Open/Close Menu Hjelp mot Smerter og Vondter
5 Måter Fibromyalgi Rammer Kvinner Hardere Enn Menn

Sist oppdatert av

5/5 (10)

5 Måter Fibromyalgi Rammer Kvinner Hardere Enn Menn

5 Måter Fibromyalgi Rammer Kvinner Hardere enn Menn

Fibromyalgi er en kronisk, bløtvevsrevmatisk smertediagnose. Fibromyalgi rammer oftere kvinner enn menn – og det er også dokumentert at kvinner opplever forverrede symptomer sammenlignet med menn. I denne artikkelen gir vi deg et klinisk innblikk i fem dokumenterte symptomer som illustrerer nettopp dette.

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og revmatisme skal få bedre muligheter for behandling og utredning – men det er ikke alle som er enig med oss om det. Så vi ber deg pent om å like oss på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

Denne artikkelen vil gå gjennom fem symptomer som er sterkere hos kvinner enn menn – hos de rammet av fibromyalgi . Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med kroniske smertediagnoser og revmatiske lidelser.

  

1. Mer Intense Fibromyalgismerter

cervikal nakkeprolaps og nakkesmerter

Forsterket fibromyalgismerte blir ofte beskrevet som dype og verkende smerter som sprer seg ut fra musklene og videre ut i andre deler av kroppen. Mange opplever også ilende og strålende smerter, samt prikking i hender og føtter.

 

I forhold til tidligere diagnosekriterier for fibromyalgi så må smertene påvirke hele kroppen, på begge sider, og inkludere både øvre og nedre del. Smertene er av en slik karakter at de kan komme og gå, samt at de kan variere kraftig i hvor sterke de er. Denne usikkerheten i forhold til smertebildet gjør at det ofte er meget vanskelig for de med fibromyalgi å planlegge hvordan dagen skal se ut.

 

Det som er interessant er også hvordan kvinner og menn opplever fibromyalgismerter på forskjellige måter. Begge kjønn rapporter at smertene kan være intense og kraftige til tider – men gjennomsnittlig så innrapporterer menn, forskningsmessig sett, lavere smerteintensitet enn kvinner.

 

Les også: 7 Måter LDN kan Hjelpe mot Fibromyalgi

7 måter ldn kan hjelpe mot fibromyalgi2. Lengre Smertevarighet og Flere Vonde Muskelpunkter

nakkesmerter 1

Kvinner har også smerter som er mer vidstrakte og en følelse av verking i hele kroppen, samt lengre varighet av smerte-episodene. Man har lenket denne økte forekomsten av smerter blant kvinner til kjønnshormonet østrogen – som har en lei effekt hvor den senker smerteterskelen.

 

18 Vonde Muskelpunkter

I tillegg til utstrakte smerter i kroppen, så gir fibromyalgi også grunnlag for 18 vonde muskelpunkter, som tidligere ble brukt for å stille diagnosen. Dette er altså spesifikke områder på kroppen, vanligvis muskelfester inn mot ledd, som avgir en intens smerte når man trykker på de.

 

Forskning har vist at kvinner, i gjennomsnitt, har flere vonde muskelpunkter enn menn. Normalt sett 2-3 flere. Man har også sett at disse muskelpunktene er betydelig mer sensitive hos kvinner. Du kan lese i detalj om de 18 vonde muskelpunktene her.

 

Les mer: – Disse 18 Muskelpunktene kan si om du har Fibromyalgi

18 vonde muskelpunkter

Trykk her for å lese mer om de 18 muskelpunktene og hvor på kroppen man finner dem.

  

3. Forverrede Blæresmerter og Tarmproblemer

blindtarmsmerter

Fibromyalgi kan føre til forverrede blæresmerter og tarmproblemer. Blant annet har kvinner med fibromyalgi ofte forverrede symptomer ved irritabel tarm. Man har også sett at så mange som 12-24% av kvinner har tarmproblemer – altså betydelig høyere enn tallet hos menn, som ligger på 5-9%.

 

Irritabel tarm, blærediagnoser og andre tarmtilstander kan blant annet gi grunnlag for:

  • Smerter og kramper i nedre del av magen
  • Vondt ved samleie
  • Urineringssmerter
  • Trykksymptomer i blæren
  • Hyppigere frekvens av toalettbesøk

 

Les også: Dette Bør du Vite om Irritabel Tarm

vondt i magen

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

Er du rammet av revmatisme?

 4. Sterkere Menstruasjonssmerter hos Kvinner med Fibromyalgi

vondt i magen

Kvinner med fibromyalgi opplever ofte sterkere menstruasjonskramper enn de uten denne kroniske smertelidelsen. Disse smertene kan være milde eller særdeles smertefulle – og varierer i intensitetsgrad. I en forskningsrapport utarbeidet av National Fibromyalgia Association så har man sett at det forekommer hyppigere smertefulle menstruasjonskramper enn hos kontrollgruppen.

 

Majoriteten av de med fibromyalgi er kvinner. Hele 80-90 prosent av de med diagnosen er kvinner. Statistikk viser at de fleste er i alderen 40 til 55 år. I overgangsalderen så har man også sett at fibromyalgismerter kan bli forverret og kan gi grunnlag for økt forekomst av:

  • Angst og depresjon
  • Dårlig humør
  • Fatigue
  • Hjernetåke (fibrotåke)
  • Verking i kroppen

Kroppen produserer hele 40 prosent mindre østrogen hos kvinner som har gått gjennom overgangsalderen. Østrogen utspiller en meget sentral rolle i å kontrollere serotonin-nivåene i kroppen, som er svært delaktige i forhold til å styre smerter og humøret.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibromyalgi.

 5. Økt Forekomst av Fatigue og Depresjon

Kronisk utmattelse

Forsking har vist at det foreligger økt forekomst av angst og depresjon hos både kvinner og menn som er rammet av fibromyalgi. Igjen så man at kvinner var rammet hyppigere og sterkere enn menn.

 

Det er ikke overraskende at kroniske og vidstrakte smerter medfører mindre energi og overskudd. Som kjent så medfører denne smertediagnosen ofte nattesmerter og dårligere nattesøvn. Manglende søvn er ikke nøkkelen til å komme seg ut av depresjon og angst – så det er en svært uheldig ond sirkel.

 

Bevegelse og tilpasset trening kan hjelpe deg med å bidra til normal blodsirkulasjon til muskler og ledd – og en treningsform som mange har god nytte av er trening i varmtvannsbasseng. Dette er en tilpasset treningsform som hjelper deg med å styrke leddene på en god og trygg måte; og som egner seg ypperlig for deg med fibromyalgi.

 

Du kan lese mer om hvordan denne treningsformen kan hjelpe deg i artikkelen nedenfor.

Les også: – Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng på Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

 Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot revmatiske lidelser og kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på “DEL”-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår (trykk her hvis ønskelig)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

Kilder:

PubMed

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre muskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

© 2019 - Vondt.net

>