– Fibromyalgi kan Skyldes Feilkobling i Hjernen

4.7/5 (9)

Sist oppdatert 13/04/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

– Fibromyalgi kan Skyldes Feilkobling i Hjernen

En ny studie i forskningtidskriftet Brain Connectivity har vist spennende resultater rundt den mulige årsaken til den kroniske smertediagnosen fibromyalgiStudien ble utført ved det Karolinska Institut i Stockholm – ledet an av Dr. Pär Flodin. Forskningen deres viste at fibromyalgi etter all sannsynlighet skyldes endringer i hvordan hjernen fungerer blant de rammede. Vondt.net står i bresjen for en hverdag for bedret forståelse for de rammet av kroniske smerter og fibromyalgi – og vi ber deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier hvis du har muligheten. Takk. Vi anbefaler også FB-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge» for de som ønsker mer informasjon og å være med å støtte opp om fanesaken vår.


Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som hovedsaklig rammer kvinner (8:1 ratio) i mellomalderen. Symptomene kan variere kraftig, men karakteristiske tegn er kronisk utmattelse, betydelig verking og brennende smerter i muskler, muskelfester og rundt ledd. Diagnosen blir klassifisert som en revmatisk lidelse. Årsaken er fortsatt ukjent – men kan studien publisert fra Karolinska Institutet være med på å kaste lys over den ekte årsaken til problemet?

 

Funksjonell MR

Funksjonell MR som viser ulik aktivitet i hjernen avhengig av stimuli og bevegelse, som f.eks. tale, fingerbevegelser og lytting.

 

– Redusert hjernekobling i de rammet av fibromyalgi

Forskerne sammenlignet hjerneaktiviteten blant kvinner rammet av fibromyalgi med kvinner som ikke hadde diagnosen. De ble opprømt over resultatene, da de fant ut at de som var rammet av fibromyalgi hadde en redusert kobling mellom hjernedelene som tolker smerte og de sensoriske signalene. Studien anslo dermed at denne nedsatte koblingen førte til manglende smerteregulering i hjernen hos de med fibromyalgi – noe som forklarer den økte sensitiviteten denne pasientgruppen har.

 

– Funksjonell MR undersøkelse av hjernen

I studien, som tok for seg 38 kvinner, ble hjerneaktiviteten målt via en såkalt funksjonell MR undersøkelse. Dette innebærer at forskerne kunne måle sensitiviteten direkte digitalt når de appliserte smertestimuli ved at man kan se hvilke deler av hjerne som lyser opp (se illustrasjon ovenfor). I forkant av undersøkelsen måtte kvinnene avstå fra smertestillende og muskelavslappende i opptil 72 timer før undersøkelsene ble utført. Deltagerne mottok 15 smertestimulanser som vedvarte i 2,5 sekunder hver, med 30 sekunders mellomrom. Resultatene bekreftet hypotesen til forskerne.


– Kobling mellom fibromyalgi og defekt smerteregulering

Resultatene viste at de med fibromyalgi hadde en betydelig høyere smertesensitivitet – ved samme smertestimuli – sammenlignet med kontrollgruppen. Når forskerne sammenlignet undersøkelsene av hjerneaktivitet så fant de også ut at det var en klar forskjell i hvordan områdene lyste opp på den funksjonelle MR undersøkelsen.

 

Doktor snakker med pasient

– Et viktig steg mot forståelse av fibromyalgi

Denne studien gir svar på en rekke spørsmål man har hatt tidligere – og blir beskrevet som en omfattende brikke mot en fremtidig komplett forståelse av det kroniske smertesyndromet fibromyalgi. Forskerne vil også studere videre rundt denne tematikken, og det blir meget spennende å se hva de finner ut av.

 

Konklusjon:

Meget spennende forskning! En viktig studie for de med fibromyalgi og kroniske smertesyndromer som føler at de ikke blir tatt på alvor av lege eller helsepersonell. Ved hjelp av slike studier blir fibromyalgi gradvis omformet til noe konkret og håndfast – fra den mer udefinerte og diffuse diagnosen det ofte blir beskrevet som i dagens samfunn. En seier for de som er rammet av denne tilstanden. Du kan lese hele studien her hvis ønskelig.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som er rammet av fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

 

Fibromyalgi er en diagnose som blir uglesett og mange personer som er rammet opplever å ikke bli tatt på alvor.  Det blir ofte kalt den «usynlige sykdommen», som innebærer at leger og allmennheten har redusert forståelse for tilstanden – og nettopp derfor anser vi det som meget viktig at allmennheten kjenner til denne diagnosen. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på fibromyalgi og andre kroniske smertediagnoser. Stor takk til alle som liker og deler – det betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «share»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og andre kroniske smertediagnoser!

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår

 

NESTE SIDE: – Er LDN den beste medikamentelle behandlingen mot fibromyalgi?

7 måter ldn kan hjelpe mot fibromyalgi

 
POPULÆR ARTIKKEL: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Tøyning av glutes og hamstrings

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knærLes også: – 6 Tidlige Tegn på ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose)

sunnere hjerne

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

Flodin P1, Martinsen S, Löfgren M, Bileviciute-Ljungar I, Kosek E, Fransson P. Fibromyalgia is associated with decreased connectivity between pain- and sensorimotor brain areas. Brain Connect. 2014 Oct;4(8):587-94. doi: 10.1089/brain.2014.0274. Epub 2014 Aug 7.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *