ALS 2

6 Tidlige Tegn på ALS (amyotrofisk lateral sklerose)

4.9/5 (9)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

6 Tidlige Tegn på ALS (amyotrofisk lateral sklerose)

Her er 6 tidlige tegn på amyotrofisk lateral sklerose (ALS) som gjør at du kan kjenne igjen tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne bremse utviklingen av ALS og få maksimalt ut av behandling. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har ALS, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon. Vi gjør oppmerksom på at dette er en svært sjelden diagnose.

Har du innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet eller kontakt oss på Facebook eller YouTube.ALS er en progressiv nervesykdom som gradvis bryter ned nervene som kontrollerer muskulaturen – dette fører til gradvis muskelsvinn og tap av muskelfunksjon. Den starter i føttene og går deretter oppover i kroppen ved forverring. Sykdommen kan ikke kureres og har et dødelig utfall når den til slutt bryter ned muskulaturen som man bruker til å puste.

1. Vanskeligheter med å gå

Et tidlig tegn på ALS kan være at du opplever at du har endret ganglag, at du ofte snubler, føler deg klumsete, og at selv vanlige gjøremål kan være vanskelig.

Parkinsons

2. Svakhet i føttene, anklene og beina

Nedsatt styrke kan oppstå i muskulatur i føttene, anklene og beina. ALS starter som regel nederst i føttene og sprer seg deretter oppover i kroppen etterhvert som tilstanden gradvis forverres.

Vondt i føttene3. Språkvansker og svelgproblematikk

Du kan oppleve at det kan være vanskelig å uttale ord eller at du slurver med uttalen. Det å svelge kan også bli vanskeligere etterhvert som tilstanden forverrer seg.

Vondt i halsen

4. Svakhet i hender og manglende koordinasjon

Som nevnt kan ALS gradvis spre seg oppover kroppen fra føttene. Man kan altså oppleve muskelsvakhet i hendene, nedsatt grepstyrke og at man mister ting – slik som kaffekoppen eller vannglasset.

Parkinsons gange

5. Muskelkramper og rykninger i armer, skuldre og tungen

Ufrivillige rykninger i muskulaturen kalles også for fasikulasjoner. Etterhvert som nervesykdommen ALS forverrer seg, så kan man oppleve at man får rykniger og muskelkramper i påvirkede områder.

Vondt i skulderleddet

6. Vanskeligheter med å holde hodet oppe og endret holdning

Etterhvert som muskulaturen blir svekket så kan det bli vanskelig å opprettholde en god holdning. Det kan også bli vanskelig å holde hodet oppe, og det kan ofte hende at man får en mer framoverlutet holdning.

Holdning er viktigHva kan du gjøre dersom du har ALS?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Nevrologhenvisning for undersøkelse av nervefunksjon mtp eventuell utredning av nevropati

Behandling hos ernæringsfysiolog

Livsstilendring

Treningsprogram

Del Gjerne Videre for å Støtte de med ALS

Del gjerne denne artikkelen videre i sosiale medier eller på din nettside. På denne måten kan vi legge press på legemiddelindustrien i forhold til det å senke prisene på medikamenter mot muskelsvinnsykdommer. Liv foran profitt! Sammen er vi sterke!Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *