.

   Vennlig hilsen,
   Alexander v/ Vondt.net

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk