fibrotåke 2

Forskning: Dette kan være årsaken til ‘Fibrotåke’

5/5 (21)

Sist oppdatert 14/06/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Forskning: Dette kan være årsaken til ‘Fibrotåke’

Her kan du lese mer om hva forskere mener er årsaken til «Fibrotåke» blant de med fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som medfører betydelige smerter i muskler og skjelett – samt dårligere søvn og kognitiv funksjon (for eksempel hukommelse). Det finnes dessverre ingen kur, men nå har en nyere studie funnet nok en puslebit i det komplekse smertepuslespillet. Kanskje kan denne nye informasjonen bidra til å utvikle en behandlingsform? Vi velger å både håpe og tro det.En nyere forskningsstudie har nylig fått stor oppmerksomhet grunnet deres spennende forskningsfunn. Som kjent for de rammet av fibromyalgi og kroniske smertediagnoser så kan det være dager hvor det føles ut som om hodet ikke ‘henger med’ – dette kalles ofte for «fibrotåke» (eller hjernetåke) og beskriver nedsatt oppmerksomhetsevne og kognitiv funksjon. Men inntil denne studien har man hatt lite informasjon om hvorfor de med kroniske smertelidelser rammes av dette ødeleggende symptomet. Nå mener forskere at de kan ha funnet en del av puslespillet: nemlig i form av «nervestøy».

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.Nervestøy?

I denne studien, publisert i forskningstidsskriftet Nature – Scientific Reports, mente forskerne at den nedsatt kognitive funksjonen og konsentrasjonsevnen skyldes betydelig høyere nivåer av det de kaller «nervestøy» – altså økte og tilfeldige elektriske strømninger som ødelegger nervenes evne til å kommunisere og snakke sammen.

Studien hadde 40 deltagere – hvor 18 pasienter hadde fått diagnosen ‘fibromyalgi’og 22 pasienter var i kontrollgruppen. Forskerne benyttet Elektroencefalogram (EEG), som er en nevrofysiologisk måling, for å registrere hjernens elektriske aktivitet. De målte deretter nervenes elektriske strømninger og sammenlignet de to forskningsgruppene. Resultatene de fant var oppsiktsvekkende – og vil fungere som nok en forskningsstudie som støtter at det er fysiske faktorer bak fibromyalgi og andre kroniske smertediagnoser.

Resultatene viste betydelig høyere nivåere av «nervestøy» blant de med fibromyalgi – altså mer elektrisk aktivitet, dårligere nervekommunikasjon og koordinasjon mellom ulike deler av hjernen. Funnene gir grunnlag for å kunne si mer om årsaken til det som blir beskrevet som «fibrotåke».

Studien kan gi grunnlag for nyere behandlings- og utredningsmetoder. På den måten så kan det spare mange for betydelige belastninger når de går gjennom det som virker som en uendelig lang utredning uten konkrete resultater. Hadde det ikke vært fint om man endelig kunne fått noen konkrete diagnosefaktorer for de med kroniske smertediagnoser?

Les også: – 7 Øvelser for Revmatikere

tøyning av ryggen tøy og bøyKan Yoga lette på hjernetåken?

yogaovelser-mot-ryggstivhet

Det har blitt utført en rekke forskningstudier som har sett på effekten som yoga har på fibromyalgi. Blant annet:

En studie fra 2010 (1), med 53 kvinner som var rammet av fibromyalgi, viste at et 8-ukers kurs med yoga ga bedring i form av mindre smerter, fatigue og forbedret humør. Kursprogrammet bestod av meditasjon, pusteteknikker, skånsomme yogastillinger og instruksjon for å lære seg å håndtere symptomene tilhørende denne smertelidelsen.

En annen metastudie (samling av flere studier) fra 2013 konkluderte med at yoga hadde effekt i form av at det forbedret søvnkvaliteten, reduserte fatigue og utmattelse, samt at det ga mindre depresjon – samtidig som de involverte i studien rapporterte en bedret livskvalitet. Men studien sa også at det ikke finnes nok god forskning helt enda til å bastant slå fast at yoga var effektivt mot fibromyalgi-symptomatikk. Forskningen som finnes virker dòg lovende.

Vår konklusjon etter å ha lest flere studier er at yoga definitivt kan spille en rolle for mange i en helhetlig tilnærming til lindring av fibromyalgi og kroniske smertediagnoser. Men vi mener også at yogaen må tilpasses den enkelte – ikke alle har godt av yoga med for mye tøying og bøying, da dette kan framprovosere flare-ups i tilstanden deres. Nøkkelen er å kjenne seg selv.

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgiMer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

Vi håper virkelig at denne forskningen kan danne grunnlaget for en fremtidig kur for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med fibromyalgi.

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet. Diagnosen kan gi nedsatt energi, daglige smerter og hverdagsutfordringer som er langt over det Kari og Ola Nordmann plages med. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av fibromyalgi. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

(Trykk her for å dele)

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)Kilder:

  1. Gonzalez et al, 2017. Increased neural noise and impaired brain synchronization in fibromyalgia patients during cognitive interference. Scientific Reports volume 7, Article number: 5841 (2017

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *