Home » Hvor har du vondt? » Vondt i hoften » Ischiofemoralt impingement syndrom

Ischiofemoralt impingement syndrom

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Anbefalt tverrfaglig klinikk for behandling og utredning

Klikk på bildet ovenfor for å besøke deres nettside. En tverrfaglig, moderne klinikk i Akershus for deg som er rammet av langvarige plager og som ønsker en evidensbasert tilnærming.

  • 4 minutter med tog fra Gardermoen
  • 29 minutter med tog fra Oslo

www.raaholtkiropraktorsenter.no

Gluteal og setesmerter

Ischiofemoralt impingement syndrom


Ischiofemoralt impingement syndrom refererer til en avklemming av bløtvev mellom tuber ischiadicum (kjent som sitteknuten) og lårbenet (femur). Ischiofemoralt impingement syndrom oppstår, i de aller fleste tilfeller, grunnet traume eller tidligere hofteoperasjon. Det er normalt sett quadratus femoris som kommer i klem. Det er meget sjeldent at denne tilstanden oppstår uten enten skade eller tidligere kirurgi – men i 2013 ble det rapportert ett tilfelle i Sør-Korea, av såkalt ikke-iatrogenisk (iatrogenisk betyr skade påført av behandler), ikke-traumatisk ischiofemoralt impingement syndrom.

 

– Diagnostisering gjøres med MR billeddiagnostikk

På MR vil man kunne se en innsnevring mellom sitteknuten og lårbenet. Diagnostiseringen for diagnosen er at avstanden er 15mm eller mindre. Grunnet avklemming av quadratus femoris vil man også se et forhøyet signal i området der dette forekommer.

 

Dette forhøyede signalet vil sees som hvitfarge på MR bildet. Slik som illustrert i MR bildet nedenfor. Du kan lese mer om ulike typer billeddiagnostikk og hvordan de fungerer her.

 

MR bilde av ischiofemoral impingement syndrom:

MR bilde av ischiofemoralt impingement syndrom


Pilen peker til det forhøyede signalet i muskelen quadratus femoris.

 

Behandling av ischiofemoralt impingement syndrom

Tilstanden behandles konservativt med fysikalsk behandling (muskelarbeid og leddebehandling), trening, uttøyning, nålebehandling og trykkbølgebehandling – det kan også være nødvendig med anti-inflammatoriske smertestillende i den akutte fasen av problematikken. Husk ellers at en naturlig, sunn ernæringstilnærming kan være et nyttig supplement i behandlingen av smerter. Blant de anbefalte øvelsene er generell trening av hoftestabilisatorer, kjernemuskulatur og gluteal uttøyning. Kjernetrening med terapiball kan være meget gunstig.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les også: – 5 Helsegevinster ved å gjøre planken

Planken

Les også: – Rosa himalayasalt er utrolig mye sunnere enn vanlig bordsalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Les også: Vondt i hoften? Her finner du mulige årsaker!

Vondt i setet?

 

Kilde:

Singer AD, Subhawong TK, Jose J et-al. Ischiofemoral impingement syndrome: a meta-analysis. Skeletal Radiol. 2015;44 (6): 831-7. doi:10.1007/s00256-015-2111-yPubmed citation

 

 

Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser for korsryggen som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

Ad

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk