vondt i hjertet

Hvordan kjenne igjen et hjerteinfarkt og hjertesykdom

5/5 (2)

Sist oppdatert 15/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

vondt i hjertet

Hvordan kjenne igjen et hjerteinfarkt og hjertesykdom.

Her er 8 tegn som kan indikere forestående eller pågående hjerteinfarkt. Lær deg å kjenne igjen tegn på hjerteinfarkt allerede i dag. Det kan redde liv. Del gjerne artikkelen i sosiale medier for økt kunnskap rundt disse symptomene.

 


Hjerte- og karsykdommer er en av de største årsakene til dødsfall i verden. The World Health Organisation (WHO) rapporterte at i 2012 døde så mange som 17,5 millioner mennesker av slike lidelser.

 

– Når hjertet ikke får tilstrekkelig blodtilførsel

Et hjerteinfarkt er et resultat av underliggende kardiovaskulær sykdom – normalt sett forårsaket av arteriosklerose (plakk) som løsner og dermed blokkerer hjertearteriene. Hjerteinfarkt oppstår når en av hovedarteriene som leverer blod, oksygen og andre viktige næringsstoffer til hjertet blir blokkert. Denne blokkeringen fører til at hjertet får utilstrekkelig blodforsyning og dermed forårsaker skade på en del av hjertemuskelen og eventuell cellenekrose.

 

Hjerte

 

Siden hjertet er forsynt av flere blodårer, vil hjerteskaden være avhengig av hvilket blodkar som er rammet, hvor det er blokkert og i hvilken kapasitet andre blodkar kan overta blodforsyningen.
Dette er grunnen til at hjerteinfarkt kan variere kraftig, både i intensitet og skade-effekt. Noen kan komme veldig bratt på, mens andre kan oppleve litt småvondt over flere dager før infarktet rammer dem. Å lære og gjenkjenne viktige tegn og symptomer av hjerteinfarkt kan dermed være, bokstavelig talt, livsviktig.

 

Her er 8 tegn som du bør ta på det sterkeste alvor dersom de vedvarer eller forverrer seg – det er gjerne kombinasjoner av flere av disse som kan angi underliggende hjerte- og karsykdom:

hjerte vondt bryst

 


1. Tetthet, tyngde eller smerter i brystet
Brystsmerter er et klassisk tegn til hjertinfarkt. Det er ofte beskrevet av en følelse av ubehag sentralt eller mot venstreside av brystryggen, som varer i alt fra et par minutter eller som kan være av og på over flere timer eller dager. Denne ubehagelige følelsen kjennes som et stramt trykk, avklemming eller verkende følelse i brystkassen som kan spre seg opp i venstre skulder, arm, nakken, kjeven eller ryggen.
2. Ubehag i andre deler av kroppen
Som nevnt ovenfor, så er det vanlig å kjenne ubehag i også andre deler av kroppen. Ofte kjenner man smerter i nakken, kjeven og ryggen (i mellom skulderbladene), men det kan være vondt også under armen (axilla) og en stråling følelse nedover i armen. Disse symptomene er mest vanlig kjent på venstre side, da det er denne siden i kroppen hvor hjertet ligger. Men være oppmerksom på at lignende smerter også kan oppstå på høyre side.

3. Pustevanskeligheter – andpustenhet
Dette symptomet kan kommer med, eller uten brystsmerte. Det er ofte et tidlig tegn til hjerteinfarkt, og man kjenner ofte at man ikke har pust selv om man ikke har deltatt i fysisk aktivitet.

4. Hjerteflimmer (uregelmessig puls)
Hjerteflimmer er et vanlig symtom hos mange, og i seg selv ikke farlig, og mange har opplevd dette uten at de har noe direkte galt med hjertet – men om du kjenner hjerteflimmer i tillegg til svakhet, svimmelhet, andpustenhet eller kvalmhet så er det på tide og få hjelp, da dette kan være et tegn til at hjertet sliter med å få nok oksygen.

5. Kvalmhet, fordøyelsesbesvær eller magesmerter
Om du kjenner kvalmhet, fordøyelsesbesvær eller magesmerter uten noe åpenbåre årsaker, kan disse symptomene være på grunn av foreliggende hjerteinfarkt. Karakteristiske smerter som er assosiert med hjerteinfarkt heter «angina» og kan være forårsaket av en blokkert arterie. Hvis denne blokkeringen forverres er det ofte strålende smerte nedover mot magen som fører til fordøyelsebesvær, kvalmhet og sterk magesmerte. Disse symptomene kan også komme på grunn av mer vanlige årsaker, men hvis det er kontinuerlig smerte uansett uavhengig av bevegelse så er det en god ide å ringe legevakten for rådføring og eventuell avhenting med ambulanse.

6. Tretthet – utmattelse
Uvanlig tretthet, særlig hos kvinner kan forekomme i løpet av et hjerteinfarkt eller i dagene og ukene fram til et hjerteinfarkt. Trettheten kan komme plutselig og ser ikke ut til å være knyttet til søvnmangel eller en annen sykdom. Disse symptomene er mer vanlige hos kvinner, og er vanligvis verst mot slutten av dagen hvis man har vært oppreist hele dagen.

7. Hosting eller hvesende pust
Vedvarende hosting eller hvesende pust kan være et tegn på forestående hjertefeil som skyldes væskeansamling i lungene. Dette er grunnen til at noen mennesker med hjertesvikt kan hoste opp slim med blod. Om du begynner å hoste opp slim med blod så må du ta kontakt med lege eller legevakt umiddelbart.

8. Overdreven svetting
Klam hud, overdreven svetting uten anstrengelse – eller influensalignende symptomer som ikke er ledsaget av feber eller infeksjon kan også være tegn på forekommende hjerteinfarkt. Tung svetting oppstår oftest i hodebunnen, brystområde, armhulene, håndflatene eller fotsålene. Kvinner kan oppleve lignende symptomer når de går over i overgangsalderen med hetetokter og nattesvette.

 

Hjerteinfarkt er livstruende og krever rask behandling. Kontakt lege, legevakt eller nødetat dersom du tror du er i ferd med å ha et hjerteinfarkt. Vi anbefaler også at du går til regelmessig kontroll hos din fastlege, mosjonerer regelmessig og har fokus på et sunt, variert kosthold.

LES OGSÅ: – Ny Behandling Løser opp Blodpropp 4000x mer Effektivt!

Hjerte

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

PRØV DISSE: – 6 Øvelser mot Isjialgi og Falsk Isjias

Korsryggtøying

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

2 replies
  • vondt.net says:

   Hei tannlege,

   Vi har oppdatert teksten. Takk for tilbakemelding. Ha en fortsatt flott dag.

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *