irritabel tarm

 

Irritabel Tarm (IBS) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Irritabel tarm er en fordøyelsessykdom som også er kjent som spastisk kolon, irritabel kolon, mukøs kolitt og spastisk kolitt. Irritabel tarm kan gi magekramper, luft i magen (magen ‘hovner’ opp, forstoppelse og diarè. Her vil du lære mer om årsaker, symptomer, forebygging, kosthold, egentiltak og behandling mot irritabel tarm.

 

Så mange som 3 til 20 prosent av norges befolkning kan rammes tidvis av irritabel tarm. Noen forbigående, men mange også med langvarige tarmplager – såkalt kronisk irritabel tarm. Tilstanden rammer oftere kvinner enn menn og kan variere i forhold til symptomer og plager. Tilstanden kalles også irritabelt tarmsyndrom.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Hva er irritabel tarm?
 • Hva slags symptomer og smerter irritabel tarm gir
 • Symptomer på irritabel tarm hos menn
 • Symptomer på irritabel tarm hos kvinner
 • Årsaken til at noen rammes av irritabelt tarmsyndrom
 • Triggere for irritabelt tarmsyndrom
 • Diagnostisering av irritabel tarm
 • Kosthold for irritabel tarm
 • Behandling av irritabel tarm
 • Egentiltak mot tarmsykdom
 • Irritabel tarm og assosierte plager (blant annet stress, forstoppelse, diarè og vekttap)

 

I denne artikkelen vil du lære mer om irritabel tarm, og diagnosens årsaker, symptomer, kosthold og behandling ved denne kliniske tilstanden.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Irritabel Tarm

Diskusjon med helsepersonell

Det finnes flere karakteristiske symptomer og tegn på irritabel tarm og fordøyelsesproblematikk. Noen av det aller vanligste inkluderer:

 • Diarè
 • Forstoppelse
 • Følelse av at Magen er Oppblåst
 • Gass og Opphovning i Magen
 • Magekramper
 • Magesmerter

Det er ikke uvanlig at de med irritabel tarm opplever episoder med en kombinasjon av forstoppelse og diarè – selv om mange, tradisjonelt sett, tror at den ene luker ut den andre. Det er også slik at symptomer ved irritabel tarm kan gå veldig opp og ned til tider – hvor visse perioder kan være riktig så ille og andre perioder kan tilnærmet være symptomfrie. Men som nevnt tidligere så er det mange som har kronisk irritabelt tarm-syndrom. For å få diagnosen irritabel tarm så må man oppleve plager i minst tre måneder med tre episoder hver måned.

 

Symptomer på Irritabel Tarm hos Kvinner

Det er også slik at symptomene på irritabel tarm kan variere noe fra person til person og mellom kjønnene. Hos kvinner så er det slik at symptomene ofte har en lei tendens til å forverre seg i hormonelle perioder – altså særlig i forbindelse med menstruasjossyklusen. Man vet også at kvinner i overgangsalderen har mindre tarmplager enn kvinner som fortsatt har menstruasjon. Det er også rapporter som viser at visse kvinner har økte plager i forbindelse med graviditet og svangerskap.

 

Symptomer på Irritabel Tarm hos Menn

Symptomene på irritabelt tarmsyndrom er stort sett de samme hos menn – men så er det slik med å gå til legen da. Menn er nemlig betraktelig verre når det kommer til faktisk å ta tak i problematikk og problemer slik som dette.

 

Les mer: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Magesmerter og Irritabelt Tarmsyndrom

vondt i magen

Mange beskriver smertene de opplever ved irritabelt tarmsyndrom som kramper og som om magen «snører seg» sammen. Vanlige beskrivelser ved magesmerter grunnet irritabel tarm inkluderer:

 

 • At magen kramper seg

 • Trykkende smerter i magen

I kombinasjon med disse smertene så vil man ofte oppleve at det å gå på do vil «lette noe på trykket» og redusere smertene. Man vil også ofte kunne se en endring i hvor ofte man går på do og at man kan se en forskjell på hvordan avføringen ser ut.

 

Årsak: Hvorfor rammes noen av irritabel tarm?

Den eksakte årsaken til irritabelt tarmsyndrom er fortsatt ikke helt kjent. Forskere mener at det kan skyldes ulike årsaker, men heller særlig mot teoriene om at det skyldes et overaktivt immunforsvar og oversensitive tarmer. Man vet også at tidligere bakterielle betennelser i tarmene kan være en årsak til slike plager. Det at det er så mange mulige årsaker til irritabel tarm gjør at det kan være vanskelig å forhindre at man rammes.

 

Av de mer fysiske prosessene som irritabel tarm forårsaker, så finner vi:

 • Mild cøliaki kan gi skader på innsiden av tarmene og medføre irritabel tarm.
 • Treigere eller spastiske tarmbevegelser – som gir grunnlag for smertefull krampe i magen. Slik forhøyet aktivitet kan også ses ved forhøyede stressnivåer i kroppen.
 • Unormale serotonin-nivåer i tarmene – som påvirker funksjonen og hvordan avføring beveger seg gjennom tarmene.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke

nakkesmerter 1

(Denne lenken åpner i et nytt vindu)Triggere for Irritabelt Tarmsyndrom

stresshodepine

Det finnes flere kjente triggere som både forårsaker og forverrer irritabelt tarmsyndrom. Dette innebærer jo også at nøkkelen for å hindre «flare ups» av irritabel tarm ligger i å unngå nettopp disse triggerne. Det er spesielt stress, angst og forskjellig typer av mat (for eksempel gluten og laktose) som er mest kjent for å trigge symptomer på irritabel tarm.

 

Og det er slik at det varierer i forhold til hva slags mat som folk reagerer på. Dersom det ikke allerede var komplisert nok. For eksempel kan noen få tarmsymptomer ved å spise visse typer av skalldyr og hvitt brød, mens en annen reagerer kun på melk. Vi anbefaler sterkt at du fører en matdagbok for å kartlegge hvilke typer av mat som du reagerer på.

 

Stress og angst er andre faktorer som virkelig kan få magen og tarmene til å slå seg vrange. Derfor er det særdeles viktig at man tar seg tid til seg selv og utførelse av tiltak som er med på å redusere stress og kaotiske tilstander i en hektisk hverdag. Noen slike tiltak kan inkludere trening, turer i skogen, yoga eller trening i varmtvannsbasseng. For å nevne noen.

 

Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag

hjernesvulst

 Diagnostisering av Irritabel Tarm

For å sette diagnosen irritabel tarm så vil legen din først ta en grundig historietagning (anamnese). Deretter er det flere muligheter for å finne ut av hva som gir dine symptomer:

 

 • Avføringsprøve: En avføringsanalyse kan undersøke for infeksjoner og betennelser.
 • Blodprøver: Benyttes for å se etter jernmangel og eventuelt andre mineralmangler du måtte ha.
 • Kolonoskopi: En spesialprøve som benyttes for å undersøke om symptomene dine skyldes kolitt, Crohns sykdom eller kreft.
 • Kostholdsdagbok: Legen kan be deg om å notere ned hva du spiser – og dine tarmvaner (slik som når du går på do og hvordan avføringen din ser ut).

 

En blodpropp som oppstår i lungene er livsfarlig. Hvis det foreligger mistanke om dette må legevakten kontaktes omgående.

 

Behandling av Irritabel Tarm

Vi kan dele inn behandling av irritabel tarm inn i fire hovedkategorier:

 • Kosthold: Nøkkelen til en friskere tarm ligger i kostholdet. Her snakker vi altså om en omfattende kartlegging om hva slags mat som gir deg tarmplager og å kutte ut disse – samtidig som du fokuserer på å spise mat som har dokumentert god helse-effekt på tarmsystemet (for eksempel fermentert mat og probiotika). Her gjelder det også å kutte ut pro-inflammatorisk mat som er kjent for å bidra til økte betennelsereaksjoner i tarmene.

 

 • Medikamenter: Det kan bli gitt medikamenter dersom du ikke responderer på et strengere kosthold. Medisiner mot forstoppelse og diarè kan hjelpe deg til å kontrollere hyppigheten på dobesøkene.

 

 • Probiotika: Med probioticus så mener vi mat og drikker som stimulerer til en sunn bakterieflora inne i tarmene dine. Du kan også kjøpe yogurt-produkter i dagligvarehandelen din for å hjelpe deg til å få en sunnere bakterieflora.

 

 • Stressreduksjon: Stress medfører fysiologiske responser i tarmene. Derfor er det ekstremt viktig at du tar stresset i hverdagen på alvor – og at du setter av tid til deg selv for å stresse ned.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

Parkinsons

Nøkkelen med fordøyelsessykdommer ligger i et forbedret kosthold. Noe du sikkert er enig i ? Vi anbefaler en betennelsesdempende diett (for eksempel denne) som har et høyt innhold av grønnsaker og næringsrik mat.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt irritabel tarm

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

Besøk eventuelt «Din Helsebutikk» for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Irritabel Tarm og IBS

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *