Hjerne

– Er Kroniske Smerter Arvelige?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hjerne

– Er Kroniske Smerter Arvelige?

En ny studie i forskningtidskriftet Journal of the International Association of the Study of Pain har vist interessante resultater rundt dette spørsmålet. Studien viste nemlig at det er primært 5 faktorer som gjør at både arvelig genetikk og variabel epigenetikk spiller en større rolle i om personer arver smerter fra sine foreldre.

 

Kroniske smerter er ubehag, plager og vondter som ikke går over og vedvarer. Ofte blir kroniske smerter knyttet opp mot revmatisme, fibromyalgi, autoimmune sykdommer, men ofte kan det også være omfattende myalgier og ledd-dysfunksjon som står bak – ofte grunnet overvekt, lite aktivitet og energi.

 

ALS 2

– Studien viste at 5 faktorer bestemte om barnet arvet smerter

Studien viste at det primært var disse faktorene som spilte inn:

  1. Genetikk: Studien anslår at halvparten av tilfellene der personer arver kroniske smerter er genetisk betinger – altså at det videreføres fra foreldrenes DNA videre til barnet.
  2. Fosterutvikling: Å ha en mor med kroniske smerter kan allerede begynne å forme barnets nevrobiologiske utvikling inne i magen. Dette er grunnet høyere stressnivå og valg som moren tar før og etter fødselen.
  3. Sosial smertelæring: Barn lærer tidlig fra ung alder at smerte er noe som preger hverdagen, og vil også respondere på smerteatferd slik som overdriving, katastrofisering, uro og klaging.
  4. Barneoppdragelse: Manglende omsorg, affeksjon og generelt dårlig tilstedeværelse for barnet kan føre til det barnet har en høyere sjanse for å utvikle kroniske smerter.
  5. Stressende oppvekst: Det kan være meget stressende å vokse opp i et hjem med noen som er rammet av kroniske smerter. Dette kan også være relatert til at personen som er rammet av kronisk smerte har dårlig finansiell råd og ikke klarer å ta vare på seg selv på en ordentlig måte.

 

 

– Kronisk smerte er arvelige, men bare til en viss grad

Studien viste videre at en del av kroniske smerter er arvelige, men at andre faktorer – epigenetikk – spiller en stor rolle i form av i hvilken grad barnet ‘arver’ de kroniske smertene fra sine foreldre. Dersom man har en krisemaksimerende forelder med kronisk smerte som heller ikke gir barnet nok oppmerksom og omsorg – så er altså barnet i en høy-risiko gruppe for å få kroniske smerter.

Artritt

 

Konklusjon:

Spennende forskning! Her bør altså et høyt fokus ligge inn mot forebygging og at foreldre med kroniske smerter har som mål å dempe disse risikofaktorene rundt barnet sitt – dette kan være med på å senke risikoen for at barnet får de samme kroniske smertene. Det kan selvfølgelig være meget krevende når man er rammet av kroniske smerter, men i lys av denne informasjonen bør man gå bevisst inn for å gjøre dette – til det beste for barnet. Hvis du ønsker å lese mer om studien så kan du gjøre det her – eller så kan du se nederst i artikkelen for full akkreditering.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

 

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Tøyning av glutes og hamstrings

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose)

sunnere hjerne

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

Stone, Amanda L.; Wilson, Anna C. Transmission of risk from parents with chronic pain to offspring: an integrative conceptual model. Pain: Post Author Corrections: May 31, 2016 doi: 10.1097/j.pain.0000000000000637

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *