hoven ankel med illustrasjoner

Derfor må du ta Hovne Ankler på Alvor

4.8/5 (32)

Sist oppdatert 07/12/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

hoven ankel med illustrasjoner

Derfor må du ta Hovne Ankler på Alvor

Vedvarende hovenhet i anklene kan være ensbetydende med alvorlig sykdom. Les mer om hvorfor du ikke må ignorere hovne ankler.Trenger ikke alltid være alvorlig

Hovne ankler og føtter kan forekomme helt naturlig fordi du har stått eller gått veldig mye. Men det er hvis denne hovne tilstanden vedvarer – selv etter hvile – i kombinasjon med andre symptomer at varsellampene begynner å blinke. Hvis hevelsene ikke reduseres kan dette nemlig indikere alvorlige sykdomsdiagnoser.

 

1. Svikt i blodårene (Venøs insuffisiens)

Venene er ansvarlige for å frakte blodet tilbake igjen til hjertet ditt. Hevelse i føtter og ankler er ofte et tidlig tegn på svikt i blodårene – en tilstand der blodet ikke transporteres effektivt opp fra beina og videre opp til hjertet. Normalt sett, ved friske vener, vil blodet strømme oppover i en retning.

 

Dersom disse veneklaffene blir skadet så kan blod lekke bakover og hope seg opp – som igjen medfører hevelse i nærliggende bløtvev i legger, ankler og / eller føtter. Kronisk svikt i blodårene kan føre til hudendringer, sår i huden og infeksjon. Om du har tegn til venøs insuffiens bør du ta kontakt med lege.

 

2. Blodpropp

Når blodpropper dannes i venene i beina så kan dette forhindre at blodet strømmer normalt tilbake til hjertet. Dette fører til hevelse i anklene og føttene. Blodpropper kan oppstå i venene som ligger like under huden eller dypere i beinet – sistnevnte kalles dypvenetrombose. Dype blodpropper kan være livsfarlige, da de kan tette hovedvenene i beina. Dersom noe av plakket som danner disse dype blodproppene løsner så kan dette medføre blokkering i hjertet eller lunge – som er en livstruende situasjon.
Om du opplever hevelse i ett bein, i kombinasjon med smerter, lav feber og mulig hudfargeforandring – så må du ta kontakt med lege umiddelbart. Det kan være nødvendig med medikamentell behandling bestående av blodfortynnende og kolesterolregulerende.

3. Hjerte, lever eller nyresykdom

Noen ganger kan hevelse i fot og ankel indikere problemer med hjertet, lever eller nyrene. Ankler som hovner opp på kvelden kan være et tegn på at salt og væske hoper seg opp grunnet høyresidig hjertesvikt. Nyresykdom kan også forårsake hevelse i fot og ankel – dette skyldes at dersom nyrene ikke fungerer ordentlig så vil væske hope seg opp i kroppen.

 

Leversykdom, som medfører mindre produksjon av proteinet albumin, kan føre til at blod lekker ut fra blodårene og inn i nærliggende bløtvev. Dette skyldes at dette proteinet forhindrer slik lekkasje.

 

Om din hevelse forekommer i kombinasjon med andre symptomer, inkludert utmattelse, appetittap og økning i vekt – så bør du oppsøke lege. Dersom du opplever hevelse og brystsmerter, samt kortpustethet, så kan dette være tegn på alvorlig hjertesykdom – ved tegn på hjerteinfarkt må du ringe etter ambulanse så raskt som mulig.

 Når bør du ta kontakt med legen

Ta kontakt med fastlegen din dersom du opplever vedvarende hevelse i føtter og ankler. Det rådes å få slik hevelse utredet, da det kan indikere alvorlige sykdomsdiagnoser.

 

NESTE SIDE: – Denne Behandlingen kan Løse opp Blodpropp 4000x mer Effektivt

Hjerte

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon hos de som er rammet av redusert blodårefunksjon i legger og føtter.

Klikk på bildet eller her for å lære mer om dette produktet.

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *