Disse 18 vonde muskelpunktene kan si om du har fibromyalgi

5/5 (17)

Sist oppdatert 22/05/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

18 vonde muskelpunkter

De 18 vonde muskelpunktene som kan antyde fibromyalgi

Hypersensitive og såre muskelpunkter er et karakteristisk symptom på fibromyalgi. 

Det er 18 vonde muskelpunkter som særlig er assosiert med den kroniske smertelidelsen fibromyalgi. Tidligere ble disse muskelpunktene direkte brukt til å stille diagnosen, men ting har endret seg siden det. Med det sagt er de fortsatt brukt i utredninger og diagnostisering.

– Brukes fortsatt i diagnostisering

En større, nyere studie (2021), så nærmere på diagnostisering av fibromyalgi.¹ De viste til at diagnosen fortsatt vanligvis stilles av revmatolog basert på disse kriteriene:

 • Langvarige, kroniske smerter
 • Vidstrakte smerter som involverer alle 4 kvadranter av kroppen
 • Betydelig smertesensitivitet i 11 av 18 muskelpunkter (også kalt tenderpunkter)

Men de anerkjenner også hvordan fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som består av mye mer enn bare smerter. Blant annet peker de på hvordan dette er en svært kompleks diagnose.

– Vektlegges ikke like sterkt som tidligere

Før var det nærmest slik at hvis man hadde utslag på 11 eller flere av 18 tenderpunkter fikk man diagnosen. Men vi gjør oppmerksom på at siden denne artikkelen først ble publisert så har diagnostiseringskriteriene endret seg, og man vektlegger disse punktene mindre enn tidligere. Men med tanke på hvor mye hypersensitivisering, allodynia og muskelsmerter det er blant denne pasientgruppen; så kan man forstå hvorfor det fortsatt brukes som en del av diagnostiseringen.

“Artikkelen er skrevet og kvalitetssjekket av offentlig autorisert helsepersonell. Dette inkluderer både fysioterapeuter og kiropraktorer ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse (se klinikkoversikt her). Vi tilråder alltid å få utredet smerter hos kyndig helsepersonell.”

Tips: Nederst i guiden kan du se en video med anbefalte skånsomme øvelser tilpasset fibromyalgipasienter. Vi gir også gode råd for selvhjelp mot muskelsmerter, inkludert bruk av skumrulle og triggerpunktball.

Blir kroniske smerter og usynlig sykdom tatt nok på alvor?

Dessverre er det klare indikasjoner på at dette er diagnoser og sykdom som ikke blir prioritert. Blant annet har interne spørreundersøkelser vist at denne pasientgruppen blir satt nederst på popularitetslisten. Er det grunn til å tro at dette påvirker hvordan helsepersonell møter og behandler disse pasientene? Ja, dessverre. Nettopp derfor er det så viktig at vi står sammen for å kjempe for pasientrettighetene til disse diagnosene. Vi takker alle som engasjerer seg i våre innlegg og som hjelper oss å spre budskapet via sosiale medier og lignende.

«Ditt engasjement og videreformidling av våre saker er gull verdt. Sammen er vi (enda) sterkere – og kan kjempe sammen for bedre pasientrettigheter for denne forsømte pasientgruppen.»

Liste: Vonde muskelpunkter assosiert med fibromyalgi

Vi vil gå mer i detalj på hvor de ulike vonde muskelpunktene sitter, men områdene som er involvert inkluderer:

 • Baksiden av hodet
 • Knærne
 • Hoftene
 • Toppen av skuldrene
 • Øvre del av brystkassen
 • Øverste del av ryggen

De 18 muskelpunktene er altså godt spredt utover hele kroppen. Andre navn for muskelpunkter er tenderpunkter eller allogeniske punkter. Igjen ønsker vi å få fram at disse ikke brukes utelukkende for å stille diagnosen, men de kan altså fortsatt spille en viktig rolle.

– Daglig avspenning er viktig

Fibromyalgipasienter og flere andre usynlige sykdommer har et veldig aktivt nervesystem. Nettopp derfor er det viktig at denne pasientgruppen tar seg tid til egentid og benytter seg av avspenningsteknikker. Her er det forskjellige individuelle preferanser, men det vi kan si for sikkert er at mange i denne pasientgruppen plages med spenninger i nakke og rygg. Basert på dette kan tiltak som nakkehammock, akupressurmatte, ryggstrekker eller massasjeball, alle komme til sin rett. Alle lenkene til anbefalte produkter åpner i nytt leservindu.

Tips 1: Stress ned i nakkehammock

Mange melder om god lindring ved bruk av det som kalles nakkehammock. Kort fortalt strekker den skånsomt på nakkens muskler og ledd, samtidig som at den stimulerer en naturlig og god nakkeholdning. Du kan trykke på bildet eller her for å lese mer om den.

Tips 2: Stimulerer sirkulasjon i musklene med massasjeball

En massasjeball, også ofte kalt en triggerpunktball, er ypperlig selvhjelp mot ømme og anspente muskler. Du bruker den direkte inn mot områder som er veldig anspente, med den hensikt å stimulere økt sirkulasjon og løse opp i muskelspenningene. Denne utgaven er i naturlig kork. Les mer om den her.

Tenderpunkt 1 og 2: Utsiden av albuene

Er det en senebetennelse eller seneskade?

De første to punktene finner vi på utsiden av albuene. Mer spesifikt så snakker vi her om det området hvor håndleddsekstensorene (musklene og senene som bøyer håndleddet bakover) fester inn mot den laterale epikondylen (benet på utsiden av albuen).

Tenderpunkt 3 og 4: Baksiden av hodet

Vondt i bakhodet

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose med høysensitive muskler, sener og nerver – som kan trigges ved ulike faktorer. De to neste sensitive muskelpunktene finner vi på baksiden av hodet.

– Kraniocervikale regionen

Nærmere bestemt så snakker vi her om området hvor nakken møter overgangen til hodeskallen, altså den kraniocervikale-overgangen. Man har særlig notert seg en kraftig forhøyet sensitivitet i musculus suboccipitalis – de fire mindre muskelfestene som fester inn mot dette området.

Tenderpunkt 5 og 6: Innsiden av knærne

knesmerter og kneskade

Punkt nummer 5 og 6 finner vi på innsiden av knærne. Vi gjør oppmerksom på at når det er snakk om vonde muskelpunkter i diagnostisering av fibromyalgi, så er det ikke snakk om vanlige muskelsmerter – men heller at man er høysensitiv til berøring i dette området og at trykk mot området, som normalt sett ikke burde gjøre vondt, faktisk er smertefullt.

– Kompresjonstøy kan gi lindring og støtte

Fibromyalgi er kategorisert som en form av bløtvevsrevmatisme. I likhet med mange som er rammet av revmatiske lidelser, så kan kompresjonstøy (for eksempel knekompresjonsstøtte), trening i varmtvannsbasseng og varmeputer, hjelpe til med å lindre knesmerter.

Tips 3: Kompresjonsstøtte for kneet (one size)

Å ha en knekompresjonsstøtte tilgjengelig er alltid lurt. Selv om du ikke bruker den hver dag, så kan den være ekstra fin å ha når du vet at du kommer til å være mer på beina enn vanlig. I slike situasjoner kan støtten gi både ekstra stabilitet og beskyttelse. Du kan lese mer om denne her.

Tenderpunkt 7, 8, 9 og 10: Utsiden av hoftene

hoftesmerter på framsiden

På hoftene finner vi hele fire høysensitive muskelpunkter – to på hver side. Punktene sitter mer mot baksiden av hoftene – en på baksiden av selve hofteleddet og en på baksiden av ytre hoftekammen.

– Hoftesmerter er et vanlig fibromyalgisymptom

I lys av dette er det heller ikke så overraskende at hoftesmerter er en gjentagende plage hos de med fibromyalgi. Kanskje er du rammet selv og kjenner deg igjen i dette? For å roe ned smertene i hoftene så anbefaler vi tilpassede yogaøvelser, fysikalsk behandling og – i visse, kraftigere tilfeller som også inkluderer forkalkninger kan trykkbølgebehandling være gunstig.

Tenderpunkt 11, 12, 13 og 14: Fremre, øvre del av brystplaten 

Årsak til vondt i brystet

Dette området har, i likhet med hoftene, fire hypersensitive punkter. To av punktene sitter like under hver side av indre del av kragebeinet (kjent som SC-leddet) og de to andre er lokalisert lenger ned på hver side av selve brystplaten.

– Kan være skremmende smerter

Å oppleve kraftige smerter i brystet kan være meget skremmende, da det gir assosiasjoner til hjerte og lungesykdom. Det er alltid viktig å ta slike symptomer og smerter på alvor, og få de utredet gjennom sin fastlege. Heldigvis er det slik at de aller fleste tilfellene av brystsmerter skyldes muskulære spenninger eller smerter fra ribbeina.

Tenderpunkt 15, 16, 17 og 18: Øvre del av ryggen og toppen av skulderbladene

vondt i muskler og ledd

På bildet ovenfor ser du de fire punktene vi finner i øvre del av ryggen. Rettere sagt så er terapeutens tomler på to av punktene, men vi finner altså disse på begge sider.

Oppsummering: 18 tenderpunkter ved fibromyalgi (fullstendig kart)

I denne artikkelen har vi gått gjennom de 18 tenderpunktene assosiert med fibromyalgi. På illustrasjonen ovenfor kan du se et fullstendig kart over de 18 punktene.

Bli gjerne med i støttegruppen vår

Hvis ønskelig kan du melde deg inn i Facebookgruppen vår «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter». Her kan du lese mer om ulike innlegg og komme med innspill.

VIDEO: 5 bevegelighetsøvelser for fibromyalgipasienter

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram fem tilpassede bevegelsesøvelser. Disse er skånsomme og tilpasset personer med fibromyalgi og usynlig sykdom. I tillegg til disse øvelsene er det også dokumentert at strikktrening kan være bra for fibromyalgipasienter.

Disse fem øvelsene kan hjelpe deg med å opprettholde bevegeligheten i en hverdag fylt med kroniske smerter. Vi minner dog om å ta hensyn til dagsformen og å tilpasse seg deretter.

Bli med å spre kunnskapen

Mange av dere som har lest denne artikkelen kan kanskje kjenne dere igjen i å ikke føle dere hørt i helsevesenet. Flere av disse dårlige opplevelsene bunner ned i mangel på kunnskap om usynlig sykdom. Og det er nettopp dette vi må få gjort noe med. Vi ønsker å sende en stor takk til alle som engasjerer, motiverer og spre innleggene våre i sosiale medier og lenker til oss i kommentarfelt med mer. Over tid kan vi sammen bidra til en bedre allmennforståelse av disse diagnosene. Husk at du også alltid kan stille oss spørsmål direkte på vår side på Facebook (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse) – og vi setter virkelig stor pris på alt engasjement der også.

Vondtklinikkene: Moderne utredning og behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

 

Artikkel: 18 vonde muskelpunkter ved fibromyalgi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Kilder og forskning

1. Siracusa et al, 2021. Fibromyalgia: Pathogenesis, Mechanisms, Diagnosis and Treatment Options Update. Int J Mol Sci . 2021 Apr 9;22(8):3891.

Bilder (kreditering)

Bilde: Kart over de 18 tenderpunktene. Istockphoto (lisensiert bruk). Stock illustration ID: 1295607305 Kreditering: ttsz

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
 1. Kari-Anne says:

  Jeg kjenner på meg selv og vet med sikkerhet at jeg har smerter på over halvparten av punktene. Satt nå å sjekket etter igjen og finner ut at alle punktene er smertefulle. Fikk henvisning til revmatolog i fjor fra legen, men sendte den til sykehuset og ble avvist. Ble veldig lei meg på grunn av dette og ga opp litt. Aner ikke hva jeg skal gjøre videre, for jeg er i tillegg veldig nervøs for å dra alene til steder jeg ikke er kjent. Har alltid vært sånn. Har hatt slike smerter i kroppen i flere år.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *