lavt blodtrykk og blodtrykksmåling med lege

Derfor bør du ta Lavt Blodtrykk på Alvor

4.8/5 (32)

Sist oppdatert 13/04/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Derfor bør du ta Lavt Blodtrykk på Alvor

De fleste av oss tenker at jo lavere en blodtrykksmåling er, desto bedre er det. Men under visse omstendigheter kan lavt blodtrykk være alvorlig og farlig – særlig hos eldre personer.

– Blodet frakter oksygen til kropp og hjerne

Blodtrykket ditt må være høyt nok til å gjøre jobben sin med å forsyne blod og oksygen til organer, ekstremiteter og, viktigst av alt, til hjernen din. Dette kan naturlig nok få konsekvenser. 

Når man vurderer om blodtrykksmålingen er for lav må man ta hensyn til personens nåværende og tidligere helsehistorie – og ikke bare lese selve numrene på målingen.

 

Som et eksempel kan en ung, frisk person kanskje ha en lav blodtrykksmåling på 90/60 mmHg ved hvile og kjenne seg helt fin – mens til sammenligning kan en eldre person med tidligere hjerteproblemer føle seg svak og svimmel ved et blodtrykk på 115/70 mmHg. Man må altså vurdere flere faktorer når man evaluerer blodtrykket.

 

Fastlegen din er interessert i å undersøke blodtrykket ditt, da høyt blodtrykk er en risikofaktor for sykdom i hjerte, nyre, hjerne og blodårer.

 

Blodtrykket er en måling av kraften inne i blodårene dine hver gang hjertet slår. Et normalt blodtrykk ligger på 120 mmHg overtrykk og 80 mmHg undertrykk. Overtrykk (systolisk trykk), som er det første nummeret, er en måling av trykket i arteriene når hjertet slår og blodårene er fulle. Undertrykk (diastolisk trykk), som er det andre nummeret i målingen, er trykket i blodårene når hjertet hviler mellom hjerteslagene.

 Hva kan gå galt?

Blodtrykket er avhengig av tre faktorer:

  • Slagvolum: Hvor mye blod som blir sendt ut av hjertet pr hjerteslag
  • Hjerterytme
  • Blodårenes tilstand: Altså hvor fleksible og åpne de er

Sykdom som påvirker en av disse tre faktorene kan resultere i for lavt blodtrykk.

Visse sykdommer kan ramme blodårene og resultere i lavt blodtrykk. Et eksempel er dersom en person er rammet av hjertefeil kombinert med lavt slagvolum – dette kan nemlig føre til at blodårene har vanskeligheter med å opprettholde et tilstrekkelig blodtrykk.

 

Dermed får ikke organer og hjerne tilgang på den blodforsyningen den trenger. Unormalt lav hjerteslagrytme – kalt bradykardia (under 60 slag i minuttet) – kan også føre til farlig lavt blodtrykk.

 

Ujevnt og varierende blodtrykk

Sykdommer og tilstander som påvirker det autonome nervesystemet kan føre til at hjerterytmen stiger og synker – de kan også føre til at fleksibiliten i blodårene påvirkes. Som et resultat av dette kan blodtrykket variere drastisk ved slike tilstander.

 Medikamenter er også en av de vanligste årsakene til for lavt blodtrykk. De kan tidvis føre til at blodtrykket går opp og ned – særlig blodtrykksmedikamenter med kort virketid kan føre til at blodtrykket hopper opp igjen når deres effekt gradvis går over.

 

Når bør du ta kontakt med legen

Ta kontakt med fastlegen din dersom du opplever at du nesten svimer av eller svimer av, eller en følelse av at du kjenner deg svak og/eller letthodet. Dersom du opplever endringer i hvordan du føler deg så er det bedre å gå til legen en gang for mye enn en gang for lite.

Om du har påvist nyre eller leversykdom, eller om du har hatt et slag eller står i risikosonen for å ha et, så bør blodtrykket ditt måles med jevne mellomrom. For lavt blodtrykk kan medføre at organer og hjernen ikke får det oksygenrike blodet de trenger.

 

For de fleste så er et lavt blodtrykk noe å feire, da det er høyt blodtrykk vi primært frykter. Husk også at et normalt blodtrykk varierer for de fleste – og at et lavt blodtrykk, dersom du føler deg frisk og symptomfri, kan være helt greit for deg.

 

NESTE SIDE: – Denne Behandlingen kan Løse opp Blodpropp 4000x mer Effektivt

Hjerte

 Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *