Epleys hjemmemanøver 2

4 Hjemmeøvelser mot Krystallsyken (Godartet Stillingsbetinget Svimmelhet)

5/5 (7)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

4 Hjemmeøvelser mot Krystallsyke

Plages du med krystallsyke og stillingsbetinget svimmelhet? Her er 4 gode hjemmeøvelser mot krystalsyke som kan gi mindre svimmelhet og bedre funksjon. Du kan lese mer om krystallsyke her for å få en bedre forståelse av diagnosen. 

– Profesjonell behandling vil alltid anbefales i kombinasjon med hjemmeøvelser

Hjemmeøvelser kan være effektive og ikke minst gratis, men vi anbefaler likevel at du oppsøker kliniker hvis du opplever symptomer som du tror er krystallsyke – uten riktig kjennskap har du nemlig ikke mulighet til å luke ut mer alvorlige diagnoser som hjernesvulst eller hjerneblødning. En behandler vil kunne gi deg en diagnose og fortelle deg på hvilken side (og i hvilken kanal) du har krystallsyke.

 

En god behandler bør også være i stand til å behandle tilstanden på cirka 2-4x behandlinger med Epleys manøver – forutsatt at det er riktig diagnose. Det er også slik at grunnet manøveren så er det relativt vanlig å oppleve mild kvalme etter at den er utført – og da vil en kliniker kunne ivareta deg bedre enn hvis du er hjemme. Vi gjør selvfølgelig oppmerksom på at det er ulike bueganger som kan være påvirket, samt at noen variasjoner av krystallsyke er mer alvorlig enn andre – og at dette i så fall vil reflekteres i antall nødvendige behandlinger.

Krystallsyke - svimmelhet

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Krystallsyken – Norge: Forskning og nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

I denne artikkelen har vi fokusert på øvelser for krystallsyke som har som hensikt å lindre og kurere diagnosen. Igjen, hvis du er usikker på hva du har så oppfordrer vi deg til å snakke med helsepersonell før du forsøker øvelsene på egenhånd:

 

1. Brandt-Daroff øvelsen

Ofte en av de første hjemmeøvelsene som blir gitt – men absolutt ikke den mest effektive. I nyere tid har man gått mer og mer bort fra denne øvelsen, da den mangler effekt, tar lang tid og innebærer risiko for malplassering av krystallene. Øvelsen ble utviklet i 1980 av Brandt & Daroff, på en tid hvor man ikke kjente til hele mekanismen bak krystallsyke. Forskning har vist at Epley’s manøver (aller helst utført av offentlig helseautorisert kliniker slik som manuellterapeut eller kiropraktor) er en betydelig mer effektiv måte å behandle krystallsyke på. Kun 25% blir bedre etter å ha gjort Brandt-Daroff øvelsen i en uke, men etter to uker vil man ha en betydelig høyere bedringsprosent.

Brand Daroff øvelse

Øvelsene utføres tre ganger om dagen i to uker – totalt sett 42 runder. I hvert sett så utfører man øvelsen som vist på illustrasjonen fem ganger (man gjentar altså øvelsen fem ganger). Hos de fleste så har man opplevd tydelig bedring etter cirka 30 runder eller 10 dager med øvelsen. Det er en viss risiko for at man flytter deler av krystallene inn i andre kanaler grunnet at man gjør øvelsen såpass mange ganger.

Posisjon 1: Start sittende, rett opp og ned.

Posisjon 2: Legg deg ned på siden som anvist med hodet vridd oppover cirka 40-45 grader. Hold stillingen i 30 sekunder.

Posisjon 3: Sett deg opp igjen. Vent 30 sekunder.

Posisjon 4: Gjenta på motsatt side. Hold stillingen i 30 sekunder.

– Øvelsen gjentas over 5 runder 

2. Hjemmeversjon av Epleys Manøver

Epleys manøver er den hjemmeøvelsen som har best evidens og forskning i ryggen med tanke på bevist effekt. Det aller beste er som nevnt å få en utredning og behandling av kliniker, men denne hjemmeøvelsen kan også fungere for deg med stillingsbetinget krystallsyke.

Epleys hjemmemanøver 2

Øvelsen utføres ved at man holder de to sittende stillingene i 1 minutt og de liggende stillingene i 30 sekunder hver.

Posisjon 1: Sitt oppreist. Hold stillingen i 30 sekunder.

Posisjon 2: Vri hodet mot venstre. Hold stillingen i 30 sekunder.

Posisjon 3: Legg deg relativt raskt bakover med pute under nakken. Hold hodet mot venstre i 30 sekunder.

Posisjon 4: Vri hodet mot høyre og hold stillingen i 30 sekunder.

Posisjon 5: Vri kroppen over mot høyre og vent 30 sekunder.

– Gjenta over 3 runder. Hver runde tar cirka 2 1/2 minutt. Vi oppfordrer til å gjøre øvelsene om kvelden rett før man legger seg – på denne måten kan man legge seg for å sove dersom man skulle bli svimmel av å gjøre øvelsene. Illustrasjonen ovenfor er for venstresidig krystallsyke.

 

3. Hjemmeversjon av Semont’s Manøver

En studie utført i 2004 (Radke et al) viste at hjemmeøvelsen av Epleys manøver var betydelig mer effektiv enn Semont’s manøver. Hele 95% bedring for Epleys mot 58% bedring ved Semont’s hjemmøvelse. De konkluderte med at dette var grunnet at øvelsen var så vanskelig å lære seg – og vi velger dermed å vise deg den her, men anbefaler sterkt at du lar manøveren utøves av en profesjonell kliniker.

Semont manøver

4. Foster’s manøver

En hjemmeøvelse utviklet av Dr. Carol Foster i 2012 for den vanligste formen av krystallsyke i bakre buegang. Øvelsen er på mange måter som å «stupe kråke» halvveis og blir derfor også kalt for «half somersault» på engelsk.

Fosters manøver

Øvelsen, som beskrevet i Dr. Carol Foster’s studie fra 2012. Hold hver posisjon i cirka 30 sekunder. Denne illustrasjonen er for høyresidig krystallsyke – for å behandle venstresidig er det bare å gjøre øvelsen på motsatt side.

Posisjon A: Stå på alle fire og bøy hodet bakover – slik at du ser oppover mot taket.

Posisjon B: Plasser hodet som om du skulle til å stupe kråke framover.

Posisjon C: Snu hodet mot høyre albue – 45 grader.

Posisjon D: Hev hodet raskt til skulderhøyd. På bildet ser det ut til å være 90 grader – men i studien til Foster så står det klart at hodet skal være snudd 45 grader. Dette gir også betydelig mer mening i og med at det er snakk om reposisjonering av krystaller.

Posisjon E: Bøy hodet bakover til utgangsposisjonen.Dette her er altså 4 hjemmeøvelser og øvelser mot krystallsyken (også kalt BPV / BPPV eller godartet stillingsbetinget svimmelhet). Gode hjemmeøvelser og øvelser mot krystallsyke som kurerer problemet i de aller fleste tilfeller. Hvis du har opplevd svimmelhet over lengre tid anbefaler vi at du går til utredning hos lege, kiropraktor eller manuellterapeut for å få en konkret diagnose rundt problematikken.

 

– Etter utførelse av øvelsen

Etter at du har gjort øvelser bør du hvile i cirka 15 minutter. Man anbefaler også ofte å sove med to hodeputer i 2-3 netter etter en slik manøver, samt forsøke å sove på den påvirkede siden. Vi må også huske at det er viktig å få riktig diagnose for optimal behandling – og også huske på at det i flere tilfeller også kan være nakkerelatert svimmelhet med i det store bildet.

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Kombinasjonsbetinget Svimmelhet: Nakke + Krystaller = Sant

Visste du at redusert funksjon i nakkens muskler og ledd kan bidra til svimmelheten din? Dette kalles for cervikogen svimmelhet eller nakkesvimmelhet. De som har vært rammet av svimmelhet vet også hvor ubehagelig dette er, og at man gjerne spenner I videoen nedenfor viser vi deg noen øvelser som kan hjelpe mot nakkesmerter. Av egentiltak mot spenninger mellom skulderbladene og i nakken anbefaler vi gjerne bruk av triggerpunktballer mot vonde muskelpunkter (se eksempel her – lenken åpner i nytt vindu).

 

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Bli en del av familien vår! Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår her.

 

NESTE SIDE: – Dette bør du vite om krystallsyken!

Doktor snakker med pasientCochlea (sneglehuset)

Les også: – Hvorfor er jeg svimmel?

ALS 2

Les også: – 8 gode råd og tiltak mot svimmelhet!

PusteteknikkYoutube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Kilde: Foster CA, Ponnapan A, Zaccaro K, Strong D. A comparison of two home exercises for benign positional vertigo: Half somersault versus Epley Maneuver. Audiol Neurotol Extra 2012;2:16-23

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *