18 vonde muskelpunkter

Disse 18 Vonde Muskelpunktene kan si om du har Fibromyalgi

5/5 (12)

Disse 18 Vonde Muskelpunktene kan si om du har Fibromyalgi

Hypersensitive og såre muskelpunkter er et karakteristisk symptom på fibromyalgi. 

Det er 18 vonde muskelknuter som særlig er assosiert med den kroniske smertelidelsen fibromyalgi.

 

Fibromyalgi kan være vanskelig å diagnostisere, så derfor har vi satt sammen en artikkel med de 18 vonde muskelpunktene som kan indikere at man er rammet av fibromyalgi. Er du rammet? Kommenter gjerne hvis du har flere gode innspill. Vi gjør oppmerksom på at siden denne artikkelen først ble publisert så har diagnostiseringskriteriene endret seg, og man vektlegger disse punktene mindre og mindre. Men med tanke på hvor mye hypersensitivisering, allodynia og muskelsmerter det er blant denne pasientgruppen; så mener vi at det hvertfall bør ilegges en god porsjon klinisk relevanse.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av kroniske smerter. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

– Blir Kroniske Smertepasienter Tatt Alvorlig nok?

Nei, mener vi. Som nevnt er dette en pasientgruppe med kroniske smerter i hverdagen – og de trenger hjelp. Vi kjemper for at denne gruppen mennesker – og de med andre kroniske smertediagnoser – skal få bedre muligheter for behandling og utredning. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

Et stort problem er at man fortsatt ikke har en god måte å dokumentere denne kroniske smertelidelsen, men det håper vi økt forskning kan gjøre noe med slik at denne pasientgruppen får den hjelpen de trenger. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se to videoer med øvelser tilpasset de med fibromyalgi. Vi gjør også oppmerksom på at disse punktene kan refereres til som såre muskelområder, muskelpunkter eller som sensitive muskelknuter – ordbruken varierer.

 

Vi vil gå mer i detalj på hvor de ulike vonde muskelpunktene sitter, men områdene som er involvert inkluderer:

 • Baksiden av hodet
 • Knærne
 • Hoftene
 • Toppen av skuldrene
 • Øvre del av brystkassen
 • Øverste del av ryggen

 Tidligere ble disse 18 muskelknutene brukt for å diagnostisere fibromyalgi – og man møtte da disse kravene for å få diagnosen hvis 11 av disse 18 punktene var ekstremt sensitive og såre ved berøring. Men man stiller ikke diagnosen kun utifra disse punktene lenger.

 

– Gode Tips for Daglige Egentiltak

Det finnes medikamenter for å døyve smertene og å få sove, men dessverre har mange av de en lang liste med bivirkninger. Derfor er det viktig at man også er flink til å benytte seg av egenbehandling i form av gåturer i skogen, varmtvannsbassengtrening, samt bruk av triggerpunktballer mot såre muskler og svømming. Vi kan også varmt anbefale å forsøke bruk av akupressurmatte for muskelavspenning.

(Bilde: Slik kan en akupressurmatte, eller triggerpunktmatte, se ut ved bruk. Klikk på bildet eller på lenken her for å lese mer om den. Denne varianten har også en egen nakkepute som gjør det enklere å jobbe inn mot anspente nakkemuskler.)

 

1 og 2: Utsiden av albuene

Er det en senebetennelse eller seneskade?

De første to punktene finner vi på utsiden av albuene. Mer spesifikt så snakker vi her om det området hvor håndleddsekstensorene (musklene og senene som bøyer håndleddet bakover) fester inn mot den laterale epikondylen (benet på utsiden av albuen).

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen– derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 2

 3 og 4: Baksiden av hodet

Vondt i bakhodet

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose med høysensitive muskler, sener og nerver – som kan trigges ved ulike faktorer. De to neste sensitive muskelpunktene finner vi på baksiden av hodet.

 

Nærmere bestemt så snakker vi her om området hvor nakken møter overgangen til hodeskallen, altså den kraniocervikale-overgangen. Man har særlig notert seg en kraftig forhøyet sensitivitet i musculus suboccipitalis – de fire mindre muskelfestene som fester inn mot dette området.

 

Tiltak som kan være med på å lindre denne forhøyede sensitiviteten kan inkludere yoga, pilates, lette tøyeøvelser, gåturer i skogen og varmtvannsbasseng-trening.

 

Les også: – Forskere Mener at Disse To Proteinene kan Diagnostisere Fibromyalgi

Biokjemisk forskning 

5 og 6: Innsiden av knærne

knesmerter og kneskade

Punkt nummer 5 og 6 finner vi på innsiden av knærne. Vi gjør oppmerksom på at når det er snakk om vonde muskelpunkter i diagnostisering av fibromyalgi, så er det ikke snakk om vanlige muskelsmerter – men heller at man er høysensitiv til berøring i dette området og at trykk mot området, som normalt sett ikke burde gjøre vondt, faktisk er smertefullt.

 

Fibromyalgi er kategorisert som en form av bløtvevsrevmatisme. I likhet med mange som er rammet av revmatiske lidelser, så kan kompresjonstøy (for eksempel kne-kompresjonstøy), trening i varmtvannsbasseng og varmeputer, hjelpe til med å lindre knesmerter.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro. 

7, 8, 9 og 10: Utsiden av hoftene

hoftesmerter på framsiden

På hoftene finner vi hele fire høysensitive muskelpunkter – to på hver side. Punktene sitter mer mot baksiden av hoftene – en på baksiden av selve hofteleddet og en på baksiden av ytre hoftekammen.

 

I lys av dette er det heller ikke så overraskende at hoftesmerter er en gjentagende plage hos de med fibromyalgi. Kanskje er du rammet selv og kjenner deg igjen i dette?

 

For å roe ned smertene i hoftene så anbefaler vi tilpassede yoga-øvelser, fysikalsk behandling og – i visse, kraftigere tilfeller som også inkluderer forkalkninger – trykkbølgebehandling.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi 

11, 12, 13 og 14: Fremre, øvre del av brystplaten 

Årsak til vondt i brystet

Dette området har, i likhet med hoftene, fire hypersensitive punkter. To av punktene sitter like under hver side av indre del av kragebeinet (kjent som SC-leddet) og de to andre er lokalisert lenger ned på hver side av selve brystplaten.

 

Å oppleve kraftige smerter i brystet kan være meget skremmende, da det gir assosiasjoner til hjerte og lungesykdom. Det er alltid viktig å ta slike symptomer og smerter på alvor, og få de utredet gjennom sin fastlege. Heldigvis er det slik at de aller fleste tilfellene av brystsmerter skyldes muskulære dysfunksjoner og / eller smerter fra ribbeinslåsninger.

 

Hvis du har spørsmål angående behandlingsmetoder og utredning av fibromyalgi, så anbefaler vi at du blir med i din lokale revmatikerforening, bli med i en støttegruppe på internett (vi anbefaler facebook-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Nyheter, Samhold og Forskning«) og vær åpen med de rundt deg om at du tidvis har det vanskelig og at dette kan gå utover personligheten din midlertidig.

  

15, 16, 17 og 18: Øvre del av ryggen og toppen av skulderbladene

vondt i muskler og ledd

På bildet ovenfor ser du de fire punktene vi finner i øvre del av ryggen – rettere sagt så er terapeutens tomler på to av punktene, men vi finner altså disse på begge sider.

 

De aller fleste med fibromyalgi går jevnlig til fysikalsk behandling og leddmobilisering for å motarbeide smerter og stivhet. I Norge så er de tre offentlig autoriserte yrkene kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut. Fysikalsk behandling består som regel av en kombinasjon av leddmobilisering (mot stive og lite bevegelige ledd), muskulære teknikker (som bidrar til å bryte ned muskulære spenninger og skadevev i muskulaturen) og instruksjon i hjemmeøvelser (slik som de vist i videoen lenger ned i artikkelen).

 

Det er viktig at din kliniker går løs på problemet ditt med en tverrfaglig tilnærmingsmåte bestående av både leddbehandling og muskelteknikker – for å bidra til å øke bevegeligheten din i dysfunksjonelle ledd og redusere skadevev i muskulaturen. Kontakt oss gjerne via vår FB-side dersom du ønsker anbefalinger i nærheten av deg.

 

Les også: – 8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

8 naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgi 

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi (se på videoen nedenfor)

Disse fem øvelsene kan hjelpe deg med å opprettholde bevegeligheten i en hverdag fylt med kroniske smerter. Vi minner dog om å ta hensyn til dagsformen og å tilpasse seg deretter.

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot fibromyalgi og kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med fibromyalgi.

 

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet. Diagnosen kan gi nedsatt energi, daglige smerter og hverdagsutfordringer som er langt over det Kari og Ola Nordmann plages med. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av fibromyalgi. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

(Trykk her for å dele)

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

  

Kilder:

PubMed

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video for dine plager)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
 1. Kari-Anne says:

  Jeg kjenner på meg selv og vet med sikkerhet at jeg har smerter på over halvparten av punktene. Satt nå å sjekket etter igjen og finner ut at alle punktene er smertefulle. Fikk henvisning til revmatolog i fjor fra legen, men sendte den til sykehuset og ble avvist. Ble veldig lei meg på grunn av dette og ga opp litt. Aner ikke hva jeg skal gjøre videre, for jeg er i tillegg veldig nervøs for å dra alene til steder jeg ikke er kjent. Har alltid vært sånn. Har hatt slike smerter i kroppen i flere år.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *