fingerknekking 2

Er det farlig å knekke fingrene?

fingerknekking 2

Er det farlig å knekke fingrene?

Det er noe mange lurer på – er det farlig å knekke fingrene? Vi kjenner alle en som gjør det hele tiden, knekker knoker og fingrer i et sett. Mange synes også at denne knekkelyden kan være ubehagelig og kanskje var det slik denne påstanden om at å knekke fingrene var farlig ble til? Den kan jo fint sammenlignes med at man får firkantede øyne hvis man ser for mye på TV eller PC-skjermen…

 

Knekker du fingrene og andre ledd? Du er ikke alene. I følge en forskningsstudie fra 2017 (1) så gjør opptil 45% av alle mennesker dette. Overraskende mange om du spør oss, men slik er det altså. Blant de andre 55% som ikke knekker fingre, nakke, tær og andre ledd, så finner vi de som hevder at:

«Ikke knekk fingrene dine, det kan gi deg artrose og leddskader…»

 

Vi bestemte oss for å ta forskningen til hjelp – se studiekilder nederst i artikkelen – for å finne ut om dette stemmer. Hva tror du? Er det slik at man får leddslitasje og leddsykdommer hvis man driver og knekker på fingrene?

 

Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss videre.

  

Anatomisk kunnskap om ledd og fingrene

Mange av leddene dine, inkludert fingrene dine, har små lommer med væske inne i seg som gjør at du kan bevege de. Denne væsken heter synovialvæske og derfor kalles slike ledd for synovialledd – ansvaret til synovialvæsken er å smøre leddene og tillate bevegelse uten at beinoverflatene gnisser borti hverandre. Du kan sammenligne det med olje for akslingene i bilen din.

 

Hvorfor knekker du i fingrene dine når du drar i de?

Når du drar, beveger eller vrir et ledd, så øker du avstanden mellom de ulike leddoverflatene, som fører til mindre trykk inne i leddet og en effekt som vi kaller «negativt trykk» – denne effekten fører til at synovialvæske trekker inn i leddet og skaper en karakteristisk «knekke»-lyd.

 

Du tenker kanskje at dette har vært bevist i lang, lang tid? Nei, det har det ikke. Det var ikke før i 2015 at en større studie (2) beviste at det er væske som trekker inn i leddet når du knekker ledd. I opptil 50 år tror man at det var en luftboble som sprakk når du trakk ledd fra hverandre – men det er altså feil. Det er smørende væske som trekker inn i leddet. Så du kan fint knekke fingrene dine eller gå til kiropraktor for å få løsnet på rygg og nakke – faktisk så har forskere sammenlignet det med «massasje for leddene».

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 2

 Så det er altså ikke skadelig for leddene å knekke fingrene?

Nei, det er ikke skadelig å knekke fingre eller ledd – heller det motsatte at det faktisk smører leddene. Større studier (1) har bevist at det ikke er noen økt risiko for leddskade, artrose eller leddsykdom blant de som knekker fingrene og leddene i kroppen.

Men har det ikke blitt hevdet at man ikke bør gå til kiropraktoren fordi det «kan bli for mye knekking og dermed bli ‘slark’ i leddene?»

Joda, det har blitt hevdet det – men det er altså totalt og fullstendig feil. Det kan virke som at de som går rundt og sprer slik propaganda faktisk kan ha økonomisk gevinst på å forhindre at personer oppsøker leddbehandling.

 

To store studier (3) beviste at det ikke forekommer noen skade på brusk og brusksvinn, ligamenter, sener eller grepstyrke ved fingerknekking. Faktisk så konkluderte studien med at brusken og leddene var sterkene enn blant de som ikke knekker ledd og fingre. De rapporterer også at leddknekkere opplever en terapeutisk lindring når væsken trekker inn i leddet og gjenoppretter normalt trykk i selve leddet.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgiGode nyheter for fingerknekkerne!

Så, hva betyr dette? Jo, det betyr altså at knekkerne der ute fint kan ignorere tante Bitter og dine sære medarbeidere på jobben – og si at slik knekking ikke fører til skade på leddene. Snarere tvertimot. Vi gjør dog oppmerksom på at dette ikke gjelder knepping i knær og kjeve, da dette kan stamme fra meniskskade eller ruptur i menisken. Derfor anbefaler vi ikke å gå rundt å kneppe på kjeven og knærne – men du kan altså fint knekke på fingrene, tær og ryggen.

 

Les også: 7 Tips for å Holde ut Med Fibromyalgi 

Mer informasjon om smerter og kroniske smertelidelser? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som plages av slitsomme medarbeidere som hevder at «knekking er farlig».

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av.

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

  

Kilder:

1. Boutin et al, 2017, «Knuckle Cracking»: Can Blinded Observers Detect Changes with Physical Examination and Sonography? Clin Orthop Relat Res. 2017 Apr;475(4):1265-1271

2. Kawchuk et al, 2015, Real-Time Visualization of Joint Cavitation, PLOS One.

3. Yildizgoren et al, 2017. Effects of habitual knuckle cracking on metacarpal cartilage thickness and grip strength. Journal of Hand Surgery and Rehabilitation.

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *