Gluteal og setesmerter

Gluteal og setesmerter

Ischiofemoralt impingement syndrom


Ischiofemoralt impingement syndrom refererer til en avklemming av bløtvev mellom tuber ischiadicum (kjent som sitteknuten) og lårbenet (femur). Ischiofemoralt impingement syndrom oppstår, i de aller fleste tilfeller, grunnet traume eller tidligere hofteoperasjon. Det er normalt sett quadratus femoris som kommer i klem.

 

Det er meget sjeldent at denne tilstanden oppstår uten enten skade eller tidligere kirurgi – men i 2013 ble det rapportert ett tilfelle i Sør-Korea, av såkalt ikke-iatrogenisk (iatrogenisk betyr skade påført av behandler), ikke-traumatisk ischiofemoralt impingement syndrom.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Isjialgi

Irritasjon av isjiasnerven inne i setet er også ofte en sentral rolle av smertene som foreligger ved ischiofemoralt impingement syndrom. Hvis du har denne diagnosen er det meget viktig at du trener jevnlig for å løsne opp i stramme setemuskler, frigjøre trykk fra isjiasnerven og redusere lokal nerveirritasjon. Klikk nedenfor.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 10 Styrkeøvelser mot Vonde Hofter og Setesmerter

Grunnet at ischiofemoralt impingement syndrom er et avklemmingssyndrom, så er det utrolig viktig å styrke kapasiteten i nærliggende muskulatur for å redusere trykket på det utsatte området. Ved å styrke hoftene med følgende 10 øvelser kan du bidra til både smertelindring og funksjonell bedring.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

– Diagnostisering gjøres med MR billeddiagnostikk

På MR vil man kunne se en innsnevring mellom sitteknuten og lårbenet. Diagnostiseringen for diagnosen er at avstanden er 15mm eller mindre. Grunnet avklemming av quadratus femoris vil man også se et forhøyet signal i området der dette forekommer.

 

Dette forhøyede signalet vil sees som hvitfarge på MR bildet. Slik som illustrert i MR bildet nedenfor. Du kan lese mer om ulike typer billeddiagnostikk og hvordan de fungerer her.

 

MR bilde av ischiofemoral impingement syndrom:

MR bilde av ischiofemoralt impingement syndrom


Pilen peker til det forhøyede signalet i muskelen quadratus femoris.

 

Behandling av ischiofemoralt impingement syndrom

Tilstanden behandles konservativt med fysikalsk behandling (muskelarbeid og leddebehandling), trening, uttøyning, nålebehandling og trykkbølgebehandling – det kan også være nødvendig med anti-inflammatoriske smertestillende i den akutte fasen av problematikken. Husk ellers at en naturlig, sunn ernæringstilnærming kan være et nyttig supplement i behandlingen av smerter. Blant de anbefalte øvelsene er generell trening av hoftestabilisatorer, kjernemuskulatur og gluteal uttøyning. Kjernetrening med terapiball kan være meget gunstig.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også: – 5 Helsegevinster ved å gjøre planken

Planken

Les også: – Rosa himalayasalt er utrolig mye sunnere enn vanlig bordsalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Les også: Vondt i hoften? Her finner du mulige årsaker!

Vondt i setet?

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Kilde:

Singer AD, Subhawong TK, Jose J et-al. Ischiofemoral impingement syndrome: a meta-analysis. Skeletal Radiol. 2015;44 (6): 831-7. doi:10.1007/s00256-015-2111-yPubmed citation