diabetes type 2

7 Tidlige Tegn på Diabetes Type 2

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

diabetes type 2

7 Tidlige Tegn på Diabetes Type 2


Her er 7 tidlige tegn på diabetes type 2 sykdom som gjør at du kan kjenne igjen tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne bremse utviklingen av diabetes og få maksimalt ut av behandling og kostholdsendringer. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har diabetes type 2, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon.

 

Har du innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet eller kontakt oss på Facebook eller YouTube.

 

1. Hyppig vannlating

Når kroppen merker at det er glukose til overs i blodet, noe som forekommer ved diabetes type 2, så får den nyrene til å flytte denne glukosen over til urinen – noe som fører til mer urinproduksjon. Dette fører til at du må på do oftere og kanskje til og med flere ganger i løpet av natten. Hvis du har merket deg at du har hyppigere toalettbesøk og at du tisser mer når du først er på do, så anbefaler vi deg å ta opp dette med din fastlege.

Artritt

 

2. Tørsthetsfølelse

Høyt glukosenivå fører til en kaskade av effekter i kroppen. Som nevnt fører høyt blodsukkerinnhold til at man later vannet hyppigere og dermed mister man mer væske – noe som igjen fører til en følelse av tørrhet i munnen og at man opplever at man er oftere tørst enn man var tidligere.

Vanndråpe - Foto Wiki

 

3. Uforventet vekttap

Ved diagnosen diabetes type 2 så får ikke cellene dine nok glukose (grunnet dårlig insulinfunksjon) – som kan føre til at man mister vekt. Dette i kombinasjon med hyppig vannlating, som er et tegn på ukontrollert diabetes, kan føre til at man mister både kalorier og væske, som igjen leder til vekttap.

Parkinsons

 

4. Sulten! Sulten! Sulten!

De med diabetes type 2 har det som er kjent som insulinresistens. Dette innebærer at kroppen ikke kan bruke insulinet for å få glukose inn i cellene. Grunnet denne resistensen så kan ikke muskelceller, fettceller eller annet vev ta opp glukosen på en god måte. Kroppen forsøker dermed å løse dette ved at bukspyttkjertelen (pankreas) begynner å produsere betydelig større mengder av insulin for å kompensere for det dårlige opptaket av glukose – noe som konsekvent betyr at personer rammet av diabetes type 2 har høyere insulin-nivåer i kroppen enn andre. Det er dette høye insulin-nivået som deretter sender signaler til hjernen om at du er sulten.

guacomole taco

 

5. Fotsmerter og fotplager (diabetisk nevropati)

Over tid kan et forhøyet nivå av blodsukker føre til skader på nervene rundt omkring i kroppen – dette kalles diabetisk nevropati. Noen kan være asymptomatiske, mens andre kan oppleve nummenhet, stikking, prikking og smerter i føttene, bein og armer. Normalt sett så starter diabetisk nevropati i føttene og jobber seg oppover derfra, symptomatisk sett. Tilstanden forekommer som regel i de som har hatt diabetes type 2 i over 25 år, men kan også forekomme i de som har hatt sykdommen kortere tid enn dette.

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

6. Hyppige infeksjoner

Grunnen til at de med diabetes type 2 plages mer med bakterie og gjærinfeksjoner er at høyt blodsukker gir disse meget gode groforhold. Dermed har personer rammet av diabetes type 2 høyere forekomst av for eksempel fotsopp.

autoimmune sykdommer

 

7. Skurrete, ufokusert syn

Dette er et av de tidligste tegnene på at man kan være rammet av diabetes type 2. Et høyt blodsukkernivå endrer nemlig øyelinsen sin evne til å endre form – noe den gjør for eksempel ved lysendringer. Så selv om linsen ikke er skadet, så må musklene rundt linsen jobbe hardere for å fokusere. Dette symptomet kan forekomme når det er raske endringer i blodsukkernivået.

Krystallsyke - svimmelhet

Hva kan du gjøre dersom du har diabetes type 2?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Nevrologhenvisning for undersøkelse av nervefunksjon mtp eventuell utredning av nevropati

Behandling hos ernæringsfysiolog

Livsstilendring

Treningsprogram

 

Husk ellers at forebygging er den aller beste behandling.

 

NESTE SIDE: – Ny behandling av Alzheimers kan gjenopprette full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker mer informasjon eller lignende tilsendt som et dokument, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis).

 

 

Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å finne årsaken. Det er kun på denne måten at du kan gjøre de riktige tiltakene for å bli kvitt problemet. En kliniker kan assistere med behandling, kostholdsråd, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring. Husk at du kan spørre oss (anonymt hvis du ønsker) og våre klinikere helt gratis ved behov.

Spør oss - helt gratis!


 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, så kan vi svare på eventuelle spørsmål du måtte ha.

Kuldebehandling

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – 5 Gode Øvelser mot Isjias

Bakoverbøy ryggstrekk

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *