7 måter ldn kan hjelpe mot fibromyalgi

7 Måter LDN kan Hjelpe mot Fibromyalgi

5/5 (27)

Sist oppdatert 01/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

7 Måter LDN kan Hjelpe mot Fibromyalgi

LDN (lavdose naltrexon) har vekket håp som en alternativ smertestillende blant mange med fibromyalgi. Men på hvilke måter kan LDN hjelpe mot fibromyalgi? Her presenterer vi 7 av dem.

Fibromyalgi kan være en utmattende diagnose, da den karakteristisk sett gir vidstrakte smerter i kroppen som knapt kan lindres med smertestillende. Heldigvis jobbes det med å utvikle behandlingsmetoder og medikamenter – og studier har vist at LDN har godt potensial. Hva tenker du? Har du prøvd det? Kommenter gjerne nederst i artikkelen hvis du har flere gode innspill.

Som nevnt er dette en pasientgruppe med kroniske smerter i hverdagen – og de trenger hjelp. Vi kjemper for at denne gruppen mennesker – og de med andre kroniske smertediagnoser og revmatisme – skal få bedre muligheter for behandling og utredning. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

Et stort problem er at man fortsatt ikke har noen effektive medikamenter mot denne kroniske smertelidelsen, men det håper vi økt forskning kan gjøre noe med slik at denne pasientgruppen får den hjelpen de trenger. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med fibromyalgi.

I denne artikkelen vil vi blant annet gå inn på hvordan LDN kan hjelpe mot følgende:

 • Fatigue
 • Søvnproblemer
 • Smerter
 • Fibrotåke
 • Fibromyalgihodepine
 • Humørproblemer
 • Nummenhet og sensoriske forandringerLDN ble først utviklet for å bekjempe alkoholisme og abstinensproblemer, så det at det nå seiler opp som en kandidat for effektiv behandling av fibromyalgi er overraskende for mange – men LDN fungerer altså ved at det blokkerer visse reseptorer (opioid/endorfin) i hjernen, som har vist seg å være overaktive og produsere nervestøy i denne pasientgruppen (som også gir grunnlag for fibrotåke).

Det finnes allerede sterke medikamenter for å døyve smertene og å få sove, men dessverre har mange av de en lang liste med bivirkninger. Derfor er det viktig at man også er flink til å benytte seg av egenbehandling i form av gåturer i skogen, varmtvannsbassengtrening og tilpassede bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi mot såre muskler. LDN har tilnærmet ingen bivirkninger sammenlignet med sterkere smertestillende.

1. LDN Øker Produksjonen av «Naturlig Smertestillende» 

naturlig smertestillende

Forskning har vist at nervestøy i hjernen til de med fibromyalgi kan være med på å redusere produksjonen og forekomsten av de naturlige smertestillende i gruppen (for eksempel endorfiner). Med andre ord, så resulterer dette i lave nivåer av substanser som skal gjøre oss lykkelige og glade. LDN øker nivåene av disse naturlige substansene i kroppen og dette fører til at vi føler oss bedre og dermed naturlig blokkerer deler av smertene.

Lavdose naltroxen fungerer ved å blokkere endorfin-reseptorene i hjernen – som stimulerer hjernen til å produsere mer av dem. Vi vet at et høyere innhold av disse naturlig smertestillende i kroppen er særdeles gunstig for de med fibromyalgi og kroniske smertediagnoser – så dette er en av flere mulige virkninger LDN kan ha for deg.

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 22. Regulerer Betennelse i Sentralnervesystemet

Man har også sett en annen spennende virkning av LDN – medikamentet ser nemlig ut til å fungere på et autoimmunt plan i tillegg til den mer direkte smertestillende virkningen den kan ha. Virkemetoden er noe teknisk, men vi kaster oss ut i det.

I sentralnervesystemet har vi noen celler som heter mikrogliaceller. Disse cellene kan produsere pro-inflammatoriske responser (betennelsefremmende), og man mistenker at disse er overaktive i flere kroniske diagnoser, inkludert fibromyalgi, CFS og ME (myalgisk encefalopati).

Når mikrogliaceller blir overaktive så produserer de frie radikaler, nitrogenoksid og andre komponenter som er kjente for å bidra til sterkere betennelseresponser i kroppen. Men det er altså denne produksjonen LDN kan være med på å stoppe. Lavdose naltroxen fungerer, i denne kjemiske reaksjonen, ved å stoppe en nøkkelreseptor som heter TLR 4 – og ved å stoppe denne, så hindrer den også overproduksjon av betennelsefremmende. Ganske fascinerende, sant?

Les også: – Forskere Mener at Disse To Proteinene kan Diagnostisere Fibromyalgi

Biokjemisk forskning3. Mindre nervestøy – bedre søvn

soveproblemer

Tidligere i artikkelen har vi skrevet om hvordan LDN kan være med på å sørge for at nervesystemet fungerer mer normalt ved at produksjonen av naturlig smertestillende substanser øker – dette kan ha meget positive konsekvenser for søvnen din. Blant de med fibromyalgi så vet man at det forekommer høy-sensitivitet i muskler, nerver og ledd; som igjen kan føre til at hjernen og kroppen blir utslitt av alle de sendte signalene.

Ved å regulere antallet av nerveimpulser som blir sendt ut kan LDN også være med på å sørge for at hjernen din ikke blir totalt overbelastet. Tenk på det som en PC som har altfor mange programmer kjørende samtidig – det fører til nedsatt funksjon i forhold til det du driver med akkurat nå.

En reduksjon av nervestøy i hjernen innebærer også at du har mindre elektrisk aktivitet i kroppen når du skal legge deg – som igjen betyr at det tar kortere tid å få sovne, samt at du forhåpentligvis har en mindre urolig natt enn tidligere.

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.4. Demper humørforandringer og angst

hodepine og vondt i hodet

Kroniske smerter kan føre til at humøret går litt opp og ned – sånn er det bare. Men hva om LDN kan være med på å stabilisere deler av disse humørsvingningene?

Som nevnt tidligere så kan dette medikamentet være med på å regulere både kjemiske substanser og nervesignaler i kroppen. Når vi får en jevnere distribusjon av nevrologiske responser så vil dette også resultere i at vi opplever færre endringer i humøret vårt – og at vi kan ha en positiv effekt i form av at vi føler oss lykkeligere.

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi5. Mindre smertesensitivitet og høyere aktivitetstoleranse

Balanseproblemer

Studier har vist at lavdose naltroxen kan redusere daglige smerter og fatiuge. En mindre studie med 12 deltagere – hvor man benyttet seg av VAS-skalaen og fysiske tester (blant annet kulde og varmesensitivitet) for å måle deres smerter – opplevde en signifikant forbedring i forhold til smertetoleranse. Altså at de gradvis tålte mer smerte etterhvert som de hadde gått på dette medikamentet.

Etter 18 uker med en daglig LDN-dosering på 6mg, så viste resultatene at pasientene tålte hele 10 ganger så mye. En følg-opp studie med 31 deltagere konkluderte også med reduksjon i daglige smerter, samt forbedret livskvalitet og humør.

Hvis du har spørsmål angående behandlingsmetoder og utredning av fibromyalgi, så anbefaler vi at du blir med i din lokale revmatikerforening, bli med i en støttegruppe på internett (vi anbefaler facebook-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Nyheter, Samhold og Forskning«) og vær åpen med de rundt deg om at du tidvis har det vanskelig og at dette kan gå utover personligheten din midlertidig.

Les også: – 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Vi jobber også aktivt med å lage flere gratis treningsvideoer på vår YouTube-kanal for de med fibromyalgi og revmatisme. Se på vår YouTube-kanal her – og abonner gjerne slik at vi kan fortsette å lage gratis treningsvideoer.6. Motarbeider allodynia i hele kroppen

Allodynia er definert som smerter selv ved lett berøring – altså at ting som ikke burde resultere i smerter gjør nettopp det. Dette er et klassisk symptom på fibromyalgi grunnet deres påviste oversensitive smerte- og nervesystem.

En liten studie med åtte kvinner gikk gjennom åtte uker av såkalt LDN-terapi. I studien målte man inflammatoriske-markører og da særlig de som er assosiert med smerte og allodynia. Ved endt behandling så man en markant nedgang i rapportere smertenivåer og symptomer, samt at ingen negative bivirkninger hadde blitt innrapportert.

Mange med fibromyalgi oppsøker også fysikalsk behandling. Norge så er de tre offentlig autoriserte yrkene kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut. Fysikalsk behandling består som regel av en kombinasjon av leddmobilisering (mot stive og lite bevegelige ledd), muskulære teknikker (som bidrar til å bryte ned muskulære spenninger og skadevev i muskulaturen) og instruksjon i hjemmeøvelser (slik som de vist i videoen lenger ned i artikkelen).

Det er viktig at din kliniker går løs på problemet ditt med en tverrfaglig tilnærmingsmåte bestående av både leddbehandling og muskelteknikker – for å bidra til å øke bevegeligheten din i dysfunksjonelle ledd og redusere skadevev i muskulaturen. Kontakt oss gjerne via vår FB-side dersom du ønsker anbefalinger i nærheten av deg.

Les også: – 8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

8 naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgi7. Lindrer irritabel tarm og mageplager

Magesår

Grunnet ubalansene i kroppen, så er de med fibromyalgi ofte rammet av irritabel tarm og mageplager. Dette er et klassisk symptom på fibromyalgi grunnet deres påviste oversensitive smerte- og nervesystem.

Forskningsstudier har vist positiv effekt på både Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. I en mindre studie (Bihari et al) med åtte pasienter som var rammet av Crohns, så behandlet forskerne dem med LDN terapi. Alle åtte tilfellene ble markant bedre i løpet av 2-3 uker og ved kontroll etter to måneder så var tilstanden fortsatt stabil og bedret.

Det vi kan konkludere med er at LDN er et meget spennende medikament som vi gleder oss til å følge forskningen på videre. Kan dette være medikamentet som vi har ventet på?

Les også: – Slik kan Trening i Varmtvannsbasseng Hjelpe mot Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot fibromyalgi og kroniske smerter.

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med fibromyalgi.

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet. Diagnosen kan gi nedsatt energi, daglige smerter og hverdagsutfordringer som er langt over det Kari og Ola Nordmann plages med. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av fibromyalgi. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser!

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)Kilder:

PubMed

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24558033

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23188075

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

3 replies
 1. Mette says:

  Tør ikke leve uten. Har brukt LDN i 5 år nå.

  Viktig at slik informasjon som dette deles videre! TUSEN TAKK!

  Svar
 2. Trine says:

  Ldn har hjulpet meg masse, men med den prisen har jeg rett å slett ikke råd til å kjøpe disse medisinene. Da jeg ikke får disse på blå resept. Jeg hadde mye mindre smerter, angsten var mye mindre, alle symptomene ble forminsket. Har ikke brukt disse siden november nå, og jeg sliter med verk i hele kroppen, sover dårlig, stivhet i leddene, og angsten har blitt mye verre igjen, så jeg skulle veldig gjerne fått disse medisinene på blå resept.

  Svar
 3. Anne-Marit says:

  Merker stor forskjell etter jeg måtte slutte på disse. Håper de snart kan bli godkjent så vi kan få dem på blå resept for med den prisen det er på dem nå har jeg simpelthen ikke råd til.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *