7 Måter å Dempe Betennelse ved Artrose

4.7/5 (37)

Sist oppdatert 21/03/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

7 Måter å Dempe Betennelse ved Artrose

Artrose i ledd medfører ofte både betennelse og væskeansamling i de påvirkede leddene. Derfor er det viktige å kjenne til betennelsesdempende tiltak som kan hjelpe deg mot slike leddsmerter og leddbetennelser. I denne artikkelen går vi gjennom 7 måter å dempe betennelse ved artrose.

 

Betennelse i ledd er definert som artritt, og ofte er slik betennelse med på å bryte ned støtdempende brusk som ligger mellom leddene. Denne leddslitasjen kalles for artrose. Slik leddnedbryting er blant annet karakteristisk ved visse revmatiske lidelser – slik som revmatisk artritt – og gir grunnlag for karakteristiske leddmisdannelser slik som krokete og bøyde fingre.

 

TIPS: Veldig mange bruker derfor spesialtilpassede kompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu) for forbedret funksjon i hender og fingre. Disse er særlig vanlig i bruk blant revmatikere og de som plages med kronisk karpaltunnelsyndrom. Eventuelt finnes det også tåstrekkere og spesialtilpassede kompresjonssokker hvis man plages med stive og vonde tær – eventuelt hallux valgus (innoverbøyd storetå).

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og revmatisme skal få bedre muligheter for behandling og utredning – men det er ikke alle som er enig med oss om det. Så vi ber deg pent om å like oss på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

Denne artikkelen vil gå gjennom syv betennelsesdempende måter å redusere betennelse ved artrose – altså syv måter du kan bekjempe leddbetennelser grunnet artrose og artritt. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med artrose. Når du er ferdiglest vil du kjenne til flere måter å dempe betennelse ved artrose og artritt.1. Senk Stressnivået

Har du stadig hundre baller i luften og knapt et øyeblikk for deg selv? Det kan gjøre deg syk og bidra til økte betennelsereaksjoner i kroppen. Forskning har nemlig vist at stress for kroppens naturlige immunforsvar til å fungere dårligere og at dette bidrar til at man rammes av sykdom. Faktisk så har studier vist at hele 60-80% av alle legebesøk mest sannsynlig har sitt grunnlag i langvarig stress (1).

 

Mange er ikke klar over at stress kan gjøre deg både fysisk og psykisk syk. Stress setter seg fysisk ved at det spenner muskler og begrenser bevegeligheten din – som dermed bidrar til stive ledd og redusert leddfunksjon. Over tid kan disse fysiske problemene bli gradvis verre og verre – slik at symptomene også innebærer hodepine, nakkerelatert svimmelhet og iling ned mot armene. et kjent fenomen som mange med høye skuldre i hverdagen kjenner til er diagnosen stressnakke.

 

Resultatet av stress er også at pro-inflammatorisk prosesser bidrar til væskeoppsamling og betennelsereaksjoner i beinvev og leddene dine. Dette er, naturlig nok, særdeles lite gunstig, da det medfører at leddet blir skadet ved at brusk og annet beinvev blir brutt ned. Derfor er det viktig å ta seg tid til seg selv. Kanskje du kan prøve fysikalsk behandling av muskler og ledd, yoga, meditasjon eller trening i varmtvannsbasseng?

 

Vi minner om at en av de beste måtene å forebygge leddslitasje er ved å styrke nærliggende stabilitetsmuskulatur. Slik forebygging går primært ut på å styrke musklene som avlaster leddene. For eksempel kan opptrening av lår, sete og hofter være en meget god måte å avlaste både hofteartrose og kneartrose (2). I videoen nedenfor ser du eksempler på gode øvelser mot hofteartrose.

 

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose i Hoften (Klikk nedenfor for å starte videoen)

Abonner gjerne på kanalen vårog følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg mot enda bedre helse.2. Slutt å Røyke

Forskning har vist at personer som både har artritt og røyker har betydelig mer betennelsesprosesser i kroppen. Så dersom du fortsatt røyker i vår moderne tidsalder så er det bare å gjøre ditt beste for å kutte det ut. Ikke bare gir det høyere dødelighet, økt sjanse for kreft og hjerneslag – men det gjør også artrosen din betydelig verre. Så røykslutt er altså en god måte å dempe betennelse ved artrose.

 

En forskningsstudie publisert i 2007 (3) fulgte 159 menn med kneartrose i 30 måneder og konklusjonen var krystallklar. Røykegruppen (halvparten av deltakerne) hadde dobbelt så mye bruskødeleggelse og nedbryting sammenlignet med de som ikke røyket. Det ble også rapportert om betydelig høyere smerter blant den samme gruppen. Forskerne mener at det skyldes redusert oksygen i blodstrømmen, økt innhold av karbonmonoksid i blodet, nedgang i blodsirkulasjon og dermed en kraftig redusert evne til å reparere brusk og beinvev.

 

Synes du at det er kjempevanskelig å slutte? Fastlegen din kan hjelpe deg. For å sette dette i perspektiv så spiser mennesker, generelt sett i følge forskning, rundt 3.4 gram hver dag. Altså godt over dobbelt så mye som den anbefalte doseringen.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

Er du rammet av revmatisme?3. Betennelsesdempende Kosthold

Den viktigste kilden til betennelsesdempende egenskaper uten bivirkninger får du gjennom kostholdet ditt – ikke betennelsesdempende medikamenter. Man kan dele mat og spiselige ingredienser inn, grovt sett, inn i tre kategorier:

 

 

Når vi snakker om pro-inflammatorisk mat, så er det altså prat om mat og ingredienser som gir deg mer betennelsesreaksjoner i kroppen og som bidrar til å gjøre artrosen din verre (les: 7 typer betennelsesskapende mat som forverrer artrose). Dette dreier seg da om mat med høyt sukkerinnhold (kaker, brus, godteri og lignende), samt mat som har blitt behandlet for å øke livslengden eller lignende (for eksempel mange typer av junk food, smultringer og pommes frites).

 

Betennelsesdempende kosthold er den rake motsetningen – og vi har så mye å si om den saken at vi har skrevet en egen artikkel om det, som du kan lese via lenken nedenfor. Kort fortalt så dreier det seg om mat og ingredienser som har et høyt innhold av antioksidanter og andre betennelsesdempende næringsstoffer, men som anbefaler vi at du leser mer i den nevnte artikkelen for å forstå dette i detalj. Særlig de som er rammet av tung leddbetennelsesykdommer, slik som revmatisk artritt og avansert artrose (stadie 4), bør være særlig streng med kostholdet sitt og unngå de unødvendige fristelsene.

 

«Fibromyalgidietten» er et godt eksempel på en samling av betennelsesdempende kostholdsregler og tips. Vi anbefaler at du leser videre i artikkelen nedenfor hvis du er rammet av artrose, artritt, fibromyalgi eller andre kroniske smertesyndromer.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

Trykk på lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibromyalgi, muskelplager og leddsmerter.4. Regelmessig og god søvn

Med fokus på trening, riktig mat og andre tiltak, så er det fort gjort å glemme en viktig faktor i forhold til bekjempelse av betennelse: søvn. Når vi sover pågår det en rekke viktige reparasjonsprosesser og vedlikeholdsrutiner. Disse kan bli forstyrret og mindre effektive dersom vi lider av redusert søvnkvalitet og søvnmangel. Slik manglende søvnhygiene kan blant annet føre til mindre muskulær reparasjon, redusert energi i hverdagen og et forverret smertebilde med høyere smertesensitivitet og hyppigere forekomst av smerter.

 

Dessverre, så er det sånn at mange former av revmatisme kan gå hardt utover nattesøvnen og innsovningen. Fibromyalgi er et godt eksempel på et bløtvevsrevmatisk smertesyndrom som medfører at man stadig må endre posisjonen man sover i eller at smertene vekker en fra søvnen både titt og ofte. Nettopp grunnet dette er det utrolig viktig at man som revmatiker tar søvnrutinene på det høyeste alvor og at man følgere generelle råd for å få sove bedre.

 

Hvorfor ikke ta deg en deilig, avslappende kopp med ingefærte før du legger deg? Ingefær kan anbefales for alle som plages med revmatiske leddplager – og man vet også at denne roten har en lang rekke av andre positive helsefordeler. Dette skyldes at ingefær har en kraftig betennelsedempende effekt, og kan dermed dempe betennelse ved artrose og artritt. Mange med artrose drikker ingefær som te – og da gjerne opptil 3 ganger om dagen i perioder hvor betennelsene i leddene er særdeles sterke. Du finner noen forskjellige oppskrifter på dette i lenken nedenfor.

 

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å Spise Ingefær5. Tilpasset, Skånsom Trening

naturlig smertestillende

Om ikke dørterskelen er høy nok allerede når det kommer til trening – så kan du tenke deg hvor høy den blir hvis du er utmattet av revmatisme og fatigue i tillegg til de vanlige hverdagsutfordringene. Det tar krefter å gå rundt med kroniske smerter – veldig mye krefter. Derfor er det ekstra viktig at man setter av energien sin til å gjøre nettopp noe som gir deg mer energi over tid; nemlig trening. Trening har også bevist anti-inflammatorisk effekt. Den egner seg derfor som en god ingrediens for å dempe betennelse ved artrose og artritt.

 

Mange føler at de reagerer negativt på trening – og dette er ikke uvanlig i starten, selv for de som ikke er rammet av fibromyalgi eller revmatisme. Men det gir også en indikasjon på at man har trent litt vel hardt i forhold til egen kapasitetsevne og dermed endt opp med å bli veldig støl og øm etter treningsøkten. Nøkkelen til vellykket trening ligger i å tilpasse seg etter egne begrensninger og deretter øke gradvis – det tar lang tid å komme i form, men med en god dose tålmodighet så kan du klare det.

 

For å begrense betennelse og bidra til normal blodsirkulasjon til muskler og ledd, så er det også essensielt med tilpasset trening – og en treningsform som mange har god nytte av er trening i varmtvannsbasseng. Dette er en tilpasset treningsform som hjelper deg med å styrke leddene på en god og trygg måte.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Du kan lese mer om hvordan denne treningsformen kan hjelpe deg i artikkelen nedenfor.

Les også: – Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng på Fibromyalgi6. Betennelsesdempende medikamenter (NSAIDS)

Med den lange smørbrødslisten av bivirkninger så er det ingen som ønsker å ta hverken smertestillende eller betennelsesdempende – men noen ganger har man ikke stort valg. NSAIDS står for non-steroidal anti-inflammatory drugs – altså betennelsesdempende medikamenter.

Problemet er bare det at NSAIDS også, som nevnt, kan føre til flere alvorlige bivirkninger – slik som magesår – og at det også har blitt lenket til økt risiko for hjertesykdom og hjerneslag. Dersom du regelmessig tar ibux eller lignende (voltaren) bør du rådføre deg med legen din angående bivirkninger.

7. Vektnedgang

Forskning har vist at overvekt er direkte lenket til økt forekomst av betennelse i kroppen (4). Så det å gå ned i vekt kan være en god måte å dempe betennelse ved artrose og artritt. Man har sett at særlig fettvevet i kroppen har en høyere forekomst av betennelse blant de med forhøyet BMI.

Nettopp grunnet dette er det viktig at man jobber med å holde idealvekten og eventuelt gå ned i vekt hvis man vet at man er litt på den tunge siden (for høy BMI). De andre faktorene vi har nevnt i denne artikkelen slik som trening, kosthold og mer bevegelse i hverdagen er nøkkelfaktorer for deg som ønsker å gå ned i vekt. Ta gjerne kontakt med fastlegen din dersom du føler at det er vanskelig å gjøre dette på egenhånd. Fastlegen kan nemlig hjelpe deg med en henvisning til en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg.

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot RevmatismeMer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot revmatiske lidelser, artrose og kroniske smerter.

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen og si ifra at du har gjort det slik at vi eventuelt kan lenke tilbake til deg som takk). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på Facebook. Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant gruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser!

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurderingKilder:

PubMed

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

Klikk på lenken ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Abonner gjerne gratis på kanalen vår. Her finner du en rekke gode treningsprogrammer og helsekunnskap.)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *