7 symptomer hjerteinfarkt

7 Symptomer på et Stille Hjerteinfarkt

4.9/5 (19)

7 symptomer hjerteinfarkt

7 Symptomer på et Stille Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt avgir ikke alltid en haug med høylytte kliniske tegn og symptomer – noen ganger rammes personer av det som kalles et stille hjerteinfarkt. En virkelig skremmende, potensielt dødelig diagnose. Her er 7 symptomer på et stille hjerteinfarkt som du bør kunne.

 

Et stille hjerteinfarkt kan ramme alle og enhver, men dersom du er eldre og har diabetes så har du betydelig høyere risiko for å bli rammet. Det kan hende at anfallet var helt asymptomatisk – eller at du kjente en mild smerte i brystet, slik som ved sure oppstøt eller lett verking. Faktisk så kan det være så mildt at mange ikke engang tenker noe særlig over det. Derav navnet: Stille hjerteinfarkt.

 

Det at det er et stille hjerteinfarkt gjør det ikke mindre farlig – og vi oppfordrer derfor til at du regelmessig går til fastlegen, hvertfall hver sjette måned, for en helsesjekk. På den måten kan legen plukke opp symptomer og tegn som kan indikere patologisk sykdom. I denne artikkelen vil vi gå gjennom syv symptomer på et stille hjerteinfarkt – potensielt livsviktig informasjon, så vi ber deg ta deg god tid til å lese hele artikkelen.

 Vi kjemper for at de med kroniske diagnoser og sykdommer skal få bedre muligheter for behandling og utredning – men det er ikke alle som er enig med oss om det. Så vi ber deg pent om å like oss på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

«Hva? Hvordan kan et hjerteinfarkt være stille?»

Sukkersyken

En av de vanligste skadevirkningene ved diabetes er en gradvis progressiv nerveskade som kalles nevropati. Etterhvert som nervefibrene blir mer og mer skadet så kan man oppleve økt forekomst av nummenhet, prikking og svakhet i hender og føtter. Denne utviklingen fortsetter dersom man ikke tar kostholdet sitt på alvor.

 

Ved manglende kontroll på kostholdet, for eksempel ved å spise mat med høyt sukkerinnhold (for eksempel iskrem, brus og sjokolade), så vil disse nevropatiene utvikle seg ytterligere. Etterhvert som tilstanden blir gradvis verre så kan nerveskaden ramme øynene, hjertet, blæren og blodårene.

 

Skader på disse områdene innebærer at du ikke nødvendigvis får nerveinformasjon når noe er galt i en eller flere av disse områdene. Inkludert hjertet. Og et hjerteinfarkt som normalt sett gir sterke brystsmerter, venstresidige armsmerter og tydelige symptomer vil da, ved sterk nevropati, kunne forbigå som et stille hjerteinfarkt. Skikkelig skremmende og en livsviktig grunn til å ta kostholdet på det høyeste alvor.

 

Les også: – 7 Tidlige Tegn på Diabetes Type 2

diabetes type 2 

1. Mildt trykk i brystkassen og en følelse av halsbrann

Vondt i brystet

Som nevnt tidligere er et av de mest klassiske tegnene på et hjerteinfarkt at man opplever sterke brystsmerter, samt smerter ut i venstre armen. Men dersom det er nerveskade til de nervene som skal gi deg disse signalene så oppstår det problemer.

 

Mange vil forvente at et hjerteinfarkt skal gi slike sterke brystsmerter – men hva hvis det kun oppstår et mildt trykk eller ubehag? Vil du fortsatt kjenne igjen at dette kan være et livsvarig infarkt? Nei, mest sannsynligvis ikke. Mildere versjoner av brystsmerter skyldes ofte sure oppstøt og halsbrann – ikke et infarkt. Men ved et stille hjerteinfarkt så kan det være vanskelig å skille mellom disse uten kunnskap om tilhørende symptomer (som vi tar for oss videre i artikkelen).

 

Vi minner også om viktigheten av trening og bevegelse for å opprettholde en sunn hjertehelse. Kanskje har du plager og smerter som forhindrer deg fra å bevege deg så mye som du ønsker? Kanskje du kan prøve fysikalsk behandling av muskler og ledd, yoga, meditasjon eller trening i varmtvannsbasseng? Mange melder til oss at det er ryggen som forhindrer dem fra å ha glede ved bevegelse – så her er noen øvelser som muligens kan hjelpe mot dine ryggsmerter.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Lumbago (Klikk nedenfor for å starte videoen)

Abonner gjerne på kanalen vårog følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg mot enda bedre helse.

  

2. Kaldsvetting og klamme hender

kvinne med krystallsyke og svimmelhet

Å rammes av kald og klam hud eller klamme hender kan være en indikasjon på flere ulike problemer – inkludert angstanfall, infeksjoner og hjerteproblemer. Tilstanden skyldes en overaktiv svettereaksjon som trigges av din innebygde «fight og flight»-respons; altså ditt overlevelsesinstinkt.

 

At man rammes av slik kaldsvetting kan være helt ufarlig – men i kombinasjon med flere andre symptomer så kan det også være ensbetydende med alvorlig sykdom eller hjerteproblemer. Dersom du opplever nattesvetting, hyppig kaldsvetting og klamme hender uten foranledning så anbefaler vi deg sterkt å ta kontakt med din fastlege for en undersøkelse.

 

Altfor mange plages med kronisk sykdom som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kronisk sykdom”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

Er du rammet av revmatisme?

 3. En følelse av å være lettere svimmel og «letthodet»

øyesmerter

Problemer med hjertet og blodtrykket kan gi grunnlag for lettere svimmelhet og en følelse av at hodet ikke «er helt med». Dette kan oppleves som at hjernen ikke får nok blod og at kroppen kjennes tung ut. Noen ganger kan man også oppleve tilhørende svimmelhet og tåkesyn.

 

Å oppleve forbigående letthodethet når man reiser seg raskt er helt normalt. Et eksempel er når man reiser seg fra en sittende til en stående stilling og opplever svimmelhet som raskt går over – dette skyldes altså at blodtrykket synker grunnet den posisjonelle endringen; og at hjernen midlertidig melder at den ikke har nok oksygenrikt blod.

 

Men det å være vedvarende lettere svimmel og letthodet over tid kan også være en indikasjon på et underliggende problem med hjertet og sirkulasjonssystemet ditt.  Dersom du opplever vedvarende lettere svimmelhet og en følelse av letthodethet så bør dette undersøkes av fastlegen din – som da også vil undersøke blodtrykk, hjertelyder og en generell hjerteundersøkelse.

 

Les også: – Derfor bør du ta Lavt Blodtrykk på Alvor

lavt blodtrykk og blodtrykksmåling med lege

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om hvorfor lavt blodtrykk kan være farlig.

 4. Fatigue og utmattelse

Kronisk utmattelse

Opplever du ofte energiløshet og at du føler deg konstant tømt for krefter? Det kalles for fatigue. Slik utmattelse kan bli forårsaket av en rekke sykdommer og som bivirkninger av flere medikamenter. Men dersom du har en nyoppstått, vedvarende fatigue så kan dette også indikere hjerteproblemer – i forbindelse med at hjertet ikke klarer å pumpe nok blod rundt i kroppen eller at det er tette blodårer rundt hjertet.

 

Som nevnt så er det ikke slik at det nødvendigvis er hjertet som er årsaken til at du kjenner deg sliten og utmattet, men det er verdt å minne seg om at kan være en faktor. Igjen så ønsker vi å minne deg om viktigheten ved å ta hjertehelsen din på alvor. En eller to sjekker i året hos fastlegen er en god start for deg som er over 40 år, men dersom du har en kjent familiehistorie med alvorlige hjerteproblemer så bør du vurdere å gå til kontroll tre til fire ganger i året.

 

Visste du at ingefær har blitt lenket til å motarbeide fatigue og dårlig kolesterol? I en studie med 85 deltagere, som varte over 45 dager med inntak av 3 gram ingefær daglig, noterte man en betydelig nedgang i dårlig kolesterol. (1) En annen in-vivo studie viste at ingefær var like effektivt (uten bivirkninger) som kolesterolmedikamentet atorvastatin (selges under navnet Lipitor i Norge) når det kom til å senke ugunstige kolesterolnivåer. (2)

 

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å Spise Ingefær

Ingefær

 5. Kortpustethet – selv uten fysisk anstrengelse

Årsak til vondt i brystet

Opplever du tidvis at det føles ut som om du blir kortpustet og ikke «får i deg nok» luft? Det kalles for kortpustethet og kan være et tegn på hjerteproblemer eller lungesykdom.

 

Hjertet og lungene dine er ansvarlige for å transportere oksygen rundt omkring i kroppen din – samtidig som den fjerner karbondioksid. Ved mangel på oksygen til organer og hjernen, for eksempel grunnet hjerteproblematikk, så vil dette resultere i at kroppen sender ut signaler om hyppigere pust i et forsøk på å kompensere for dette. Kortpustethet kan være et klinisk tegn på et hjerteinfarkt.

 

Igjen så ønsker vi å minne om viktigheten med trening for å forebygge hjerte- og lungeproblematikk. Trening i varmtvannsbasseng er en glimrende treningsform for deg som søker en mer skånsom vei inn i treningsverdenen.

 

Du kan lese mer om hvordan denne treningsformen kan hjelpe deg i artikkelen nedenfor.

Les også: – Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng på Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

  

6. Magesmerter og verking i magen

vondt i magen

Et hjerteinfarkt kan skyldes en blodpropp som setter seg fast i en av blodårene til hjertet. Denne proppen blokkerer blodsirkulasjonen til hjertet og gir grunnlag for en kraftig krampende, trykkende smerte i midten av brystkassen. Men, ved nevropati, så kan dette kjennes mer ut som et vagt og mildt ubehag framfor smerter.

 

Når vi opplever brystsmerter ved et hjerteinfarkt så er det ikke uvanlig at smertene også sprer seg ut mot venstre skulder, armen og tidvis ned i magen. La oss i at nervefibrene i de øvrige områdene er skadet og insensitive, da vil det være slik at du opplever, teoretisk sett, kun magesmerter – en realistisk mulighet ved et stille hjerteinfarkt.

 

Les også: Dette bør du Vite om Irritabel Tarm

blindtarmsmerter

  

7. Hovne Ankler

Undersøkelse av ankel

Væskeansamling blir medisinsk sett kalt for ødem. Slikt ødem kan være en direkte indikasjon på hjerteproblematikk og at hjertet ditt ikke pumper nok blod rundt i kroppen, som fører til at væske fysisk lekker ut fra blodårene og inn i nærliggende bløtvev.

 

Grunnet gravitasjonskreftene så er det særlig vanlig at ødem er mest synlig i anklene og beina.  Vi må nemlig huske på at strukturene lenger bort fra hjertet, slik som hendene og føttene, også trenger normal funksjon for å få nok blodsirkulasjon i områdene.

 

Hovne ankler bør altså tas på alvor – og igjen så er løsningen å få symptomene dine utredet via fastlegen din. De andre faktorene vi har nevnt i denne artikkelen slik som trening, kosthold og mer bevegelse i hverdagen er nøkkelfaktorer for deg som ønsker å bidra til bedret hjertehelse.

 

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatismeMer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske sykdomslidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kronisk sykdom.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen og si ifra at du har gjort det slik at vi eventuelt kan lenke tilbake til deg som takk). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kronisk sykdom.

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for at hjerteinfarkt ikke alltid presenterer med de klassiske symptomene.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

Kilder:

PubMed

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre muskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *