artrose i hendene

Artrose i Hendene (Håndartrose) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose i hendene betyr leddslitasje i hendene, fingre og håndledd. Artrose i hendene kan medføre verking, smerter og redusert grepsevne – som blant annet kan gjøre det vanskelig å åpne syltetøyglass eller å holde kaffekoppen. Diagnosen kan, i mange tilfeller, holdes i sjakk ved fysikalsk behandling, daglig tøying og bevegelighetsøvelser. Vi minner om at du finner en video med treningsøvelser for hendene dine lenger ned i artikkelen.

 

TIPS: Mange med artrose i hender og fingre benytter seg av spesialtilpassede kompresjonshansker (slik som disse – lenken åpnes i nytt vindu).

 

Håndartrose innebærer nedbryting av brusk og beinvev i fingre, håndledd og de små leddene i hånden. Det rammer særlig:

 • Håndleddet
 • 1ste Metakarpal-ledd (basen av tommelen)
 • Fingertuppene (PIP-leddet, ytterste leddet på fingrene)
 • Midtre fingerknokene (DIP-leddet, midtre leddet på fingrene)

 

Les også: De 5 Stadiene av Kneartrose

de 5 stadiene av kneartrose

Artrose deles inn i fem stadier. Les mer om det i artikkelen ovenfor.

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i hendene
 • Årsaken til artrose i hendene
 • Egentiltak mot håndartrose
 • Forebygging av artrose i fingre og hender
 • Behandling av artrose i hendene
 • Diagnostisering av artrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i hendene og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden.Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Hendene

Diskusjon med helsepersonell

Symptomene og smertene den enkelte opplever varierer kraftig fra person til person. Visse personer har betydelig artrose uten å ha smerter eller et eneste symptom – mens andre, med mild artrose, opplever både verking og leddsmerter. Symptomene varierer ofte i forhold til hvilket stadie artrosen er i.

Man deler nemlig inn artrose fra stadie 0 (ingen artrose eller leddslitasje) til stadie 4 (avansert, betydelig artrose og slitasje). De ulike stadiene gir en indikasjon på hvor mye brusk som er brutt ned i leddene og hvor stor leddslitasjen er. Du kan lese mer om de ulike stadiene av artrose her.

 

Karakteristiske symptomer og kliniske tegn på håndartrose kan inkludere:

 • Hovenhet kan oppstå i knokene, midtre eller ytterste fingerleddene
 • Lett eller tydelig hevelse i de påvirkede leddene
 • Lokal trykkømhet over leddene
 • Redusert grepstyrke
 • Rødlighet over leddene
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til at det blir vondt å bevege fingrene
 • Verking i hendene ved bruk og belastning
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i underarmene og albuen

 

Hender rammet av dårlig funksjon grunnet artrose kan også medføre økt forekomst av underarms plager, skulderproblematikk og senebetennelser i albuen. Dette skyldes at man ofte begynner å feilkompensere hvis hendene ikke fungerer helt som de skal – og dermed går det ut over andre anatomiske strukturer og områder. Dette kalles for kompenseringsplager. Artrose i hendene kan, grunnet feilbelastning, til og med gi grunnlag for en økning i nakkesmerter (blant annet stressnakke) og nakkeproblematikk.

Hvorfor er hendene ekstra stive og vonde på morningen?

Når du sover eller sitter stille så har du mindre omløp av blodsirkulasjon og leddvæske enn når du er i bevegelse – det er grunnen til at du er stivere på starten av morningen og etter at du har sittet stille. Men, som du vet, så hadde du ikke dette tidligere – så det er også en indikasjon på at hendene dine ikke er i toppform i forhold til bevegelighet og generell helsetilstand. Det er altså relativt vanlig at man er stiv på morningen, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler og ledd som bør utredes og behandles.

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Hendene

Hvis man ønsker å ta en aktiv tilnærming til forebygging og å redusere eldringsprosessen i hendene så er dette absolutt mulig. Ved å styrke muskulaturen i hender, underarmer og skuldrene så kan man avlaste leddene, samt bidra til forbedret blodsirkulasjon og vedlikehold. Mange bruker også spesialtilpassede kompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu) for å blant annet øke sirkulasjonen i hendene. Nedenfor ser du to anbefale treningsprogrammer – i videoformat.

VIDEO: 7 Øvelser mot Håndartrose

Her ser du selve videoen til de syv øvelsene som vi går igjennom i denne artikkelen (les: 7 Øvelser mot Håndartrose). Du kan lese detaljerte beskrivelser om hvordan øvelsene skal utføres i punktene 1 til 7 nedenfor.


Abonner gjerne på kanalen vårog følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg mot enda bedre helse.

Bare tenk på når du løfter noe med hendene – majoriteten av styrken kommer fra skuldrene og øvre ryggen. Derfor er god styrke i skuldrene essensielt for å holde hendene friske og i god form. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser flere ganger i uken.

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

Les mer: – 7 Øvelser mot Håndartrose

håndartrose øvelser

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.smerter inni hånda

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Fingre, Hender og Håndledd

Når brusken i mellom de ulike leddene i fingre, hender og håndledd brytes ned så vil det oppstå reparasjonsprosesser fra kroppen sin side i et forsøk på å gjøre opp for skadene. Disse prosessene innebærer også at det legges ned beinvev i de påvirkede områdene – som igjen fører til forkalkninger og beinsporer.

Slike forkalkninger er synlige på røntgenundersøkelser og gir grunnlag for å si hvor omfattende din artrose er. Når det er synlige, større beinkuler på fingre eller håndledd så er dette en klar indikasjon på at det foreligger relativt avansert artrose av et senere stadie.

Heberdens knuter 

Når det oppstår beinkuler og tydelige forkalkninger i ytterste del av fingrene så kalles disse – medisinsk sett – for Heberdens kuler. Mange oppdager ofte at de har små tydelige kuler på ytterste del av fingerleddene (DIP-ledd) og lurer veldig på hva det kan være for noe. Sannheten er at det er forkalkninger.

Bouchards knuter 

Hvis lignende forkalkninger og kuler oppstår i leddet innenfor det ytterste leddet så kalles dette for Bouchards knuter. Denne beskrivelsen benyttes altså hvis det er midtre leddet (PIP-ledd) som er rammet.

Les mer: – Slik Løsner du opp Muskelspenninger i Nakke og Skulder

Uttøyning av nakken

Vonde muskler? Ta tak i problemet allerede i dag og begynn med øvelsene vist i artikkelen ovenfor.

Les mer: – Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi og Kroniske Smerter

slik kan yoga lindre fibromyalgi 3Årsak: Hvorfor får man artrose i hendene?

Eksembehandling

Leddslitasje oppstår når belastningene er høyere enn kroppens evne til å avlaste og reparere. Ideelt sett så ville man hatt så sterke stabilitetsmuskler at de kunne avlaste leddene fra å få noe slitasje i det hele tatt – men dessverre er jo det tilnærmet umulig.

Det er nemlig slik at vanlige leddslitasjeforandringer og artrose øker med alderen – grunnet vanlige slitasjebelastninger i hverdagen. Med alderen får vi også en svakere evne til å reparere brusk og ledd. I hendene er det særlig repetitiv belastning som står bak majoriteten av leddslitasje og artrose.

Man har sett at særlig disse risikofaktorene gir høyere sjanse for artrose:

 • At man er kvinne
 • En jobb som innebærer mye repetitiv belastning
 • Familiær historie med artrose
 • Høyere alder
 • Traume eller brudd

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i hendene innebærer altså overbelastning uten tilstrekkelig restitusjon, familiær forhistorie med leddproblemer og tidligere skader i hendene. Det har også blitt grundig dokumentert at brudd og skader i ledd fører til tidligere artrose og en raskere eldringsprosess.Behandling av Artrose i Hendene

akupunktur-nalebehandling

Det finnes flere behandlinger som kan gi deg lindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet og forsterke blodsirkulasjonen.

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling bør utføres av offentlig autorisert helsepersonell. I Norge innebærer dette fysioterapeut, moderne kiropraktor eller manuellterapeut.

Mange blir overrasket over at forskning viser at slik behandling av muskler og ledd faktisk er mer effektivt enn trening (1) når det kommer til å redusere smerter og gi forbedret funksjon. Tenk da hvor effektivt slik behandling i kombinasjon med hjemmeøvelser kan være? Moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd, samt instruerer i hjemmeøvelser for å gi deg langvarig bedring. Hvis du har omfattende artrose og sliter med tradisjonell trening, så kan vi også varmt anbefale trening i varmtvannsbasseng.

Fysikalsk behandling kan også bestå av laserterapi og nålebehandling.

Kosthold med høyt innhold av antioksidanter

Man har sett at et kosthold som har et høyt innhold av anti-inflammatoriske (betennelsesdempende) næringsverdier kan bidra til å redusere betennelse i leddene og forhindre unødvendig leddødeleggelse. «Fibromyalgidietten» er et glimrende utgangspunkt for deg som ønsker å lære mer om dette.

Les også: – Alt du Trenger å Vite om Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Mer bevegelse i hverdagen

Har du en jobb som gir deg mye repetisjon og statisk belastning? Da anbefaler vi sterkt at du er ekstra påpasselig med å få deg nok bevegelse og blodsirkulasjon. Bli med i en treningsgruppe, gå tur med en venn eller gjør hjemmeøvelser – det viktigste er at du gjør noe du liker og dermed klarer å motivere deg selv til mer bevegelse i hverdagen.

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Artrose

6 tidlige tegn på artroseDiagnostisering av Artrose i Hendene

Man stiller ofte diagnosen artrose gjennom en kombinasjon av historietagning, klinisk undersøkelse og bildediagnostikk (normalt sett røntgen). For å se omfanget av leddslitasje så må man ta et røntgenbilde – da dette viser beinvev på den aller beste måten. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne visualisere forkalkninger og bruskødeleggelse.

Du kan bli henvist til røntgenundersøkelse av moderne kiropraktor eller lege. Slike bildediagnostiske undersøkelser skal tas av radiografer og radiologer – og ikke av den du har oppsøkt for hjelp. Hvis du har oppsøkt en kliniker som har sitt eget røntgenapparat i bakrommet så er det lureste å gå et helt annet sted.

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging, samt behandling hos offentlig autorisert kliniker. Vi minner om at fysikalsk behandling i kombinasjon med trening har meget god effekt i å lindre symptomer og gi deg funksjonsbedring.

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

FibromyalgikvinneOppsummering

Parkinsons

Du kan bremse utviklingen av artrose med riktige tiltak, trening og eventuell behandling. Vi anbefaler særlig at du kommer i gang med styrketrening for skuldrene og armene for å bidra til friske ledd, forbedret blodsirkulasjon og sunn muskulatur.

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

Anbefalt egenhjelp

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Spesialtilpassede Kompresjonshansker (Lenken åpner i nytt vindu)

Daglig bruk av kompresjonshansker kan være et høyaktuelt tiltak for deg som plages med artrose og artritt i fingre og hender. Mange føler også at visse daglige gjøremål blir lettere med kompresjonshansker.

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Hendene (Håndartrose)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *