artrose i hendene

Artrose i hendene (håndartrose) | Årsak, symptomer, øvelser og behandling

Artrose i hendene, også kjent som slitasjegikt i hendene, kan gi smerter og stivhet i hender og fingre. I denne guiden lærer du alt om håndartrose.

Håndartrose innebærer leddslitasje i hendene, fingre og håndledd. Fysisk sett kan dette medføre bruskslitasje, redusert leddspalteplass og forkalkninger. Slike degenerative forandringer kan føre til verking, smerter i fingrene, vondt i hånden, stivhet og svekket grepstyrke. Noe som kan påvirke hverdagslige gjøremål som å holde kaffekoppen eller åpne syltetøylokk.

– Slitasjegikt kan bremses hvis du tar aktive grep

Diagnosen kan, i mange tilfeller, holdes i sjakk ved fysikalsk behandling, daglig tøying og bevegelighetsøvelser. I denne guiden vil vi blant annet gå gjennom et treningsprogram med 7 øvelser mot håndartrose (med video).

“Artikkelen er skrevet og kvalitetssjekket av offentlig autorisert helsepersonell. Dette inkluderer både fysioterapeuter og kiropraktorer ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse (se klinikkoversikt her). Vi tilråder alltid å få utredet smerter hos kyndig helsepersonell.”

Tips: I tillegg til å vise en video med 7 øvelser mot artrose i hendene, vil vi også gi deg gode råd om egentiltak og selvhjelp. Dette inkluderer bruk av spesialtilpassede kompresjonshansker, soving med håndleddsstøtte, opptrening med hånd- og fingertrener, samt egentesting med hånddynamometerLenker til produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

– Hvilke anatomiske strukturer i hender og fingre blir påvirket av slitasjegikt?

Håndartrose innebærer nedbryting av brusk og beinvev i fingre, håndledd og de små leddene i hånden. Det rammer særlig:

 • Håndleddet
 • 1ste metakarpal-ledd (basen av tommelen)
 • Fingertuppene (PIP-leddet, ytterste leddet på fingrene)
 • Midtre fingerknokene (DIP-leddet, midtre leddet på fingrene)

Det er verdt å nevne at håndartrose ofte starter med artrose i tommelen.

I denne store guiden vil du lære mer om:

 1. Symptomer ved artrose i hendene
 2. Årsaken til artrose i hendene
 3. Egentiltak og selvhjelp mot håndartrose
 4. Forebygging av slitasjegikt i hendene (inkludert video med øvelser)
 5. Behandling og rehabilitering av artrose i hendene
 6. Diagnostisering av slitasjegikt i hendene

Dette er en omfattende og stor guide om håndartrose skrevet av offentlig autorisert helsepersonell tilknyttet Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Husk at du alltid kan ta kontakt med oss dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

1. Symptomer ved artrose i hendene

Symptomene og smertene den enkelte opplever varierer kraftig fra person til person. Visse personer har betydelig artrose uten å ha smerter eller et eneste symptom – mens andre, med mild artrose, opplever både verking og leddsmerter. Symptomene man opplever vil ofte være direkte tilknyttet til omfanget og alvorlighetsgraden av slitasjeforandringene.

– 5 stadier av artrose

Man deler artrose inn i 5 stadier. Fra stadie 0 (ingen artrose eller leddslitasje) til stadie 4 (avansert, betydelig artrose og slitasje). De ulike stadiene gir en indikasjon på hvor mye brusk som er brutt ned i hendene og hvor omfattende slitasjeforandringene er. Vi gjør oppmerksom på at stadie 4 er svært omfattende slitasjeforandringer, som vil innebære betydelig deformasjon av hendene og funksjonssvikt.

Symptomer på håndartrose kan inkludere:

 • Hovenhet i knokene, midtre eller ytterste fingerleddene
 • Lett eller tydelig hevelse i de påvirkede leddene
 • Lokal trykkømhet over leddene
 • Redusert grepstyrke
 • Rødlighet over leddene
 • Stivhetsfølelse i hender og fingre
 • Smerter i hender og fingre
 • Krokete fingre
 • Bruskdannelse i ytre fingerledd (Heberdens knute)
 • Beinsporer i midtre fingerledd (Bouchards knute)
 • Verking i hendene ved bruk og belastning
 • Økt forekomst av kompenseringsplager i underarmene og albuen

Hender rammet av dårlig funksjon grunnet artrose kan også medføre økt forekomst av underarms plager, skulderproblematikk og senebetennelser i albuen. Dette skyldes at man ofte begynner å belaste feil hvis hendene ikke fungerer helt som de skal, og dermed går det ut over nærliggende anatomiske strukturer og områder. Dette kalles for kompenseringsplager. Artrose i hendene kan, grunnet feilbelastning, til og med gi grunnlag for en økning i nakkesmerter (blant annet stressnakke) og skulderplager.

– Hvorfor er hendene mine ekstra stive og vonde på morgenen? 

Det er tre hovedgrunner til at hender og fingre er stivere og vondere når du først står opp:

 1. Mindre leddvæske
 2. Mindre blodsirkulasjon
 3. Ugunstig håndleddposisjon når du sover

Når vi sover slår hjertet saktere og kroppen har mindre behov for hyppig omløp av blodsirkulasjon og leddvæske. Problemet er bare det at hvis vi har skadeområder med mye slitasjeforandringer, vil disse fortsatt trenge denne mikrosirkulasjonen for å holde seg i gang. Resultatet blir at leddene i hender og fingre kjennes enda stivere og mer smertefulle ut. Noen personer sover også gjerne på sine egne hender, eller med håndleddet bøyd, som igjen vil kunne forsterke morgenstivheten. Særlig et egentiltak, nemlig å sove med ortopedisk håndleddsstøtte, kan bidra til å holde håndleddet i riktig posisjon når du sover, og dermed opprettholde god sirkulasjon og nervesignaler, gjennom blant annet karpaltunnelen og Guyonstunnelen.

Vår anbefaling: Forsøk å sove med ortopedisk håndleddsstøtte

Dette er et godt råd som mange melder om god effekt av. Ved å sove med en ortopedisk håndleddsstøtte som vist ovenfor vil man nemlig sørge for at håndleddet holdes rett (istedenfor bøyd) og «åpent» gjennom hele natten. Dermed vil vi også unngå reduserte plassforhold i håndleddet som kan redusere sirkulasjonen når vi sover. Trykk her for å lese mer om vår anbefaling.

2. Årsak: Hvorfor får man artrose i hendene?

Grunnen til at man får artrose i hender og fingre er mer kompleks enn man skulle tro. Det handler nemlig ikke bare om langvarig overbelastning, men også genetiske faktorer, alder og risikofaktorer. Med det sagt er det slik at leddslitasje forekommer når kroppen ikke klarer å reparere leddet raskere enn det brytes ned. Men det er godt dokumentert at håndøvelser og grepstyrketrening (med greptrener) kan bidra til å opprettholde god funksjon, styrke og redusere smerter blant pasienter med slitasjegikt i hendene.¹ Disse risikofaktorene gir høyere risiko for håndartrose:

 • Kjønn (kvinner er mer utsatt for artrose enn menn)
 • Høyere alder (svekket reparasjonsevne)
 • Genetikk (visse gener medfører økt risiko)
 • Tidligere skader og brudd i hånden
 • Repetitiv overbelastning
 • Svekket stabilitetsmuskulatur i hender og fingre
 • Røyking (svekket sirkulasjon)
 • Redusert grepstyrke

Hvis vi tar en titt på listen ovenfor ser vi at det er noen faktorer man kan kontrollere, og andre man ikke råder over selv. Vanlige årsaker til utvikling av artrose innebærer altså, blant annet, overbelastning over lengre tid, genetiske faktorer og tidligere skader. Brudd i hender og fingre kan føre til tidligere utvikling av håndartrose.

– Høyere alder gir økt behov for vedlikehold og gode vaner

Det er dårlig gjort, men det er slik at reparasjonsevnen blir svekket etter hvert som vi blir eldre. Dette innebærer at kroppen ikke lenger er like god på å reparere leddoverflater og brusk, samt leddbånd og sener. Nettopp derfor er det så viktig at vi tar vare på to av de desidert viktigste verktøyene vi har.

Håndartrose kan medføre forkalkninger og bruskklumper

Når brusken i mellom de ulike leddene i fingre, hender og håndledd brytes ned så vil det oppstå reparasjonsprosesser fra kroppen sin side i et forsøk på å gjøre opp for skadene. Disse prosessene innebærer også at det dannes beinvev i de påvirkede områdene, som igjen kan føre til forkalkninger, bruskklumper og beinsporer.

– Synlige, større beinkuler på fingrene kan være indikator på betydelig artrose

Slike forkalkninger er synlige på røntgenundersøkelser og gir grunnlag for å si hvor omfattende din artrose er. Når det er synlige, større beinkuler på fingre eller håndledd så er dette en klar indikasjon på at det foreligger relativt betydelig artrose i et senere stadium (stadie 3 eller 4 vanligvis).

Heberdens knuter 

Når det oppstår beinkuler og tydelige forkalkninger i ytterste del av fingrene så kalles disse – medisinsk sett – for Heberdens kuler. Mange oppdager ofte at de har små tydelige kuler på ytterste del av fingerleddene (DIP-ledd) og lurer veldig på hva det kan være for noe. Sannheten er at det er forkalkninger.

Bouchards knuter

Hvis lignende forkalkninger og kuler oppstår i det midterste fingerleddet så kalles dette for Bouchards knuter. Denne beskrivelsen benyttes altså hvis det er midtre leddet (PIP-ledd) som er rammet.

3. Egentiltak og selvhjelp mot håndartrose

Hvis man ønsker å ta en aktiv tilnærming til bremsing av artrose og å redusere aldringsprosessen i hendene så er dette absolutt mulig. Ved å styrke muskulaturen i hender, underarmer og skuldrene så kan man avlaste leddene, samt bidra til forbedret blodsirkulasjon og vedlikehold. Gode måter å gjøre dette på inkluderer bruk av grepstyrketrener eller fingertrener. Mange bruker også spesialtilpassede kompresjonshansker for å øke sirkulasjonen i hendene og gi økt beskyttelse. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

Vår anbefaling: Daglig bruk av kompresjonshansker

Et av de enkleste egentiltakene å komme i gang med og også en av våre varmeste anbefalinger. Kompresjonshansker har nemlig, i en rekke studier, dokumentert positiv effekt på grepstyrke, økt sirkulasjon og bedre funksjon – også for revmatiske pasienter.² Trykk her for å lese mer om vår anbefaling. Disse kan brukes daglig.

Anbefaling for bedre grep: Grepstyrketrener

Den beste måten å trene opp grepstyrken er ved spesifikk trening. Nettopp derfor anbefaler vi denne spesifikke grepstyrketreneren. Du kan stille inn motstanden på alt fra 5 til 60 kg. Så da har du gode muligheter for å kartlegge egen styrkeutvikling (du kan også bruke et hånddynamometer for sjekke styrken din mer nøyaktig – du kan lese mer om slike lenger ned i artikkelen). Trykk her for å lese mer om denne anbefalte grepstyrketreneren.

4. Forebygging av slitasjegikt i hendene (inkludert video med anbefalte øvelser)

I delen ovenfor nevnte vi hvordan bruk av smarte egentiltak kan hjelpe til med å beskytte hender og fingre. Og det er jo litt slik at egentiltak og forebygging overlapper en god del. Men her velger vi å se nærmere på spesifikke øvelser som kan hjelpe deg med å bremse utviklingen av håndartrose. I videoen nedenfor viser nemlig kiropraktor Alexander Andorff fram et anbefalt treningsprogram for deg med slitasjegikt i hendene.

VIDEO: 7 øvelser mot håndartrose

Du kan lese mer om disse syv øvelsene i artikkelen vår 7 øvelser mot håndartrose. Der kan du kan lese detaljerte beskrivelser om hvordan øvelsene utføres.


Abonner gjerne på kanalen vårog følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg på veien til enda bedre helse.

Anbefalt treningsverktøy: Tren på å «åpne hånden» med denne fingertreneren

Har du tenkt på at nesten alle bevegelser vi gjør i hverdagen «lukker» hånden? Det er fort gjort å glemme at fingrene skal kunne gå andre veien også! Og det er her denne hånd- og fingertreneren kommer til sin fulle rett. Den hjelper deg nemlig med å trene det vi kaller fingerekstensjon (altså å bøye fingrene bakover). Slik trening kan ha positiv effekt på funksjon og muskelbalanse i hender og fingre. Trykk her for å lese mer om vår anbefaling.

5. Behandling og rehabilitering av artrose i hendene

Våre klinikere ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse vet at det første steget på vei til bedre håndhelse alltid starter med en avgjørelse fra pasienten. Et valg om å ta aktive grep for bedre funksjon og mindre smerter i hverdagen. Våre fysioterapeuter og kiropraktorer jobber daglig med å hjelpe artrosepasienter på veien til en bedre hverdag. Dette oppnår vi gjennom en evidensbasert kombinasjon av fysikalske behandlingsteknikker og spesifikke rehabiliteringsøvelser. Noen av behandlingsmetodene som brukes ved håndartrose kan inkludere:

 • Fysioterapi
 • Håndmassasjeteknikker
 • Intramuskulær stimulering (IMS)
 • Lav-dose laserterapi (terapeutisk laser)
 • Leddmobilisering
 • Triggerpunktbehandling
 • Tørrnåling (dry needling)

Hvilke behandlingsteknikker som brukes tilpasses ovenfor hver enkelt pasient. Men med det sagt består ofte den fysikalske behandlingen av massasjeteknikker, terapeutisk laser og leddmobilisering. Laserterapi har dokumentert positiv effekt mot slitasjegikt i hendene – og også når det forekommer bruskdannelser i fingrene (Heberdens knuter og Bouchards knuter).³ Blant annet viste en større studie at det reduserer hevelser i fingrene og gir effektiv smertelindring ved 5-7 behandlinger. Terapeutisk laser tilbys ved alle våre klinikkavdelinger.

Mer bevegelse i hverdagen

Har du en jobb som gir deg mye repetisjon og statisk belastning? Da anbefaler vi sterkt at du er ekstra påpasselig med å få deg nok bevegelse og blodsirkulasjon. Bli med i en treningsgruppe, gå tur med en venn eller gjør hjemmeøvelser. Det viktigste er at du gjør noe du liker og dermed klarer å motivere deg selv til mer bevegelse i hverdagen.

6. Diagnostisering av slitasjegikt i hendene

Prosessen for å stille diagnosen håndartrose består av flere steg. Disse inkluderer:

 • Anamnese
 • Funksjonell undersøkelse
 • Bildediagnostisk utredning (hvis medisinsk indisert)

En førstegangskonsultasjon hos en kliniker med ekspertise på muskler og ledd vil starte med en historietagning (kalt en anamnese). Her forteller pasienten om symptomene og smertene de opplever, og terapeuten stiller relevante spørsmål. Deretter går konsultasjonen videre til en funksjonell undersøkelse hvor klinikeren sjekker leddbevegelighet i hånd og håndledd, undersøker for bruskdannelser og tester muskelstyrken i hånden (inkludert grepstyrke). Sistnevnte måles ofte med et digitalt hånddynamometer. Denne kan brukes aktivt for å kartlegge utvikling av håndfunksjon og grepstyrke etter hvert i behandlingsopplegget. Hvis du jobber med fysikalsk behandling og rehabilitering kan dette være et nyttig verktøy å ha i klinikken din. Eventuelt egner det seg også for de som selv vil kartlegge egen utvikling.

For klinikere: Digitalt hånddynamometer

Et digitalt hånddynamometer er et klinisk undersøkelsesverktøy for nøyaktig testing av grepstyrke. Slike brukes regelmessig av fysioterapeuter, leger, kiropraktorer, naprapater og osteopater for å kartlegge utvikling av grepstyrke hos sine pasienter. Du kan lese mer om vår anbefaling her.

Dersom det foreligger symptomer og kliniske tegn på håndartrose kan en kiropraktor eller lege henvise deg til bildediagnostisk undersøkelse av hender og fingre. Ved kartlegging av artrose er det vanligste at man tar røntgenbilde, da dette er best for å visualisere slike forandringer.

Oppsummering: Artrose i hendene (håndartrose)

Det viktigste for å bremse utvikling av håndartrose er at man selv er villig til å ta aktive grep. Gjør forandringer i hverdagen som gradvis bidrar til å snu trenden i din favør, med både sterkere hender og mindre smerter. Dersom du lurer på hvor du skal begynne anbefaler vi at du oppsøker en autorisert kliniker med interesse for behandling og rehabilitering av artrose. Ta gjerne kontakt med oss dersom du er i nærheten av noen av våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Vi minner også om at du, helt uforpliktende, kan stille oss spørsmål om du lurer på noe.

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

 

Artikkel: Artrose i hendene (håndartrose)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter, slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Forskning og kilder

1. Rogers et al, 2007. The effects of strength training among persons with hand osteoarthritis: a two-year follow-up study. J Hand Ther. 2007 Jul-Sep;20(3):244-9; quiz 250.

2. Nasir et al, 2014. Therapy gloves for patients with rheumatoid arthritis: a review. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2014 Dec; 6(6): 226–237.

3. Baltzer et al, 2016. Positive effects of low level laser therapy (LLLT) on Bouchard’s and Heberden’s osteoarthritis. Lasers Surg Med. 2016 Jul;48(5):498-504.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

Vanlig stilte spørsmål om artrose i hendene (FAQ)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sider i sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *