De Quervains Tenosynovitt - Foto Wikimedia

Vondt i fingrene - Foto Wikimedia

Vondt i fingrene

Det å ha vondt i fingrene og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt. Vondt i fingrene kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje, artrose, prolaps i nakken, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon i leddkarpaltunnelsyndrom (også kjent som carpal tunnel syndrom) er en mulig diagnose, men i de fleste tilfeller er smerte i fingrene forbigående og ofte relatert til overbruk/feilbruk i hverdagen. Kontakt oss gjerne via vår Facebook-side dersom du har spørsmål eller kommentarer. 

Hvem får vondt i fingrene?

Vondt i fingrene er en muskuloskeletal plage som rammer en større andel av befolkningen iløpet av en livstid, og som rammer både menn og kvinner. Eventuelle ben- eller seneskader kan i de aller fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor eller lignende), og videre bekreftes ved en diagnostisk ultralyd, røntgen eller MR der dette er nødvendig.

 

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter i muskler og ledd

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Mulige symptomer ved vondt i fingrene

– Fingrene mine dovner

– Fingrene mine brenner

– Fingrene mine sovner

– Krampe i fingrene

– Knekkelyd i fingrene

– Fingrene låser seg

– Nummenhet i fingrene

– Sår mellom fingrene

– Prikking i fingrene

– Kløe på fingrene

– Fingrene er svake

– Fingrene stikker og maurer

 

Forbered deg før konsultasjon med kliniker

Dette er alle symptomer som en kliniker kan få høre av pasienter. Vi anbefaler at du kartlegger dine fingersmerter godt før du går til din kliniker (som du absolutt bør gjøre ved varige fingersmerter). Tenk frekvens (hvor ofte har du vondt i fingrene?), varighet (hvor lenge varer smertene?), intensitet (på en smerteskala på 1-10, hvor vondt er det på det verste? Og hvor vondt er det til vanlig?).Mulige diagnoser ved vondt i fingrene

– Artrose

– Autoimmune sykdommer

– Benkreft

Betennelse i Fingrene

– Brachioradialis myalgi

– De Quervains tenosynovitt

– Fibromyalgi

– Ganglion cyste i hånden

– Golfalbue / Medial epikondylit

– Karpaltunnelsyndrom

– Låsninger og leddstivhet

– Prolaps i nakken (kan referere smerter til fingrene ved påvirkning av nerverot C6, C7, C8, T1)

– Pronator Quadratus myalgi

– Radial bursitt (hånd slimposebetennelse)

– Revmatisme

– Rotator cuff myalgi / dysfunksjon

– Tennisalbue / Lateral epikondylit

 

Les også: – Hva er egentlig tennisalbue?

Muskelarbeid på albue

 

Tidsklassifisering av vondt i fingrene

Vondt i fingrene kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutte fingersmerter vil si at personen har hatt vondt i fingrene i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.


– Hvorfor har jeg vondt i fingrene?

Vondt i fingrene kan skyldes seneskader, karpaltunnelsyndrom (trange nerveganger), prolaps i nakken, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd.

 

Pass på så du ikke blir gående med vondt i håndledd over lengre tid, ta heller kontakt med en kiropraktor (eller lignende) og få diagnostisert årsaken til smerten. Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på håndleddets bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i håndledd. Ved langvarige håndplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning.

 

Les også: – Dette bør du vite om billeddiagnostikk

Multippel sklerose (MS)

 

– Må jeg ta MR bilde av hendene?

En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd – dersom det skulle være nødvendig. Konservativ behandling i form av muskelarbeid, leddmobilisering og rehabiliteringstrening – er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Revmatisme kan ramme fingrene som illustrert i følgende bilde der personen er rammet av avansert revmatoid artritt:

Revmatoid artritt i hånden - Foto Wikimedia

Revmatoid artritt i hånden – Foto Wikimedia

 

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hånden ved karpaltunnelsyndrom (KTS).

En RCT forskningsstudie (Davis et al 1998) viste at kiropraktisk behandling hadde god symptomlindrende effekt. Det ble rapportert om god bedring i nervefunksjon, sensorikk i fingre og generell komfort. Metodene kiropraktorer bruker for å behandle KTS innbefatter kiropraktiske justeringer av håndledd og albueledd, muskelarbeid / triggerpunkterarbeid, dry-needling (nålebehandling), ultralydsbehandling og/eller håndleddstøtter.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Forebygging

   • Gjør uttøyningsøvelser av hender og fingre før du starter med arbeidet, og gjenta dette igjennom arbeidsdagen.
   • Kartlegg hverdagen. Finn de tingene som gir deg smerter, og gjør endringer i utførelsen av disse.
   • Gjør arbeidsplassen ergonomisk. Skaff deg en hev-senk pult, en bedre stol og håndleddshvilere. Sørg for at hendene ikke er bøyd bakover i større deler av dagen, dette skjer eksempelvis hvis du har et datatastatur som ikke står i riktig stilling i forhold til din arbeidsposisjon.
   • Vi anbefaler at du kjøper følgende via Amazon (grunnet billigere priser enn Norge – husk at fra 01.01.2015 er tollgrensen økt til 350 kr): Gel-fylt håndleddshviler, gel-fylt musematte og ergonomisk tastatur (kan tilpasses).

 Øvelser for vonde fingre og hender

– Håndledd mobilisering i fleksjon og ekstensjon: Bøy håndleddet inn i fleksjon (foroverbøy) og ekstensjon (bakoverbøy) så langt du kommer. Gjør 2 sett med 15 repetisjoner.

– Håndledd uttøyning: Trykk baksiden av hånden med din andre hånd for å oppnå bøy i håndleddet. Hold med tilpasset trykk i 15 til 30 sekunder. Deretter bytter du bevegelse og tøyer ved å trykke framsiden av hånden bakover. Hold denne stillingen i 15 til 30 sekunder. Husk på at armen skal være rett ved utførelsen av disse uttøyningsøvelsene. Utfør 3 sett.

– Underarmspronasjon og supinasjon: Bøy albuen på den vonde armen 90 grader, samtidig som du holder albuen inntil kroppen. Vend håndflaten opp og hold denne stillingen i 5 sekunder. Deretter vender du håndflaten sakte nedover og holder denne stillingen i 5 sekunder. Gjør dette i 2 sett med 15 repetisjoner i hvert sett.

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift? Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Relatert tema: – 8 tips for raskere behandling av seneskader!

Albue

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Les også:

Artrose (lær mer om leddslitasje)

– Glukosamin sulfat mot artrose?

Vondt i nakken?

 

Referanser:

 1. Davis PT, Hulbert JR, Kassak KM, Meyer JJ. Comparative efficacy of conservative medical and chiropractic treatments for carpal tunnel syndrome: a randomized clinical trial. J Manipulative Physiol Ther. 1998;21(5):317-326.
 2. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål:

 

Er det farlig å knekke fingrene? Kan man få leddgikt av det?

Nei, studier har vist at det ikke er farlig å knekke fingrene. Det er kun en gassutveksling i leddet som gir denne karakteristiske knekkelyden med påfølgende bedret bevegelse – omtrent som når du får behandlet ledd hos kiropraktor eller manuellterapeut.

 

Kvinne, 53 år. Er den en sykdom som gjør at fingre blir sammenkrøket?

Det er visse nervelidelser og seneskader som gjør at fingrene kan bli sammenkrøket og kronisk bøyd uten å kunne rettes helt ut. En av disse tilstandene kalles Dupuytren’s kontraktur (også kalt krokfinger eller vikingfinger) – som er en arvelig fortykkelse og sammentrekning av det påvirkede senevevet.

 

Jente, 23 år. Har vondt ut i fingrene, akkurat som om det iler, verker og stråler – hva kan det være?

Smerter og vondt ut i fingrene kan blant annet skyldes refererte smerter fra albue, håndledd, skulder eller nakke. I sistnevnte tilfelle kan det dreie seg om en nerveirritasjon på samme side i nakken som legger trykk mot en nerverot tilhørende det området i fingrene. F.eks. C7 nerveroten vil kunne gi smerter mot langefingeren grunnet dens dermatom. Det kan også skyldes karpaltunnelsyndrom og / eller lateral epikondylit og refererte smerter fra albuen.

Relevante spørsmål med samme svar: ‘Det verker ut i fingrene. Hva kan være årsaken?’

 

Hvorfor får man vondt i fingre og håndledd?

Svar: Som nevnt i artikkelen ovenfor kan det være flere årsaker til vondt i både fingre og håndledd. De vanligste årsakene er feilbelastning eller overbelastning, ofte i forbindelse med repetitive bevegelser og ensidig arbeid. Andre årsaker kan være karpaltunnelsyndrom eller refererte smerter fra nærliggende muskel-, ledd- eller nervedysfunksjon. Prolaps i nakken kan også gi smerter i fingrene.

 

Vondt i fingerne av tastaturet. Hvorfor får jeg fingersmerter av databruk?

Svar: Overbelastning er nok en av hovedårsakene til vondt i fingerne ved bruk av tastaturet foran dataen. Prøv å ta pauser fra arbeidet og utfør lette finger og håndmobiliseringsøvelser både før og etter arbeidsøkter for å varme opp. Dette kan minske forekomst av fingersmerter ved databruk. Et mer ergonomisk tastatur kan også minske belastning på fingre, hånd og håndledd.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Sist oppdatert av